Допуска ли обективното ни материално право присъждане обезщетение за неимуществени вреди в полза на юридическите лица? Произтича ли тази възможност от правото на Европейския съюз? И кои са критериите за определяне на обезщетението?

На тези въпроси ще отговорят в първото си съвместно тълкувателно дело за годината Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС):

Точната формулировката на въпросите по него гласи:

„Допуска ли обективното ни материално право присъждане обезщетение за неимуществени вреди в полза на юридическите лица?

Дали от правото на Европейския съюз, което има директен ефект и примат над националното (чл. 4, ал. 3 КРБ), или от международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила, които са част от вътрешното право на страната с предимство пред противоречащите им норми от вътрешното законодателство (чл. 5, ал. 4 КРБ), произтича възможност националният съд да присъди обезщетение за неимуществени вреди в полза на юридическо лице от нарушение на субективно право, признато от правото на Съюза, респ. от международните договори, и кои са критериите за определяне на обезщетението?“

Както „Лекс“ писа, принципният въпрос дали юридическите лица могат да търпят неимуществени вреди беше поставен още в началото на годината от състав на ВКС (подробно представяне на противоречията в практиката виж тук). Анализ на проблема виж тук, а какви са възможните критерии тук.

В последствие на противоречия за възможността за обезвреда на морални вреди на ЮЛ, причинени от нарушение на тяхно право признато от правото на ЕС, се е натъкнал друг състав на ВКС.

Различни виждания за възможността да се присъждат неимуществени вреди на юридическите лица има и между съставите на ВАС, когато разглеждат дела по Закона за отговорността на държавата и общините на вреди.

Една част от тях  считат, че предявените искове за заплащане на претърпени неимуществени вреди от юридически лица са процесуално допустими, но същите трябва да се доказват.

Други застъпват позицията, че дружество не може да търпи неимуществени вреди, поради което не му се следва обезщетение за тях. „Обезщетението за неимуществени вреди се присъжда за конкретно претърпени физически и психически болки, страдания и неудобства, които са пряка и непосредствена последица от незаконосъобразните действия или бездействия на административния орган. Физическите болки и душевните страдания са присъщи единствено и само на физическите лица, но не могат да се свържат с едно юридическо лице. Ако се накърни доброто име и авторитета на едно юридическо лице, то вредите от това за него са съизмерими с намаляване на имуществено състояние, поради което имат характер на имуществени“, твърдят застъпниците на тази теза.

За докладчици по делото са определени Маргарита Георгиева от ВКС и Искра Александрова от ВАС, член на комисията за изготвяне на проект за тълкувателно постановление е и Бонка Йонкова ВКС.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
19 юли 2023 11:48
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Зa протокола
Зa протокола
19 юли 2023 10:24
Гост

България – първата съдебна република в историята и в света.

Съдебните актове са ЗАКОН. Съдът самоприлага законодателствайки!

Върховният съд – законодател, а ЧСИ – изпълнителна власт. ДСИ не ги броим понеже са статисти в рахат.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
18 юли 2023 22:01
Гост

Сетила се баба Мара да се побара – ТР ще пише по въпроси, отдавна тълкувани: ЕСПЧ присъжда на ЮЛ неимуществени вреди: че нима с-ци, акционери, не губят от увреденото име на ЮЛ – и това не са пропуснати ползи, както някой беше писал, понеже пропуснатите ползи са имуществени вреди. Ами подигравките, коментарите и т.н. не водят ли до вреди – такива вреди са трудно остойностими и доказуеми, затова се присъждат като неимуществени – т.е по справедливост, а не по стойност както при имуществените. Така че бабите от ВКС сега ще откриват топлата вода пак за 1-2 г, понеже токова време… Покажи целия коментар »

няма що, голям си, Ганьо!
няма що, голям си, Ганьо!
19 юли 2023 4:44
Гост

Ама как не, дай да им дадем на ЮЛ едни пари – обезщетение за неимуществени вреди за претърпени болки и страдания от увреждане на авторитета, че и без да доказват нищо?!?! Абе ти четеш ли какво пишеш изобщо или си плямпаш колкото да не е без хич?! Въобще у ред ли си?!?! ЕСПЧ, като му знам кадрите от България, хич не ме интересува какво пишат тези помияри. Първо това е съд по правата на човека, а не по правата на ЮЛ, така че изобщо не са компетентни да се произнасят по този въпрос, а ако някой, дето викаш – от… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юли 2023 9:30
Гост

Не се палете толкова, уважаеми, Ганьо често пъти се изказва прибързано и некомпетентно, така че няма смисъл да си хабите нервите с неговите умотворения.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
19 юли 2023 15:37
Гост

ку-ку, я съм от село, ам се правя на адвокатин 🙂 воглаве с проскубания Мухъл, който работа не може да си намери, ама тук дава акъл 🙂

Иван
Иван
21 юли 2023 14:42
Гост

Бай Ганьо си е Бай Ганьо!
Акционерите и съдружниците не са ЮЛ. По този въпрос има литература, колкото искаш. Дружеството какви точно болки и страдания изпитва, ще прочетем в ТР, а до тогава нека не цитираме решения на ЕСПЧ, защото ЮЛ не е човек.

предлагам
предлагам
18 юли 2023 20:42
Гост

само за транснационалните корпорации да се приеме, че могат да търпят болки и страдания, другите да си претендират обезщетението като за имуществени вреди

предстоят държавни изпити
предстоят държавни изпити
18 юли 2023 17:10
Гост

„В последствие“ се пише слято.

Наблюдател
Наблюдател
18 юли 2023 16:26
Гост

„Ако се накърни доброто име и авторитета на едно юридическо лице, то вредите от това за него са съизмерими с намаляване на имуществено състояние, поради което имат характер на имуществени“
Ами същото не важи ли и за физическите лица? Да пермахнем направо неимуществените вреди и да вадим елките.

хаха
хаха
18 юли 2023 16:29
Гост

Е като престанат да блъскат всичко при смърт като неимуществени, тогава ще се научат да ги присъждат на юл.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 16:35
Гост

Върховните съдии не обичат математиката, а май не обичат и граматиката, повечето от тях

драскачи във форума, не значи разбирачи...
драскачи във форума, не значи разбирачи...
18 юли 2023 20:57
Гост

причинените имуществени вреди от накърняване на авторитета и доброто име на ЮЛ се доказват – спаднали обороти, недоверие на клиентите и отменени резервации, всякакви такива – пропуснати ползи и претърпени загуби им се вика, а може напротив – да му се вдигнат печалбите, защото както знаем няма лоша реклама, става известно ЮЛ, тогава ще се обогати и с обезщетение за неимуществени вреди ли?!?! И ако ти шибна два шамара и ти тегля едни майни, изчисли си имуществените вреди и ми ги докажи, за да ти ги платя. А я се опитай да удариш едно ЮЛ и го попитай дали го… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
18 юли 2023 16:26
Гост

Каква ли топла вода има да се открие? Целият цивилизован свят присъжда неимуществени вреди на ЮЛ, само Ганьо не се дава

анонимен
анонимен
18 юли 2023 16:27
Гост

Ми така са го учѝли у университета, он това си знае от 1973-та

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 16:35
Гост

Свиди им се, все едно от собствения си джоб дават 🙂

ганчо
ганчо
18 юли 2023 21:07
Гост

То целият „цивилизован“ свят върви по пътя на Содом и Гомор, ама добре че са Ганя и Путя да ви спасяват задниците, че иначе краварите здраво ще ви ги порнат и по подобие на стокхолмския синдром ще ви накарат да си мислите, че много ви кефи, т. е. легално ще станете джендъри. Големите български юристи отдавна са дали еднозначен отговор на този въпрос и той никога не е бил спорен в теорията и съдебната практика, а сега някакви псевдоюристи, пробутани от #КОЙ (Пееф) във ВАС и от #TOЙ (Прокопи) във ВКС, извинявам се, но така говорят хората, ще се изс€р@т… Покажи целия коментар »

Чичо Сам
Чичо Сам
18 юли 2023 16:21
Гост

Ами както един професионалист има авторитет, който може да бъде нарушен, респективно обезщетен за това, така и на една фирма репутацията може да бъде незаконно смачкана и подлежи на обезщетение.

продължаваме п€д€р@стият@
продължаваме п€д€р@стият@
18 юли 2023 15:33
Гост

Е па щом по ПЕС може да има трансджендъри – жени с п*шки, що да не може и юридическото лице да търпи неимуществени вреди, изразяващи се в причинените му болки и страдания. Луда работа, че чак и съвместно тълкувателно дело! Извратен свят, извратена държава, извратени ВКС и ВАС…

Копанка
Копанка
18 юли 2023 16:14
Гост

Хайде любителите на помията да се насочат към подходящите източници – ПЛИЦ, БЛИК, каналите на Израждане и подобните им.

Копанке,
Копанке,
19 юли 2023 6:30
Гост

– юридическа стойност на коментара ти = 0;
– връзка с темата = 0;
– съдейки за интересите ти, с оглед написаното от теб, бих ти препоръчал да се насочиш към сайтове за еднополови запознанства…

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
18 юли 2023 16:23
Гост

Само ти ни остана – един горд пилон на българщината и правната мисъл.

Вуйче,
Вуйче,
19 юли 2023 6:33
Гост

пилон се нарича уредът, свързан с работата ти… в гей-бара…

re:
re:
19 юли 2023 10:29
Гост

А Вуйна му остана без дупки. Всичко е зашито като в казармата, за да не си слага вътре бонбонки, биберони и захарни пръчици.