Висшият адвокатски съвет (ВАдС) прие окончателно новите по-високи минимални адвокатски възнаграждения. Измененията са гласувани на продължило до късно в четвъртък заседание и засега от съвета не съобщават какви са новите размери на различните хонорари (какви бяха първоначалните предложения, изготвени от зам.-председателя на ВАдС Валя Гигова можете да си припомните тук).

Известно е, че увеличението беше мотивирано с високата инфлация и ръста на цените, но се предлагаше да бъде съпроводено от възможност адвокатите да падат под тях, когато оказват правна помощ на материално затруднени хора.

Друго принципно положение, залегнало в проекта за изменение на Наредба №1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения, беше, когато процесуалното представителство, защитата и съдействието са свързани с особена фактическа и правна сложност, минималното възнаграждение да е в двукратен размер.

Освен това се предлагаше изрично да се уреди заплащането на необходимите пътни разходи и престой.

На практика в проекта беше заложен ръст на почти всички възнаграждения. Трябва да бъде отбелязано, че се предвиждаше изравняване на хонорарите за процесуално представителство и защита по граждански и административни дела с определен материален интерес. Беше предложено и значително увеличение на минималното заплащане за една от най-често извършваните от адвокатите работа – изготвяне на договори, споразумения и съставяне на нотариални актове и на актове по обстоятелствена проверка.

В продължение на един месец адвокатите от цялата страна изпращаха предложенията и коментарите си по проекта за изменения в наредбата. В много от тях се изразява принципна подкрепа за предложеното увеличение, като се дават и идеи за редакции и допълване на различни норми. Дали някои от тях са били възприети от ВАдС, предстои да разберем.

Предстои промените в Наредба №1 да бъдат обнародвани в Държавен вестник и да влязат в сила.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Законна ли е таксата ,събиране от САК за вписване?
Законна ли е таксата ,събиране от САК за вписване?
25 октомври 2022 7:03
Гост

А какво е решението да Висшия адвокатски съмет, по подадената жалба срещу таксата за вписване на адвокат , приета от САС, предишен състав? Оспорването е на база,че подобна такса НЕ е записана в закона за адвокатурата, и ако проверите в закона-сами ще разберете има или няма законова уредба на подобна такса.

ВАдвС произнесе ли се-и ако се е произнесъл по жалбата какво е решението им? Ако може и текста на решението,без значение какво е . Ако не се е произнесъл по жалбата-поради что?

Свобода
Свобода
24 октомври 2022 20:48
Гост

В едно дело Нищо не зависи от адвокатите, в съда не ги слушат буквално не ги чуват всичко решава съдия или прокурор. Не работеща съдебна система всеки магистрат прави каквото си поиска никой не носи персонална отговорност. За кокошка няма прошка за милиони няма закони

Адвокат
Адвокат
24 октомври 2022 3:45
Гост

Не можем да повлияем на пазара с Наредби. Излишно е да фантазираме, адвокатите в повечето случаи не стоят на някакъв гарантиран поток от клиенти. Топлофикация ли сме – може и без нас.

Хората ни ценят все пак, печели се доверие, работата върви.

Бих заложил на хепънинг-мероприятия – нещо като просвещаване на хората относно идейните ползи от професионално допитване към адвокат.

Хората имат нужда от съвет, има Етажни собствености, всякакви варианти на главоблъсканици, които могат да се решават от адвокатите.

Умът ми не го побира
Умът ми не го побира
23 октомври 2022 19:23
Гост

А нещо за таксите на нотариусите и ЧСИ?
А за държавните такси?

И нотариусите не са забравени
И нотариусите не са забравени
24 октомври 2022 7:43
Гост

Крайно време е да бъде върнат държавния нотариат, и няколкостотин милиона лева от нотариални такси-вместо в бездънния джоб на частника да отидат в държавния бюджет. И друго-нотариуст отговорност НЕ носи-при нищожност пари не връща, а страните се съдят помежду си. Или ако в нарушение на чл 33 ЗС е сключена продажба от съсобственик, без да е предложена веща на длугия съсобственик-другата страна се съди с другия съсобственик, а нотариусът-пари не връща, нито носи отговорност-това е извод от личен казус-съсобствена вещ-продажбата е извършена от нотариус-без да бъде спазена процедурата по чл 33 ЗС, и сега влизам във филма да се съдя… Покажи целия коментар »

ниски данъци, високи цени
ниски данъци, високи цени
23 октомври 2022 9:38
Гост

Нали нормативно признатите разходи за адвокатите бяха драстично увеличени, като тази прочоция не се отнася за другите свободни професии-странен двоен аршин. Значи, адвокат ще плаща мижав данък, това значи,че трябва хонорарите да бъдат драстично намалени-нали това бяха мотивите за намаляване на данъка-да бъде усетено от клиента-спестения данък да доведе и до ниски цени, което не се случи. Къде го има това-и увеличени цени, и намален данък? Освен това нормативно признатите разходи не подлежат на доказване-което е допълнито администратимно улеснение. Да не коментираме,че ако регистрираш адвокатско дружество данъкът може да е още по-нисък, ако докажеш разходите с документи… Да не коментираме,че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2022 11:07
Гост

Всъщност „драстичното“ увеличение на нормативно признатите разходи (НПР) води до по-малко от лев спестяване на самия подоходен данък – от 25 % НПР става на 40 % и това значи, че на всеки 100 лв. бруто ви признават още 15 лв. Ама това даже не е 1,50 лв., щото върху тия 15 лв. биха се дължали и осигуровки – нека да е 4 лв. на 100 цялата „далавера“ – е, какво намаляване на хонорар, с тия 4 на сто ли? А иначе личното ми мнение съвпада с Вашето дотолкова, че прекомерно надуване на хонорарите е безполезно – те така и… Покажи целия коментар »

Видин
Видин
24 октомври 2022 7:44
Гост

4 лева във Видин са огромна сума, особено за пенсионер. Там ако имаш не 4, а 2 лева в джоба те смятат за егати богаташа

Предложение
Предложение
23 октомври 2022 6:51
Гост

Предлагам: На Общото събрание на делегатите през 2023 г. да бъде взето решение съсловната ,монополна, казионна адвокатска организация, организирана по съветски тертип на йерархия, власт, страх,, единоначалие(в адвокатурата има по-тежка йерархия, повече страх от началниците, и повече началници и от прокуратурата, дори и в прокуратурата има повече свобода от адвокатурата) да се самозакрие и саморазпусне, като излишна , ненужна номенклатурна, паразитна структура, а средствата по банковите сметки на ВАдвС и на Адвокатските колегии да бъдат върнати на адвокатите, до размера на наличностите, недвижимото имущество да бъде разпродадено на пазарни цени, и средствата раздадени на адвокатите. А да-ама на това Общо… Покажи целия коментар »

Veselin
Veselin
23 октомври 2022 9:52
Гост

Голяма омраза, голямо нещо….

Адвокат
Адвокат
24 октомври 2022 3:01
Гост

Това е приятно за ухото ми – макар, че съм адвокат от над 20 години, аз хаир и полза от съсловието не съм видял, освен от време на време да се опитат това-онова. Изобщо не претендирам да направят нещо лошо на служителите, които приемат таксите в Адвокатския съвет, но – дотам. Имахме софиянците прекрасна почивна станция, но се оказа, че не била необходима и нещо се случи, беше приятно като идея – съсипаха я. Основната идея е – аз какъв съм уникат – един вид, всеки адвокат иска да се върти светът около него – как да стане. Особено в… Покажи целия коментар »

Хараламби
Хараламби
21 октомври 2022 22:08
Гост

Докога ще си гласуват едно и също, а после то ще им се отменя?

Хахаха
Хахаха
21 октомври 2022 21:43
Гост

И този опит ще се провали … той дори вече е предопределен с отправеното преюдициално запитване до СЕС. Но по върховете на властта, включително и съсловни организации, са се барикадирали посредствени … Толкова ли е трудно, хонорарите за процесуално представителство да бъдат обвързани в пропорционалност със съдийската заплата. Ако съдия в РС има 100 дела месечно, като 50% са за изпълнителен лист, остават 50. Един адвокат трудно може да поеме повече от 5 до 10 нови дела месечно. Много повече труд се полага, за да се подготви дело, отколкото да се реши. Е, колко е трудно да се раздели съдийската… Покажи целия коментар »

Красен
Красен
21 октомври 2022 17:35
Гост

Пак се уредиха.

Асен
Асен
21 октомври 2022 17:36
Гост

Нормално. При този скок на цените.

Спиридон
Спиридон
21 октомври 2022 16:37
Гост

E, сега ще спя спокойно.

Чавдар
Чавдар
21 октомври 2022 16:16
Гост

Нормално. При тази инфлация и ръста на цените.

Ужааас
Ужааас
21 октомври 2022 13:33
Гост

Моят ужас от студентските години- проф. Ангел Калайджиев виждам на снимката! Пак ще кажа – скъса ми студентската книжка на изпита по търговско – 1 част. За една тройка! Проф. Средкова после ня изпита по трудово ми вика – колега, какво се е случило с книжката ви?! Ам, казвам, питайте проф. Калайджиев.

Миро
Миро
21 октомври 2022 20:17
Гост

Той е ненормален. Отдавна плаче за пенсия Калая

Петър
Петър
21 октомври 2022 12:34
Гост

За снимки си слагат тогите, ама зала нещо ги забравят…

виш садЕБЕН савет
виш садЕБЕН савет
21 октомври 2022 12:16
Гост

Големи сладури на тая снимка.

Крайно време
Крайно време
21 октомври 2022 11:08
Гост

Това увеличение бе дългоочаквано и изключително необходимо, но не толкова заради инфлацията, колкото заради самата гилдия.
Първата дума на всеки адвокат влязъл в съда е че насрещното адвокатско възнаграждение е прекомерно и следва да бъде намалено, а съдът с огромно удоволствие се съгласява и го намаля. В този смисъл, взимайки колкото заслужаваш ощетяваш клиента си. Минималния хонорар следва да съответства на минимална правна и фактическа сложност, а не наобичайната такава. Това увеличение не би било необходимо, ако не си вредяхме сами взаимно, но уви това е единствения начин и стъпка в правилната посока.

Жокера
Жокера
21 октомври 2022 10:22
Гост

Както искат да си ги вдигат. Нищо не им пречи като нормалните българи да „вземат пари под масата“, т.е. под минимума. Проблемът е вече с товаренето на страните с разноски по делата и будещите съмнения за злоупотреба основания за безплатна правна помощ по чл. 38 ЗАдв.

16-ти април
16-ти април
21 октомври 2022 9:43
Гост

ВАдС няма законодателни функции! Не може да твори законов акт. тези тарифи са си ориентир на браншово ниво и нищо повече. Няма начин незаконов акт да се иска да се прилага от правораздавателен орган. И в духа на увеличението – СЪДЕБНИТЕ ТАКСИ КОГА?

Много умно
Много умно
21 октомври 2022 10:58
Гост

Страшни глупости си написал.

Ганев
Ганев
21 октомври 2022 9:34
Гост

Няма да ги мислим вече. Супер. Криза е. Инфлация е. Трябва да им се учеличат. Питам аз защо обаче, когато и аз съм учил, дал съм си от времето да се обучавам и да стане и от мен нещо, аз мизерствам на 1000 лв ?

Георги
Георги
21 октомври 2022 13:07
Гост

защото си избрал изклишна специалност и безперспективно поприще.

Дюнерджийте и чистачките взимат повече от теб и колегите ти.

Манипулатор
Манипулатор
21 октомври 2022 8:57
Гост

Ако направите справка-всички дела за оспорване на Наредба номер 1 във ВАдмС са губени от адвокатурата, като по едно от делата дори спориха,че Наредбата не билае подзаконов НА-което е потресаващо да не знаят правната природа на творението си. Няма нито един случай при съдебно оспорване адвокатурата да е успяла да защити законността на тази наредба, то адвокатурата има трудност със съсловната си наредба с ниско ниво на сложност, какво да се коментира още? Удивително е,че с комсомолски успрем неистовите опити да се защити незащитимото продължават. Наредба номер едно противоречи на правото но Съюза(ама не СъвеЦкия…) за защита на конкуренцията-изяснено в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 8:46
Гост

Честито. Какво още ще се увеличи

Дичо
Дичо
21 октомври 2022 16:18
Гост

Разходите през зимата.

Юрист
Юрист
21 октомври 2022 8:30
Гост

Засега не съобщават текста на промените? Типичен ВАдС

хан соло
хан соло
21 октомври 2022 8:33
Гост

Трябва някакво технологично време предполагам, но и се надявам да не чакаме ДВ. Н

OMG
OMG
21 октомври 2022 8:21
Гост

Ако приетите са като предложените преди месец, прекалено е. В някои случаи ще доведе до липса на достъп до правосъдие, доколкото адекватната защита е част от него.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 8:53
Гост

И независимо от опцията адвокатите да падат под минимума, се съмнявам да има много такива. Т.е. Може да не се получи качествена адвокатска помощ

Темелко
Темелко
21 октомври 2022 9:34
Гост

Мен ме е страх вече да наема адвокат за нещо. Ще ми одере кожата

Силва Димитрова
Силва Димитрова
21 октомври 2022 10:58
Гост

Има и сега много адвокати, които „не дерат кожата“.Не взимат нищо на клиента и се казва – чл.38 от ЗАдв.!

Димитър
Димитър
21 октомври 2022 16:39
Гост

Не е точно така. Има и съвестни колеги.

дотук добре
дотук добре
21 октомври 2022 8:21
Гост

Да видим какво са приели, но увеличението беше крайна необходимост. Крайна. Гигова заслужава уважение за труда в полза на адвокатурата дори само като двигател на този процес, ако наистина предложенията са нейни. Ще ги отправя обаче като видя ДВ

Ацелератор
Ацелератор
21 октомври 2022 9:35
Гост

То и в други сектори увеличението е крайно необходимо, но тук си дъвчете само ваще се глупости

Адв.
Адв.
21 октомври 2022 8:15
Гост

И правилно! Вече трета година се боря за един клиент срещу НАП. Някакъв ужас е! Тия от НАП не се отказват! Искат си своето! Но и аз няма да се откажа! Така че…по-високи хонорари, за да имаме и ние стимул.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 8:13
Гост

Прието е незнам какво… Хайде да видим разпоредби и суми!

Ivanov
Ivanov
21 октомври 2022 9:35
Гост

Притесняваш ли се? Не си сигурен, че ще ти стигнат паричките ли? Аааххх тииии, уяден….