Борис Механджийски, който е един от петимата полицаи, признати за виновни за смъртта на Ангел Димитров-Чората, осъди прокуратурата да му плати 5000 лева обезщетение, защото е лежал 8 месеца в затвора, показа проверка на „Лекс“.

Делото за смъртта на Чората се проточи 16 години, а накрая Върховният касационен съд (ВКС) реши, че Механджийски, Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков са причинили смъртта на Чората поради небрежност, но тъй като за убийство по непредпазливост давността отдавна е изтекла, петимата не бяха наказани. Преди това обаче те бяха осъдени от друг състав на ВКС на по 7 години затвор за умишлено убийство и останаха 8 месеца зад решетките до окончателния край на делото.

Още през 2014 г. Механджийски е предявил в Софийския градски съд (СГС) искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), с които настоява за обезщетение от 70 000 лева за неимуществени вреди и още 76 000 лева за имуществени вреди.

Делото в СГС обаче беше спряно до окончателното приключване на наказателния процес и в крайна сметка съдия Евгени Георгиев е осъдил прокуратурата да плати на Механджийски обезщетение от 5000 лева за моралните вреди от престоя му в затвора (решението виж тук).

Градският съд е уважил иска на Механджийски по чл. 2, ал. 1, т. 4 от ЗОДОВ, според който държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от налагане на санкция по Наказателния кодекс, когато бъдат оправдани. Интересното в случая с Механджийски е, че той не е оправдан и съдия Георгиев анализира дали държавата дължи обезщетение и когато гражданинът е бил признат за виновен, но наказание не му е било наложено поради изтекла давност. Съдът посочва, че решаващо в случая е какво наказание би било наложено на Механджийски, ако давността не беше изтекла. Той подчертава, че не биха настъпили вреди и обезщетение не би било присъдено, ако изтърпяното наказание е същото или по-леко от това, което би наложил съдът, ако не е била изтекла давността.

„За гражданина настъпват вреди обаче, когато изтърпяваното наказание е по-тежко от това, което би наложил съдът, ако давност не би изтекла“, пише съдия Георгиев и дава за пример хипотеза, при която смъртното наказание все още съществува и гражданин е осъден на смърт за извършено умишлено убийство. Ако присъдата бъде изпълнена, но след това делото бъде възобновено и подсъдимият бъде осъден за убийство по непредпазливост, за което не бъде наказан заради изтекла давност, то неговите близки ще имат право на обезщетение, тъй като заради действията на държавата човекът е загубил живота си.

„Настоящият случай е идентичен на разгледаната хипотеза. Това е така, защото осем месеца Борис Механджийски е изтърпявал наказание лишаване от свобода за извършено от него умишлено убийство. Впоследствие обаче, той е бил оправдан за извършването на умишлено убийство, но съдът е приел, че Механджийски е извършил убийство по непредпазливост, за което наказанието е до пет години лишаване от свобода. Съдът приема, че, ако давността не е била изтекла, щеше да бъде отложено изтърпяването от Борис Механджийски на наказанието лишаване от свобода за убийството по непредпазливост. Следователно Механджийски не би бил лишен ефективно от свобода“, разсъждава съдът.

За да приеме, че Механджийски е нямало да бъде пратен в затвора, ако давността за причинена смърт по непредпазливост не беше изтекла, съдия Георгиев посочва, че в окончателното си решение ВКС не е определил наказание по това обвинение и остава завинаги неясно какво би било то. Практиката, която е прегледал е показала, че в част от подобните случаи са налагани условни наказания, но има и ефективни. В такава хипотеза, пише съдът, случаят се решава в полза на по-слабата страна.

„Правилото е, че при неяснота, съдът следва да приеме резултат, който е благоприятен за по-слабата страна в процеса. Винаги държавата е силната страна в процеса. Ето защо съдът приема резултат, по-благоприятен за Борис Механджийски, а именно, че за извършеното от него убийство по непредпазливост, дори ВКС да му беше наложил наказание лишаване от свобода, той щеше да отложи изпълнението му“, се казва в решението на градския съд.

В него съдът преценява, че всеки би понесъл вреди от 8-месечен престой в затвора. В случая с Механджийски са отчетени още лошите условия, унижението и трудностите да съжителства с осъдени рецидивисти, които са го възприемали като част от системата, която ги е вкарала в затвора. Според градския съд обаче справедливото обезщетение за неимуществените вреди на Механджийски е 5000 лева, а не 70 000, колкото той е поискал. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

16-годишната съдебна сага

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съд бяха петимата униформени. Впоследствие лекарите заключиха, че той е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано. Спорният въпрос беше полицаите ли са го притискали или собственото му тегло.

Първоначално Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Мирослав Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода. Последва „съдебна въртележка“ между инстанциите, като Военно-апелативният съд (ВоАпС) първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от ВКС и накрая намали наказанията на подсъдимите на половина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.

След това обаче процесът беше възобновен, защото близките на Чората осъдиха България в Страсбург.

Така делото отново се върна във ВоАпС, който измени обвинението в убийство по непредпазливост и не наказа подсъдимите заради изтеклата давност. После обаче друг състав на ВКС реши наново делото като въззивен съд, защото констатира толкова сериозни недостатъци в решението на военните съдии, че са обезсмислили мотивите му.

Така върховните съдии осъдиха полицаите на по 7 години затвор, след като на свой ред приеха, че те са убили Чората, като не са целели пряко умъртвяването му, но съзнателно са допускали настъпването на смъртта му, като им било безразлично дали ще умре. Именно след тази присъда униформените влязоха и в затвора.

Решението на съда в този случай обаче подлежеше на проверка чрез възобновяване на делото, както се и случи, след като върховните съдии приеха, че основното заключение за механизма на смъртта на Димитров е противоречиво.

В последното окончателно решение ВКС прие, че полицаите са извършили убийството по непредпазливост като са бездействали. След като сложили белезници на Чората и го съборили на земята, той започнал да вика, че се задушава, но униформените не направили нищо.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
288
288
25 септември 2022 20:29
Гост

Ще ме извинява т.нар. съдия, ама решението му е от сорта „Ако баба беше мъжка, щеше да си има дръжка“…

Бай Ганьо
Бай Ганьо
23 септември 2022 19:53
Гост

интересно, дали този “командос“ са го феминизирали неговите колеги по килия? според мен – да

Чавдар
Чавдар
23 септември 2022 16:35
Гост

Е, това вече е нелепо.

Anonimen
Anonimen
23 септември 2022 16:37
Гост

Нелепа е тромавата ни съдебна система. Колко дела се проточиха с години!

Имо
Имо
23 септември 2022 14:38
Гост

Българската съдебна система се радва само на хубави дни.
За установен престъпник – подарък за недъгавия финален акт на ВКС. Бенефициентът да си почерпи менторите.

Нагли убийци!
Нагли убийци!
23 септември 2022 14:03
Гост

Съда за специализирани поръчки на мафията задържаше под стража за по няколко ГОДИНИ без вина (след което ПОРЪЧКОратурата прекратяваше досъдебното произвоство), а тези доказани убийци, спасили се единствено заради давност, се жалват за няколко МЕСЕЦА задържане! Благодарение на ПРИКРИВАтурата, в лицето на предшественика на Каскета със свинската зурла, който се застъпи за тези престъпници и поиска възобновянане на делото по влязлата им в сила осъдителна присъда.

Тано Агента
Тано Агента
24 септември 2022 21:17
Гост

Първо него познавате, второ е икономически полицай, трето ако го е докоснал, е било при поставянето на белезниците, четвърто той единствен оказва първа помощ на Ангел. Димитров-Чората. При задържането на Чората, Чората оказва съпротива, старшините го понатупват и задържат. В последствие на леките удари, и преднамерено преди това Чората си е бил поел дозата. Чората получава трудно дишане, и гълтане на езика. именно при тая ситуация Боби Механджийски действа моментално и му вади езика, и оказва първа сърдечна помощ. След това като идва линейката дежурните не му оказват медицинска помощ, което впоследствие не се разглежда и издъхва/почива. И от тука… Покажи целия коментар »

Дани
Дани
23 септември 2022 13:04
Гост

Убийство по непредпазливост? Лекс?

ВВВ
ВВВ
23 септември 2022 17:02
Гост

НК, чл. 122, 123…

ганю
ганю
26 септември 2022 8:54
Гост

Там убийство ли пише, гений?!

Съдия
Съдия
24 септември 2022 11:34
Гост

На Лекс силната страна не е правото, при все че собствениците са адвокати

Анонимен
Анонимен
23 септември 2022 11:02
Гост

Гениално решение на СГС, брилянтни мотиви….

Анонимен
Анонимен
23 септември 2022 10:53
Гост

На практика граждански съдия разсъждава какво наказание би дал евентуално наказателен съдия за убийство по непрадпазливост, ако не беше давността и стига до предположението, че най-вероятно нямаше да е ефективно, а щеше да е условно.

ганю
ганю
26 септември 2022 8:56
Гост

Стига с това убийство по непредпазливост, бе!
Няма такова нещо в НК!

Анонимен
Анонимен
26 септември 2022 10:03
Гост

Добре бе пич-успокой се…причиняване на смърт е щом си такъв буквалист!

Николов
Николов
23 септември 2022 10:24
Гост

Поне сумата не е голяма

Сперски
Сперски
23 септември 2022 10:23
Гост

Пак народа ще плаща…

Щерев
Щерев
23 септември 2022 16:41
Гост

Поразиите на Цацаров.

Derski
Derski
23 септември 2022 10:23
Гост

Абе работата е куче влачи диря няма

Анонимен
Анонимен
23 септември 2022 10:22
Гост

Надявам се, че ще станем нормална държава и такива тъпотии ще спрат да се случват

Тити
Тити
23 септември 2022 16:42
Гост

A дано. Но не виждам това да стане скоро.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2022 10:22
Гост

Интересен случай наистина.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2022 10:22
Гост

Осем месеца не е малко време

Харизанов
Харизанов
23 септември 2022 10:21
Гост

Родната прокуратура пак се излага брутално

Стаматов
Стаматов
23 септември 2022 10:21
Гост

Поредната пародия с решения на родния съд и съдебна система, като цяло.

Делев
Делев
23 септември 2022 10:20
Гост

Класика. То като се бавите така мощно.

Мики
Мики
23 септември 2022 16:44
Гост

На всичкото отгоре и тешението на въззивната инстанция беше абсурдно.