Подсъдимият бизнесмен Ветко Арабаджиев, който е в болница с коронавирус и с опасност за живота, няма да се върне в ареста.

Мярката му за неотклонение е окончателно изменена в домашен арест, след като той е задържан под стража от година и половина.

Преди два дни Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) е потвърдил поредното определение на първата инстанция, с което съдия Христина Михайлова е постановила домашен арест за Арабаджиев с електронна гривна за наблюдение, показа справка на „Лекс“. До момента АСНС винаги отменяше определенията на спецсъда и оставяше Арабаджиев в ареста.

Семейство Арабаджиеви са подсъдими за престъпна група, заминаваща се с данъчни престъпления и пране на пари. Преди два месеца Маринела Арабаджиева също беше оставена под домашен арест заради влошено здравословно състояние и след като направи опит за самоубийство. Както съобщи тогава „Лекс“, апелативните спецсъдии отказаха да освободят и съпруга ѝ, като съставът с председател и докладчик Георги Ушев критикува остро съдия Михайлова, която беше прекратила процеса и облекчила мерките за неотклонение на двамата съпрузи.

Още в началото на ноември съдия Михайлова обаче отново постанови домашен арест за Арабаджиев, но на 19 ноември АСНС пак отмени определението ѝ. Апелативните съдии тогава написаха, че рискът Арабаджиев да се укрие остава, тъй като той разполага с достатъчно пари заради офшорните си фирми, а освен това има опасност да повлияе на свидетели, тъй като голяма част от тях са негови служители.

Само 5 дни по-късно – на 24 ноември, съдия Михайлова от спецсъда за пореден път е изменила мярката на Арабаджиев в домашен арест, като тогава вече е постановила и незабавното ѝ изпълнение.

Още в съдебното заседание прокуратурата е обявила, че ще протестира незабавното освобождаване на подсъдимия. Искането за спиране на предварителното изпълнение е било изпратено в АСНС на следващия ден, но пък Арабаджиев вече е бил освободен.

Апелативните съдии Георги Ушев, Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров написаха тогава, че спирането на предварителното изпълнение е безпредметно, тъй като Арабаджиев вече е бил освободен и затова са оставили особеното искане на Специализираната прокуратура (СП) без разглеждане.

АСНС за пореден път обаче подчертава, че първата инстанция е действала незаконно.

„По този начин на процедиране, в контекста на изложеното по-горе, СНС не е осигурил регламентираната в НПК възможност за въззивен контрол по особеното искане на СП. Още повече, че по ВЧН№ 328/2020г. АСНС вече е констатирал незаконността на подобен начин на процедиране от страна на СНС“, се казва в определението, като съдът напомня, че по аналогичен начин през юли спецсъдът е постановил незабавно освобождаване и на Маринела Арабаджиева.

Делото е било върнато на спецсъда, защото на Арабаджиев и защитата му не е бил даден 7-дневен срок за възражения по протеста на прокуратурата. Такива са били депозирани в началото на декември, след което делото отново е изпратено в апелативния спецсъд, който вече е потвърдил определението на спецсъда (виж тук). Според апелативните съдии единствено тежкото здравословно състояние на Арабаджиев налага изменение на мярката му.

Ветко Арабаджиев е в болница, като съпругата му Маринела писа във Фейсбук, че е възмутена от информации, че той е здрав.

„Моят съпруг, който продължава да е на кислород, все още в критично състояние с вторична бронхопневмония, трикратно завишени туморни маркери и съпътстващо тежко заболяване, което налага спешна операция, която не може да бъде извършена, докато не бъде напълно излекуван от корона инфекцията! Днес аз се моля единствено за неговото оцеляване!“, написа Арабаджиева.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чичо Сашо
Чичо Сашо
16 март 2021 9:13
Гост

Всичките рак да ги хване! Децата да им измрат, телата при живе да им изгният!

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 13:58
Гост

Пожелавам му от сърце всичко да се размине.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 13:58
Гост

А след това-един справедлив процес.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 13:57
Гост

Маринела пък чак се възмущава. От какво? Те са си престъпници.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 13:58
Гост

Те всички се възмущават, а и разболяват като останат в ареста. Жив и здрав да е, дано всичко е наред.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 13:53
Гост

За мен наистина има риск Арабаджиев да се укрие.

Haralampi
Haralampi
09 декември 2020 12:16
Гост

Дано се оправи въпреки скепсиса на всички дали реално е болен, което е разбираемо все пак

Шнуров
Шнуров
09 декември 2020 12:15
Гост

Дано има честна присъда

Asparuhov
Asparuhov
09 декември 2020 12:14
Гост

A тъй. Чиста работа

Кирчева
Кирчева
09 декември 2020 12:14
Гост

Ако има наистина Коронавирус му желая да се излекува

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
09 декември 2020 12:14
Гост

След ваксината ще казват богаташите с дела, че ваксините не им действат и пак са хванали Ковид

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 12:13
Гост

Как пък сега е с Ковид бе…

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 12:13
Гост

Абе не е сериозно цялото нещо около тоя ма карай. Трябваше от доста време да е с присъда

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 13:52
Гост

Така е. Обаче той все още твърди, че е невинен.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 12:12
Гост

Мафията си действа

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 12:12
Гост

Те богатите все са болни като ги съдят