Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на шефа на районния съд в Пловдив Иван Калибацев срещу отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да накаже колегата му Деян Вътов. Решението (пълния му текст виж тук) не е окончателно.

На 27 септември СК на ВСС не наложи наказание на Вътов от РС-Пловдив (виж тук). То беше поискано от Калибацев и е едно от общо трите му предложения за образуване на дисциплинарно производство срещу Вътов. Наскоро СК отказа да накаже съдията и по друго (виж тук), а третото все още е висящо.

В конкретния случай става дума за твърдения, че Вътов е нарушил трудовата дисциплина като не се явил на работа два дни, заради което Калибацев поиска уволнението му.

Случаят е от 2021 г. Първоначално Калибацев издал заповед, с която разрешава на Вътов да ползва два дни отпуск около Великден. Но ден преди началото на отпуска, председателят отменил заповедта си, с която го разрешил. Въпреки това, Вътов го използвал. Заради това шефът на РС-Пловдив поискал да бъде уволнен.

Съдийската колегия отказа да наложи каквото и да е наказание на Вътов.

Калибацев обжалва, но сега и тричленен състав на ВАС се съгласи с колегията и отхвърли жалбата.

ВАС се съгласява с дисциплинарния състав, че заповедта на Калибацев за организацията на работа в РС-Пловдив не е съобразена с предвидените в заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, както и с приетите от Съдийската колегия на ВСС „Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия“.

По делото няма данни и не се твърди, съдия Вътов да е имал насрочени заседания или да е бил дежурен за дните – 5 и 7 май 2021 г. Поради това фактическото отсъствие на съдията от сградата на Районен съд – Пловдив през посочените дни, конкретно от неговото работно помещение, не е довело до неоснователно отлагане на дела. Няма данни и за създадени затруднения в работата на съда. Предвид това нарушаването от страна на съдия Вътов на заповед № 2131/30.12.2020 г. на административния ръководител на Районен съд -Пловдив и конкретно на т. 4 от същата, не може да послужи като основание за ангажиране на дисциплинарната отговорност на съдията“, казва ВАС.

Върховните съдии отбелязват, че със заповеди на здравния министър бяха въведени временни противоепидемични мерки на територията на страната, включително и такива, отнасящи се до работата в затворени помещения. „От същите се установява, че за периода 27 ноември 2020 г. до 31 май 2021 г. една от предвидените противоепидемични мерки се отнася до работодателите и органите по назначаване, които следва да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствие на най-много 50% от персонала. Относно съдиите и съдебните служители е предвидено, че в дните, в които не са дежурни и в график, не са задължени да присъстват физически в сградата на съда“, припомня ВАС.

Върховните магистрати приемат, че твърдяното нарушение на работното време от съдия Вътов, разглеждано като фактическо присъствие в съда в Пловдив и неизползването на Единната информационна система на съдилищата, само по себе си и когато не е довело до неизпълнение на служебните задължения, не би могло самостоятелно да се приеме като дисциплинарно нарушение, за което следва да бъде наложено най-тежкото наказание – уволнение. „Спазването на работното време и място е относително, като се отчита характерът на работа и времето за извършване, както и останалите особености на изпълнение на служебните задължения на магистрата“, посочва ВАС.

Тричленният състав припомня, че целта на дисциплинарното наказание по ЗСВ е да доведе до постигане на по-висока ефективност и експедитивност в работата на магистрата, да съдейства за преустановяване на нарушенията и да осъществява превенция. За да се постигнат тези цели наказанието трябва да се налага само след пълна и обстойна преценка на всички факти и обстоятелства от значение за конкретния случай и след безспорно доказано нарушение, тъй като само този начин на действие създава убеждение за безпристрастно наложена и справедлива санкция.

Оспореното решение на Съдийската колегия на ВСС да не наложи дисциплинарно наказание е прието в законово очертаните рамки на оперативната му самостоятелност, като правото на свободна преценка е упражнено в съответствие с целта на закона. Жалбата срещу административния акт, подадена от вносителя на предложението за налагане на дисциплинарно наказание, е неоснователна и следва да бъде отхвърлена“, казва ВАС.

За напрежение в отношенията между Иван Калибацев и няколко съдии от РС-Пловдив стана ясно през 2021 г., когато в Съдийската колегия постъпи сигнал от шестима магистрати (виж тук). Беше възложена проверка на ИВСС, който не откри нарушения. В началото на миналата година обаче Деян Вътов изпрати сигнал до председателите на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Апелативен съд-Пловдив Магдалина Иванова и на Окръжен съд-Пловдив Розалия Шейтанова, както и до Съюза на съдиите, в който описва още притеснителни случаи в съда (виж тук). ССБ поиска Съдийската колегия незабавно „да преустанови съучастието си в подчиняването на съдиите на председатели на съдилищата чрез привидно законни дисциплинарни производства“. А 187 магистрати излязоха с подписка в подкрепа на Вътов.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Смехурко
Смехурко
11 януари 2023 15:14
Гост

Иване-е-е, Иване,
Недей забравя, че колелото се върти.

Ивайло
Ивайло
06 януари 2023 12:39
Гост

Калибацев е пионка на Гергов, поради което обича да се въргаля в кочината

Хахаха
Хахаха
06 януари 2023 7:27
Гост

Работата е там, че съдия Вътов и още петима съдии, не поддават на натиск от страна на Калибацев как да се решават дела, а част от поръчките идват от един дето е точен с парите.
Няма как да напиша името, но ще се сетите. Той е бивш адвокат от Пловдив, бивш зам. министър, а после и министър на правосъдието в служебно правителство. Сега е сл. министър в министерството на ОПГ -дрогирани, пияни и трафиканти.

Адвокат
Адвокат
06 януари 2023 8:49
Гост

Я го знам – Скакуец, но – виждайки трудови ангажименти и стана човек, оказа се кадрово на мястото, аз съм скептик за превъзпитанието, но поне ролево – го раздава министър.

Впрочем – сега живеем в пъти по-добре – преди имаше някаква желязна бедност, а новите ни върнаха усмивката.

Цацката , Цацката да си го отзове
Цацката , Цацката да си го отзове
05 януари 2023 20:55
Гост

Крайно време е ВСС да освободи Калибацев като ръководител . Очевидно е , че не може да е такъв , а се саморазправя с колегите си от позиция на началник ! Това да не е детска градина или и тях в Калибацев , че така се е разпасал! Не знам дали другия съдия е виновен нещо , но това е без значение , има си ред за наказания , но чак уволнение ???? Хубаво е да се разбере, кой стои зад назначението на Калибацев ? Но не ми се вярва да в друг , освен бившият дългогодишен шеф на Окръжния… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 януари 2023 16:51
Гост

Да не е спал с жена му, че толкова зор да го махат?

Анонимен
Анонимен
06 януари 2023 11:41
Гост

Ма кво спане бре? Вътов требва да е луд да хареса нещо на Калибацов

Рики
Рики
05 януари 2023 16:08
Гост

Голяма сага с този случай. Май тези двамата имат лични отношения за оправяне.

Лозан
Лозан
05 януари 2023 15:43
Гост

Този какво иска? Нали е издал заповед, с която разрешава на Вътов да ползва два дни отпуск около Великден.

Заки
Заки
05 януари 2023 15:44
Гост

Пълен субективизъм.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2023 15:18
Гост

Ама и този не се спря! Кога му изтича мандата!?

Колега
Колега
05 януари 2023 14:25
Гост

Калибацев просто е строг и много левУ! Изисква ред и дисциплина! На разгащените съдии в Пловдивския районен съд не им понася Калибацев!

Лазар
Лазар
05 януари 2023 16:03
Гост

Едно е да си строг, а съвсем друго да вадиш двойния аршин.

Шефче от Филибето
Шефче от Филибето
05 януари 2023 13:50
Гост

Тихомир се жени за Елизабет, осиновяват Емили с тротинетката. Това е джендър новина, като за пловдивското РС

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 януари 2023 13:06
Гост

Реално погелднато това си е махленска разправия, стигнала до съд и сега ни се дава да се запознаем с нея. Нищо полезно не намирам в статията откъм факти, която съдържа елементи на жълта журналистика, търсеща сензационно преекспониране на междуличностен конфликт.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2023 13:02
Гост

Стига вече с тия двамата. На хората им писна.

Анониме
Анониме
05 януари 2023 13:02
Гост

Кой знаекъде е заровено кучето

Фескор
Фескор
05 януари 2023 13:02
Гост

Страшна каша се е забъркала.

Павлов
Павлов
05 януари 2023 13:01
Гост

А няма ли кой да го смени тоя Калибацев и да спрем да слушаме/четем за него?

Демирев
Демирев
05 януари 2023 13:01
Гост

Абсолютна мизерия е тоя случай

Спаронска
Спаронска
05 януари 2023 13:01
Гост

Според мен тук има нещо гнило

Нидева
Нидева
05 януари 2023 12:58
Гост

Вътов да не е преспал с жената на Калибацев, че така яростно го атакува?

Вики
Вики
05 януари 2023 16:05
Гост

Нищо чудно.

дали
дали
06 януари 2023 11:13
Гост

по-зле… с любовницата му….

Арменска
Арменска
05 януари 2023 12:58
Гост

Калибацев няма ли да се откаже най-после.

Тити
Тити
05 януари 2023 16:06
Гост

Явно си няма друга работа.

Милен
Милен
05 януари 2023 12:57
Гост

Хайде де. С този случай не се ли свърши вече.. Най-досадния такъв

Маври
Маври
05 януари 2023 12:57
Гост

Според мен Вътов и Калибацев имат някаква лична вражда