Бившите шефове в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Цветан Панков и Кирил Ванков отиват на съд.

От прокуратурата съобщиха, че са приключили разследването и са внесли обвинителния акт срещу двамата за получаване на подкупи от наркоразпространители срещу протекции.

Панков и Ванков бяха арестувани в средата на миналата година след акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР и прокуратурата. Те били наблюдавани около година, а до разкриването на престъпната група се стигнало с помощта на един от многократно изнудваните от Ванков за подкуп. Срещу парите той получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан.

До задържането им Цветан Панков ръководеше отдела за борба с наркотиците в ГДБОП, а началник на сектора беше Кирил Ванков. Според разследващите двамата са били висшите служители, отговорни за борбата с наркотиците, като работата им била да са и методисти на останалите полицаи. Вместо това обаче провалили десетки операции срещу наркотрафика, като подавали предварителна информация на разследваните.

На 12 юни Ванков поискал 10 000 лева, което било определено като „десятък“, а на 25 юни бил задържан с получена част от сумата. Той сам определил мястото в гориста част на кв. „Захарна фабрика“ в София, като на срещата никой не трябвало да носи телефон, за да не могат да бъдат проследени, разказаха разследващите след арестите.

Разследването е установило, че исканите от висшите полицаи подкупи са варирали от 20 000 до 50 000 лв. месечно. Парите били получавани като хонорар за осигуряване на протекции – полицаите давали изпреварваща информация на наркогрупа, която си е платила, за да затруднят или провалят разработки срещу нея, но и помагали за разработки срещу конкуренти на наркопазара.

Бившите вече антимафиоти давали и информация за подготвяни полицейски операции, за да могат клиентите им да укрият доказателства.

Подсъдим с бившите полицаи ще е и техен посредник, който се свързвал с членове на наркогрупи, договарял и събирал исканите пари и уреждал срещите с полицейските началници. Първоначално от прокуратурата бяха обвинили и още една служителка на МВР, която беше арестувана с двамата началници, но съдът я освободи веднага, защото срещу нея нямаше никакви доказателства и в крайна сметка тя не е сред пратените и на съд.

Цветан Панков обаче остана зад решетките до началото на този месец, когато беше пратен под „домашен арест“, а останалите двама са на свобода срещу гаранции.

В началото на годината вътрешният министър Христо Терзийски уволни и двамата полицаи.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
44444
44444
26 февруари 2021 10:35
Гост

И адвокатите искат да са началници и да взимат подкупи, но са само разносвачи на подкупи. Живот!

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 10:30
Гост

Дано спецпрокуратурата са толкова словоохтливи когато приключи делото, особено пред АСНС И ВКС, щото знаем от други случаи, че тогава мълчат

Бисер
Бисер
26 февруари 2021 10:09
Гост

Наркоразпространителите със сигурност си имат шапка. Иначе дилърите нямаше да вилнвят така свободно по улиците.

Stavri
Stavri
26 февруари 2021 10:07
Гост

А може просто да са ги накиснали защото са пречка за някой.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 10:05
Гост

Щом и от ГД „Борба с организираната престъпност“ взеха да взимат подкупи, нещата никак не отиват на добре.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 10:06
Гост

Не бързай толкова. Да видим доказателствата и дали въобще ще има присъда.

Хаха
Хаха
26 февруари 2021 22:15
Гост

Кви доказателства бе? Нивото спадна драстично… Днес Сульо и Пульо работят в ГДБОП, време е системата да се прочисти отвътре…

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2021 0:04
Гост

А какви кадри има…..такива им петнят целият труд, знания и риск, на който подлагат себе си, децата си и семейството си като цяло….много жалко за корумпираните страхливци,защото това безспорно са хора страхливи, страх,защото са убедени,че сами няма да се справят с финансовата част в живота…то психиката като се прецака….нещата са неприятни за останалите….

123456
123456
26 февруари 2021 10:07
Гост

Че там от години има гнили ябълки, както е популярно да се говори напоследък. Нито са първите, нито са последните

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 10:05
Гост

А наркоразпространителите, които са използвали услугите на Панков и Ванков, арестувани ли са или пак са се отървали

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
26 февруари 2021 10:08
Гост

Пренасочени са на друга каса.

Адвокат
Адвокат
26 февруари 2021 10:03
Гост

Щом досега не са поискали споразумение, значи историята може и да не е точно такава.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 10:06
Гост

Някой им е скроил шапката, още при ареста им се промъкна тази теза, искаха да разкарат Спиридонов, май

категорично
категорично
26 февруари 2021 10:09
Гост

Ако съм невинен, няма да искам споразумение, а ще се боря в съда. Не че може да се разчита на спецсъда, но един ден делото ще стигне и до ВКС. Така че никакво споразумение няма да сключвам

Z.Z
Z.Z
26 февруари 2021 10:09
Гост

И им се получи, май.