Майка на две малки деца е убита от съпруга си посред бял ден в кафене, часове след като е подала поредната жалба в прокуратурата, че мъжът ѝ има пистолет и тя се страхува за живота си.

Това е действителна история, която се случи на 18 август 2017 г. в София. Жертвата е Елена Василева, която оставя две сирачета на 5 и на 10 години. Днес те, заедно с баба си, осъдиха България, която не предотврати предизвестеното убийство на майка им.

Европейският съд по правата човека (ЕСПЧ) им присъди 24 000 евро обезщетение, защото установи неадекватността и бездействието на българските власти да защитят правото на живот на Василева.

Тя е във фактическа раздяла със съпруга си от 2014 г. През двете години преди да бъде убита, Елена Василева подава четири жалби до полицията, в които разказва за заплашителното поведение на съпруга си. В първата съобщава, че след скандал той е срязал гумите на колата ѝ с думите: „Няма да ти дам развод! Ще те застрелям! Ще оставя децата без майка!”. Тя пише до полицията, че се страхува за живота си, тъй като съпругът ѝ притежава пистолет.

След друг инцидент през 2017 г., когато мъжът ѝ я преследва с кола и пеша и я обижда и заплашва, Софийският районен съд издава временна забрана да я доближава на по-малко от 100 метра, а след това мярката става окончателна.

За нито един от двата инцидента не са повдигнати обвинения срещу съпруга на Василева.

Ден преди да бъде убита, тя се обадила на тел. 112, за да съобщи, че съпругът ѝ е шофирал зад колата ѝ в нарушение на заповедта за защита, а след това подава и жалба в полицията. На следващия ден – часове преди да бъде убита, жената подава жалба и до Софийската районна прокуратура, в която отново казва, че съпругът ѝ има пистолет и тя се страхува за живота си.

След като я убива с два изстрела – в главата и в тялото, мъжът на Василева сам се предава в Шесто РУП. През 2018 г. е осъден на 13 години и четири месеца затвор за убийство и незаконно притежание на огнестрелно оръжие, както и да плати 250 000 лв. кръвнина на двете си дъщери.

След бруталното убийство МВР прави вътрешна проверка, в която констатира, че полицаи са пренебрегнали задълженията си. По данни на съда в Страсбург 10 души са били наказани, още трима – порицани.

Ето какво установява ЕСПЧ за действията на полицията и прокуратурата по четирите жалби на Елена Василева: „Властите не са реагирали незабавно на нейните жалби, а спешното ѝ обаждане изобщо не е предадено на полицията. Всъщност те са отговорили незабавно само веднъж – изпратили са патрул, когато майката на Василева се е обадила на спешния телефон, за да съобщи за агресивно поведение на зет си спрямо нея и внуците ѝ“.

Освен това, съдът констатира, че въпреки издадената заповед за защита на Василева, тя „просто е била заведена от съответното полицейско управление, без да са предприети никакви стъпки, за да се уверят властите, че мъжът ѝ я спазва“. Окончателната заповед за защита дори не е представена на вниманието на полицията.

„В действителност столичната полиция се е интересувала само от това дали трябва да бъде образувано наказателно производство срещу съпруга на Василева без въобще да прецени дали неговото поведение представлява риск за нея в специалния контекст на домашното насилие и неговата динамика“, пише съдът в Страсбург.

И подчертава, че вътрешното разследване в МВР след убийството на жената е установило, че полицията не е проверила дали съпругът ѝ има разрешително за огнестрелно оръжие и дали притежава такова. Освен това полицията въобще не е обърнала внимание на смъртните заплахи, които той е отправял към Елена Василева.

„Нито един от тези пороци не е бил отстранен от прокуратурата, която на два пъти отказва да образува досъдебно производство само въз основа на писмените доклади от полицията без координация между двамата отговорни прокурори“, констатира съдът в Страсбург. И е категоричен, че като се има предвид, че мъжът на Василева е нарушил забраната да я доближава, властите е трябвало да знаят, че е имало реален и непосредствен риск за живота ѝ.

„Този провал очевидно отчасти се дължи на липсата на обучение относно динамиката на домашното насилие“, пише ЕСПЧ.

Той обяснява, че ако бяха преценили правилно случая, властите са щели да предприемат поредица от стъпки и посочва, че е трябвало да бъде отнет пистолетът на мъжа, чието разрешително за оръжие е изтекло, както и той да бъде задържан за нарушаване на ограничителната заповед, а Василева да бъде поставена под полицейска закрила.

„Нещо повече – не е имало подходяща превантивна реакция, включваща координация между множество органи, като прокуратурата, която незабавно е трябвало да се свърже със столичната полиция, когато Василева е подала поредна жалба  сутринта преди да бъде убита“, заявява ЕСПЧ.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 март 2022 11:24
Гост

Формалността, до която води практиката на този съд е в основа на случващото се. Всъщност последиците на изкуствено завишените изисквания за спазване на хиляди права и условности са тези – парализа на държавните органи и води до тяхната свърхнатовареност с идиотски жалби, от които те могат да се обърне внимание на сериозните случаи.

Хари
Хари
22 март 2022 17:31
Гост

До кога ние ще плащаме верисиите на родната ни прикриватура?

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 18:09
Гост

Докато „ние“ не осъзнаете, че ЕСПЧ е една перверзия, която внушава, че националните органи са некомпетентни, руши държавата и за тази си дейност събира пари. Предлагам „ние“ да помисли по този въпрос и да разбере, че с прокуратурата народа е от един отбор, а тези които го дерат са други и си плаща, за да го дерат.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 18:23
Гост

Прокуратурата е част от престъпността*. Няма как да е един отбор с „народа“. Примери: -инсталирането в прокуратурата е заченато в грях. На два пъти-и през 2006 и през 2015г беше доказано продажбата на казуси. -случаят осемте джуджета. И бизнесът на човнека задигнат, и златото секвестирано, а и подкуп изискан. -Случаят с български колекционер. Здравите сили в прокуратурата директно му позадигнаха картините. https://e-vestnik.bg/24042/igor-markovski-ot-275-moi-kartini-v-trezora-na-ktb-lipsvat-37/ -На друг колекционер му задигнаха ритона. Ритон за 1 милион лева е иззет, а после изчезна и отива на продан. -Случаят всичко коз от 2010г. Хвалиха се за разкритата ДДС схема за огромна сума, о после-всичко потулено. -Случаят… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 19:40
Гост

Прекалили сте с четенрто в Интернет. Съжалявам. Примерите Ви са доста политизирани и за това неадекватни. Опитайте пак.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 19:55
Гост

Вие от къде сте сигурен, че написаното от Вас е вярно? А дори и да е ввено дайте да мразим всички в една институция и да лепим етикети заради някаква избирателна извадка от случаи. Не е много сериозно, нали?

Питам аз
Питам аз
22 март 2022 16:13
Гост

А кога ще узаконим еднополовите бракове?! Познавам еднополови двойки, които искат публично да узаконят любовта си. Кога най-после ще се превърнем в истинска демократична страна като САЩ и Германия?! Когаа?! ЕС трябва да ни санкционира сериозно…

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 16:21
Гост

Първо трябва да се започне от узаконяването на всички деяния по главата Разврат на НК. И там скоро ще подлежим на сериозно санкции от ЕСПЧ – сериозно нарушаваме правата на перверзниците да се помиряват с жертвите си…да, натам вървят нещата. И Бог, когато ни изсипе болести, войни и смърт се оплаквайте на ЕСПЧ.

Шони
Шони
22 март 2022 17:34
Гост

Да ти имам проблемите.

Панайот
Панайот
22 март 2022 15:38
Гост

Много проблеми в правораздаването, включително и този случай, са продиктувани от зверската формалност в голяма част от законите ни. Всичко е толкова формално и толкова „следящо правата“ на евентуалния извършител, че често се стига до безумия от такъв вид…

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 15:44
Гост

Коренът на формалността и на хилядите права е в ЕСПЧ, осъдил България за бездействие.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:54
Гост

Пишейки едностранно за домашното насилие, трябва да се кажат няколко думи и са цялостната законодателна уредба на семейните отношения – за това как се развеждат хората, какво получават жените за децата си, как се делят тези деца. Трябва някой а се замисли, защо се стига до законодателната възможност в България семейството да бъде унищожавано и как домашното насилие като институт в правото руши хиляди семейства всеки ден – защото с подаване на сигнал до органите обикновено децата са поставени в огромен конфликт между родителите, продължаващ с години. Преекспонирането на един случай, наистина жесток но краен, маскира ужасните последици българското законодателство… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:44
Гост

Ако бяхте добронамерени от lex.bg щяхте да изложите и информация за всички мерки в прокуратурата и МВР, които са взети по случаите на домашно насилие след описания тук. Всичко е представено много едностранно. Защо дезинформирате хората?

ЕСПЧ
ЕСПЧ
22 март 2022 15:15
Гост

Ти какво искаш, като се разказва един случай, да се разкажат всички? Става въпрос за конкретна жена, чието убийство е факт, защото всеки се е почесвал и не е помогнал. Съдът в Страсбург говори за един случай и те ни го разказват. Няма обобщения, че винаги става така, че продължава да става така. Но тези издънки следва да се припомнят при законен повод като решението на ЕСПЧ

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 15:23
Гост

В решението се правят доста обобщения и се вменяват изводи (например: „Този провал очевидно отчасти се дължи на липсата на обучение относно динамиката на домашното насилие“), а коментарът ми визира статията, която е това, което е – едностранно предаване на „издънка“ с цел внушение, че прокуратурата и органите на МВР не си вършат работата. Не искам нищо- констатирам очевидното.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 16:12
Гост

Явно спорът ти е с ЕСПЧ. Изчетох и аз статията и никъде не видях обобщение. А само констатации от вътрешна проверка в МВР и в решение на ЕСПЧ по конкретен случай. И този случай, по дяволите, е убийство! Не е просто издънка, това е срамно петно. И само едно да е, можеш ли да върнеш майката на двете деца?! Хайде малко повече човещина да проявяваме.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 21:30
Гост

Винаги е имало убийства. И ще има. Хората умират и това е най- човешкото нещо. Този баща, който е убил жена си е истинският извършител, а за да се стигне до неговите действия е имало хиляди други причини. Не само бездействието на прокуратурата и на органите на МВР. Няма друг държавен орган, който да е осъден за безстопанственост или бездействие дори и при хиляди левове щети – това не е ли перверзия и мъка за хиляди човешки същества в България. Практиката на ЕСПЧ не води до продуктивност, а до изключителна формалност и усложняване на процеса. Сумите, които България плаща всяка… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:32
Гост

Всеки ден в районните прокуратура в България се изливат хиляди жалби за домашно насилие, с чрез които хората просто искат да уредят имуществените си отношения преди развода/фактическата раздяла, а адвокатите да изкарат някой лев. Всичко приключва след няколко експертизи, които заплаща държавата, както и няколко дни загуба на време за разследващите. По всички тези набедявания никой не носи отговорност, защото половинките просто се възползват от правото си (едно от хилядите в НПК) да не свидетелстват срещу съпруга си/конкубина си, а прокурорите, които са се решили да внесат обвинителен акт за подобно нещо въпреки хилядите оправдателни присъди на съда са за… Покажи целия коментар »

Kirilov
Kirilov
22 март 2022 14:23
Гост

Много тъжна и същесременно показателна история

Муки
Муки
22 март 2022 17:35
Гост

Пълна трагедия.

Павлов
Павлов
22 март 2022 14:22
Гост

Освен това, съдът констатира, че въпреки че съдът е издал заповед за защита на Василева, тя „просто е била заведена от съответното полицейско управление, без да са предприети никакви стъпки, за да се уверят властите, че мъжът ѝ я спазва“. Окончателната заповед за защита дори не е представена на вниманието на полицията. После ми говорете колко е била ефективна ГЕРБ и как е управлява много добре. НА вниманието на младежкото ГЕРБ, което пуска вицовете, че радио Ереван го попитали кога ще се оправим и ще бъдем добре, а от там казали – Еми вече бяхте добре. Визирайки времето на управлението… Покажи целия коментар »

Павлов
Павлов
22 март 2022 14:21
Гост

Хайде де, юристи, съдии, прависти къде сте? Да ни кажете защо за убиването на майка се получават ЕДВА 13 години затвор? Защот в САЩ присъдите са доживотни? Ние сме по-голяма демокрация, присъдите се определят от степента престъпност в конкретната страна или има друго?

Милок
Милок
22 март 2022 14:20
Гост

А на мен ми е интересно как ще плати 250 000 лв кръвнина де.

Иганде
Иганде
22 март 2022 14:19
Гост

Да се изявят тук юристи и прависти, защото те знаят най-добре и защото това било правен форум, а не политически. Да. Другите право на мнение явно нямаме.

Ставрев
Ставрев
22 март 2022 14:18
Гост

И прокуратурата и съда трябва да бъдат сменени незабавно

Георги
Георги
22 март 2022 17:37
Гост

Първо трябва да разкарат Гешев.

Радев
Радев
22 март 2022 14:18
Гост

Само този случай да е показващия пълната некомпетенция на прокоратурата ни

Селски юрист
Селски юрист
22 март 2022 16:06
Гост

Ако беше прочел Закона за защита срещу домашно насилие, щеше да видиш кой само може да налага ограничителни мерки.

Ребека
Ребека
22 март 2022 14:17
Гост

Прокурорите ще кажат, чр то си има процедура и какво, като е подадена преди часове тази жалба.

Беноа
Беноа
22 март 2022 14:17
Гост

Абе какво значение има, че ще плащаме. Въпросът е, че малки деца са останали и без майка и без баща!

Валдан
Валдан
22 март 2022 14:16
Гост

Няма какво да кажем…Анархия

Каруцар
Каруцар
22 март 2022 16:22
Гост

Проблемът е, че в България правото, а и правозащитните органи са строго формални. Трябва жалба, па да отлежи докато шефа я резолира, по докато отиде у изпълнителя, па той докато намери жалбоподателя и той вече в ковчега. Колкото и зловещо да звучи.