Николай и Евгения Баневи заведоха в Софийския градски съд иск за 60 000 лева срещу главния прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата.

На толкова те са оценили причинените им морални вреди от писмото, което главният прокурор и заместниците му изпратиха в началото на годината до всички европейски институции и посолства, включително и САЩ, което имаше 67 адресати.

В писмото на прокуратурата Баневи бяха споменати, като част от привлечените като обвиняеми „български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи“ и  „известни олигарси“. За тях се посочваше, че „са отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група”.

В жалбата си до съда сега Баневи определят квалификациите за тях като неверни, позорящи и увреждащи публичната им репутация, личната чест и достойнството им.

Адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи, пише, че със споменаването на имената им в негативен контекст са нарушени техни права, защитени от Конституцията, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и НПК.

„В разглеждания аспект е важно да се отбележи, че Евгения и Николай Баневи никога не са заемали ръководни държавни или партийни длъжности. Поради това квалификацията им като „олигарси“, предполагаща съчетаване на икономическа и политическа власт, е абсолютно неуместна“, се казва в жалбата.

Като отделно нарушение е отбелязано, че в писмото си прокуратурата пише, че Баневи са „отговорни“ за извършени престъпления, за които са подсъдими. В иска до съда се казва, че определението „отговорни“ е използвано като синоним на „съпричастни“, „свързани“ и  „виновни“.

„Ето защо горният израз е в явна колизия с презумпцията за невиновност, визирана в Конституцията, КЗПЧОС и в НПК“, пише адвокат Екимджиев и припомня, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) неведнъж е осъждал България заради изявления на властите, с които е нарушавана презумпцията за невиновност, като сред споменатите дела са тези на Емилия Масларова и Борислав Гуцанов. В исковата молба се казва, че неслучайно в неприключили дела се използват понятията „обвиняем“ и „подсъдим“, защото подчертават неопределения изход на процеса и така се спазва презумпцията за невиновност.

„За разлика от тях, определението „отговорни“ внушава установеност на отговорността, която, според НПК, може да бъде постигната само с влязла в сила присъда. От тази перспектива, както беше посочено, в случая „отговорен“ е употребено като синоним на „виновен“. Преднамереното отклонение от обичайните наказателнопроцесуални понятия „обвиняем“ и „подсъдим“, явно цели и внушава установеност на вината на ищците, без присъда, в нарушение на презумпцията за невиновност“, пише в иска до съда.

В него е припомнено, че само преди три месеца Баневи осъдиха България в ЕСПЧ, включително за нарушена презумпция за невиновност заради изказвания на Иван Гешев и за продължителния им арест.

„По-малко от 3 месеца след решението на ЕСПЧ, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи ръководни длъжности в българската Прокуратура, задружно обявяват пред 67 международни организации и държави, че Баневи са „ … отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група”, пише адвокат Екимджиев.

Според него този пасаж от писмото на прокуратурата е особено болезнен и фрустриращ за Баневи, защото тя може да ги обвини за всичко, тъй като разследващите не носят персонална деликтна отговорност за неправомерни обвинения. Така Баневи били демонизирани чрез изявления за недоказани обвинения.

„Поради изложеното чувството на ищците за безпомощност срещу факта, че за пореден път са обект на прокурорски тормоз, е особено болезнено. Прокурори на ръководни длъжности арогантно злоупотребяват с правата си, като нарушавайки презумпцията за невиновност, представят пред международната общественост недоказани обвинения като доказващи „отговорността“ на ищците за извършени от тях престъпления“, се казва още в исковата им молба, в която изрично е посочено, че неин предмет е изпращането на писмото до адресатите, а не разпространяването му от медиите.

Отделно, адвокат Екимджиев пише, че относими към моралните вреди за Баневи са „лицемерието и двуличието“, проявени от главния прокурор Иван Гешев преди повече от година. През есента на 2020 г., в правната комисия в парламента беше обсъден доклад на ЕК за България, а главният прокурор отказа да отговаря на въпроси, въпреки че беше питан за снимките от дома на бившия премиер Бойко Борисов и за актуалния тогава „Апартаментгейт“. Гешев обаче припомни историята с Петко Каравелов, който, излизайки от Черната джамия, където е бил изтезаван, заявил пред чуждестранни журналисти и дипломати: „Господа, в България не бият“.

„Лично аз предпочитам Петко Каравелов. … родоотстъпници винаги е имало в България“, казва тогава Гешев.

„За разлика от патриотарските декларации на Гешев пред Правната комисия на НС, в разрез с принципа на националния суверенитет, главният прокурор и заместниците му разпращат жалостиви и мелодраматични вопли срещу българската държава, нейни институции и политици до 67 независими държави и институции. С това действие те не само злепоставят държавата, в чието управление участват, но и уронват престижа на съдебната власт, което е конституционно основание за освобождаване от длъжност“, пише още адвокат Екимджиев. Според него затова Баневи изпитвали и срам от ръководството на прокуратурата, тъй като толкова високопоставени прокурори демонстрирали правно и политическо невежество, като злепоставяли името и авторитета на държавата пред международната общност, показвайки нейно карикатурно и водевилно „лице“.

„Още по-неприятно и болезнено е усещането на Евгения и Николай Баневи от факта, че имената им абсолютно безпричинно са замесени от ответниците в прокурорската бурлеска“, се казва в иска им до съда.

В друга част от въпросното писмо на прокуратурата пише, че протестите срещу правителството на ГЕРБ са използвани, за да насочат енергията на гражданите срещу прокуратурата и главния прокурор, за да попречат на работата им и „да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд на база на събраните доказателства“.

„Разбирането на ищците, че пред съд биват изправени „виновни лица“ показва, че тази изконна юридическа неграмотност не е преодоляна, въпреки образователния характер на решението на ЕСПЧ. Демонстрираното пред международната общност и пред чужди държави претенциозно правно невежество на висши магистрати е злепоставящо за ищците като български граждани. Чувството им за срам ескалира от изискването на член 162, т.3 от Закона за съдебната власт, според който всеки редови магистрат трябва да притежава високи професионални и морални качества. Писмото категорично доказва, че „лицето“ на българската Прокуратура не отговаря дори на това базисно изискване“, пише в заключение в исковата им молба.

С нея Баневи искат главният прокурор и заместниците му да бъдат осъдени солидарно да им платят по 30 000 лева, тъй като са действали като „високоорганизирана група“ и са могли спокойно да редактират текста на писмото преди да бъде разпратено.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Руси
Руси
26 януари 2022 17:09
Гост

Тези са изключително нагли.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 18:18
Гост

Да отстояват правата си срещу Lex Kasketus Simplicus.

Юрист
Юрист
26 януари 2022 13:57
Гост

Изключителна наглост. Да се произнасяш по нечия вина преди да има влязла в сила присъда.

Каскета да си ги плати от джоба!
Каскета да си ги плати от джоба!
26 януари 2022 13:52
Гост

Може да са престъпници, но са абсолютно прави в случая. Малоумния каскет е свикнал да се произнася по вината още преди да е приключило наказателното производство.

Заза
Заза
26 януари 2022 17:11
Гост

Поредната издънка на родната ни прикриватура.

178
178
26 януари 2022 23:23
Гост

Ти последна инстанция ли се изявяваш бе,че ще правиш преценка кое е издънка и кое-не?!
Май си страдал от родната прокуратурата ви се струва…

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 10:32
Гост

Кухия каскет има навика винаги да се изживява като последна инстанция.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 13:41
Гост

Така ще бъде. Промяната дойде. После идва Белия автобус.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
26 януари 2022 23:23
Гост

Скоро,много скоро…

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 2:32
Гост

Всъщност промяната ще дойде във февруарските сметки. Честито!

странно...БЕЗПЛАТЕН СЪВЕТ
странно...БЕЗПЛАТЕН СЪВЕТ
26 януари 2022 12:44
Гост

РЪКОВОДСТВОТО НА ПРОКУРАТУРАТА ДА ПРЕДЯВИ НАСРЕЩЕН ИСК!!!
АМАН от първеюта и незаконно забогатели!
Тия двамата дето са пренаситени от всякакви удоволствия да ги питам от къде им са имането и милионите ,че сега ръководството на прокуратярата им е виновно.Искът им е най-малщкото преждевременно заведен и трябва да се изчака приключване на наказателните дела.Не може да се очаква обече обективност от СГС и компанията на ССБ

Ти
Ти
26 януари 2022 12:52
Гост

Прокуратурата няма да се унижава да влиза в някакви граждански производства срещу нея. Ще бъде осъдена, ясно е. Както винаги никой не я представлява никъде.

Оплаквам се на Арменския поп
Оплаквам се на Арменския поп
26 януари 2022 12:53
Гост

Леле ,леле!Тия ли ще ми се правят на пострадали?!
Те са като Ченалова дето без малко да стане депутатка !Че и спецът я е оправдал.Сефте виждам и чувам някой да е извършил престъпление поради невнимание.Това не и пречи да се кипри по студия и сайтове и да дава акъли в насока борба с корупцията….
Повръща ми се от тази оправия.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 12:43
Гост

Трябваше да са в затвора.

Заки
Заки
26 януари 2022 17:26
Гост

Да. Обаче са колкото убиецът на Милен Цветков.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 12:42
Гост

Защо ни занимавате с тези двамата нещастници? Нагли и безскрупулни.

Златимир
Златимир
26 януари 2022 12:42
Гост

А, те сами си изчислили загубите.

Кики
Кики
26 януари 2022 17:27
Гост

Така им изнася.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 12:41
Гост

Родната прокоратура, както винаги е на ниво.

Дамаджана
Дамаджана
26 януари 2022 23:25
Гост

Научи се да пишеш бе, абдал!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 10:34
Гост

И да говориш поне един чужд език като император Тиквуций, който никога досега не е излагал България да ходи на срещи на високо ниво в ЕС с преводач!

Бобоков
Бобоков
26 януари 2022 12:41
Гост

Прокуратурата трябва да работи, както работеше Съветската – прокурорът да те задържи за 5 г. преди да те е осъдил съдията и да те измъчва по всякакъв начин и нищо да не можеш да направиш. Така е процедирало обвинението на СССР, особено когато Сталин е бил на власт.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 13:49
Гост

Гешев, събуди се, пак сънуваш!

Алена
Алена
26 януари 2022 17:29
Гост

Той постоянно си е задпал.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2022 12:37
Гост

Тези се показват за втори път с искане за обезщетения. Изглежда им трябват пари за нови златни ке*ефи. Плъховете започнаха да наизлизат от дупките си, момента, в който зачестиха атаките срещу институцията на главния прокурор. Напълно предвидимо е, че когато има сътресения по върховете на държавата, престъпността „добива смелост“ и избуява. Това е в синхрон с доклада на ЕК за некадърното управление на пандемията от началото на политическата криза у нас – твърде либерални хаотични мерки. Да живее промяната и „изчегъртването“ върху гърба на народа и телата на починалите от Ковид….

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 13:48
Гост

В синхрон с множеството доклади на ЕК, българската прокуратура трябва да се реформира и първо да спре да действа за едни като прикриватура, а за други като поръчкоратура, а второ да започне да внася качествени обвинения, а не такива, с които ги държат няколко години под стража, а след това им прекратяват делото и те осъждат България в ЕСПЧ.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2022 16:48
Гост

Не се учудвам, че България е на това дередже при положение, че очевидно има хора, за които фиксацията върху един човек и масовата истерия по адрес на един от фундаментите на държавната власт (прокуратурата) са им пречат да видят, че идивиди като Баневи биват издигнати на пиедестал и си създават образ на страдалци и репресирани от държавата. Мога само да съжалявам, че очеизвадни престъпници, за които е публична тайна, че са глозгали държавни предприятия в продължение на десетилетия, намират подкрепа у част от населението на тази страна. Хубаво е да преосмислите позицията си и да правите ясно разграничение между личност… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 16:52
Гост

Че кой пък им сипмпатизира на Баневи!? Сигурно дори Каскета има поне няколко симпатизанти повече от тези!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2022 18:10
Гост

Представянето на Гешев в образа на мафиот от същия калибър на Банев, отслабва държавното обвинение. До голяма степен авторитетът на главния прокурор и единството на прокуратурата възпират аспирациите на престъпния свят да се налагат в обществото и да се реабилитират в очите на хората. Очевидно атаките срещу Гешев оказват негативно влияние върху способността на прокуратурата да противодейства на криминалния контингент. Все някога трябва да изберете страна, средно положение между официален орган на власт и дерибеи от времето на ранния преход, няма.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 18:17
Гост

Не критиките срещу Гешев оказват негативно влияние върху способността на прокуратурата да противодейства на криминалния контингент, а чадърът, който Гешев е разпънал над част от този контингент.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2022 21:15
Гост

И така да е, от такива атаки, водещи до дестабилизиране на прокуратурата печелят само персони като Баневи, което си не напълно закономерно. Лещояди като тях се появяват само когато държавата е слаба и надушат вмирисването на трупа й. Доказали са го в миналото като са се възползвали от подобна слабост в период на предход. Само слепец не може да види. Разликата между политически лидер по време на война и шеф на мафията е,че първия е законно избран, а втория не спазва установените правила.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 10:36
Гост

Безспорно държавното обвинение е слабо. Поради личния пример на неговия ръководител, чиито професионални и нравствени качества са далеч под санитарния минимум, както и поради възприетата политика на избирателно покровителстване на престъпността.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 януари 2022 11:26
Гост

Добър,политкоректен коментар, отговарящ на днешните протестърски настроения.
П.С. Вместо да изпишете вежди, ще извадите очи вашата работа, ама нали… вятърът на промяната ни нашепва че трябва да се движим само по течението.

нахалстовто на крадците е безкрайно...
нахалстовто на крадците е безкрайно...
27 януари 2022 19:58
Гост

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ИМА ТОЛКОВА НАГЛИ КАТО бАНЕВИ?!

KilleER
KilleER
26 януари 2022 12:36
Гост

Само като ги видя на какво приличат тези двамата и ми се дохожда до тоалетната.

Лени
Лени
26 януари 2022 12:36
Гост

Тия за какви са имат? Ще кажат – еми ние сме невинни. Абе то така, ама знаем колко сте невинни.

Дани
Дани
26 януари 2022 12:36
Гост

Наглост

Стаматова
Стаматова
26 януари 2022 12:34
Гост

Баневи са нагли до мозъка на костите си

Drob4ev
Drob4ev
26 януари 2022 12:34
Гост

Гешев колкото и да го съдиш му е малко. Но в случая не са прави.

юр. Илиевски
юр. Илиевски
26 януари 2022 12:32
Гост

Баневи трябваше да изгният в затвора, а то какво стана, заедно с дъртата кукувица (майката на Банев), а то какво стана?!