Делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев и оценителката Юлия Цекова за продажбата на т.нар. „Царски конюшни“ вече може да започне.

Проверка на „Лекс“ показа, че Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) е отменил определението на съдия Пламен Панайотов от спецсъда, с което той прекрати делото и го върна на прокуратурата заради проблем с внасянето на обвинителния акт. От определението на апелативните съдии пък става ясно, че спецсъдът не е видял други пропуски, което означава, че делото най-после може да започне.

Преди две седмици съдия Панайотов го прекрати, защото прие, че е допуснато съществено процесуално нарушение, като прокурор от градската прокуратура привлякъл Пенев и Цекова като обвиняеми през септември 2018 г., а заради промените в НПК от края на 2017 г., това вече е трябвало да направи обвинител от Специализираната прокуратура. Това нарушение, според съдия Панайотов, би довело до незаконосъобразност на всички последващи действия.

Според апелативните съдии, изводите на първоинстанционния съд принципно са правилни, но те не важат за неприключилите досъдебни производства, за които с преходните и заключителни разпоредби в изменения НПК беше записано, че се довършват от органите, пред които са висящи. АСНС твърди, че досъдебното производство за „Царските конюшни“ не е приключвало и тъй като е започнало в градската прокуратура е задължително и да бъде приключено от нея.

„Действително постановленията за привличане в качеството на обвиняеми лица са с дати 19 септември 2018 година, т. е. след влизане в сила на §13, ал.1 от ПЗР на ЗИДНПК, но досъдебното производство не е било приключило с изготвяне на прокурорски акт – обвинителен акт, постановление за прекратяване, постановление за спиране на досъдебното производство и в този смисъл досъдебното производство е било висящо пред органите на СГП и същите са били компетентни да довършат разследването на досъдебното производство“, мотивират се апелативните съдии.

Привличането на Пенев и Цекова като обвиняеми през септември 2018 г. е резултат обаче от това, че на 1 август м.г. Софийският апелативен съд (САС) окончателно прекрати делото, което преди това беше образувано и внесено в градския съд преди промените в НПК.

След прекратяването делото отново беше внесено от градската прокуратура в СГС, който в началото на октомври м.г. го прекрати и изпрати по компетентност на Специализираната прокуратура, която пък вече го внесе в спецсъда.

Веселин Пенев е обвинен за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинението имотът от близо 7,5 дка от т.нар. „Царски конюшни“ е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет. След това Пенев беше обвинен и затова, че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м в столичния район „Изгрев“. Общата щета за бюджета е оценена от прокуратурата на над 10,3 млн. лева. Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 февруари 2019 10:48
Гост

Много елементарен пдход е използвал, за да избегне решението на МС.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2019 10:45
Гост

Сега ще го отнесе и оценителката. А съм сигурен, че са я принудили да даде такава оценка.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2019 10:42
Гост

Докато такива корумпета са на власт, нещата няма да се променят.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2019 10:34
Гост

Интересно как градският прокурор не е бил запознат с промените в НПК.