Адвокатите призоваха министъра на културата Боил Банов да предприеме действия България да ратифицира Конвенцията за връщане на откраднатите или незаконно изнесени културни ценности, подписана в Рим на 24 юни 1995 г.

В специална декларация адвокатите апелират страната ни да се присъедини към държавите, които използват конвенцията в борбата с незаконните сделки с културни ценности. Декларацията бе единодушно приета днес на Националната конференция на българската адвокатура, която се провежда в Пловдив.

Декларацията

Адвокатурата изразява безпокойството си от незаконната търговия с културни ценности и непоправимите щети, които тя нанася на културното наследство, както и от ограбването на безценни археологически обекти и загубата на незаменими за историята, науката и цялото човечество културни ценности. Затова и отправят апел към Боил Банов. Идеята за приемането на декларацията е на адвокат Стефан Марчев.

Тъкмо на адвокатурата й отива да бъде онзи посредник, който да инициира различни идеи, в т.ч. и свързани със законодателни промени, за да опазваме културното си наследство, е казала Савина Петкова, председателка на Общинския съвет в Пловдив, която е била сред гостите на форума.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова й връчи специален плакет с думите: „Българската адвокатура винаги е изпитвала особен сантимент и респект към Пловдив и неговите граждани. Искам да Ви уверя, че в наше лице винаги ще намирате партньор и съмишленик. Защото културното наследство на Пловдив е наследство на България, на Европа и на света“.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Малко е
Малко е
25 юни 2019 15:54
Гост

И тежки наказания за контрабданистите и всички останли, които по някакъв начин увреждат културното и историческо наследство. Начело със строителния министър и кметовете на големи градове!

иван
иван
22 юни 2019 11:24
Гост

А за това защо мълчите!
https://offnews.bg/razsledvane/kak-edin-zavoj-za-4-5-mln-leva-unishtozhi-vtorata-po-golemina-rimska-705770.html?fbclid=IwAR2z8nEYAlR__VdpUKjdYqsuB_Vvd3RFjYx5ZNs8r7s9CGdNTUPJzDqOa2s
Как един завой за 4,5 млн. лева унищожи втората по големина римска вила у нас !!!!
Защо ли питам, то се знае.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2019 16:18
Гост

Разбира се, че ще искат. Нали решиха собствените си проблеми.