Адвокатите може да получат свой вход в двете сгради на Софийския районен съд (СРС). Това стана ясно след среща на ръководствата на столичната колегия (САК) и на СРС.

Преди дни председателят на САК Ивайло Данов и членовете на съвета Пейчо Пейчев (секретар на съвета), Стефан Марчев и Мария Вълканова са се срещнали с шефа на СРС Александър Ангелов, някои от заместниците му и съдебния администратор, за да ги запознаят с проблемите, които срещат адвокатите и да се обсъди разрешаването им.

„Повод за срещата бяха много сигнали от адвокати от САК за трудности, които срещат колегите както при разглеждане на делата в СРС, така и в комуникацията си с деловодствата на съда“, обясниха от колегията.

Един от въпросите, който са обсъдили представители на СРС и САК е била възможността да бъде отворен служебен вход за адвокати в сградите на съда – на Наказателното отделение на бул. „Скобелев“ №23 и на Гражданското отделение на бул. „Цар Борис III“ №54. „Целта е да не се налага колеги да чакат заедно с граждани, което в пикови часове води до закъснения за съдебни заседания и създаване на напрежение, което се пренася след това и в съдебните зали“, посочват от САК.

Функционално няма проблем това да се случи и в двете сгради. Освен това има и скенери. Проблемът е, че няма достатъчно служители на съдебната охрана, които да обслужват тези скенери. Необходими са още по 7 души за всяка от двете сгради. „С оглед натовареността на СРС и положителния ефект, който би имало наличието на служебен вход за адвокати, се постигна съгласие както Ръководството на САК, така и ръководството на СРС, да поискат от Министъра на правосъдието и Висшия съдебен съвет предвиждане на допълнителни щатни бройки за охрана на сградите на СРС за следващата бюджетна година“, съобщиха от столичната адвокатура.

Освен това на срещата си с ръководството на съда адвокатите са поставили и друг проблем – сайтът на СРС вече не позволява да се правят справки за актове на съда по три имена и ЕГН на страните. За столичната колегия този проблем не е нов и тя се опитва да го решат от повече от година по отношение на Софийския градски съд . Тогава адвокатите сезираха Комисията за защита на личните данни и тя излезе със становище, че осигуряването на възможност за справки в регистри на съдебни органи, в т.ч. в азбучни указатели, водени електронно, по критерии за търсене „три имена“ или „ЕГН“ на физическо лице е допустимо и законосъобразно (повече за становището на КЗЛД виж тук).

От САК съобщиха, че са запознали ръководството на СРС с позицията на комисията и е бил „поет ангажимент да се извърши промяна в електронния портал на сайта на СРС за възстановяване възможността за търсене по три имена и ЕГН на физическо лице“.

Столичната колегия и ръководството на районния съд са обсъдили и възможността да бъде проведен общ юридически форум, на който да участват съдии, прокурори и адвокати и заедно да обсъдят проблемите при работата по делата. Идеята е „да се чуят различните гледни точки и да се вземат съгласувани мерки за тяхното решаване, така че да се улесни работата на всички и гражданите да получат по-бърз достъп до правосъдие“.

Съдиите пък са информирали адвокатурата, че се бави информацията за разноските при служебните защити и това пречи на тяхното своевременно присъждане. „Поради това призоваваме колегите, вписани в регистъра на Националното бюро за правна помощ, да подават своевременно отчетите си, за да бъдат присъждани и изплащани своевременно дължимите суми“, обръщат се от САК към служебните защитници.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
05 ноември 2019 11:59
Гост

Е-справките са най-нормалното и базисно нещо, което може да се очаква в 21 век!

Гражданин
Гражданин
05 ноември 2019 11:58
Гост

Нормално е да има отделен вход, но няма да е редно да е за сметка на пропускането на гражданите, т.е. да се затвори за тях някой от съществуващите входове.

Иван адвокат
Иван адвокат
02 ноември 2019 8:19
Гост

Това трябваше да се запази и нека да се направи без много шум. Второто решение е гардероба но това не е по силите на пилешкия мозьк на Ивайло. Третото е ксерокопия защото на вайбьра е шантава работа. Четвьртото е липсата на бюфети. Няма кьде да си изплакнете устата.

Списькьт може да продължи безкрайно, но основната проблема е как едновременно да се вземе да се вьрне мелодия на годината и да с направи нормалната сьдебна палата да се вьрне музея там където си беше в София при условията да се напътят тьртеи и тьрговски дела на арбитър.

адвокат
адвокат
01 ноември 2019 19:03
Гост

Чета мненията и се убеждавам за пореден път в българската дебилизация. Нещата са от прости по-прости, но българина предпочита да преоткрива топлата вода. В един окръжен германски съд например има два входа: единия за граждани, а другия за магистрати, адвокати, сътрудници и помощен персонал. В закона за адвокатурата е записано, че на адвоката се дължи уважение като на съдия. Е, още на входа на българските съдилища става ясно, че това е само едно пожелание. „Европейци сме ний, ама все не сме дотам!“ (Алеко Константинов)

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2019 19:14
Гост

Тъй като уважението към съдията липсва, то същото е дължимо и на адвоката.

адвокат
адвокат
02 ноември 2019 15:00
Гост

Е, затова българите ще изчезнат и други ще заемат тази територия.

водолаз
водолаз
02 ноември 2019 6:56
Гост

На всеки се дължи уважение. Няма разлика в уважението към съдия, и към шлосер. Или шлосерът е втора категория, и му се дължи ниска степен на уважение според теб? Гражданите имат еднакви права и задължения-без значеие дали си съдия или комбайнер,и на всееки му се дължи еднакво уважение. А в закона за адвокатурата пише,че за да си адвокат лице трябва да има високи професионални и нравствени качества. Масово адвокати са лица без такива качества. Вероятно адвокатът с фалшивните записи на заповеди от предаването на битиви е с високи нраствени качества-той дори и днес е адвокат-явно е високоморален, щом е в… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
02 ноември 2019 15:04
Гост

А ти лично какво направи, за да не сме на този хал ? Утре например ще излезеш ли, за да упражниш правото си на избор или ще отидеш за гъби, а после ще ридаеш по форумите ?!.

драматург
драматург
02 ноември 2019 15:24
Гост

То пък утре има един избор, мале, мале. Особено в София, и то особено за втория избор-за районни кметове, конкретно за нашия район-избор между протестър-грантаджия, или статуквото довело до потресаващо зле състояние на района.
Както и да гласуваш ще сбъркаш.
Ако не гласуваш-пак не е добре.
Абе драма си е.

геле
геле
03 ноември 2019 7:13
Гост

Някой беше написал, че ако изборите решаваха нещо, щяха да ги отменят. Явно написано по поръчка на онези, които желаят феноменален спад на изборната активност, който да послужи като повод за отмяна на демокрацията.

мнение
мнение
01 ноември 2019 15:52
Гост

Трябва да има три отделни входа за адвокати
1.за редови адвокати
2. За участващи в ръководството на адвокатска колегия-членове на съвети, и дисцип съдилища
3. За адвокати от висите органи на адвокатурата.

Това е с цел външна проява на йерархията-кой началник, кой редови адвокат. Йерархия в адвокатурата има -и то по закон, и не може началник-адвокат да влиза от една врата с редови .адвокат.

искания
искания
01 ноември 2019 15:48
Гост

Юрисконсултите също искат отделен вход. Държавните служители-юристи, осъществяващи ПП също искат отделен вход. Редно е да има отделен вход за гражданите-неюристи-представляващи свои роднини. Председателите на Етажните собствености също искат отделен вход. Прокуристи и управители на фирми също искат отделен вход. Вещи лица-също е редно да влизат през отделен вход. Свидетели също е редно да влизат през отделен вход.

За тази цел-предлагам през прозорците на сградата да се избият врати, и да може да се влиза с отделни входове .

16-ти април
16-ти април
01 ноември 2019 15:32
Гост

Ама те адвокатите са длъжници на софийските съдилища! Защото не застанаха до тях когато им се решаваха проблемите със сградата на СРС, не застават и зад СГС в защита на това да има повече място за зали, за да могат ТЕ да си изкарват хляба… Толкова егоистично, ходят като коне с капаци….. По-добре първо да направят те нещо за съдебната система, а не само да цицат и да искат привилегии… Още не са дорасли за тях. Да се учат от Адвокатските колегии в страната и да видят там как комуникират адвокати и съдии, колко общи мероприятия имат и т.н. Всъщност… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2019 13:20
Гост

Хайде няма нужда! Като данъкоплатец да плащам сега и за нови щатове за охрана, за да имали адвокатите специален вход в съда… Да си организират времето, както го прамим всички останали. Минаването през скенерите в СРС не отнема повече от минута -две.

без страх
без страх
01 ноември 2019 12:35
Гост

Хайде сега-какъв е този рев против осигуряване на служебен вход за адвокатите? Не в малко на брой случаи един адвокат има насрочени в един и същ ден дела както в СРС, така и в СГС. Този въпрос е разрешен в СГС, но какво пречи да бъде разрешен и в СРС – адвокатите да влизат в сградата през входа за инвалиди???? Нужен е само един вътрешноведомствен акт – Заповед на председателя на съответната институция. Показваш си картата и влизаш!

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2019 12:25
Гост

Хайде пак недоволни от гилдията. А не искат ли и килим с розови листа по пътя?

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2019 12:23
Гост

Бавенето на отчетите от Националното бюро за правна помощ бави изплащането на сумите по разноските. Могат да се позасилят малко все пак.

Служител
Служител
01 ноември 2019 12:20
Гост

Истината е, че няма достатъчно служители на съдебната охрана. Поради тази причина затвориха преди години и единия от входовете на ВКС от към „Алабин“.

без страх
без страх
01 ноември 2019 12:56
Гост

Това не е вярно.
Служебният вход откъм Алабин винаги е бил действащ. Никога не са ме връщали само защото си показвам адвокатската карта.
Както е известно в сградата на Съдебната палата се помещават региструрите и деловодствата както на СГС по граждански и въззивни дела, частни въззивни дела и т.н., така и на Софийски апелативен съд, така и на ВКС, съдебните зали ….
Какъв ви е проблемът????

гешефтаров
гешефтаров
02 ноември 2019 15:08
Гост

Истината е, че служители може да има, но няма пари. А пари няма, защото Тиквоча и щайката му краде или прахосва нашите пари, както например с покупката на чертежи на морално остарели изстребители.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2019 12:16
Гост

Напълно излишен ход. Адвокатите, ако си направят труда да дойдат малко по-рано, а не в последният ще влязат спокойно в сградата.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2019 12:17
Гост

Опашката не е чак толкова голяма все пак. Вадиш лична карта, или пропуск и си вътре.

Рум
Рум
01 ноември 2019 12:15
Гост

За справките на сайта по имена и ЕГН има огромен проблем и няма значение КЗЛД какви глупости без правна стойност е сътворила. Просто това беше хубава ниша, като няколко адвокати се докопваха до лични данни на хора, отиваха до вратата им и предлагаха услугите си да ги защитават по дела с лошите „монополисти“. Та бизнесът секна и сега рев. А за отделен вход – откъде накъде, къде го има това? Страните, които сами се защитават, с по-малко права ли са? Ама юрисконсултите? Това би било истинска дискриманация и незаслужени облаги на определено съсловие. Дано ръководствата на съдилищата не се поддават… Покажи целия коментар »

Потърпевш
Потърпевш
01 ноември 2019 12:09
Гост

Това с търсачките не знам защо го направиха, но е колкото масово, толкова и безумно!

анонимен
анонимен
01 ноември 2019 12:08
Гост

Призив към шефа на СГС – има становище на КЗЛД, въз основа на което СРС ще промени практиката си, да стори това и Трифонов. Въобще да не се връзва на приказките на „Информационно обслужване“. Те ли командват в този съд или той си има председател.

Адвокат
Адвокат
01 ноември 2019 12:15
Гост

А тези, които никога не са и имали опция за такова търсене? Ще я въведат ли някога?

Запознат
Запознат
01 ноември 2019 17:51
Гост

СРС нищо няма да променят в търсачката, това е фалшива новина от проваленото ръководство на САК, за да си направят евтин пиар. Проверих информацията от сигурен източник, нагло спекулират и лъжат. Цялата им дейност е провал, затова очакваме незабавно оставките им, вече не се търпят безобразията им!

Рум
Рум
01 ноември 2019 17:56
Гост

Ако това, което казвате е вярно, значи ще има чутовен скандал – ръководството на САК разпространява лъжи на гърба на съда! Направо не ми го побира главата, че е възможно, но ако е така…Данов, Марчев и другите хубостници, дето ги храндутим, незаабавно да се махат още другата седмица и да дойдат почтени и можещи хора!

Запознат
Запознат
01 ноември 2019 18:13
Гост

За съжаление е така, съобщението на САК е манипулация.

хъш
хъш
02 ноември 2019 15:15
Гост

Други ще дойдат ако бъдат избрани. А избора е организиран, лобистки. Адвокатурата не е оазис, сред отломките на държавността. Съгласно езотеричния принцип: Каквото горе, това и долу (и обратното). Революция и после реформи. Това е спасението. Българите обаче не правят революции, а предпочитат да се гаврят с тях или да емигрират.

Габриела
Габриела
01 ноември 2019 20:05
Гост

Цялото ръководство да се смени…ще сложим адв.Кишкова, тя ще пребори всички / в буквален и преносен смисъл/.

анонимен
анонимен
01 ноември 2019 12:06
Гост

Адвокатите ще влизат през отделен вход, а техните клиенти ще се редят на опашка. И как това ще помогне за делото.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2019 12:13
Гост

Мушмуроци, сър…

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2019 12:29
Гост

Ще помогне на адвокатите. Ще улесни достъпа им. А те обичат да се чувстват специални.

вуте
вуте
02 ноември 2019 15:22
Гост

Адвокатите са специални по цял цивилизован свят, но нашата българска комплексираност и озлобление пречат да осъзнаем това.

въпросче
въпросче
02 ноември 2019 15:17
Гост

А сегашната ситуация помага ли „за делата“ ?