Софийският градски съд (СГС) да възстанови възможността на сайта си да се правят справки по делата по три имена и ЕГН на страните. За това призовават в писмо до и.ф. председателката на СГС Десислава Попколева от Софийската адвокатска колегия.

Както „Лекс“ писа, градският съд премахна възможността за справки по имена и ЕГН, обосновавайки се с влизането в сила на Общия регламент за защита на данните. Това провокира недоволството на гражданите и адвокатите. „Въведеното ограничение усложни и затрудни работата на всички и адвокати и на всички други лица, които вместо да ползват портала за достъп до електронни дела на Софийски градски съд, се налага да посещават физически сградата на СГС и да извършват справки в деловодствата във водените на хартиен носител азбучници. В резултат на това се увеличи значително броят посетители в деловодствата на СГС, извършващи единствено справка за номер на дело по водения на хартиен носител азбучен указател, което от своя страна затрудни работата на всички съдебни служители в деловодствата и извършването на всички други дейности – справки по дела, получаване на преписи, обработка на книжа по дела и пр.“, посочва в писмото си до съдия Попколева шефът на столичната колегия Ивайло Данов.

Искането на столичната адвокатура

Заради тези проблеми през юни ръководството на Софийската адвокатска колегия реши да се допита до Комисията за защита на личните данни. Тогава беше възложено на члена на съвета Стефан Марчев да изготви искане до КЗЛД за становище дали Общият регламент за защита на данните препятства търсенето по три имена и ЕГН в електронните деловодства на съдилищата.

В него адвокат Марчев подробно обосновава позицията на столичната адвокатура, че въведеното ограничение не намира опора в регламента и недопустимо ограничава публичността на водените електронни регистри, като лишава адвокатите и всички лица от възможност за ефективен достъп до информация по дела.  В него се изтъква, че Правилникът за администрация в съдилищата (ПАС) предвижда възможност за отдалечен достъп до информация по дела. И се припомня, че преди 23 април 2018 г., когато СГС спря справките по три имена и ЕГН на сайта си, такива можеха да се правят от всеки след регистрация или свободно.

Адвокатите изтъкват, че КЗЛД има решение, че ЕГН не може да се използва като единствен идентификатор при предоставяне на достъп до услуги за граждани по електронен път – т.е., че номерът не може да се използва като парола за достъп до личните данни на физическото лице. Комисията обаче не е забранила организирането на информацията в регистри (деловодни или други) по имена и ЕГН на физическите лица, особено когато тази информация е предвидено да бъде организирана по подобен начин в нормативен акт и достъпът до информацията да е публичен, нито е ограничена възможността за справки в тези регистри по критериите „име“ и „ЕГН“, сочи столичната адвокатура. И обяснява, че ръководството на СГС погрешно е приело, че тези указания на КЗЛД забраняват използването на трите имена и ЕГН като критерий за търсене, без за това да съществува основание в националното или европейското законодателство.

Становището на КЗЛД

В отговор на искането на САК от Комисията за защита на личните данни са излезли със становище, в което на практика споделят виждането на адвокатурата, че справките по три имена и ЕГН в сайтовете на съдилищата не погазват Общия регламент за защита на данните. „Предоставянето на възможност за извършване на справки в регистри на съдебни органи по три имена или ЕГН е допустимо и законосъобразно, след като потребителят се е идентифицирал със съответните за информационната система средства за идентификация“, заявява КЗЛД.

В него се припомня и че има стратегия за въвеждане на електронно правосъдие, която предвижда да се насърчат гражданите и бизнесът да ползват е-услугите на съдилищата. Предоставянето на достъп от съдилищата до информация по делата, включително отдалечен, се явява законосъобразно обработване на лични данни, изтъкват от КЗЛД.

От становището става ясно, че в действителност СГС погрешно е интерпретирал предишните ѝ указания във връзка с използването на ЕГН за справки. „Отдалеченият достъп до услугите, предлагани от сайта на СГС до 23 април 2018 г., се е осъществявал чрез уникално потребителско име и парола и не е включвал ЕГН като идентификатор или парола за достъп. Името и ЕГН са били използвани единствено като критерии за търсене след като вече е бил осъществен вход в портала. Подобна организация на обработване на лични данни в съдебните регистри е съобразена с указанията на КЗЛД“, пишат от комисията.

Затова столичната адвокатска колегия моли шефката на градския съд да се запознае със становището на КЗЛД и да предприеме необходимите действия за възстановяване на възможността за търсене в сайта на СГС по три имена или ЕГН. И посочват, че биха се радвали, ако съдия Попколева приеме да се срещне с представители на САК, за да обсъдят и други проблеми, чието разрешаване би облекчило дейността на СГС и би подобрило достъпа до правосъдие.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неизвестен
неизвестен
01 ноември 2019 12:17
Гост

То и СРС трябва да си върне търсеното и по ЕГН.

иван_адвокат
иван_адвокат
01 август 2018 4:22
Гост

Ужасно е адвокат да не нарами папчицата или торбичката и да не отиде да си види делото.
Интернет е архаизъм, това е пречка пред работата. Колко загубени дела съм видял заради интернет-скакалци, ха-ха.

Плюс това – откъде накъде ще ми проверяваш по ЕГН-то – какво – що. Кой си ти – как така, защо ще ме следиш. Да си остане хартиеният носител.

DPO
DPO
31 юли 2018 16:34
Гост

СГС се престара и напълно излишно спря справките по ЕГН, защото не разбират нищо от GDPR. Работа на Комисията за личните данни е да решава подобни казуси и да дава указания и този път се справиха добре. Можеше малко по-бързо да реагират, но все пак, добре.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2018 15:03
Гост

Може би ще се наложи да се извърши промяна в ПАС.

Адвокат
Адвокат
31 юли 2018 14:18
Гост

Сайтът много ни улесняваше. Спестявахме си ходене и губене на време.

Minuva4
Minuva4
31 юли 2018 14:41
Гост

Сайтът на СГС не е съвсем практичен. Наистина една среща между съдия Попколева и представители на САК би допринесло много за улесняването при справките и намирането на информация.

Възмутен
Възмутен
31 юли 2018 14:16
Гост

Този общ регламент вместо да ни е в помощ, само ни създава пречки.