Конкурсът за повишаване в апелативните прокуратури се бави заради участието на европейски делегирани прокурори в него. Това стана ясно от изказване на окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев по време на обсъждането на проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ), организирано от Министерството на правосъдието.

Причината е, че от Европейската прокуратура отказали да предоставят на конкурсната комисия дела, по които са работили делегирани европрокурори.

Конкурсът беше обявен от Прокурорската колегия на 14 септември 2022 г. Местата в апелативните прокуратури са 15 – девет в АП-София, три в АП-Варна, две в АП-Велико Търново и едно в АП-Бургас.

Първоначално кандидатите бяха 251, но след постъпили откази, останаха 242. Сред тях са и голяма част от европейските делегирани прокурори, които предварително са получили съгласието на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши да участват в конкурса. От 12 души, само трима не са подали документи – Димитър Беличев, Анна Каменова и Василен Бенчев.

Изготвени са били атестациите на кандидатите, а след това конкурсната комисия е започнала да изисква по три дела за проверка. По информация на „Лекс“ от съвета, за да оцени работата на делегираните европрокурори, комисията е поискала и някои от делата, по които са работили за Европейската прокуратура. Това се е наложило, защото някои от ЕДП са на тази длъжност от над три години, преди това са заемали позиции в други европейски структури, а целта е била оценката да почива на актуална информация за работата на обвинителите. Но тук комисията се е натъкнала на проблем – от Европейската прокуратура са отказали да предоставят техни дела. И това е станало причина за забавянето на конкурса.

Въпросът със забавения конкурс беше обсъден от Прокурорската колегия през февруари. Тогава председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов заяви, че в кадровия орган са получени множество запитвания за причините за забавянето, което по принцип е изключение, защото конкурсите в прокуратурата приключват много по-бързо от тези за съдилищата. От колегията тогава изразиха готовност да помогнат на комисията, ако има нужда от съдействие (виж тук).

По неофициална информация, за да не се бави повече конкурсът, комисията е решила да провери „по-стари“ дела на част от делегираните европрокурори, докато те са заемали различни длъжности в българската прокуратура.

През септември 2022 г. беше обявен и конкурс за пет места във Върховната административна прокуратура. В него също участваха част от делегираните европрокурори. Но той приключи и през декември 2023 г. класираните кандидати бяха назначени.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Afedsdb
Afedsdb
13 юни 2024 13:42
Гост

Thanks for making my work a lot easier. your post are appreciated. https://www.mgh-patientgateway.com

Квазипрокуратура
Квазипрокуратура
02 юни 2024 10:38
Гост

Това само доказва изначално известното, че тази структура е безсмислена, а и няма как да заработи по обективни причини. Така е не само у нас, но и в Европа.
Апропо, то и не всички държави са членки на това юридическо Квазимодо. А това е сериозен момент да ни накара да се замислим, защо немалко държави отказват да станат членове на тази Квазипрокуратура

Анонимен
Анонимен
01 юни 2024 11:03
Гост

Пълно е с дела, които вместо сами да прекратят, връщат на националната прокуратура, за да не си развалят статистиката. Да изискат и да им проверят тях.

Ехааа...
Ехааа...
31 май 2024 14:31
Гост

какво да им проверяват на тия некадърници от европрокуратурата?
Едната условна присъда и нищо друго приключило?

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 14:21
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 13:46
Гост

Да се надяваме, че ще се отпушат нещата. Но само да се надяваме.

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 13:46
Гост

На крива ракета кое и пречи? Еми не знам кое и пречи.

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 13:46
Гост

Оправдания, оправдания, оправдания

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 13:46
Гост

Това е ала бала

Петров
Петров
31 май 2024 13:40
Гост

Много кандидати!

Симеонов
Симеонов
31 май 2024 13:41
Гост

Не ги мисли. Вече се знае кои ще изкласят.

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 14:21
Гост

Не говори така

Лозан
Лозан
31 май 2024 13:38
Гост

Поредният проточил се конкурс.

Бисер
Бисер
31 май 2024 13:38
Гост

При положение, че конкурсите в прокуратурата приключват много по-бързо от тези за съдилищата.

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 14:21
Гост

Както винаги де

Кики
Кики
31 май 2024 13:37
Гост

Интересно защо от Европейската прокуратура са отказали да предоставят делата.

Pencho
Pencho
31 май 2024 16:57
Гост

Защото са неприключили производство. Тия, които са от три години делегирани европрокурори не успяха да внесат и един обвинителен акт, та какво остава за приключило с присъда дело.
Двете им приключили дела с глоба и условна присъда са им дадени още от гешевтурата.
При тази успеваемост защо въобщо е нужна европрокуратура? Видно е, че работата на тази структура е пълен провал. Три години са достатъчно време, за да внесат поне няколко обвинителни актове за мщабни престъпни схеми, за които се предполага, че нашата прокуратура е прикривала и не е разследвала качествено.