Множество запитвания от магистрати за забавилия се конкурс за повишаване в апелативните прокуратури са постъпили в Прокурорската колегия.

Заради създалото се напрежение в системата, днес председателят на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) Огнян Дамянов обясни как се развива този конкурс. Наред с това той постави и въпроса дали трябва кадровиците да се срещнат с членовете на комисията, за да чуят какви проблеми среща при провеждането на конкурса.

На 14 септември 2022 г. ПК обяви конкурс за повишаване на 15 места в четири апелативни прокуратури – девет в АП-София, три в АП-Варна, две в АП-Велико Търново и едно в АП-Бургас.

На 30 септември с.г. решението е обнародвано в Държавен вестник и след това започна да тече 14-дневен срок за подаване на документи.

Първоначално кандидатите бяха 251, но след постъпили откази, останаха 242.

На 9 декември 2022 г. е конституирана конкурсната комисия.

На 23 януари 2023 г. се проведе писмения изпит, на който се явиха четирима следователи.

Междувременно са изготвени 168 атестации, които са изпратени на КАК. За останалите кандидати са били изпратени формулярите от оценяването на атестационната комисия като последните два са изпратени на 9 август миналата година, т.е. преди шест месеца.

На 28 февруари 2023 г. конкурсната комисия е изискала дела и преписки на кандидатите.

„Сега се чака само оценяването на 242 кандидати, като всички материали са изпратени на атестационната комисия преди повече от 6 месеца“, разказа Дамянов.

В тази връзка той постави и следния въпрос: „Прокурорската колегия да попита какви проблеми среща комисията, защото отговорността за законосъобразното провеждане на конкурса лежи върху нас и просрочването му дълго във времето създава известно напрежение в системата“.

До конкретно решение обаче на този етап не се стига. Следва да се отбележи, че конкурсите в прокуратурата приключват по-бързо от тези в съдилищата.

Ръст на образуваните дисциплинарки, спад на забележките

През 2023 г. се забелязва значителен ръст на образуваните дисциплинарни производства срещу прокурори, следователи и ръководители, за сметка на това има спад на наложените наказания „забележка“. Това каза днес Евгени Иванов, който представи отчет за работата на ръководената от него комисия по дисциплинарна дейност за 2023 г.

Той посочи, че за миналата година са били образувани 18 дисциплинарки, 10 от които по предложение на главния прокурор, шест по предложения на административни ръководители и две от ИВСС.

През 2022 г. са били образувани две дисциплинарни производства, а през 2021 г. – 11.

Заповедите за налагане на наказание „забележка“ за миналата година са 6, като по четири от тях Прокурорската колегия се е произнесла, предстои разглеждането на другите две.

През 2022 г. забележките са били седем, а през 2021 г. – 10.

Ръст се забелязва и при определяне на мярката „обръщане на внимание“. За 2023 г. случаите са 20, за 2022 г. – 11, също толкова са и през 2021 г., а за през 2020 г. са само пет.

19 от тези 20 заповеди за обръщане на внимание са оставени в сила, една само е била отменена като нищожна от административен съд, защото е била по отношение на зам.-шеф на прокуратура.

Изводът според Евгени Иванов е, че през миналата година работата на комисията се е увеличила като са били разгледани 42 преписки и други 42, свързани с дейността на инспектората.

Писмо от Лаура Кьовеши

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала повече информация за професионалните качества на трима прокурори, излъчени от ПК за делегирани европрокурори.

Става дума за обвинителите Валентин Ангелов, Бригита Байрякова и Георги Балков.

Кьовеши е поискала повече данни за техния практически опит в националната правна система и опита им в наказателното преследване на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС или финансови измами, както и способността им да работят по трансгранични престъпления.

Прокурорската колегия е събрала необходимата информация и днес чрез министъра на правосъдието я изпрати на европейския главен прокурор.

Както „Лекс“ писа, на 13 октомври м.г. ПК излъчи седем обвинители за седемте свободни позиции за делегирани европрокурори. Това бяха обвинителите от Софийската районна прокуратура Анна Каменова, Светослав Милушев, Валентин Ангелов и Моника Митова, Бригита Байрякова от РП-Пловдив и Георги Балков от РП-Плевен, както и зам.-шефът на СРП Тодор Куюмджиев.

В началото на декември 2023 г. Колегиумът на Европейската прокуратура одобри двама от тях – Анна Каменова и Моника Митова.

Сега стана ясно, че още три кандидатури се обсъждат за евентуално назначение.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:19
Гост

­Г­­­о­р­е­щ­­и­ ­м­­­о­­м­­­и­ч­е­­­т­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­к­­в­­а­­т ­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?94201

Logan Concrete
Logan Concrete
12 февруари 2024 2:49
Гост

Well done! Your blog is always a pleasure to read. Logan Concrete

От лафката
От лафката
08 февруари 2024 21:19
Гост

Чух, че Дамянова и Чолакова провалиха конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуротури 2022 г. по лични причини. 28 класирани участници обжалват отказа на Дамянова за ги назначи пред Чолакова. В момента са блокирани всички конкурси за първоначално назначаване, тъй като се чака произнасяне на Чолакова. Положението във всички районни прокуратури е на изнемогване. Освен това съпруга на Дамянова работи при Чолакова. Общо взето пародията е пълна откъдето и да погледнеш. Присъдата на Чолакова е ясна. Спасението на класираните участници е пред Европейския съд.

batshev
batshev
08 февруари 2024 19:15
Гост

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим–> https://do.my/azalfa

Koce
Koce
08 февруари 2024 16:12
Гост

Изобщо могат ли да проведат нормален конкурс, не бяха опорочаванки, забавянки, нагласянки, в същото време работата си върви, колегите са претоварени и т.н.! Блокираха конкурсите за първоначално в РП и като гледам скоро затлачването няма да се оправи, заради конкурса от 2022, тече мониторинг, цялата съдебна система лъха на корупция и зависимости, откриваме нови дъна!!!! Жалко за статистите участващи по конкурсите! Баламите четат, а любовници, синове, дъщери и други идиоти ги назначават и без да участват!

Ти да видиш
Ти да видиш
08 февруари 2024 18:50
Гост

Чавдар Железчев, предложен за зам апелативен, чакайте конкурса и му решавайте делата. Пълна гавра със СГП.

Колега
Колега
08 февруари 2024 13:15
Гост

Какво се случва и с адм. дело 7078/2023 г. по описа на ВАС ( именно това е конкурса за първоначално назначаване на прокурори 2022 г.) ….Моля петчленката да прояви високия си професионализъм, обективност и безпристрастност и да покаже на Прокурорския съвет, че “постановиха” огромна грешка с неназначаване на класираните 28, като потъпкаха правото с превратно тълкуване на закона. Някой може ли да каже какво ще се случи ако се пуснат и жалби до ЕСЗПЧ и до СЕС чрез ЕК…, касаещи конкурса и как биха реагирали тези институции. Всеки един съдия е гарант за спазване на правото на ЕС. Аз мисля,… Покажи целия коментар »

Джен
Джен
08 февруари 2024 8:26
Гост

Явно наддаването не е приключило

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2024 6:30
Гост

Защо се бави конкурсът трябва да питате не във ВСС, а в клуб SS на ул 22 септември, преди да го затворят клуба. https://gospodari.com/prokuraturata-vleze-v-chastnia-klub-na-notariusa/

цитат „записите от охранителните камери в клуб SS ежеседмично се сваляли за съхранение на външни дискове. Според източниците на БНТ в него освен дела, са решавани и назначения на магистрати. Били уговаряни и административни постове в съдебната система.“

––––––––-
Въпрос-в природата празно няма, да видим къде ще бъде новия клуб за уреждане на назначения.Краси, после клуб SS, къде ли ще е новия клуб?

Огитоо забатачи конкурса
Огитоо забатачи конкурса
07 февруари 2024 23:22
Гост

Алоооо, Оги! А какво стана с конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г. Там май любовницата и брачеда не се класираха и решихте да съборите конкурса. Напълно се подиграхте с хората!

Поп
Поп
08 февруари 2024 8:00
Гост

Не сте дали достатъчно рушвет на Оги. Той не е евтин. Екзотични екскурзии, имоти, луксозни почивки. Разходите му са големи на човека- 3 бутилки уиски на ден струва 🙂

Чавдар
Чавдар
07 февруари 2024 22:09
Гост

Поредният забавил се конкурс.

Заки
Заки
07 февруари 2024 22:10
Гост

И после имало напрежение. Нормално!

Ad nauseam
Ad nauseam
07 февруари 2024 20:24
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 18:55
Гост

Поне конкурсът за прокурори е от от 2022г. , а този за АС-НК е от 2021г. Затлачването е факт. Само спецовете ги повишиха, ей така без конкурс с поредната малоумна идея на промяната и един безнадежден министър.

333
333
07 февруари 2024 18:15
Гост

Явно питащите имат обещание да спечелят и се изнервят, да не стане някаква промяна в обещаното класиране.

от психиатрията
от психиатрията
07 февруари 2024 18:56
Гост

Ами да. Хората с право питат, защото докато те питат и чакат в редовно участие на конкурс, не спира опашката от командировани, които си живуркат и лижат задници, и така до безкрай

Тихомир
Тихомир
07 февруари 2024 22:37
Гост

Няма да се учудя, ако това е поредният нагласен конкурс.

ход
ход
07 февруари 2024 16:47
Гост

Въшките толкова могат.

Arnaudov
Arnaudov
07 февруари 2024 16:28
Гост

Позорни са тия забавяния

от психиатрията
от психиатрията
07 февруари 2024 18:57
Гост

Ами да. Хората с право питат, защото докато те питат и чакат в редовно участие на конкурс, не спира опашката от командировани, които си живуркат и лижат задници, и така до безкрай

Чунчуков
Чунчуков
07 февруари 2024 16:27
Гост

Когато на тия, от които зависи да се случат нещата, живеят с усещането, че им е широко около врата, то нещата се случват ужасно бавно. И утре е ден. Другия месец също има дни.

Рики
Рики
07 февруари 2024 22:42
Гост

Сит на гладен не вярва.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 16:27
Гост

Ми бавно бе, всичко в тази държава се случва ужасно бавно и мудно

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 16:26
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 16:24
Гост

Има явно проблеми за провеждане на конкурс

от психиатрията
от психиатрията
07 февруари 2024 18:59
Гост

Не , няма проблем. Просто чакането е за сметка на командированите, които си живуркат и лижат задници, и така до безкрай

Денчев
Денчев
07 февруари 2024 16:23
Гост

Еми да питат. Отговор…ще дойде

Нинедонка
Нинедонка
07 февруари 2024 16:22
Гост

Изродщина

ХАХАХА
ХАХАХА
07 февруари 2024 15:46
Гост

Колегите прокурори да погледнат в сравнение конкурса за повишаване в апелативен съд, обявен през месец юни 2021 г. С конкурсна комисия конституирана през юли следващата година. И по който конкурс от половин година всеки месец се приема за сведение справка, че ще приключи следващия месец….

Нинедонка
Нинедонка
07 февруари 2024 16:23
Гост

Емааа е го къде е

Денчев
Денчев
07 февруари 2024 16:23
Гост

Наистина е пълна скръб

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 16:56
Гост

Казали са месеца, но не са уточнили през коя година.