Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет (ВСС) за действия и мерки в защита на независимостта на съдиите във връзка с казуса около групата на покойния Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

В писмо до колегията ССБ казва и какво очаква от Съдийската колегия:

  • Да изрази ясна позиция, разпространена в националните електронни медии, която да отразява системната значимост на атаките на групата на убития Мартин Божанов срещу независимостта и правилното функциониране на съдебната власт и ясно да посочва кои са насилниците и кои – жертвите;
  • Да създаде процедура с конкретна комуникационна стратегия и срокове за сезиране на органите, по която в бъдеще при подобни атаки да бъдат подкрепени засегнатите магистрати, за да се защити тяхната независимост и достойнството на съдийската професия;
  • Да предложи конкретни мерки, с които, без да се засяга независимостта на разследването, да се осигури спокойствие на засегнатите магистрати да изпълняват професионалните си задължения, докато това разследване тече;
  • Да заяви дали ще предприеме действия за образуване на дисциплинарни производства срещу магистрати, за които е известно или има съмнение, че са действали заедно с групата на Мартин Божанов,  директно, или чрез сезиране на компетентните за това органи.

В писмото се посочва, че заплахите срещу съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров, отправени от групата на Божанов, все още са без каквито и да било наказателноправни последици. И се определя като неефективно разследването, което се води срещу Илко Захариев, известен като Червения пират, за отправените по имейл заплахи към съдия Цариградска и други хора. Захариев беше обявен от МВР за скитник, а прокуратурата поиска да бъде настанен в психиатрична болница за лечение. От ССБ казват, че няма данни да се проверяват други съпричастни към заплахите хора, както и да се работи по друга версия.

Пълното бездействие на управляващите съдебната власт органи изглежда цели да игнорира системното значение на изнесените случаи на заплахите над магистрати за цялата съдебна власт и описва случая като маргинален и малозначителен. Досега действията на разследване по случая са насочени предимно срещу заплашваните магистрати, разпитвани вече неколкократно от различни органи, а не срещу евентуални виновници, за които по изтекли данни има конкретни и проверими подозрения“, заявяват от ССБ (виж пълния текст тук).

Писмото на организацията идва само дни преди да изтече срокът, който си постави Съдийската колегия за проверка на всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около Нотариуса.

На 20 февруари СК създаде временна комисия, в която влязоха председателите на ВКС и ВАС Галина Захарова и Георги Чолаков, както и още петима членове на колегията.

Беше поставен срок до три месеца комисията да проучи съдебните дела, свързани с групата на Божанов, да бъде изискана информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и други органи, да бъдат изслушани хора във връзка с известни обстоятелства за дейността на Божанов и компания, накрая събраната информация да се обобщи и анализира (виж още тук). От протоколите, публикувани на сайта на ВСС, става ясно, че комисията все още събира и чака постъпването на вече изисканата информация и не е известно кога ще приключи работа.

Вчера пък Българският хелзинкски комитет съобщи, че Европейската комисия следи развитието на случая със заплахите срещу съдия Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз. Това се казвало в писмо на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова до БХК в отговор на тяхно писмо за състоянието на съдебната система в България.

 

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
бат Сали
бат Сали
19 май 2024 12:29
Гост

На кого са съюзници тез, които имат претенции да говорят от името на съдиите в България, че нещо не мога да се сетя на чия издръжка са?

Анонимен
Анонимен
19 май 2024 9:09
Гост

Замесените лица по казуса Нотариуса се знаят и те са от всички нива на съдебната система, преимуществено софийски съдилища и прокуратури. ССБ като иска прозрачност да си провери интегритета на членовете, които се твърди да са замесени и да излезе с позиция за тях.

тази не ми вдъхва доверие
тази не ми вдъхва доверие
17 май 2024 11:50
Гост

Добре де, някой да ми обясни като каква тая Владка се изявява, като цялата и биография и семейна среда е свързана с такива хора като мъжът й, девер й баща й все замесени хора. И така както я гледаме и слушаме не вдъхва доверие. Не бих й кредитирал версиите. Така ми диктува субективизма и вътрешното убеждение. Още повече, че е високоговорител на ССБ, което само по себе си поставя под съмнение и бие на лобизъм.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 19:38
Гост

Съжалявам колеги от ССБ, но не съм убедена, че съдия Цариградска е сред почтените жертви в случая.Да, от публикувания от АКФ разпит има имена на замесени магистрати, които трябва да се разследват и резултата се оповести Но по същото дело има и разпит от лице, което съобщава за контакта на Цариградска с Нотариуса по повод проблемите на девера й.Всъщност Цариградска е търсила чрез Нотариуса подходящ адвокат със възможност за влияние в спеца.За това е и обръщението Марти, което тя изтърва при едно от многобройните си интервюта.Разбира се, АКФ няма интерес да го съобщи, защото кранчето на издръжка е едно и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 19:14
Гост

Най- напред комисията да изясни какво точно поиска Цариградска от Нотариуса във връзка с уреждането наказателните дела на девер си и защо той й отказа, а тя се настрои срещу него, след което да изпрати материалите в Прокуратурата с копие до ССБ и Европейските съдийски организации.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 18:15
Гост

А Попколева и Пацо Дацов подписаха ли писмото!? Те като жертви или замесени ги третираме!?

Съдия
Съдия
16 май 2024 17:00
Гост

ССБ преди да пишат и критикуват да обявят своите контакти с политически партии, конкретни политици, адвокатски кантори и НПО

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:13
Гост

ССБ преди да пишат публично да покажат, колко средства са усвоили от НПО-тата и фондацийките, как пишещите членове ходят на командировки след всяко писанe или показване по медиите, също и да се направи анализ на собствените им контакти – с политически партии, посланици и всякакви други, които им пълнят трапезите и им купуват билетчета и обучения.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 15:52
Гост

ССБейците малко ли се набутахте по ВКС и САС, от какво още сте толкова недоволни. Ако Цариградска не я свърта в Плевен, да я командирова Захарова на мястото на Пенгезов, да се поуспокои малко жената. Ако няма ранг и в СГС ще се намери някое местенце.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 15:48
Гост

Когато имаше взрив срещу главния прокурор го изкараха на ПР и че било постановка, хахах сега за 2-3 имейла, при наличие на лице, което е известно и има действия срещу него ореваха света. Двоен аршин, пак насочен към прокуратурата. Айде малко обективност.

Велева
Велева
16 май 2024 15:48
Гост

Това е. Ще видим но ме съмнява. Много хора са замесени от старото управление

Бобев
Бобев
16 май 2024 15:47
Гост

Ми надявам се, че ще се активизират

Конпчев
Конпчев
16 май 2024 15:47
Гост

И аз искам

Харалампиев
Харалампиев
16 май 2024 15:46
Гост

Много пошло. Трябва да се направи нещо с Нотариуса, но ГЕРБ не иска защото ще пострада

Чипев
Чипев
16 май 2024 15:45
Гост

Оооо спокойнооо. Като дойде Борисов ще се заемат с Нотариуса. Няма как

Л. Беенова
Л. Беенова
16 май 2024 15:45
Гост

И народа настоява

Крадците викат и то силно дръжте крадците
Крадците викат и то силно дръжте крадците
16 май 2024 15:30
Гост

А защо няма снимка на Владка с мъжът и девер й като лицата на ССБ. Много ще подхожда.

Лобистите се активираха
Лобистите се активираха
16 май 2024 15:28
Гост

Ох, пак тия женички и мъжлета са се газирали и напънали. От пяната, която са избълвали нищо нормално не се разбира. върхът е че се родеят с БХК. Точно тези, които избраха за личност един доказан и осъден убиец, да бъде пуснат предсрочно. Едраги ми лобисти няма как да ни грабнете с такива пляви, които показват активност, щото сте активисти. А точно вчера видяхме, какво може един активист, писател- да убива също като Пол Фрийман. Писна ми от активисти и тяхната активност за нищо или само в лобистки интереси.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 май 2024 15:17
Гост

Аха, това НЕ Е официозна статия, ама никак даже, щото и аз настоявам за много неща, но понеже „не съм хванал посолствоТО за шлифера“ няма как мнението на обикновен гражданин да има особено значение.
Сигурен съм, че ССБ са в моралното си право, което е над всяко законово такова, да сезират ВСС със своя букет от желания и препоръки за по-справедлива, открита и честна съдебна система.
Поздравления за инициативата, толкова е вълнуващо, че има активни, аполитични борци за свобода сред магистратите, че чак не прочетох цялата публикация, сълзите напират.

Kaput
Kaput
16 май 2024 15:25
Гост

Паля4о, защо пишеш тук, след като си обикновен гражданин? Пиши си в ПИК! В случай, че си юрист, стани член на ССБ, СЮБ, САК или ВАС, бъди активен и може мението ти да бъде припознато от някоя съсловна организация, съответно публикувано в някоя статия. Казват, че да си скапан трол, боклук, или бухал било е най-лесно.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 май 2024 15:38
Гост

Моля да не се обиждаме i ако обичате се придържайте към добрия тон, когато упражнявате правото си на свободно изразяване спрямо другите, благодаря.

Грета Тунберг от Луковит
Грета Тунберг от Луковит
16 май 2024 16:36
Гост

Ах какъв език имате в ССБ? :)))) Там в сектата на капут ли си говорите? Даааа, да много сте възпитани и демократично плуралистични. Гадни болшевики пребоядисани. И да не пропусна тва женище от Луковит, къде ли си прави прическата и гласи дрешките кат я гледам си е замръзнала в 90-те годинки и не е мръднала. Толкоз кич няма как да не отбележим тази луковитска модна школа. То са кичури, то е перхидрол и разплетена кошница, лъщят кремчета, то са ярки дрехи и шалчета на стюардеси резки движения и крещене абе прилича с и на Грета Тунберг.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 19:23
Гост

Ето, горният отговор показва истинското ниво на един истински ССБ- ец- точно такива са и Калпакчиев и Весислава и другите им стожери, но иначе пробутват лицемерно фалшиви културни мутрички- всички, които ги познават отблизо знаят колко злобни, коварни и ниски са, за корупция- то даже не им е най-лошото качество, а такива като Цяриградска ползват само като маши , а зад гербовете им се смеят и гнусят от тях и им развяват мръсните ризи.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 19:30
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица