Административен съд София-област (АССО) остави без разглеждане исканията за спиране на конкурса за нотариуси, чиято първа част – писменият изпит, трябва да се проведе на 25 август 2024 г. и прекрати делото срещу заповедта за насрочването му за тази дата (пълния текст на определението виж тук).

Както „Лекс“ писа, един бивш и трима настоящи нотариуси, атакуваха новата заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова, в която тя единствено промени датата за провеждането на писмения изпит от първоначалната заповед за конкурса, издадена от предходния служебен министър Крум Зарков на 10 януари 2023 г. Причината за изменението е, че през април 2024 г., когато беше издадена окончателната заповед, определената от Зарков дата – 9 юли 2023 г., отдавна беше отминала (повече виж тук).

Нотариусите Мария Василева и Димитър Чалъков от Царево и Цветалин Пенков от Девин, както и заличеният като нотариус от 2019 г. Здравко Иванов обаче оспориха заповедта на Павлова с новата дата и поискаха АССО да спре конкурса за нотариуси. Следва да се отбележи, че Чалъков и Пенков, освен че са нотариуси, са и участници в самия конкурс.

Съставът на АССО с председател Мария Попова и членове Десислава Ахладова (докладчик) и Асен Мингов е дал срок на четиримата да конкретизират правния си интерес. Бившият нотариус така и не го е направил и делото по неговата жалба е прекратено.

Що се отнася до останалите трима съдът приема, че те нямат правен интерес нито от прогласяването на заповедта с датата за конкурса за нищожна, нито за обявяването ѝ за незаконосъобразна, защото не засяга по никакъв начин правата и законните им интереси.

„Настоящият съдебен състав счита, че оспорената заповед на министъра на правосъдието не засяга по какъвто и да било начин правната сфера на оспорващата – действащ нотариус (Василева – бел. ред.), тъй като тя не е от кръга субекти, които са изключени от нейното приложно поле с оглед на професионалното им качество. Съдът приема, че жалбоподателката не би могла да черпи права от обжалваната заповед и не се явява адресат на оспорения акт, тъй като той не засяга нейни съществуващи права, нито от него произтичат задължения, засягащи правната ѝ сфера. Това е така, тъй като заповедта на министъра на правосъдието не създава права или задължения за действащите нотариуси и съответно не засяга техни права или законни интереси“, посочват тримата съдии.

И заявяват: „Обстоятелството, че действащ нотариус оспорва промяната на датата на насрочен конкурс за нотариуси за заемане на вакантно място в района на съда, в който той вече упражнява своята дейност, води до извода, че мотивите за оспорването са породени от икономически интерес, с оглед евентуалното увеличаване на броя на нотариусите, действащи в този район, който интерес обаче не е равнозначен на защитен от закона правен интерес. Тъкмо обратното, подобно увеличаване би допринесло за облекчаване на достъпа на гражданите в обслужвания район до предоставяните специфични услуги предмет на нотариалната дейност“.

Що се отнася до двамата нотариуси, които са и участници в конкурса, съдът изтъква, че със заповедта за тях се създават единствено права, от които те очевидно са се възползвали чрез подаването на съответните документи и участието им в конкурса.

„Нито в жалбите, нито в обективната действителност са налични данни за неблагоприятно засягане, ограничаване, или прекратяване на съществуващи права на двамата жалбоподатели, произтичащи от оспореният акт. Съдът намира за несъстоятелни доводите на жалбоподателите, чрез които същите правят опит да обосноват наличието на интерес от оспорване свързани с това, че броят на нотариусите в съответните райони, в които практикуват последните, е законосъобразен, предвид броя на жителите в населените места по официални данни на населението от НСИ“, пише АССО в определението си.

Освен това съдът сочи, че жалбите са недопустими и тъй като заповедта на министъра с новата дата за писмения изпит е необжалваема.

Аргументите за това са следните: „С първоначалната заповед е поставено началото на едно състезателно административно производство, което следва да приключи с издаването на индивидуални административни актове – в случая заповеди за вписване в регистъра на нотариалната камара на класиран на съответното вакантно място кандидат. Именно с издаването на този ИАА приключва обявеният с оспорената заповед конкурс за всяко едно от обявените вакантни места. Ето защо, едва в производството по евентуалното обжалване на този краен акт, би следвало да бъде обсъждан и общият административен акт поставящ началото на състезателната процедура и изменението в последната“.

АССО заключава, че не само нотариусите нямат правен интерес да обжалват заповедта, но и самата тя е необжалваема. И съответно оставя без разглеждане исканията им за спиране на изпълнението ѝ. Определението му може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

До участие в конкурса бяха допуснати 523-ма юристи (виж тук). Общо 562 души подадоха документи, но повече от половината – 300 човека, имаха различни, които трябваше да отстранят.

Те ще се борят за четири места в София, по две в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница,  Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Време е за реформи
Време е за реформи
05 юли 2024 5:25
Гост

Крайно време е да бъдат въведени временни лицензи за нотариусите, и веднъж на 7 години-мястото на конкурс. Плюс ежегодни атестационни изпити.

Редно е да има и 70 процента отчисления от нотариалните такси, в приход на бюджета. За бездънния джоб на частника и останалите 30 процента пак ще са фантастагористимична сума.

НеСиПлащаЧленскияСАК
НеСиПлащаЧленскияСАК
05 юли 2024 8:32
Гост

Крайно време е да си намериш работа, или пробвай с ТЕЛК, ама може и там да не успееш, както не успя на нито един юридически конкурс.

Мешидо
Мешидо
04 юли 2024 11:27
Гост

И таз добра…

Дина
Дина
04 юли 2024 11:27
Гост

Добро решение на съда бе

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:26
Гост

Маа какво да очакваме в съдебната система освен каша. Прословутите реформи не могат да се случат със зависимости на съдебната система към определен кръг хора

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:26
Гост

В България съда работи за богатите

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 12:15
Гост

е за кой да работи – за Бедните ли?

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:25
Гост

Ма защо трябва да се спира…

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:24
Гост

Да се надяваме, че скоро че се нормализират нещата

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:24
Гост

Ужасно

Жълтопаветничка Умнокрасива
Жълтопаветничка Умнокрасива
04 юли 2024 10:04
Гост

Вие питайте г-жа ви Ахладова дали и доколко беше „честен“ конкурса през 2018 г.
Колко са били раздаваните листове, дали е имало допълнителни такива…

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 10:42
Гост

Това беше адски купен конкурс. ФАКТ!!!

Бивш СУ ЮФ играч
Бивш СУ ЮФ играч
04 юли 2024 8:58
Гост

Действащи нотариуси ще участват в изпит за нотариус…. Това е пълен цирк!!! Морал, ценности и чест за професията къде са? На тези ,трябва да им се отнемат правата!

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 10:41
Гост

Няма забрана за това. Винаги са участвали в конкурсите и действащи нотариуси. Тва че ти не си наясно, не означава, че не е редно. Оплачи се на НС.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 10:48
Гост

Така е, няма забрана. Но казуса напълно се припокрива с този, при който действащи съдии, прокурори и следователи, участват във външен конкурс. Не е незаконно, но не виждам как това покрива критериите-един на 10 хил души и не по малко двама в съдебен район.

Бивш СУ ЮФ играч
Бивш СУ ЮФ играч
04 юли 2024 11:01
Гост

Нямало забрана…Ау ай стига е… Пхахха … Ами щом ги вкарват в списъците,явно няма да! Адвокат ,може ли да се яви на изпит пред Висш адвокатски съвет? Загряващ ли ,колко е жалко положението ,анонимко?

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 15:44
Гост

ми ако нотариусите не издържат изпита дали ще им вземат печата, а?

Бивш СУ ЮФ играч
Бивш СУ ЮФ играч
04 юли 2024 16:28
Гост

Мисля,че трябва!!! Направо си е задължително!!!

Кандидат
Кандидат
06 юли 2024 22:22
Гост

А на теб трябва да ти отнемат дипломата малоумник такъв. Що да не участват ако искат да работят в друг район само това е начина.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 юли 2024 8:47
Гост

„Именно с издаването на този ИАА приключва обявеният с оспорената заповед конкурс за всяко едно от обявените вакантни места. Ето защо, едва в производството по евентуалното обжалване на този краен акт, би следвало да бъде обсъждан и общият административен акт поставящ началото на състезателната процедура и изменението в последната. В този смисъл, Заповед СД-05-74 от 19.04.2024г. на Министъра на правосъдието не подлежи на самостоятелно обжалване, т.к. се явява част от процедурата, която приключва с издаването на ИАА.“ Този пък извод какъв е, нали после, като тръгнеш да жалиш ИАА ще извадят от 10 кладенеца вода, ако решат, и ти отговорят,… Покажи целия коментар »

Случаен
Случаен
04 юли 2024 11:46
Гост

Не е законосъобразен извода на съда, че Заповед СД-05-74/19. 04.2024 г. не подлежи на самостоятелно обжалване, тъй като била междинен акт.
Ами не е междинен акт, тъй като е неразделна част от Заповед СД05-09-2/10.01.2023 г., която е общ админидтративен акт за насрочване на конкурс. Междинни актове са заповедите за одобряване на списъците, но не и заповедта за изменение на датата за провеждане на конкурса.
В случая, заповедта е издадена при съществено нарушение на административно производствените правила,което е достатъчно основание за отмяната й, освен това не е мотивирана. Обшо взето само да иска да жали човек, толкова има да се напише.