Софийският апелативен съд назначи допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която да установи механизма на убийството на Евгения Владимирова, съобщи БТА.

За убийството ѝ на доживотен затвор бяха осъдени съпругът ѝ Орлин и баща му Пламен. Младата жена изчезна на 13 октомври 2021 г., а по-късно тялото ѝ беше намерено в куфар. По време на разследването стана ясно, че Орлин Владимиров е удушил съпругата си с ръце и с омотано стреч фолио в дома им в София, а след това повикал баща си да му помогне да скрият тялото.

През есента на миналата година Софийският градски съд призна и двамата за виновни, че в съучастие, умишлено и по особено мъчителен начин са умъртвили жертвата, като са проявили бездушие и безразличие и към травмата на своя син и внук, който след престъплението остана сирак. Мъжете бяха осъдени да платят и общо 2,3 млн. лева на близките на Евгения и на сина ѝ Мартин.

Днес се проведе първото заседание пред втората инстанция, след като Владимирови обжалваха присъдата. Техните защитници поискаха и новата експертиза, за да се установи дали Евгения си е ударила главата в шкаф и това да е довело до смъртта ѝ. За изготвянето на експертизата ще се ползват всички данни по делото и резултатите от аутопсията на жертвата.

Апелативните съдии обаче отхвърлиха искането на адвокатите да се назначи и психолого-психиатрична експертиза на Орлин Владимиров, която да установи дали той е бил в състояние на афект или фрустрация при съприкосновението си с Евгения. Отхвърлено беше и искането за още един оглед на дома на двойката, където се предполага, че е станало престъплението.

Следващото заседание по делото се очаква да се проведе на 14 май.