Доживотен затвор за Орлин Владимиров за убийството на съпругата му Евгения и за баща му Пламен, който му помогнал да изнесе тялото на 33-годишната жена и да го изхвърли в безлюдна местност край Перник, постанови Софийският градски съд.

Жената изчезна на 13 октомври 2021 г., а по-късно тялото ѝ беше намерено в куфар. По време на разследването стана ясно, че Орлин Владимиров е удушил съпругата си с ръце и с омотано стреч фолио, а след това е повикал баща си да му помогне да скрият тялото. Пламен Орлинов, който беше на свобода срещу парична гаранция, беше задържан в съдебната зала.

Двамата са осъдени да платят общо 2,3 млн. лева на близките на Евгения и на сина ѝ Мартин.

Ссъдебният състав с председател Вера Чочкова призна Орлин и Пламен за виновни, че в съучастие, умишлено и по особено мъчителен начин са умъртвили жертвата, като са проявили бездушие и безразличие и към травмата на своя син и внук, който след престъплението остава сирак.

„Присъдата е постановена не поради липса на смелост и страх от общественото мнение, както заяви защитата на подсъдимите, а защото съдебният състав е убеден във виновността им и в справедливостта на наказанието“, мотивира се съдия Чочкова. Съдът определи като особен цинизъм поведението им след престъплението, когато в продължение на месец са се опитвали да заблуждават близките, разследващите и журналистите.

Въпреки че първоначалните обяснения и следствените експерименти са опорочени, съдът прие обвинението за доказано, като се позова на разпитите на поемните лица и заключенията на експертизите. Независимо, че Пламен не е физическият извършител на убийството, той носи огромна вина, че като родител не е могъл да предотврати и е помогнал на този отвратителен акт, каза още съдия Чочкова.

Присъдата е подписана с особено мнение от единия съдебен заседател, който е настоявал тя да бъде доживотен затвор без право на замяна, но мнозинството от съдебния състав е на мнение, че все пак трябва да се даде на подсъдимите възможност за преоценка. Тя обаче не е окончателна и може да бъде атакувана пред Софийския апелативен съд.

Делото на първа инстанция приключи две години след убийството на Евгения и по-малко от година след началото на съдебното следствие.

На миналото заседание 36-годишният Орлин Владимиров изненадващо направи самопризнания, но каза, че не е планирал убийството, а до смъртта на Евгения се стигнало случайно след скандал и спречкване между двамата, породени от ревност.

„Пуснах я, тя се обърна към масата, взе чаша. Хванах нейната дясна ръка с моята лява. С дясната ръка я хванах за врата. Загубихме равновесие, паднахме и двамата, тя се удари в ръба на шкафа и тогава осъзнах какво става. Видях, че тя е безжизнена. Имаше кръв по ръба на шкафа и разбрах, че съм я убил. Започнах да си представям как детето ще се върне от училище и ще види майка си. Започнах да чистя с един моп. Чистих и с тениската си… Не исках синът ни да разбере за случилото се. Не знам дали съм изчистил всичко“, разказа Орлин Владимиров пред съда.

Майката на Евгения Капка Чорбанова обаче е категорична, че става дума за планирано убийство и настоява за доживотен затвор за Владимиров.

„Това си е замислено убийство. Ходили са сутринта да гледат къде да я изхвърлят. Не е убийство в състояние на афект“, коментира тя.

Днес прокуратурата поиска от съда именно най-тежкото наказание за Владимиров, като посочи, че той е изпитвал силна ревност и негативно отношение към изневярата. На 13 октомври 2021 година, когато Евгения изчезна, Владимиров вече е знаел, че предния ден тя се е срещала в хотел с мъж на име Габриел Димитров. Той се тревожел, че при развод няма да получи родителските права върху детето им, а освен това имали планове да купят и имот.

От държавното обвинение посочиха, че убийството е извършено и по особено мъчителен начин, като подсъдимият удушил съпругата си с няколко пласта стреч фолио, след което се е обадил на баща си. Според прокуратурата смекчаващите вината обстоятелства са сравнително младата му възраст и чистото съдебно минало.

„Единственото, което искам да кажа, е, че никога не съм искал нищо от това да се случи“, заяви Орлин Владимиров в последната си дума преди да чуе присъдата, а баща му поиска да бъде оправдан заради липса на достатъчно доказателства срещу него.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Галина Н.
Галина Н.
24 октомври 2023 10:28
Гост

Най-накрая да видя едно справедливо решенение!
Най-накрая да видя, че все пак има надежда в нашата съдебна система.
Най-накрая двама убийци са наказани!
Да убиеш умишлено съпругата си, майката на детето си толкова жестоко и съзнателно!
Да оставиш едно дете сирак, без майка, но с баща и дядо убийци.
Какъв живот очаква това малко дете?

Надявам се в затвора да бъдат унищожени! Да бъдат измъчвани, тормозени, да бъдат смачкани!
Защото такива изроди нямат място в нашият свят!

Георги Ат.
Георги Ат.
23 октомври 2023 10:02
Гост

„Независимо, че Пламен не е физическият извършител на убийството, той носи огромна вина, че като родител не е могъл да предотврати и е помогнал на този отвратителен акт, каза още съдия Чочкова“ Това малко пресилено ми се види … има или няма доказателства за тейкото, че е извършител – да е ходил примерно предния ден да гледа къде ще хвърлят куфара? Да има кореспонденция предварително какво да правят? Един вид сговор да има? Щото ако синчето се е обадил шашардисан на баща му да го прикрие, ми се чини, че бащата може да бъде облагодетелстван от обжалване и да му… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2023 18:39
Гост

Вера Чочкова не е съдия, който ще вземе да угажда на общественото мнение или да се страхува от нещо. Точно са си попаднали на състава. Нека живеят с човешката и с Божията присъда.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2023 18:04
Гост

Като видя Канна Рачева пред съдебната зала да пита подсъдимия „Защо го направихте“ вече знам каква ще е присъдата. Много съжалявам родителите на тази жена и изказвам искрени съболезнования, но не пожелавам на нито един подсъдим, делото му да се решава по медиите, а съд.състав единствено да мисли как да угоди на обществото.

Илияна Станева
Илияна Станева
24 октомври 2023 14:42
Регистриран

Наистина ли в този момент мислите за подсъдимия? Наложеното наказание е предвидено в закона за извършеното от него престъпление, а и да не беше точно така, в моменти като този е нормално човешкото да надделява над бездушното „професионално“ прилагане на закона.

TLDR
TLDR
21 октомври 2023 15:15
Гост

Очаква ли се протест от страна на прикриватурата? Защото би било хубаво и да е „без замяна“, поне за IT комплексаря убиец, който тъпче жертвите си в куфар. Надявам се да го направят жена в затвора, да играе гюбеци за капка хероин. Дано го направят нарко зависим и да си сложи въжето сам!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2023 8:20
Гост

„Според прокуратурата смекчаващите вината обстоятелства са сравнително младата му възраст и чистото съдебно минало.“
А изневярата не е ли смекчаващо обстоятелство?

Георги
Георги
21 октомври 2023 21:57
Гост

Ти нормален ли си бе?!

Галина Н.
Галина Н.
24 октомври 2023 10:30
Гост

Поредният изрод сте!

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 21:06
Гост

То и 15години са достатъчни.

На Брайвик в Норвегия дадоха за 100 човека – 20 години.

Не ги разбирам нещата, но е доста различно отношението.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 20:34
Гост

На моменти изпитвам срам, че работя в тази система- питам съдебния състав, ако делото не беше медийно, дали щяха да дадат повече от 15 г.затвор. А за доживотен затвор за помагач досега не бях чувал.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 20:52
Гост

Единственият коментар по същество.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 22:50
Гост

Когато страхът влезе в съдебната зала, и доживотен без замяна за помагач ще видите. Прокурорът го е страх, че ще го разжалват ако не иска максимума или не поддържа протеста, съдът го е страх, че ако не „удовлетвори обществените изисквания за справедливост“ някой успял млад бизнесмен ще поиска уволнението му, а кадровият орган, призван да го защитава, ще говори, че съдията успява да създаде усещане за справедливост у обществото. В крайна сметка кому е нужно всичко това – прави каквото се иска от тебе, пък нека други да са лошите. А и този е убиец така или иначе, да си… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 23:03
Гост

*не успява

Nora
Nora
08 ноември 2023 23:01
Гост

Спомнете си убийството на Женя Тодорова от Варна. Поръчителката на убийството на момичето бе осъдена на доживотен затвор, без пряко да е участвала в зверското убийство на племенницата си.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 18:07
Гост

Има си хас да не поиска. Всички вече са до такава степен опарени от медийни дела, че не смеят да искат по тях нещо по-ниско от най-тежкото предвидено наказание, пък съдът да обира контрата.

Пеналист
Пеналист
20 октомври 2023 14:51
Гост

Ще видим съдия Вера Чочкова и останалите в състава какво ще решат. Лично не съм сигурен дали доживотна присъда би била подходяща, но нищо по-малко от максимума за квалифицирания състав на деянието!

Пеналист
Пеналист
20 октомври 2023 16:06
Гост

Да се коригирам, тъй като си прочетох некоректния коментар – имах предвид 20 години, тъй като реалния максимум в доживотен затвор без право на замяна. Този млад комплексар днес единствено ще спечели право да обжалва и нищо повече.

Бисер
Бисер
20 октомври 2023 14:20
Гост

А бе, какви смекчаващи вината обстоятелства!

Герасим
Герасим
20 октомври 2023 14:09
Гост

Изключителна жестокост!

Трудно им е
Трудно им е
20 октомври 2023 14:01
Гост

Габриел Димитров изпитва ли леко угризение на съвестта или спинка кротко до законната съпруга…и вечер тайничко продължава да си пише с омъжени жени?

Асен
Асен
20 октомври 2023 14:09
Гост

Дори да е така, това няма да върне майката на детето.

Трудно им е
Трудно им е
20 октомври 2023 20:27
Гост

Няма да е върне, но Габриел носи морална отговорност, която ще изплува в съзнанието му всеки път, когато погледне чужда жена, да не говорим, че прелюбодеянието му не знам как ще го понесе законната съпруга

колега
колега
20 октомври 2023 22:59
Гост

Глупости
Според теб, колко трябваше да му дадат на него – бой с камъни ли

Пеналист
Пеналист
21 октомври 2023 22:02
Гост

И с какво е виновен той, че брака на комплексаря е стигнал до там, че да не задоволява съпругата си и тя напълно естествено да иска да бъде задоволена по начин, по който съпругът и не умее? С какво е виновен, че осъденият на доживотен затвор убиец е следял жертвата си чрез нерегламентирано приложение, което си е СРС и също само по себе си е престъпление по НК ? Искам точен, мотивиран и аргументиран отговор, а не общи приказки и полунапушени селяшко-народняшки разсъждения!!! Защото това, което казваш, може да се синтезира до „ами тя си го е търсела“ … КОЛКО… Покажи целия коментар »

Трудно им е
Трудно им е
22 октомври 2023 13:45
Гост

Ей сега ще отговоря, и то с голям кеф: първо, виновен е защото му е предстоял брак и сватба и не само това, а и след него е продължил да се възползва, това че една жена е самотна и нещастна, не означава, че „невинния“ Габриел може да се ползва, защо Чочкова хубаво го пита имал ли е сериозни намерения и отговорът беше не, ако този умник имаше доблест и чест, а не нарцистично да си храни егото от една увлечена нещастна в личния си живот жена, може би Евгения щеше да е жива Второ, мили ми Пеналисте, Евгения е била… Покажи целия коментар »

Галина Н.
Галина Н.
24 октомври 2023 10:37
Гост

Браво! Точно на място отговор!
Доказа се, че не са живеели добре и жената е искала раздяла.
По никакъв начин въпросният Габриел не носи отговорност.
Човек търси щастието си, не нещастнието си.
Адмирации и за Габриел, че се яви в съдебна зала, с истината!

Забелязвам, че доста от мъжете защитават един убиец, което е страшно. Комплексари с психични отклонения.
Кога стигнаха тази циничност и жестокост? Нима насилственото отнемане на живот е нещо хубаво?!

Лозан
Лозан
20 октомври 2023 13:49
Гост

Ревността е много лош съветник.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 14:34
Гост

Така е, ама и любовта не е от най-добрите съветници

TLDR
TLDR
20 октомври 2023 14:54
Гост

Жалко IT видело се с пари, помислило си, че е хванал бога за шлифера, обаче истината е една – за да има спокойствие в едно семейство, трябва да уважаваш жена си, поне 4 от 7-те дни в седмицата, като това е минимума .. Естествено, че такава красавица няма да се занимава дълго с бета комплексар като Орлинчо. Желая му в затвора да му правят същото, което истинския мъж е правел с жена му, преди Орлин комплексаря да я наблъска в куфар.

илип
илип
20 октомври 2023 13:47
Гост

Трагедия! НАпълно си заслужава наказанието за тази жестокост.