Прокурорската колегия беше принудена да отложи изслушването на вече бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев, както и разглеждането на молбата му да бъде възстановен като следовател.

Причината е, че въпреки многократните опити както на куриерска фирма, така и на администрацията на колегията да му връчат доклада от проверката за поведението му в хотел във Враца, това така и не се е случило.

Огнян Дамянов обясни днес, че веднага след решението от миналата седмица Мумджиев да бъде поканен на изслушване и да му бъдат връчени документи във връзка с поведението му в хотела, администрацията, след няколко опита, е успяла да се свърже с него по телефона. Той е дал адрес, на който да му бъдат изпратени въпросните документи. Около 16 ч. в сряда чрез куриерска фирма колегията е изпратила материалите. Но въпреки многократните опити на куриерите да се свържат с Мумджиев, това се е оказало невъзможно.

Администрацията на колегията също се е опитала да се свърже с него по телефона. Успяла едва вчера, няколко минути преди 17 ч. Мумджиев дал друг адрес и заявил, че иска да присъства на заседанието на колегията, след като се запознае с документите.

Не е имало технологично време да изпратим документите отново и заради това няма как днес да разгледаме молбата му за възстановяване. Надявам се да е коректен и да получи документите, за да разгледаме молбата на следващото заседание“, каза Дамянов.

Представляващият Прокурорската колегия Стефан Петров заяви: „Да се надяваме, че вече бившият инспектор няма да шиканира нашата работа. Все пак разглеждаме негова молба“.

Както „Лекс“ писа, на 9 май Мумджиев пристигнал във Враца за проверка в районната прокуратура. Настанил се в хотел, като от самото начало злоупотребявал с алкохол. По време на престоя си той няколко пъти отправял сексуални намеци към камериерки и сервитьорка.

Служителите се обърнали към полицията, местната прокуратура също извършила проверка. Пред разследващите персоналът на хотела споделил, че Мумджиев бил почти постоянно пиян, държал се непристойно като отправял и сексуални намеци, обяснявал, че е властта и такива като него имало само 10 човека в България, казвал, че е велик, че познава министри и много важни хора в държавата, към някои служители се държал „като с роби“ и т.н.

Мумджиев е бил задържан за кратко, а прокуратурата го разследва за извършването на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото като е отправял обидни думи към персонала (виж тук).

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов изпрати доклад с „данни за непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение на Александър Мумджиев“ на Народното събрание, на Прокурорската колегия и на главния инспектор Теодора Точкова.

В официална позиция ИВСС се разграничи от поведението на Мумджиев и поиска от Народното събрание неговото освобождаване. По закон парламентът избира и освобождава инспекторите.

На 17 май Мумджиев депозира оставката си в парламента. Той подаде и заявление до главния инспектор за прекратяване на трудовото му правоотношение като още същия ден Теодора Точкова издаде заповед, с която го обяви за прекратено, считано от същата дата (виж още тук).

Наред с това обаче Мумджиев поиска да се върне на работа в съдебната система.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
30 май 2024 9:19
Гост

Мумджиев сам е посочил адрес, на който може да бъде намерен. След като докладът му е изпратен, но той не се е навирал на този адрес, значи изслушването се отменя и се постановява отказ на молбата му за връщане в съдебната система. Като е искал да се запознае с доклада е можел и сам да отиде и да го получи срещу подпис. То бива наглост, ама това минава всякакви разумни граници. Както казват старите хора „хем н..ран, хем голям“.

Иван Иванов
Иван Иванов
30 май 2024 5:10
Гост

Пийваме си юристите, това е стар навик, „Пепа смуче“, пият и работниците в ЖП-транспорта, както е видно, въпросът е – че това е болестно поведение, трябва да се „освести“, не може така – но пък може да си „кротува“ някъде. То има по-фрапантни примери, но – концентратите са вредни, аз отбягвам силни градуси – очевидно е защо. Под влиянието на алкохола – се повишава и самочувствието. По-скоро – самооценката. Гледах едно предаване на Стойчо Керев, с един психиатър, той – беше пробвал всички опиати, направо казано – психиатърът си го каза – вика – алкохолът е най-опасен и вреден. Държавнически… Покажи целия коментар »

REGARDS
REGARDS
29 май 2024 22:33
Гост

Да обявят, че ще му дадат цяла каса с водка, ако се яви на заседанието и готово! Веднага ще доприпка, ама на – от ВСС са прости!

Хриси
Хриси
02 юни 2024 19:24
Гост

Той не пие водка,много обича да се налива с джин с тоник! Прави се на маймуна с него.

Колко ще го търпят?
Колко ще го търпят?
29 май 2024 16:17
Гост

Изпращат му материалите едновременно на посочения изрично от него адрес, на постоянния и настоящия такъв. Никой не е длъжен да си играе на криеница с него. Ще разиграва едно човече държавата! И то какво човече!

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 13:23
Гост

Продължава да се излага брутално. Явно усеща, че няма да го върнат, та дебне да ги хване за нещо процесуално, после да им отменят решението на ПК във ВАС. Селски тарикатлъци от следователи.

.......
.......
29 май 2024 13:40
Гост

това селски мнения от прокурори ли са

този човек
този човек
29 май 2024 12:36
Гост

който след изпълненията си има наглостта и да си играе с закона, е проверявал магистратите за законност. Толкова морални и работещи хора има в системата, как не ги виждате, толкова ви боли да им дадете път, израстване, нещо хубаво да им се случи в кариерата… още по-тъжното е, че тия работещи умни хора често са в ръцете на подобни, и от такива зависи да им се случи нещо хубаво в кариерата, а не от работата и служебните им постижения, с които реално са го заслужили, нищо, че не им се случва. И сега ще има шанса да работи по съдбите… Покажи целия коментар »

Кал Ин Ел
Кал Ин Ел
29 май 2024 12:32
Гост

връчете чрез МВР

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 12:21
Гост

Очевидно е, че човека като се напие не може да се прибере до адреса. Да го питат в коя кръчма е и да отидат там да му ги връчат.

Надежда
Надежда
29 май 2024 12:06
Гост

Надявайте се….

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 12:02
Гост

Любопитен казус. Да видим дали системата може да се прочисти от такива дегенерати

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 12:02
Гост

Простотия до шия. Какво да ви кажа.

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 12:02
Гост

Народното събрание докато се събере и да го отстрани ще мине много време

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 12:01
Гост

Алкохола не прощава на никого

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 12:01
Гост

Занимават се с глупости. Има право да го изслушат, но като цяло явно е рецидивист

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 12:00
Гост

„Добра работа“

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 11:59
Гост

Стига с този де. Този не струва

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 11:59
Гост

Да не залитаме в тази посока.

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 11:58
Гост

За какво да го възстановявате като следовател? Видимо човек с алкохолни проблеми

данъкоплатец
данъкоплатец
29 май 2024 11:53
Гост

Ченгеджийски номера.