Само 2% от незаконното имущество в ЕС досега е запорирано, а 1% е иззето. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция по повод представянето на доклад за дейността на европейската полицейска служба „Европол“, предаде БТА.

В „черните каси“ на престъпността изтичат средства, с които държавите биха могли да строят пътища, да осигуряват здравеопазване и образование, каза Йохансон и добави, че трябва изцяло да променим общественото усещане, че назаконното забогатяване остава незабелязано.

Еврокомисарят отбеляза, че комисията е предложила ново европейско законодателство срещу прането на пари, което променя правилата за отнемане на незаконно придобито имущество, разширява понятието за корупция, уеднаквява наказанията в ЕС за тези престъпления и въвежда нов подход към системата за събиране на ДДС.

Нараства сложността на използваните способи за пране на пари, престъпниците прибягват до правни услуги, за да избегнат засичане, жертвите на тези престъпления са много повече от пряко пострадалите, защото „изпраните“ пари отново се връщат в престъпната дейност, обобщи Йохансон.

Тя се позова на данни от ООН, според които на година се „изпират“ 2-5 на сто от световния БВП – между 700 милиарда и два трилиона евро. По думите ѝ има доказателства за успоредна на официалната банкова система, в която се използват криптовалути и виртуални номера на банкови сметки.

Йохансон съобщи, че доскорошен член на нейния екип от две години е задържан в Иран. Много съм тъжна и разтревожена, каза тя като отбеляза, че Швеция полага необходимите усилия за разрешаване на случая, който доби известност в последните дни с уточнението, че задържаният е швед и служител на ЕС.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Щерев
Щерев
11 септември 2023 20:33
Гост

Явно наистина трябва ново европейско законодателство.

Дичо
Дичо
11 септември 2023 20:32
Гост

А с тези пари биха могли да се строят пътища и да се осигуряват здравеопазване и образование.

Хари
Хари
11 септември 2023 20:29
Гост

Тъжна статистика!

Ариел
Ариел
11 септември 2023 20:42
Гост

Оноко два трилиона евро.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 14:05
Гост

Ако се бяхте загрижили за това да няма престъпници в Европа, да няма мафия и такива огромни суми да трябва да се конфискуват и сега да се жалите, че не можете да го направите, то ЕС щеше отдавна да си е размърдала пръста повече. В Колумбия и Еквадор надали местните искат да живеят бедно. А държавите да са най-големите износители на кокаин. В Карибския басейн също. В Мексико също. Щяхте да сте по-силно застъпени в помощ на Южноамериканскте страни и на Африка.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 септември 2023 14:03
Гост

Най-много ми допадна тази част – „трябва изцяло да променим общественото усещане, че назаконното забогатяване остава незабелязано“ и бих я посъветвал да инвестира повече средства в позитивна медийна кампания, защото у нас (платените) журналисти определят настроенията сред обществото, пък и не е необходимо да показва конкретни резултати, вижда се, че „забелязването“ е напълно достатъчно.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 14:02
Гост

Не е страшно. Ще го конфискувате. Но явно в Европа няма единна система за да се случат тези неща. Което е шанс за наркобосовете да си развиват дейност.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 14:02
Гост

Това с крипто валутите и картите не ме изненадва. Има много богаташи, които с честен труд си изкарват парите, но смятат, че не трябва да се плащат данъци. Дори в България собственика на Уолтопия преди време каза, че не вижда смисъл в плащането на данъци и по този начин един чиновник, който нямало как да изкара парите на бизнесмените се разпореждал с огромни суми и разпределял авоари. Но той бил некадърен и не бивало изобщо да се плащат данъци, че пък това водело и до корупция. Чиста работа. Ще чака всяка държава на милоста на богаташите

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 14:00
Гост

Успоредна банкова система? Правете си сметката

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 13:59
Гост

Иран какво си мисли, че прави?

анонимен
анонимен
11 септември 2023 14:19
Гост

https://www.nytimes.com/2023/09/04/world/europe/iran-sweden-prisoners-johan-floderus.html

Не бях запозната, положението е много по-лошо. Статия на The New York Times в линка (не вирус).

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 13:59
Гост

Ами тромави са ви процедурите. Това е истината. И се суетите дали наистина придобитото от сицилианската мафия е незаконно или не. Сакън да не вземете Бугатито на някой честен бизнесмен.

Лидия
Лидия
11 септември 2023 13:58
Гост

И там, като тук.

Ставрев
Ставрев
11 септември 2023 13:58
Гост

Западът да спре да е толкова мекушав

Крумова
Крумова
11 септември 2023 13:57
Гост

Много слабо