Служителят на ГДБОП, който вчера беше арестуван и обвинен за шпионаж в полза на Русия, не е получавал пари за информацията, която е предавал.

Това съобщи днес наблюдаващият прокурор по делото от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев. Дългогодишният служител на МВР работи като експерт в сектор Международно сътрудничество и проекти в ГДБОП и не се занимава пряко с оперативна дейност, но е имал достъп до информация за обмен с партньорски служби. Така той добивал данни, които обменял с представители на специалните разузнавателни служби на Русия.

Засега обвинението му е за това, че се е поставил в услуга на чужда държава, за да служи като шпионин, за което наказанието е от 5 до 15 години затвор. От прокуратурата обаче посочиха, че разследването ще установи дали е извършил и класическото престъпление шпионство, което предполага събиране и издаване на информация, която е държавна тайна. За него наказанието вече може да е и доживотен затвор без замяна.

За момента разследващите са установили, че служителят е предоставял само служебна информация, изготвена както от нашите служби, така и такава, която е постъпвала от партньори от ЕС.

Прокурор Кънев обясни, че мъжът е предоставял документи, които не са му били достъпни служебно, но са достигнали до представители на руските служби.

„Не говорим за еднократни или няколко случая, но дейността му не е станала причина да бъде попречено на нашите или партньорски служби и агенции“, каза Кънев. На въпрос дали на служителя е плащано за информацията, прокурорът каза, че той не е получавал пари.

„Параметрите на обвинението не изискват да детайлизираме тези обстоятелства. Със сигурност обменът на информация касае някаква форма на насрещна престация, но не говорим за фискално изражение и за пари“, каза Кънев.

В хода на разследването е бил установен и служител на ДАНС, който общувал с полицая, но той засега е разпитан само като свидетел и предстои да бъде тестван с полиграф, като нямало данни пряко да е говорил с някой от руските служби.

От МВР и прокуратурата категорично подчертаха, че разследването е от средата на миналата година и е разработка на ДАНС и не са замесени чужди служби.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Antonio
Antonio
08 февруари 2024 20:48
Гост

Тоя прокурор Ангел Кънев е най-голямото острие на американската и английската резидентура в България. Директно си го водят от там и въобще няма значение в коя прокуратура е . Вижте колко проруски играчи в България и на балканите удариха с него. А и е през ден в британското или американското …. Тоя е див ястреб .

Въпрос
Въпрос
08 февруари 2024 8:09
Гост

Тази бабичка в средата прокурор ли е?
Изказа й е като на дълбоко некомпетентен човек.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 19:08
Гост

Тагаренко си изля помията, че трябвало да се готвим за война, защото умни еврократуни преди него били казали така. И веднага се надупваме на посолството, хващаме руски шпиони, които май не са шпиони. Позор.

Пеналист
Пеналист
07 февруари 2024 8:42
Гост

Хареса ми бабичката от СГП как умело, като един истински прикриватор от българската прикриватура говори с наказателен уклон „той е виновен“, раздава присъди вместо съд и не зачита никаква презумпция за невиновност. Още по-зле – напада пострадали от престъпление. Дава вид на човек, който ако получи сигнал за престъпление, първо ще разследва гражданина, който го е подал. Гнусна ,сбабичосана, зла жена!

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 9:19
Гост

Обича да си пийва и е пред пенсия. Винаги със силните на деня. Много е удобна в момента. Особено, ако се наложи някой да опер пешкира за нещо.

Анон
Анон
06 февруари 2024 23:14
Гост

То да не се окаже, че не е и шпионин.

Йористическа мисъл
Йористическа мисъл
06 февруари 2024 22:25
Гост

„„Параметрите на обвинението не изискват да детайлизираме тези обстоятелства..“ – в НПК май друго пише?
Сериозно ли, прокуратурата пак ще шикалкави с т.нар. „работно обвинение“, стандартно за налагане на МНО?? Счупиха си кръстовете от метани пред американците!

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 11:04
Гост

Какво са някакви си НК и НПК, пред мисловния гений на елховския милиционер, любител на възхода под началническото крило.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 16:02
Гост

Правилно. „Не изисква.“
Достатъчно е едно лице да го има в някакъв списък, примерно, и да се разпореди щом е там да се счита за виновно за каквито престъпления каже господарят зад океана, или да се е избъзикало в кафе-паузата, че знае нещо и да се счита за шпионин поради това.

Не вярвам
Не вярвам
06 февруари 2024 19:14
Гост

Всякакви капацитети изсипваха глупости от сорта, че давали по 4000 за руска пропаганда, на месец и то, сума ти погалени по главичката от посолството ни разказваха какви ли не глупости, а сега- без пари? Хаха!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 февруари 2024 22:05
Гост

Тези, които говорят за „четирихилядници“ не могат да разсъждават от перспективата на „вътрешни убеждения“, щото те са толкова охранени от посолствоТО или няко е НПО на чужда издръжка, че в главите им не могат да поберат концепцията за „идеал“ и “ реални ценности“.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 февруари 2024 18:51
Гост

Абе Лекс, кога го осъдиха този човек за шпионство с влязла в сила присъда, че да изтипосвате таклва заглавие?!
Иначе фактът, че го прави по убеждение, а не за пари, какъвто обикновено е случаят с вебуваните агенти на западните тайни служби, трябва да говори нещо на родните ни политици и не, нямам предвид засилване на евроатлантическата пропаганда, щото ще има обратен ефект.

Свидетел
Свидетел
06 февруари 2024 18:03
Гост

И петимата са за затвора.

Пеналист
Пеналист
06 февруари 2024 17:46
Гост

Безплатно е продавал родината. Ако това се окаже вярно, то много тъжно, че системата е допуснала полезен идиот на Путлер да работи и ден в нея. Гнус ме !

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 18:46
Гост

Путлер е баба ти. Повечето българи са с Русия

Пеналист
Пеналист
07 февруари 2024 8:37
Гост

Според последното проучване, драги анонимен зайко байко, повечето българи са за европейско развитие на страната ни и против Путлер. Но нали не ти е удобно, че има такива официални данни и си действаш в стил на истинска копейка и си измисляш данни. Слава на Украйна! Слава на Героите!

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 9:24
Гост

Не знам дали си пеналист или не, ама си куха евроатлантическа и сесебарска кратуна, което съм го установил отдавна. Та вместо да се правиш на мъж по форумите, нарамвай автомата и отивай да помагаш на героите на място. Заедно с Глиги и Тагаренко по възможност. Другото са драскотини по форумите и буди присмех с лозунгите ви. Приличате на младите комунисти от времената на Маркс и Енгелс.

---
---
07 февруари 2024 21:36
Гост

Смешко. От 1622 човека чели статията се намериха 2е трона да харесат внушението , че повечето българи са с Русия. Колко българи ходили или желаещи да живеят в Русия познавате ? И 22 няма , сигурна съм и вие не сте от тях , убедена съм.

Александър
Александър
16 април 2024 11:40
Гост

Не, не са повечето с Русия, а са същества без мисловна дейност, с промити мозъци. Като се замисли човек същите като този шпионин са предали Левски едно време и застреляли Ботев в гърба….. Безродници, мърша!

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 19:28
Гост

Да ти имам родината, х///////к//

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 23:18
Гост

Що? Платените посолственяци по-голяма полза ли носят за държавата? Още по-гнусно е червей да продава себе си и държавата.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 17:13
Гост

Е, ако не е вземал пари, значи го е правил за някаква кауза и идеали. Едни отиват да умрат в Украйна като доброволци на фронта, други помагат на руснаците тук. Нищо ново под слънцето.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 19:26
Гост

Доброволците за Украйна се изчерпват с изключителния интелект на Глиги и един неонаци от агитката на футболен клуб. Все качествени кадри.

Aнонимен
Aнонимен
06 февруари 2024 17:03
Гост

Правите псевдо разследване!

Aнонимен
Aнонимен
06 февруари 2024 17:03
Гост

Ма много им се иска на някой хора да сме руска република. Там една демокрация, една красота. Ама нали, като си неграмотен и не можеш да пишеш правилно на собственият си език, винаги са ти виновни успелите хора. В СССР успелия човек е длъжен да помага на мързеливия и да спеоделя успеха си с него. И това искат масово неграмотните и прости българи – успелия да му дава пари и да го храни. Така било по братски!

Браво на "успелия"!
Браво на "успелия"!
06 февруари 2024 17:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 20:14
Гост

А вие в какво сте успял, умнокрасиви? В бране на ягоди по английските полета, или в консервните заводи в Германия? Или сте от ония „американци“, които се връщат през отпуската си в родината ни, за да си оправят зъбите, защото от прекален успех им идва дебеличко в САЩ? Аман от мозъчни донори, препитаващи се с миене на чинии в чужбина, със самочувствието на голяма работа.

Aнонимен
Aнонимен
06 февруари 2024 17:02
Гост

Падението на една нация

Ха ха
Ха ха
06 февруари 2024 16:58
Гост

Щом в СГП разследването на дело за шпионство се наблюдава от клоун, няма начин публиката да не умре от смях!

Янев
Янев
06 февруари 2024 16:57
Гост

Дали е вземал пари или не си е негова работа! Проблема е, че той е родоотстъпник!

Ценов
Ценов
06 февруари 2024 16:55
Гост

Този мъж е предател и агент на комунистите!

***
***
06 февруари 2024 22:29
Гост

Комунистите баш да на власт в България,ако не си видял случайно. Ама те са съвсем долните издънки на комунизма и затова толкова нелепо им се получава. А иначе комунизъм отдавна няма и в Русия,но това е много сложна тема за теб.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 16:55
Гост

Нещастник и родоотстъпник!

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 16:55
Гост

Още по-лошо

Шопо
Шопо
06 февруари 2024 16:48
Гост

Жалка постановка

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 16:56
Гост

Руски парцал!

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 23:21
Гост

Като си американски по-пъстър ли се чувстваш?

Янев
Янев
06 февруари 2024 16:56
Гост

Струва ми се, че много пари изливат руснаците за тролове в нета

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 18:59
Гост

На мен ми се струва, че посолствените центаджии са много зле.

***
***
06 февруари 2024 22:34
Гост

Не,просто ваша атлантическа глупост е непоносима за всеки нормален и зорлем превръщате народа в русофили. Като види човек какви глупаци са флагман на атлантизма и интуитивно приема,че май нормалното и стойностното е в Русия. А то далеч не е нито само нормално,нито само стойностно.Но,на „запад“ нещата явно са съвсем трагични. Та не мери чуждите мисли през своята банкова сметка!..Но мисли,че те са противоположни на собствената ти(ви) несъстоятелност…

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 23:23
Гост

Правилно. Само ти се „струва“. А сигурното е, че козяшкият тролаж тук е зацентен, защото той бед пари и носа си не може да издеха.

Николай
Николай
16 април 2024 11:45
Гост

Така е, но защо не изливат в развитите държави? Защото почти никой не кълве. Хората използват главите си по предназначение.