Полицай от ГДБОП е бил арестуван днес на работното си място за шпионаж в полза на Русия, съобщи БНТ.

Това е станало по време на акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, ДАНС и прокуратурата. За арестувания имало данни, че е изнасял класифицирана информация към руска агентура. Според БНР информацията е била предавана на бивш дипломат в руското посолство в София, който е бил обявен от България за персона нон грата.

Информацията беше потвърдена по-късно и от главния секретар на МВР Живко Коцев пред журналисти в Пловдив.

„Служител на МВР е задържан за шпионски дейности в полза на друга държава. Действията на служителя са наблюдавани в продължение на няколко месеца, но по-малко от година“, каза главният секретар.

Междувременно стана ясно, че акция за шпионаж се провежда и в ДАНС.

През последните години имаше няколко подобни операции, като на съд за шпионаж в полза на Русия беше пратен председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов преди 4 години. След това дело за шпионаж имаше и срещу служител на ДАНС, а преди две години беше шумно оповестено разбиването на престъпна група от бивши и настоящи военни, които са шпионирали в полза на Русия.

Групата беше разкрита през март 2021 г. и от прокуратурата тогава обявиха, че лидерът е бил 74-годишният Иван Илиев, който е бивш шеф в служба „Военно разузнаване“ в Министерството на отбраната (МО).

Периодът съвпадна и с информации за разкрити като агенти и изгонени от България руски дипломати, като през 2022 г. правителството изгони 70 дипломати наведнъж.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Циркаджии в действие!
Циркаджии в действие!
06 февруари 2024 14:39
Гост

Като видях днес кой е наблюдаващия прокурор-елховското“острие“ на Каскета и вече ми е ясно що за дело е това и как ще приключи!

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 14:43
Гост

Еее, Ачката винаги е начело на подобни пасквили.Още сънува, как обикаля в парка в Елхово и лови пиянки и наркомани.Нали затова идиота Гешев си го мъкнеше навсякъде.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 15:00
Гост

Ейй омаломощихме руската агентура-Генерал Атанасов вече ходи една идея по-наперено и свободно по улиците, без да го дебнат на всеки ъгъл руски разведчици и путинисти

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 14:44
Гост

Избори идваааат.А в СГП нали знаете, кой работи по Глава I.

Аноним
Аноним
05 февруари 2024 13:29
Гост

Те и преди 2-3 години правиха такива шумни акции, с резиденти, презентации, но и досега няма ОА в съда или може и да има, ама нищо не се е чуло, така че да не слагат каручката пред коня, дали едно лице е шпионин или не решава съда!

Хаахах
Хаахах
05 февруари 2024 13:50
Гост

Не само, че има ОА, но има и осъдени, копейчице сладка.

Paragraph 22
Paragraph 22
06 февруари 2024 14:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ставриев
Ставриев
05 февруари 2024 12:21
Гост

Няма защо да ни вадите подробности. Разбираме каква е ситуацията. А Радев и Копейкин се гласят да управляват страната точно с гласовете на такива келеши. И да сме новата Унгария. Изолирана, заради нелепата си политика, но уж бореща се за правата си, което видиш ли в Европа не се харесвало. Не бе, уважаеми путинисти, не ни уважават в Европа, защото сме прости, не си спазваме собствените закони, чудим се от къде да откраднем, вместо да се хванем и да си повишим нивото, да изкарваме честно пари и да учим децата си не на тарикатлък, а на ценности. Затова сме подигравани… Покажи целия коментар »

brymbrym
brymbrym
05 февруари 2024 13:52
Гост

Едно от малкото читави мнения под статията.

уууууу
уууууу
05 февруари 2024 15:28
Гост

Ставриев, ти ли си на бай Ставри синът?

Неуважавани юрогеецо, добре би било да ограничиш евтината си пропаганда с ФБ и общите форумопляскавици тип бг мама. Напусни специализирания сайт за юристи. Че именно ти и колегите ти на заплата към Козяк сваляте нивото тук от години. И се хвани по собствени препоръки да си „изкарваш парите честно“ – което значи с труд, а не със списване за нечия чужда държава, респективно – в полза за чужди интереси. Че точно заради теб ни се подиграват не само в Европа, ами и в целия свят.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 1:36
Гост

Когато пак дойдат руснаците, а те ще дойдат уви, ще видим каква песен ще запееш.
Или си готов да се сражаваш, за нелепата си Европа

Милев
Милев
05 февруари 2024 12:19
Гост

Позор!

Ганев
Ганев
05 февруари 2024 12:19
Гост

Израждане ще скочат ли да го защищават? Вероятно е от техните избиратели.

Kunchev
Kunchev
05 февруари 2024 12:12
Гост

Кашата в главите на много наши съграждани е напълно тотална. Това са предимно хора, които странно защо подкрепят Путин, мразят ЕС и НАТО, а също така карат друсани и пияни, патриоти са САМО на национални празници, иначе през останалото време са един от най-деградиращия слой на държавата ни. Чупят, цапат и не им пука.

Патанов
Патанов
05 февруари 2024 12:18
Гост

Ако някой от тези беше чел трудовете на Николай Хайтов щеше да е наясно с нещата. Левски никога не е бленувал Русия да ни освободи. Той иска демократична държава, в която цигани, турци, арменци, евреи, българи да живеят на една нога. Когато съветска България тръгва да прави грамаден паметник на Ленин в центъра на София и разравят църквичката св. Петка, се разбира, че там е гроба на Левски. Притесняват се, че ще се разчуе и опашката за поклонение пред Левски ще е по-голяма от тази пред Сталин или Ленин и спират проекта. И има записи и доказателства за такива разговори… Покажи целия коментар »

Стратиев
Стратиев
05 февруари 2024 12:11
Гост

Позорно. Но не съм изненадан. Много от така наречените патриоти бъркат и слагат под общ знаменател Левски, Ботев, Вазов и Путин, Сталин, Ленин, Г. Димитров.

Попов
Попов
05 февруари 2024 12:11
Гост

Позорно! И това е позорно не защото е шпионирал за Русия, а защото е шпионирал. Точка. Край! Няма значение държавата. Същото бих написал и ако е шпионирал за САЩ!

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 15:03
Гост

Страно защо другите разузнавателни служби нехаят за тайните на страната ни или пък действат по-професионално от руснаците

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 12:10
Гост

А американските и английските агенти на Дондуков 1 кога? Или законите важат само за едни хора

Ставриев
Ставриев
05 февруари 2024 12:21
Гост

Ето ти го. Русороб!

орел
орел
05 февруари 2024 13:08
Гост

първо оня с кепето на Дондуков 2

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 15:06
Гост

За какво са им агенти, само разходи в пари и хора-нашите им дават всякаква инф., каквато поискат

уууууу
уууууу
05 февруари 2024 15:30
Гост

Те тия не са „тайни агенти“, а явни слуги на чуждия козяшки интерес.

Недев
Недев
05 февруари 2024 12:10
Гост

Е как бе. Когато с години ти е набивана про руска пропаганда, че Русия безвъзмездно ни освобождава от Осмаснакта империя, после от Нацистка Германия, какъв да си? С какво мислене може да си. На теб не са ти предоставени обективни факти. Но е проблем и, че сам не си се помъчил да ги потърси.

Иванов
Иванов
05 февруари 2024 12:15
Гост

Имайте предвид, че има хора, които умшлено и абсолютно сами се държат в неведение и не искат да се образоват. Или поне да погледнат и другата гледна точка. Учебници и книги от западни автори не признават, не ги четат. Това били соросоидни измислици имащи за цел да промият мозъците на българите и да ни заличат, като нация. Респективно те се зомбират от 15-16 годишни само с така наречените „свободни медии“. Та така Хитлер създаде цяла нация с промит мозък и увлечение към расова дескриминация, тоталитаризъм, превъзходство над всички други. Чрез пропаганда и догми, които са се разпространявали и сред подрастващите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 15:10
Гост

Споко, в новия учебник пише, че американците са ни освободили от турско робство, както и че са дали близо 20 000 000 жертви във WWII.

Иванов
Иванов
05 февруари 2024 12:09
Гост

Какви подробности да чакаме? Поредния с ампутиран мозък. Само дето е и полицай.