Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения от над 90 000 лева на Марияна Николова, която е съпруга на Марио Николов и беше подсъдима с него и оправдана в съдебната сага с делата за САПАРД.

Николова беше подсъдима и в двата процеса, свързани с източване на 14,5 млн. лева от САПАРД и за изпиране на пари. Тя беше обвинена, че е била част от престъпна група, ръководена от съпруга ѝ Марио Николов. Сагата започна през 2007 г., когато Николова беше задържана и продължи близо 14 години, като първо през 2016 г. всички подсъдими бяха оправдани за пране на пари, а преди 4 години тя беше оправдана и по делото за източване на милионите. През 2010 г. обаче Марияна Николова беше сред осъдените и по двете дела на първа инстанция, като ѝ бяха наложени наказания от 5 и 8 години затвор.

Преди 3 години тя заведе иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като поиска обезщетение от 500 000 лева само за неимуществените вреди от незаконните обвинения. Отделно Николова твърди, че е пропуснала да спечели от заплати над 4 млн. лева в периода от 2012 г. до 2019 г., тъй като преди това е била изпълнителен директор на „Еврофриго“ и иска съдът да осъди прокуратурата да ѝ ги плати.

По делото е прието заключение и на експертиза, според което процесите са се отразили тежко върху психиката, здравето, съзнанието и поведението на Николова. Тя подчертава изключителния медиен отзвук на казуса, който е бил описван като „Мегаделото за източване на 14,5 млн. лева от САПАРД“, а съдът признава за доказано, че в резултат на делата съпругата на Марио Николов се е чувствала публично злепоставена и емоционално срината пред близки, познати, партньори, служители, клиенти и в обществото.

Съдът отчита и продължителността на делата от близо 14 години, като отбелязва, че тя е прекомерна, въпреки че обвиняемите са били много и процесите са минавали няколко пъти на различни инстанции.

„За определяне на размера на дължимото обезщетение за неимуществени вреди следва да бъде съобразено и негативното влияние, което е оказало върху ищеца Марияна Николова публичното разгласяване на наказателните производства, доколкото се установи, че същите са били широко медийно отразени и коментирани в средствата за масово осведомяване, което медийното оповестяване на случая неминуемо е довело до накърняване на личната ѝ и професионалната репутация. Следва да бъде отчетена и възрастта ѝ към момента на привличането й като обвиняем – 38 години, която е сравнително млада, активна и професионално ефективна възраст“, се казва в решението на съдия Радост Бошнакова. Съдът отчита още преживения стрес, периода на задържане, социалната изолация и невъзможността на Николова да гледа детето си. В крайна сметка обаче съдът е преценил, че справедливото обезщетение за всички неимуществени вреди, включително и за забавеното решаване на спора, е 90 000 лева.

За да поиска обезщетение от над 4 млн. лева за неполучените от нея заплати, Марияна Николова твърди, че е била освободена от ръководния пост във фирмата заради лошия си имидж след началото на делата и за уронване престижа на дружеството.

Съдът обаче решава, че такава връзка не е установена по делото, тъй като след началото на процесите срещу Николова, тя не само не е била освободена, а поетапно е започнало увеличаване на заплатата ѝ, която първоначално е била 600 лева, станала е 25 000 лева, а от 2011 г. е била вече 50 000 лева. Само година след последното увеличение Николова е била освободена като изпълнителен директор.

Съдът пише, че тези изменения в договорните отношения на Николова и фирмата са станали, след като тя вече е била подсъдима и дори осъдена на първа инстанция.

„Настоящият състав на съда намира за житейски логично и обосновано продължаването на срока на действие на договора и увеличаването на размера на възнаграждението на ищеца да е било мотивирано от високата оценка, която същата е получавала в процесния период с оглед на извършваната от нея дейност и постигнатите резултати. Обстоятелството, че Марияна Николова е била привлечена като обвиняема пред 2007 г. и е освободена като изпълнителен директор на дружеството едва с решение на общото събрание от 2012 г., около година след извършено увеличение на заплатата ѝ в размер на 50 000 лева, не сочат на извод, че водените наказателни производства са имали пряко отражение върху развитието на отношенията ѝ с представляваното от нея дружество по силата на договора за управление“, пише в решението, с което съдът отхвърля иска за имуществени вреди на Николова с изключение на признатата за пропусната полза сума от 3300 лева за времето, в което тя е била в ареста.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

В края на миналата година приключи на първа инстанция и делото, което Марио Николов заведе срещу прокуратурата. В него той искаше обезщетения от над 13 млн. лева също за пропуснати ползи от неполучени заплати, защото е бил освободен като шеф на фирма „Палмигруп“, където получавал заплата от 100 000 лева на месец. В случая обаче съдът прие, че уволнението на Николов е било симулативно, защото то е дошло само два месеца, след като заплатата му е била вдигната, като общото обезщетение, което му беше присъдено е малко над 53 000 лева.

Миналата година прокуратурата беше осъдена да плати 90 000 лева на още двама подсъдими по делата за САПАРД – 70 000 лева на Иван Иванов и 20 000 лева на Анна Шаркова.

Майката на Марио Николов – Елена, също осъди прокуратурата, която трябва да ѝ плати обезщетение от 18 000 лева. Тя беше разследвана от 2007 г. за това, че като представител на фирмата „Елпин трейд“, заедно с Марио Николов неправомерно изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева. Разследването беше прекратено окончателно през 2016 г.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пеналист
Пеналист
20 юни 2024 6:15
Гост

Заради калпавата прикриватура мощно се бърка в джоба на гражданите. Хубаво би било наистина, ама не на шега да плашим гаргите, да има майдан срещу тая жалка, калпава, несвойствена, неспобна, неграмотна прикриватура!

Крис Желев
Крис Желев
18 юни 2024 13:53
Гост

Да не са окаже че тез 90 000 лв дори няма да покрият транспортните разходи до Франция

Шофьорчето на съда
Шофьорчето на съда
18 юни 2024 12:39
Гост

Обезщетението е смешно. Стигат само за свещи. Всичко е измишльотина. . Няма такива дела които да се точат с години, нито пък има такива срокове по НПК

Михаил
Михаил
18 юни 2024 12:33
Гост

Въобще не ме учудва, че продължителността на делата е близо 14 години.

Кирил
Кирил
18 юни 2024 12:26
Гост

Тази пък чак обезщетение от 500 000 лева!

Лозан
Лозан
18 юни 2024 12:28
Гост

Длъжна е да се пробва. А и тези 90 000 не могат да покрият само заплатите, които не е взела.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 11:57
Гост

След дълга и неравна борба, горепосочените са искарали още някой и друг лев.

Малина
Малина
18 юни 2024 11:55
Гост

Ние тук 14 години не можем да се оправим с една част от делото САПАРД, а в същото време в Германия подведени под отговорност лица по същото престъпление са обвинени, осъдени и изтърпяват наказанието си или вече са го изтърпяли. Българите ли сме по-хитри от немците или някъде другаде е проблема.

Александрова
Александрова
18 юни 2024 11:53
Гост

Както САПАРД, така и наследничката и ПРСР са развъдник за злоупотреби в България. Давам за пример къщите за гости по ПРСР, които се оказаха скъпи частни резиденции

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 11:51
Гост

Цялото семейство на Николов заедно с майка му и жена му изглеждат съмнителни… въртели са си далаверите по САПАРД и накрая ще им се и плати за това, защото най-вероятно са им били изрядни документите. Нали знаете – „доумент работа не върши, но документ работа отчита“

Каци
Каци
18 юни 2024 11:46
Гост

Какви са тези заплати от по 50-100к на месец… тези фирми какво точно са извършвали, за да получават началниците им такива заплати?!

Мики
Мики
18 юни 2024 12:30
Гост

И това е легален доход! А дали не са прикрадвали някой и друг лев е отделен въпрос.

innovative
innovative
18 юни 2024 11:37
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Калина М.
Калина М.
18 юни 2024 11:23
Гост

Знам, че трябва да вярвам в българското правосъдие, обаче предвид какви брутални измами се правеха по САПАРД, а и не само дали Николова не я спонсорира допълнително прокуратурата… Добре, поне, че не са 4 млн., а само 90000 (не че са малко)

Anastas
Anastas
18 юни 2024 11:20
Гост

Вярно е, че до ден днешен европейските програми са мистерия както за разследващите в МВР, така и за прокуратура, че понякога и съд, но 14 години продължителност е малко прекалено!

Милева
Милева
18 юни 2024 11:19
Гост

Тази дама добре се оценява на загубила 4 млн. лв от заплати, но май малко се е надценила повече

Михалаки
Михалаки
18 юни 2024 11:18
Гост

Пак данъкоплатците ще плащат

Поля
Поля
18 юни 2024 11:17
Гост

Съсипаха й живота на тая жена!