Активната работа по делата, свързани с мигранти, престъпления на пътя и разследванията срещу лицата с имунитети – това са част от приоритетите в дейността на държавното обвинение, очертани от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов на проведено днес Национално съвещание на държавното обвинение. На него са присъствали заместникът му Мария Павлова, шефове на апелативни, окръжни и военно-окръжни прокуратури, завеждащи отдели във ВКП, ВАП и НСлС, както и членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

На съвещанието Сарафов е изтъкнал, че трябва да се акцентира върху „активната работа по делата, свързани с нелегалния трафик на мигранти с оглед засиления мигрантски натиск над страната, престъпленията, причинени от шофьори, управляващи моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и разследванията срещу лица с имунитет“.

И.ф. главният прокурор е обърнал специално внимание на срочното приключване на досъдебните производства, включително и на тези, които след закриването на Специализираната прокуратура са били разпределени към окръжните прокуратури. „Едно разследване в продължение на 3-4 години е лошо правосъдие, а бавното правосъдие води до недоверие в обществото към работата на съдебната власт“, е посочил Борислав Сарафов, като е добавил, че бързината не трябва да се отразява на качеството на работата на прокурорите и следователите.

Предстои и.ф. главният прокурор и заместникът му да направят обиколки по апелативните райони, за да се срещнат с прокурорите и следователите по места.