Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) повиши нови двама съдии във Върховния административен съд (ВАС).

Те са Цветанка Паунова от Административен съд София-град и Стела Динчева от АдмС-Сливен. Двете участваха в конкурса за повишаване във ВАС, но бяха класирани под чертата.

Междувременно обаче са се освободили две места във ВАС и двете бяха назначени по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който дава възможност на магистрати, участници в конкурс, но не класирани на обявените места, да бъдат повишени в 9-месечен срок при наличието на освободено място.

На същото основание в Наказателното отделение на Софийския апелативен съд беше повишена Илияна Стоилова от окръжния съд в Благоевград.

Същевременно Съдийската колегия отложи решението си за повишаване на класираните 13 магистрати в конкурса за Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ГК на ВКС).

Той беше обявен в началото на миналата година. Класираните кандидати са Милена Даскалова (зам.-шеф на ОС-Перник), Николай Иванов (ОС-Ямбол), Соня Найденова (СГС), Мария Христова (ОС-Варна), Десислава Попколева (СГС), Невин Шакирова-Мехмед (ОС-Варна), Таня Орешарова (СГС), Анелия Цанова (АС-София), Бисера Максимова-Иванова (ОС-Търговище), Борис Илиев (ОС-Пловдив), Яна Вълдобрева (АС-София), Златина Рубиева (АС-София) и Елизабет Петрова-Калпакчиева (АС-София).

В колегията са били получени възражения от двама участници в конкурса – Милен Василев (АС-София) и Даниела Христова (ОС-Варна), които излагали редица аргументи във връзка с проведената конкурсна процедура. Акцентът, по думите на Вероника Имова, било твърдението им, че конкурсната комисия не е била безпристрастна при оценяването на кандидатите. Това било така, защото някои от членовете на комисията са участвали в един състав с командировани съдии, които са се явили в конкурса, като същевременно са проверявали работата им. Т.е. не са си направили отвод, а е трябвало.

В тази връзка Имова предложи да се поиска справка от ръководителя на Гражданската колегия на ВКС Мими Фурнаджиева има ли участие на членове на комисията в съдебни състави с командировани магистрати, които едновременно участват като кандидати в конкурса. Имова обоснова предложението си с това да се изключи всякакво съмнение за независимостта и безпристрастността на комисията.

Атанаска Дишева попита защо Съдийската колегия се кани да процедира по различен начин в този конкурс и да преценява дали някой член на комисията е имал основание за отвод. Тя допълни, че не за първи път се излагат подобни твърдения от участници в конкурси и до момента СК на ВСС никога не е преценявала наличието или не основание за отвод.

„Никога не сме преценявали кой член на комисията или на колективен, решаващ орган следва да си направи отвод. Ние да предполагаме или да считаме, че е имал основание за отвод извън посочените в съответния приложим закон? Винаги сме били на позицията, че самоотводът е въпрос на лична преценка“, каза Дишева и заяви, че в такъв случай предлага да се приложат два документа.

Първият е решение на ВАС по дело, свързано с провеждането на конкурса за повишаване в самия ВАС, в което подробно се обсъждат въпросите за отводите, командированите магистрати-участници в конкурса, правомощията на съответната колегия, задълженията на конкурсната комисия и т.н. (решението виж тук).

Вторият е решението на Конституционния съд по к.д. 6/2011 г. във връзка с обявяването за противоконституционна на чл. 35, ал. 3 от ЗСВ, която тогава предвижда възможност ВСС да отведе свой член, когато прецени, че има основание за това (решението на КС виж тук). „Мотивите на КС биха ни дали ориентир за това как може да се процедира, когато се преценява дали друг има основание за отвод“, каза Дишева.

Според нея подходът днес не бил случаен и това е вторият конкурс за повишаване в общите съдилища, който или няма да приключи, както се предлага от КАК, или ще се наложи разместване на класирането.

Председателят на ВКС Галина Захарова на свой ред посочи, че конкурсът за Гражданската колегия е напът да се превърне в прецедент. Тя изтъкна, че според практиката на ЕСПЧ и на българските съдилища критериите за отвод са обективни и субективни. Обективните – това са конкретни факти, които могат да поставят под съмнение непредубедеността на съдията, в случая на комисията, това са факти от реалната действителност, от живия живот, които трябва да бъдат ясни, конкретни и да сочат на съмнения в безпристрастността. Субективните пък са свързани с личното убеждение на определен съдия по определено дело.

Захарова беше подготвила доказателства за участието на членове на комисията по дела със съдии, участници в конкурса. Но поради изказаните съмнения в равнопоставеността на процедурата, заяви, че ще подкрепи предложението за изискване на справка.

Комисията понася повече, отколкото е нормално от допустимото при участието им по силата на жребия в една конкурсна процедура“, каза още Захарова.

На финала колегията отложи произнасянето си по класирането за следващото си заседание, като междувременно ще поиска справка от ГК на ВКС и ще приложи към материалите решенията на КС и на ВАС.

Същевременно днес колегията прие заявлението на Миглена Тянкова, с което тя се отказва да бъде повече изпълняващ функциите председател на окръжния съд в Хасково (виж още тук). Назначи я за редови съдия там, а за временен ръководител беше определена Милена Петева-Георгиева.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
калоян
калоян
08 октомври 2024 17:27
Гост

Класираните връзкарчета са на нокти. Може да им се наложи да се борят съдебно за местата си, които им изглеждаха в кърпа вързани и им бяха обещани още преди повече от година. Знам, че и във ВАС не са наред с конкурсите, но като съдия от общите съдилища ми прави впечатление, че най-непочтено минават конкурсите с комисии от ВКС, особено на търговската им колегия.

Възмутен пролетарий
Възмутен пролетарий
08 октомври 2024 16:57
Гост

СК си счупи краката да бърза да гласува по конкурса за ВАС – с класиране от м. 06, гласуване м. 09, с единствена цел да угоди на Чолаков с цел ВАС да има мнозинство при избора за КС след 2 седмици. По всички останали конкурси стандарта е друг – за АС-ТО класирането е от м. 04, като 6 мес няма решение, а два пъти процедурно катастрофира в СК без окончателно решение. И там имаше възражения, подадени през м. 04 и м. 05, но да се чудиш – защо няколко месеца КАК не събра нужните доказателства по тях, та се наложи… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
08 октомври 2024 17:08
Гост

Явно ще си останеш пролетарий….

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
08 октомври 2024 16:21
Гост

Върховният Административен Слугинаж бързат да го наджибкат с верни роби, но за ВКС си изсмукват от пръстите нелепи мотиви. ВСС е пълен позор! Чолаков е утайка и по-голям срам от Гешев!

Накова
Накова
08 октомври 2024 17:49
Гост

Кое е нелеп мотив- това, че членовете на конкурсната комисия не се отвеждат при крещящи поводи за отвод?!! Малка система сме и всички се знаем, а приятелските кръгове още повече. Така че е безобразие да се обяснява колко са обективни за онези командировани,с които са в един състав. Хайде стига вече лицемерие, защото е обидно за всички ни.

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
08 октомври 2024 17:54
Гост

О, моля Ви се! Двойният аршин на ВСС е безкрайно грозен. Там няма никакво спазване на закона, те дори не си спазват собствената практика – в един случай отводи не трябва да се обсъждат, сега изведнъж отводите са голяма драма. И не само. Дария Проданова написа великолепна статия относно порочните практики на ВСС да си затваря очите за проблеми в конкурсните процедури до обявяването на класирането, след което изведнъж съзират нарушения, които са могли да адресират и да спрат на по-ранен етап. ВСС е толоова прогнил от влиянието на корумпета, че вече буквално смърди покрай сградата.

Накова
Накова
08 октомври 2024 18:19
Гост

Каква практика на ВСС за отводите по конкурсите имате предвид? Може би това, което каза Дишева за конкурса за ВАС- че трябва да се отведат не само за приятелите си, но и за останалите. А това, че ВСС дремят и се правят на ощипани за недостатъците в процедурите е съвсем отсделен въпрос и не е основание за саниране на тези недостатъци.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 16:04
Гост

Думи нямам направо.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 16:04
Гост

Пародия

Неделева
Неделева
08 октомври 2024 16:04
Гост

Поздравления. Да служите вяено на свинята

Камвнова
Камвнова
08 октомври 2024 16:03
Гост

За мен това е съмнително назначение

Ставрев
Ставрев
08 октомври 2024 16:03
Гост

Ще видим какво ще излезе по работата им

Николов
Николов
08 октомври 2024 16:03
Гост

Доста тъжна картинка.

Bobev
Bobev
08 октомври 2024 16:02
Гост

ВАС е пробито. Овладяно

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 16:02
Гост

Много бързат с ти1 назначения бе. Да не би Шиши да дава зор да има съдии

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 16:02
Гост

Предпочитам да не мисля за ВАС на Пеевски

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 16:01
Гост

Честито им