Различно мнозинство за избора и освобождаването от длъжност на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) от една страна и за главния прокурор от друга, регламентира днес окончателно Народното събрание в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

За председателите на ВКС и ВАС ще се изисква, както и досега, мнозинство от 17 гласа в 25-членния Висш съдебен съвет (ВСС), а за главния прокурор ще са достатъчни 13 гласа.

Това стана по предложение на Рая Назарян от ГЕРБ, която обяви, че „прецизира“ вчерашната си идея, минала през правната комисия и довела до там и председателите на ВКС и ВАС да се освобождават с 13 гласа, което предизвика остра реакция от ПП-ДБ, както и от представители на правната общност (повече за случилото се по време на заседанието на правната комисия виж тук).

Освен това парламентът прие и разпоредба, която гарантира, че при висящата процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев ще се изисква мнозинство от 13, а не от 17 гласа. Депутатите записаха: „Неприключените производства по чл. 30, ал. 2, т. 2 и 6 от Закона за съдебната власт се довършват при условията и по реда на този закон“.

Главният прокурор многократно заяви, че ще атакува измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и ЗСВ пред Конституционния съд (КС). Както „Лекс“ писа, допускането на искането му за разглеждане от КС ще спре процедурата във ВСС до произнасянето на съда по атакуваните текстове. Причината за това е чл. 54, ал. 1, т. 4 АПК, която гласи: „Административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон“.

Магистратите ще избират наново членове на ВСС

„В срок до три месеца от влизането в сила на този закон Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет“, прие окончателно парламентът и така „зачеркна“ направения миналата година избор на съдиите, прокурорите и следователите и разпореди и те отново да гласуват за членове на ВСС. Както е известно това е четвъртият парламент, който не попълва квотата си в съвета, сега той си дава срок от три месеца да изпълни задължението си.

„Не знам дали сте следили обжалването на последния избор на квотата на съдиите и експертизите по делото. Имаше много притеснителна информация. Тази система за гласуване не позволява да проведем нов избор и не гарантира, че няма отново да има манипулации. Нека да оставим време на ВСС да надгради тази система, да поправи пропуските и след това да проведе избор, иначе рискуваме да го опорочим“, каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Макар промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) да са с основен фокус въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, по тези текстове нямаше никакъв дебат. Те бяха приети единодушно от 210 депутати от всички парламентарни групи без БСП.

Причината социалистите да не дадат вота си по законопроекта е, че още преди да започне обсъждането му депутатите от БСП напуснаха демонстративно пленарната зала, като лидерката на партията Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в овладяването на цялата държава от „коалицията на омертата“, както нарича ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Петър Петров от „Възраждане“ откри дебата така: „Това, което се приема днес, не е резултат от професионален анализ, а от политическа договорка за механизма за отстраняване на главния прокурор и по желание на нашите колониални господари, наричани евро-атлантически партньори. Той ще бъде приет от болшинство от хора, които никога не са виждали съд, прокуратура или полицейско управление по занятие“. Той изрази съжаление, че „Възраждане“ няма достатъчно депутати, за да сезира Конституционния съд, а и друга партия няма да го направи.

Отговори му Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той изтъкна, че законопроектът е изработен от Министерския съвет, където има най-голяма експертиза, а е минал и през проверката на Венецианската комисия. Съпартиецът му Никола Минчев напомни, че по законопроекта се работи от години и е в отговор на осъдителното решение на съда в Страсбург по делото „Колеви“.

„Този законопроект е свързан с общата ефективност на наказателния процес, а не само с механизма за разследване на главния прокурор“, изтъкна министърът на правосъдието Крум Зарков.

Депутатите приеха специална забрана за прокурорите в чл. 198 НПК. Тя предвижда: „Прокурорът не може да разреши разгласяване на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство”. Те не одобриха обаче процедура, включваща и съдебно обжалване, за получаване на достъп до актове от досъдебното производство, както предлагаше Министерският съвет.

Обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство

Окончателно е факт и възможността да се обжалват пред съд потвърдените от горестоящия прокурор откази за образуване на досъдебно производство, но не за всички престъпления, а само за тежките и изрично изброените в НПК. Съдът ще разглежда делото еднолично в закрито заседание не по-късно от един месец от постъпването на материалите по преписката, като ще се произнася по обосноваността и законосъобразността на постановлението с определение. То е окончателно. Ако отмени отказа, съдът ще връща преписката на прокурора със задължителни указания за прилагането на закона. Отпадна обаче предвиденото в законопроекта правило, че потвърждаването на постановлението от съда не е пречка за образуване на досъдебно производство, ако прокурорът или прокурор от по-горестояща прокуратура установят нови обстоятелства.

Ето кои са престъпленията, отказът за разследването на които ще подлежи на съдебен контрол, така както са записани в нова ал. 2 на чл. 213 НПК: „Потвърденото постановление за отказ да се образува досъдебно производство за тежко престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от Наказателния кодекс, както и за престъпления по чл. 119-122, чл. 124, ал. 1, 2 и 4, чл. 126, ал. 1, чл. 127, ал. 4, чл. 131, 132, 133, 134-141, чл. 151, ал. 3 и 4, чл. 153, чл. 154а, чл. 155, ал. 1, чл. 159, ал. 3, 6 и 7, чл. 162-165, чл. 167, ал. 1, чл. 169, чл. 169а, чл. 184-187, чл. 188, ал. 1 и 2, чл. 225в, чл. 282, чл. 283, чл. 304б, ал. 2, чл. 305а, чл. 307, чл. 331, ал. 3, чл. 335, 343, 343а, 349а, чл. 352, ал. 1, 2 и 4, чл. 353б, ал. 4, чл. 353в, ал. 1, 4 и 5, чл. 353д, ал. 1, 2, 3 и 5, чл. 379, чл. 387 и чл. 419а от Наказателния кодекс подлежи на обжалване от лицата по ал. 1 пред съответния първоинстанционен съд в седемдневен срок от получаване на преписа. Лицата по ал. 1 имат право на достъп до материалите от проверката по чл. 145, ал. 1, т. 2 и 3 от Закона за съдебната власт“.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ определи това като важна мярка за ограничаване на безконтролната власт на прокуратурата и за защита на правата на гражданите. Петър Петров заяви, че обжалването на отказите пред съд е идея на „Възраждане“ . А колегата му Цвета Рангелова поиска да се даде възможност за съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство за всички престъпления, но това не беше подкрепено от залата. Бранимир Балачев посочи, че ако се обжалват всички откази, съдът ще бъде поставен в невъзможна ситуация.

Бойко Рашков от ПП-ДБ поиска в списъка от престъпления да се добави чл. 194 НК, защото кражбата е най-масовото посегателство. Зарков му отговори, че там наказанието е до 8 години затвор, т.е. кражбите, с изключение на маловажните, са включени в каталога от престъпления по новата ал. 4 на чл. 213 НПК.

 

118
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 май 2023 22:04
Гост

Дечката е идеален!

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 18:45
Гост

Най- тъжния закон. В който някой удобен СЪДИЯ ще разследва избрания по конституционна процедура Главен прокурор. Фигурата на УДОБНИЯ съдия не е посочена в Конституцията. С цялата процедура води противоконституционен резултат, а именно възможност за упражняване на натиск чрез лице, избрано по непредвидени в КОНСТИТУЦИЯТА критерии спрямо КОНСТИТУЦИОННО РЕГЛАМЕНТИРАН ОРГАН.

най-радостният закон
най-радостният закон
29 май 2023 1:32
Гост

Засега толкова, а следващия път – премахване на фигурата главен прокурор и разпращане на прокурорите по районните управления на МВР.

съдия
съдия
29 май 2023 8:55
Гост

„Не по-високо от обувките, обущарю“. Плиний
Не по-високо.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 18:05
Гост
Анонимен
Анонимен
28 май 2023 18:04
Гост
Какво България прави за да запази остров Ветрен?
Какво България прави за да запази остров Ветрен?
28 май 2023 13:32
Гост

Междуособиците в България водят до опасност от вероятна териториална загуба за България. Визирам Българския дунавски остров Ветрен, който в момента е…под фактическа румънска окупация. Какво българската държава прави, за да бъде освободен поробения остров Ветрен? Преди няколко години-областния управител на Силистра официално беше питал МРРБ-дали има промяна в границата-видно от статията в 24 часа ,че румънските власти вилнеят на остров Ветрен, а българското МВР-гранична полиция, армията гледат, и не правят нищо. Ето и статия по темата, още от 2018г-румънските власти си позволяват да арестуват български рибари на българския остров ветрен, и третират острова като свой, което е абсурд-островът е Български… Покажи целия коментар »

Предложение
Предложение
28 май 2023 13:36
Гост

Предлагам-който има права и знае как -за редактиране в Уикипедия да редактира английската уикипедия-статията за остров Ветрен-и да бъде записано,че островът е български, и да се смени името му .-от румънското изкуствено име, с истинското българското име на острова.
Ето как изглежда английската уикипедия, а сами можете с гугъл трайнслейт да видите и румънската версия.

Да опазим острова-поне в уикипедия https://en.wikipedia.org/wiki/Ostrovul_Cioc%C4%83ne%C8%99ti

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 13:39
Гост

А Румъния прави опити и за други шашмалогии по границата-видно от тази статия https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/1295692
„Как Румъния ни сви шамандурата“

Изчезва загадъчно шамадурата, която определя морската граница между България и Румъния. Все пак-видно от статията-къде точно трябва да е шамандурата се знае с точност.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 17:00
Гост

Не е само тази територия. Изкупуват се земи и по този начин при промяна на Конституцията е възможно обявяването на автономни области.

Въпрос-осъден ли е шпионинът-резидент?
Въпрос-осъден ли е шпионинът-резидент?
28 май 2023 8:16
Гост

Лекс бг-може ли да информирате публиката на сайта-какво е развитието по изнесения предидве годни в медиите шпионски скандал-случаят беше широко разпростарнен в медиите, а който е забравил-вж линка, има и много други медиини публикации от тогава. Иде реч, за заловения шпионин, наречен от медиите „резидента“, който при това успя да избяга от военна полиция-по данни от медиите, и после пак го заловиха. Да избягаш от военна полиция-това и Арнолд не може да направи, нито Силвестър, но резидента го направи. Тогава висшестоящ прокурор пред медиите заяви,че -цитирам -не вярва на военна полиция, и бягството на резидента докадва,че е бил прав. Та… Покажи целия коментар »

Въпрос-осъден ли е шпионинът-резидент?
Въпрос-осъден ли е шпионинът-резидент?
28 май 2023 8:24
Гост

Ето още една статия от националната телевизия битиви за Резидента
https://bntnews.bg/news/koi-e-rezidenta-ot-shpionskata-afera-sofiya-moskva-obzor-1100909news.html

След като прокуратурата се похвали,че е хванала Резидента , командвал шпионска мрежа-по начина, разказан на пресконференция, и описанп от медиите-каква е присъдата, с оглед изтекли всички срокове по НПК?

Или присъда -няма? Понеже прокуратурата изнесе случая в медиите-лекс бг -имате право да питате!

Напомням-военното правосъдие е слабо натоварено, та досега трябва да има краен съдебен акт-какъвто и да е той. Лекс бг-информирайте публиката на сайта за развитието, след като вече медиите подробно разказаха за ареста и бягството и повторния арест.

Гилти ор нот гилти?
Гилти ор нот гилти?
28 май 2023 8:29
Гост

Ето какво пише за резидента от 24 часа-разследването влиза в съда. Ноември 2021г. Та -19 месеца по-късно какво реши слабонатоварения военен съд, ако изобщо делото е в съда? https://bntnews.bg/news/koi-e-rezidenta-ot-shpionskata-afera-sofiya-moskva-obzor-1100909news.html

Втори въпрос-твърдян шпионин резидент избяга от военна полиция-какви са присъдите заради бягството? Или такива -няма? Кое от двете?

Въпроси
Въпроси
28 май 2023 8:38
Гост

Продължаваме да четем в медиите: Военния съд прекратява делото срещу така наречения от медиите Резидент, и го връща на прокуратурата-началото на 2022 г : https://defakto.bg/2022/03/02/военният-съд-прекрати-делото-срещу-шп/ А после-какво става? И интересно е ,че според тази статия-защитата на твърдяния резидент е дала на прокурор действащи прокурори, със сериозни твърдения, описани в статията-според медииния линк жалбата е адресирана до -цитирам „НАДГЛАВНИЯ прокурор“-ами вижте линка-така пише. Какво става и по този казус? Би следвало прокуратурата да се е произнесла, и да е „отсвирила “ жалбата-така ли е ,или не е така? От началото на 2022 до днешна дата са 16 месеца-има ли ново внасяне… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 18:43
Гост

Предлагам на ротационен принцип, при всеки нови избори да се сменя главния прокурор, председателите на ВКС и ВАС, както и да се провеждат избори за членове на ВСС. Така, при всяко ново НС ще има нов главен, председатели на ВКС и ВАС и нов ВСС, а кадри не липсват – Христо Иванов, Надежда Йорданова, Крум Зарков, Емил Дечев, Десислава Атанасова, Корнелия Нинова и още една дузина юристи! Готино, нали! Ако не беше толкова трагично, щеше да е клинично!

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 19:33
Гост

Много сложно. Най- добре на всички длъжности в съдебната система да се назначават партийни кадри и да си ги гласува НС. Поне ще е ясно, за какво иде реч. Иначе много ресурс се хаби в излишни дискусии …

Въвеждане избори за Главен прокурор
Въвеждане избори за Главен прокурор
28 май 2023 8:42
Гост

Всъщност-има аргумент Главния прокурор да се явява на избори. Защо не? Система на преки избори на прокурори по света -има.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 17:53
Гост

Да, и те са напълно купени, Кой ще му спонсорира кампанията? Може би и за тази цел ще изберат някой съдия, който да набира средства за прокурорската предизборна кампания? Или директо Америка за България да плаща – светът да се включи още по- директно с „помощта“ си.

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 18:34
Гост

Пожелавам на Зарков да стане клиент в качеството на пострадал на съдебната ни система, наказателното дело да му го гледа Дечев и прокуратурата да е закрита. И ако може повереникът му да има неговите лични сорбонски знания… При обичайното третиране, а не ВИП…

съдия
съдия
27 май 2023 14:59
Гост

Още някой виден конституционалист няма ли да се изкаже пламенно по темата „съдът е равнопоставен на прокуратурата“? Само Владко Николов ли остана на амбразурата?

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 19:03
Гост

Още някой комплексиран съдия няма ли да се тръшне, обяснявайки на всички, че принципът за върховенство на правото всъщност означава върховенство на егото и мнението на съдията, което е най- добре да съвпада с лоби – конюнктурата?

Съдия
Съдия
28 май 2023 0:09
Гост

А, ето го- дойде. Поредният конституционалист. Който обаче е и специалист по лобиране. Браво!

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 17:18
Гост

Не е необходимо да си специалист по лобизъм. Много сте плоски и всичко се вижда. Даже и не може да го направите като хората и за това скоро ще изхвърчите и тези, които Ви поръчват ще си намерят някой по- добър от Вас.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 8:39
Гост

Някой май има тежки комплекси, поради което подрежда словосъчетания с думата „съдия“, но така ще си остане само един от многото натякащи се за тази длъжност без шансове, защото дори себе си не уважава, след като има такъв изказ към цяла професионална гилдия.

съдия
съдия
28 май 2023 10:50
Гост

Коя „професионална гилдия“? Тази, която си мълчи за тежките дефицити и обвързаности с политици на ръководството си? Тази гилдия, за която е нормално главният прокурор да прожектира записи и флашки по време на представления с късане на оставки и заплашване на народни представители? Тази гилдия, която под строй надува джуки на стълбите на съдебната палата? Себеуважението отдавна е непознато именно за множеството членове на тази гилдия. Тъжно е само едно- състоянието на останалите нормални и свестни прокурори, които съвестно и честно си вършат работата. Но пък продължават да си мълчат. Та, нямам никакви задръжки по отношение на тази гилдия- основната… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 17:13
Гост

По- добре да се мълчи, отколкото да ядеш по семинари на Сорос и да ходиш по екскурзии и за това да говориш. Знаем, за какво иде реч при тези, които много говорят и за това предпочитаме да си мълчим.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 18:10
Гост

За това, че не се правят сеири за сметка на държавата по платените медии на Сорос ли нямате задръжки, колега?
https://obektivno.bg/soros-e-daril-131-mln-dolara-na-253-medii-po-sveta/
Тук не става въпрос не записи и флашки, или надуване на джуки, а за национално предателство, за което някои намират самооправдание в тази незначителни неща. Да, незначителни неща на фона на цялата картинка, която егоцентризмът Ви пречи да видите. И за това по- добре с ниска самооценка, но реален поглед към ситуацията, отколкото в пълен егоцентризъм и слепота.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 17:11
Гост

Те хората се натягат заради парите и екскурзиите за съжаление. От човека съдия, когато извадиш „съдия“-та се получава равно НА НУЛА. НУЛА.
По- добре последен накъде, но все пак да има и малко ЧОВЕК останал, отколкото всичко да се изчерпва с думата „СЪДИЯ“.
Да, ако себеуважението се изразява в определянето и взимането на цена, на която си купен, то по- добре да съм БЕЗ ШАНСОВЕ за кариера.
И изказът не е към цялата гилдия, а към онези, които се влачат по медиите и държат да бъдат забелязани НА ВСЯКА ЦЕНА. За тях иде реч и всички колеги си го знаем това.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 18:13
Гост

Според мен има ги тези, които описвате в системата, но те далеч не са преобладаващи. Вероятно съм имал късмет да съм сред хора- съдии. Пожелавам го на тези, които смятат, че всички съдии сме маскари! Не е така!

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 18:26
Гост

Съжалявам, колега. моите познати бяха от ССБ. Прав сте принципно.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 18:34
Гост

Благодаря Ви за пожеланието, но по- скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото някой от ТЕЗИ да покрие описаното от Вас. Както Иисус е обощил за богатите, тук е същият аршин – напълно самозабравили се. НАПЪЛНО. Пишете, защото и Вие сте съдия. Ако бяхте нещо различни, от което ТЕЗИ нямат келепир щях да погледна сериозно на мнението Ви.

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 13:47
Гост

Тепърва ще разберат, какво надробиха.

Пълен скандал
Пълен скандал
27 май 2023 11:34
Гост

Няма по нелегитимен и некомпетентен орган от законодателния в лицето на НС. Замислете се, същият отразява около 40% от имащите право на глас общо, като в крайна сметка държавата ще се управлява от избора на 1 200 000, много от които живеещи в чужбина или продали си гласа. “Избраниците” са наредени, а не лично избрани. Некомпетентни са и лесно контролируеми. Елементарно свидетелство за това е броят противоконституционни разпоредби, които ще избълва. Същевременно не носят никаква отговорност за това, че НАРУШАВАТ основния закон. Създаването на противоконституционни закони е лобизъм, некомпетентност и преследване на нелегитимни цели и според мен е недопустимо. Основният… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
27 май 2023 15:48
Гост

нещо Ви куца математиката – има далеч по-нелегитимен орган и той се нарича съдебна власт. отразява 11/25 от посочените 40% от имащите право на глас, което прави 17,6% от гласоподавателите. останалите 14/25 се отразяват от самата съдебна власт посредством конституционното недоразумение, наречено ВСС.

Пълен скандал
Пълен скандал
27 май 2023 20:13
Гост

Това Народно събрание не може да изпълни дори конституционните си задължения и да избере представители от своята квота в многобройни институции, не само във ВСС и в ИВСС, а причината е много проста – не искат независими хора, а нямат мнозинство за своите хора. Народното събрание хич не е народно. Хора, които единия ден се кълнат в едно, а на следващия правят обратното. Само вижте лидерите – Курнелия, Купейкин, Тиквата, Харвърта. Трагедия, пълна трагедия. Хвани единия, удари другия. Но явно това е лицето на народа.

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 10:20
Гост

Е, няма такава държава, вервайте ми! По каква причина моля ви, се анулира редовен избор за членове на ВСС от професионалната квота! Наистина ли политиците искат да държат на къса верижка съд.власт, като чрез законови промени се стига до безсрочен ВСС от пенсионери, а се видя и не до там независими магистрати. Пак ли цената на поредната съд.реформа ще платим всички ние! Стига толкова! Няма ли някой в държавата, който да се опълчи на поредната политическа договорка, изкупителната жертва да е съд.система! По тяхната логика, може съвсем спокойно в ИК да се отмени и избора за народни представители за това… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
27 май 2023 11:47
Гост

Е как ,защото ССБ няма нито един тикивеник вътре. Безобразие!

Да живей Каскетурата, а!
Да живей Каскетурата, а!
27 май 2023 12:29
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 май 2023 18:35
Гост

Всички се нуждаем от повече образование, морал и възпитание!

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
27 май 2023 1:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ad nauseam
Ad nauseam
26 май 2023 20:55
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
26 май 2023 21:02
Гост

Никаква президентска република- превес на пряката демокрация с въвеждане на аброгативен референдум – “…Също така аброгативни (отменителни) референдуми. Те се наричат още народно вето. Такива са например референдумите в Италия и Швейцария. Чрез тези референдуми определена квота от гражданите може да предизвика референдум, който може да отмени акт на правителството, който е влязъл в сила…“
https://probonoforlaw.blogspot.com/2015/01/blog-post_75.html А да се пробват тогава политиците да подкупят едни 500 000 избиратели;0

До ментето САК
До ментето САК
26 май 2023 21:32
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
26 май 2023 21:43
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
re: да има ОКС “магистър“ със специалност “ право“
re: да има ОКС “магистър“ със специалност “ право“
26 май 2023 23:25
Гост

ПУЦ става, нали?

НБУ на Сорос, ЮЗУ, Варна сред лозята, В Бургас свободно ……

ПУЦАДЖИЙО!

ps. Съмнявам се даже да си такъв!

адвокат от САК- оригинаът
адвокат от САК- оригинаът
27 май 2023 1:03
Гост

До “re: да има ОКС “магистър“ със специалност “ право“ 26 май 2023 23:25“ Политическа подметка и пуцаджия си ти. Колегите- правоспособни юристи в този форум знаят,че аз съм жена, а ти не знаеш и ми пишеш в мъжки род. Ерго, си платен политически трол. “Случайно“ да си “заб/р/авил“ да подадеш ГДД за 2022 г. в НАП относно изплатените ти “хонорари“ за тролстването ти с цел декларирането им като твой приход, м…И не ми пиши на “ти“, троле с незавършен 8 клас- за теб съм “г-жо адвокат от САК“. Всяка жаба да си знае не само гьола, но и часа… Покажи целия коментар »

Чао Каскет!
Чао Каскет!
26 май 2023 20:38
Гост

Айде чао The Cap – както гражданите те наричат 🙂

Реформа-Революция
Реформа-Революция
26 май 2023 20:25
Гост

Най-добре е главният прокурор да бъде избиран и освобождаван САМО от един човек – Тиквун Банкянски

Машалла, ибрикчии!
Машалла, ибрикчии!
26 май 2023 20:11
Гост

И кое е окончателното бе лексаджии, като не е минало на гласуване в НС, а само в правната комисия? А после КС съвсем окончателно ще ги оправи тия ротационни малоумщини!

Гост
Гост
26 май 2023 20:19
Гост

Ами за съжаление мина на второ четене и в НС. Остана само КС.

Чао Каскет!
Чао Каскет!
26 май 2023 20:41
Гост

Днес мина, братко 🙂

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 19:50
Гост

Това с новите избори е пълна трагедия, хората са избрани законно, потвърдено от съд, какво искат, аз знам, но да не уроним престижа на НПО-тата няма да кажа, отказите – просто нямат понятие от наказателен процес. И постоянното повтаряне Колеви и Венецианска комисия не ги оправдава, че си нямат хабер от материята и изпълнението им е аматьорско!

345
345
26 май 2023 19:45
Гост

Покрай „механизма за главния прокурор“ , вкараха куп глупости.
Хубаво е за отказите, съдът да се занимава с куп простотии, после, защо съдиите били претоварени.
Хубаво е съдия от Сусусрлево да става съдия във ВКС за има няма 2 години като прокурор, разследващ главен прокурор.
Пред, кой ще се обжалва отказ от образуване на досъдебно производство по сигнал срещу главния прокурор.
Кой ще се произнася по сигнали срещу бивш главен прокурор?
Гешев след 2 седмици, Цацаров, Велчев?

Димитър
Димитър
26 май 2023 19:29
Гост

Така честито,идват и сезиранията за противконституционност как така Глав.прок ще се освобождава така пък съдиите иначе. Имам усещането че още преди да бъде освободен Гешев ще внесе иска в КС

и какво като внесе?
и какво като внесе?
26 май 2023 23:12
Гост

до произнасянето по допустимостта – тогава се спира действието на закона, което обикновено е след месец, а в случая може да се проточи и повече – колкото е необходимо, тъй като в КС е пълно с гербаджии, законът действа и гейшата ще си замине. после е след дъжд качулка. битият – бит, еаният – еан, отстранения от поста главен прокурор – отстранен. мачът е свирен, както са казали древните. да живее новият главен прокурор.

Димитър
Димитър
27 май 2023 11:49
Гост

В КС е пълно с гербаджии,ама вече изтече Руди гела,Гешев може и да се махне,но следващия ще е недосегаем за всички протестъри….Дори само това е повод за празник!

Отвратен
Отвратен
26 май 2023 19:09
Гост

Асен Василев в записа на Гела: „Местните избори ще ги правим с наше МВР“, „Нашите министри в първите две седмици трябва да направят чистка на хора на Радев и ГЕРБ по дирекции, агенции и т.н.“

При всички съмнения за автентичността на записа, звученето и изказа на Асен Василев трудно могат да се подправят.

Петър Кискинов
Петър Кискинов
26 май 2023 19:07
Гост

Очаквам ЕС да ни спаси! Отново!

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 19:02
Гост

Конституционният съд вече отмени подобен текст за заварени положения, приет по време на процедурата за председателя на КЕВР. Недоумявам как законодателят е неспособен да си направи изводите….

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 18:39
Гост

явно нито корупцията, нито бюджета са толкова важни колкото овладяването на съдебната власт. Провеждането на нови избори от професионалната квота е точно това.

Съдия
Съдия
26 май 2023 18:48
Гост

ССБ си мислят че ще могат да овладеят ВСС Сигурен съм ,че нито една кандидатура няма да им мине. Няма по маргинализирана структура в съдебната власт.

хвани едните, удари другите
хвани едните, удари другите
26 май 2023 23:22
Гост

едните – креатури на неолибералите, американците и розовобузкото, а другите – на Сараите, Тиквуний и ПееФски, между тези две нелицеприятни групировки винаги е била борбата. Останалото е пълнеж, стадо, което гласува за някой от горните два клана. Трябва чистка по върховните и апелативните съдилища, както и на вечните началници, и преосмисляне на целия модел на съдилищата. Т. е. трябва нова конституция и преучредяване на държавата. Вече има и заявки за това. И добре че ще има нови избори от съдебната квота. Този път гледайте да не гласувате за съдебната номенклатура, че последният избор беше тотален срам…

Конституционен съдия
Конституционен съдия
26 май 2023 18:37
Гост

Чакам ги с нетърпение тези “закони” 😂

Криминалист
Криминалист
26 май 2023 17:57
Гост

Браво! Стойностни промени!

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:53
Гост

Депутатите по същество касираха изборите на професионалната квота. Това ако не е намеса в съдебната власт здраве му кажи. Ще ни карат да избираме докато не им хареса резултата, така ли?

Симеон
Симеон
26 май 2023 18:03
Гост

Така излиза. Но те си мислят, че ние не разбираме.

така е правилно
така е правилно
26 май 2023 23:25
Гост

резултатът беше трагичен – триумф на съдебната номенклатура, а около 200 гласа са били пуснати от един кабинет във ВАС, с разлика от 1-2 минути, колкото да се смени профилът на гласуващия…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 май 2023 17:53
Гост

Тъпи двойни стандарти, а уж режимът щеше да е един и същ, либерастките политиканите на хранилка на американското посолство съсипват баланса вътре в съдебната власт и това е.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:58
Гост

Те съсипаха държавата, ти си се загрижил за някакъв баланс… сега като „пипнат“ и Конституцията ще обявят ДПС автономни области с купените от тях земи, прокуратурата ще бъде закрита, а децата ни ще бъдат среден род… Такъв е сценарият.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 18:09
Гост

Избърши си ушите, че имаш още останала пяна от промивката на мозъка.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 18:12
Гост

За неолиберален трол ме издигна прекалено – нали бяхме безмозъчни всички, които обичахме България? От къде у мен мозък? Ще хванат да те уволнят шефовете на кол – центъра …я се стягай и плюй по- качествено 🙂

80%
80%
26 май 2023 19:12
Гост

В полза на неолиберала-талибан има „включена машинка“ за манипулация на „съгласен/несъгласен“. Обачееее.. да живее свободата на словото, нали?!

Тихомир
Тихомир
26 май 2023 18:05
Гост

A иначе се бият в гърдите, че няма вмешателство.

Димитър
Димитър
27 май 2023 11:52
Гост

Не са в посолствяото там е проблема,правителството на САЩ отдавна има пролбем с тях,защото не се връзват с истинската му военна политика,разкола почна още 2016г. Чичо Сам оряза бюджета им,а когаот не можаха да прятат миг-вете в Укр.трябваше да правят ф**цио за заплати. Иначе си прав.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:46
Гост

Всички аргументи на ССБ за относимост на Испанското право към Българската правна система са извадени от цялостната ЛОГИКА на испанска система – там прокурорът има различни функции в процеса, а разследването се извършва от съдии т.е. те имат функции по разследването в хода на досъдебното производство принципно.
Тук съдийте не знаят, на кой свят се намират, а даваните от тях указания, включително и в нарушение на НПК – по провеждане на действия по разследването са неадекватни и неизпълними. Проверете и прочетете повече за испанската правна система, колеги.

Обикновен съдия
Обикновен съдия
26 май 2023 21:38
Гост

Брат, ти правописа не си научил, за „Испанска“ правна система говориш. Извинявай, но мислех че прокурорите сте малко по-образовани.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 21:48
Гост

Правописа не решава същината на проблема, брат. Това че се сочат произволни извадки от ЧУЖДИ правни системи, за да звучат мафиотските ССБ поправки и лоби напъни по- приемливо не се замазва от забележките за главни или с малки букви. Щом касае Главния, то значи се пише с ГЛАСНИ БУКВИ. Поне това сме научили в прокуратурата – да има елементарно уважение към държавността.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 21:51
Гост

ГЛАСНИ = ГЛАВНИ
„Правописът“ е с пълен член

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 21:55
Гост

Извинявай брат, щом една главна буква дава повод да съдиш цялата прокуратура и да лепиш етикет за образованост, то не зная как не те е срам да си напишеш, че си съдия.

виж сега
виж сега
26 май 2023 23:29
Гост

Цялата прокуратура трябва да мине към МВР и главен прокурор няма нужда да има. Прокурорите – на терен, заедно с дознателите, за да събират правилно и законосъобразно доказателствата, а не по цял ден да се скатават по кабинетите и да мислят разни схеми.

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 0:25
Гост

Гений…а обвинителните актове съдиите ли ще си ги пишат? Или прокурорите на коленце – на терен? И може би съдиите ще поддържат обвинението сами в зала?

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:45
Гост

аз ако съм на мястото на прокурорите ще образувам всичко и ще го дам на Дерменджиев да го разследва. Постановлението за образуване за разлика от отказа не се жали пред съд.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 20:27
Гост

Защо, нека се произнасят съдиите по всякакви малоумщини на хора с психични заболявания. Прокуратурата се радва на тази промяна. Бяха против само за да мине в Парламента, защото знаят, че ако кажат, че са за, ония хубавци ще гласуват обратното. Честито на СРС и СГС. Сега ще видят какъв филтър е прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 20:58
Гост

Да, горките съдийчета. Сега ще разберат, каква помия им е спестена до момента. Поправката „Зарков“ направо реши всички въпроси за натовареността ха ха ха…

Юрист
Юрист
26 май 2023 17:44
Гост

😂😂 Със закон да задължаваш професионалната квота кога да избира представители в съдебната власт и то когато вече са законосъобразно избрани! 😂

Дано се намери кой да сезира КС с този псевдо закон

Значи така!
Значи така!
26 май 2023 17:40
Гост

За Гешев може 13, но за Чолаков и Захариева трябват 17!

Филип
Филип
26 май 2023 18:07
Гост

Отново двойният аршин.

80%
80%
26 май 2023 19:07
Гост

Разбира се, нали ВАС е „малкия министерски съвет“, а ВКС малкия парламент! Първите определят какво от определени решения на МС остава в сила, там са и големите интереси по актовете на НАП и …всичко свързано с дейността на изпълнителната, а и местната власт. а вторите вободно дописват закони със своите решения. Ето затова там трябва да има „стабилност“и „предсказуемост“, при тях изненади не се препоръчват!

Смех
Смех
26 май 2023 17:38
Гост

НС насади на пачи яйца Крем Зарков а с това и цялата кохорта от служебни недоразумения на Радев. Дори Стоилов и Атанас Семов няма да спасят Радев в КС.
Другите пачи яйца са приготвени за нашенския Варуфакис – Асен Василев като министър на финансите.

п.с. Варуфакис – „В периода 27 януари – 6 юли 2015 е министър на финансите на Гърция, в правителството на Алексис Ципрас. …
През декември 2018 г., заедно с американския сенатор Бърни Сандърс основават международната организация – Прогресивен интернационал, която обединява прогресивни леви активисти и организации.[3]“ /Уики/

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:37
Гост

За мнозинствата едва ли, но за този нов избор на професионална квота ще ги убие от бой Конституционният съд.

Американският пациент
Американският пациент
26 май 2023 17:28
Гост

ПП + ДБ – ГЕРБ = Втори мандат.

На това му се вика ДВОЕН АРШИН.

Chicho
Chicho
26 май 2023 17:15
Гост

Не съм комунист и никога няма да бъда, но Крум Зарков заслужава похвала за цялата борба с този закон.

Пико
Пико
26 май 2023 17:29
Гост

Сорбонджията на Мами.

Трагедия!

80%
80%
26 май 2023 19:01
Гост

„Комунист“ не е само формално членство в такава партия/организация. „Комунист“ е и начин на мислене! А Крумчо Кацамунски се доказа с делата си, че мисли точно като комунист. Някой спомня ли си неговата реплика, която според него е била шега и беше в смисъл, че се е забавил, защото обсъждали чии дядо да задържат?!

Чичо Сам
Чичо Сам
26 май 2023 17:13
Гост

Г-н Гешев, още ли сте убеден, че ще изкарате мандата си?

Юрист
Юрист
26 май 2023 17:14
Гост

Това повод за радост ли е? Депутати със закон да се месят в съдебната власт? Нали знаеш, че това се прави в дикатурите, а не в демокраъипните държави…

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:16
Гост

А досега какво беше???

Чичо Сам
Чичо Сам
26 май 2023 17:44
Гост

Извинявам се, не съм уточнил, че за мен, той и прокуратурата изобщо не трябва да са в съдебната власт и за действията им искам да мога да търся отговорност от парламента с гласа си на избори.

Щерев
Щерев
26 май 2023 18:09
Гост

Ние сме демократична държава само на приказки.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:12
Гост

Всякаква неравнопоставеност на съд и прокуратура, освен численото превъзходство във ВСС, ще катастрофира в КС.

Унуката на Кацамунски, барабар с „рИформата“ Хр. Иванов искат субординация в съдебната власт и командна роля на съдиите в този парад. Конституцията не предвижда такова нещо. Налице е опит да ни изкомандват „равнис“ по коленичилите на Юмрука. Да, ама не, светла му памет.

Всъщност служебните недоразумения се надяват Гешев да бъде отстранен и да не бърника в кабинетите на президентството преди за законите им да се произнесе КС.

За всеки мислещ ситуацията е ясна. Ентусиазмът на Лекс е смехотворен.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:14
Гост

210 депутати или 100% от присъстващите в зала подкрепят предложените промени. Само малоумните тролове в този форум ръсят мозък и опорни точки.

Димитър
Димитър
26 май 2023 19:32
Гост

Това че 201 идиота,пдокрепят противоконституционни промени, нали знаеш че изобщо не вълнува КС

хахаха
хахаха
26 май 2023 23:34
Гост

Ти какво мислиш го вълнува КС? Вълнува го какво ще му кажат, тези дето са го конституирали. Требе си много тъп, за да не го разбираш. С процедурни хватки ще забавят произнасянето по допустимостта. Дотогава законът действа и гейшата ще е уволнен. После ще кажат, че е много неконституционен законът, но какво от това – всичко вече ще е приключило… Така се прави. Найс, а?!

Юрист
Юрист
26 май 2023 17:08
Гост

Нямам търпение този безупречен закон да отиде в КС! Ама после тия дето го гласуваха да излязат поименно!

Народното събрание и депутатите са институциите с най-слаб атестт за работата си! СЛАБИ ЮРИСТИ, СЛАБИ.

Всеки себеуважаващ се юрист вероятно иска да си извади очите, четейки закона „Зарков“…

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:08
Гост

Чудно заседание. „Ако мине“ не мина – Рая Назарян не е имала предвид това, което е казала, a ГЕРБ и ДПС не са гласували в правната комисия това, което са гласували, Корни и Възраждане продължават цирковата програма от предизборната си кампания, а Бойко Рашков не е чел чл. 93, т. 7 НК. Мил роден парламент.

Арнаспенска
Арнаспенска
26 май 2023 17:07
Гост

Всякакви врътки. Само не си обяснявам какво се постига с тия записи на Гешев и на Р. Василев.

Луиджи
Луиджи
26 май 2023 17:07
Гост

Време е за промяна по високите етажи

Бургеров
Бургеров
26 май 2023 17:06
Гост

Не вярвам и на дума казана от тия хора в НС!

Дюлев
Дюлев
26 май 2023 17:05
Гост

Ами не е ли така? Тая на ГЕРБ предложила и тия го приемат. А защо го предлагаш бе мари? Защото трябва точно Гешев да се махне и да се смени с поредния послушко

Фрисков
Фрисков
26 май 2023 17:05
Гост

Събрали се и решили.

Чучков
Чучков
26 май 2023 17:04
Гост

Предстои да видим какво ще стане. Времената турболентни са.

Йорданов
Йорданов
26 май 2023 17:03
Гост

Тия от Възраждане са пълни смешници. Те са колониални подлизурковци на Москва и Кремъл, но обвиняват другите.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:12
Гост

Леките жени на ботоксовото джудже Путлер

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 17:16
Гост

вГЪЗраждане

Уважаеми сънародници,
Уважаеми сънародници,
26 май 2023 17:03
Гост

Изпълнени сме с възхита от височината на обществения праг на гнусливост. Пред това, което се случва в публичния живот на България в момента, филми като „Къща от карти“ са скучни като петък следобед в банков клон.

Станалите публично достояние записи от задкулисието на политическата и съдебната система също ни изпълват с респект пред високия нравствен и езиков наратив на говорещите. Въпреки всичко сме оптимисти, защото по-лошо няма как да стане. А може би сме наивници.

https://gergiovden.bg/deklaraciya-na-dvizhenie-gergovden-otnosno-nacionalniya-prag-na-gnuslivost/

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 16:59
Гост

Откзаите ще катастрофират в КС! Равенството си е равенство!

Йорданов
Йорданов
26 май 2023 17:04
Гост

КС работи на база на конституцията на България. Ами явно трябва най-после да се смени, защото КС връща всяко решение, независимо колко добро ще е за страната или колко лошо!

Фрисков
Фрисков
26 май 2023 17:04
Гост

С този коментар се изчерпва всичко