Осъдителни присъди за виновните магистрати и политици са начинът, за да се прекъснат порочните обвързаности, разкрити след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. Това мнение застъпват две трети от анкетираните в проучване на обществените нагласи на агенция „Алфа Рисърч“ сред 1000 души, в периода от 27 февруари до 3 март 2024 г.

„Напрежението в съдебната система през последните дни ескалира с нови разкрития за мрежи от зависимости. Което за пореден път остро поставя въпроса къде обществото вижда корена на проблемите“, пишат от „Алфа Рисърч“.

Данните им показват, че едва 4% са на мнение, че разкритията за мрежата на Нотариуса засягат криминални действия и изнудване на ниско ниво. Според 17% зависимостите достигат и спират до висшите етажи на прокуратурата и съда.

Мнозинството – 70%, са на мнение, че в тези мрежи са замесени и политици. „Това е още един източник на ерозия на доверието към политическата класа“, коментират от агенцията.

Съответно на тези резултати и голямото мнозинство от хората вижда прекъсването на този порочен кръг в радикални действия с ясни и прозрачни последствия.

Според обществото рецептата, за да бъдат прекъснати тези обвързаности и решаване на дела чрез изнудване включва действия, които да доведат до осъдителни присъди на виновни магистрати и политици (66%), разкриване на замесените политици (55%) и оповестяване на имената на висшите представители на съдебната власт, които са ходили в закритите клубове и са предрешавали хода на делата (49%).

„На по-заден план остават структурно-кадровите мерки, включващи пълна смяна на съдии и прокурори по висшите етажи (38%), както и законодателните реформи в съдебната система (34%). Като най-малко ефективна се припознава персоналната смяна на главния прокурор (20%) без други съпровождащи механизми – мярка, за която дълго се считаше, че е разковничето на проблема, но след като беше реализирана през миналата година слабостта ѝ стана видима в широк обществен план“, сочат от „Алфа Рисърч“.

От агенцията са изследвали и доверието към и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

„В лабиринта от сложно преплетени сюжети в обществото остава усещането за мрежи от обвързаности на най-високо равнище, а действията на ангажираните с разплитането им институции се ползват със силно недоверие. Оценките за работата на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов остават на нивото на неговите предшественици – 5% положителни, 52% отрицателни и 43% неутрални“, обясняват от агенцията.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Абе
Абе
15 март 2024 21:48
Гост

Трябва план Сакашвили. Хайде бийтеминуси.

Тотка и Костадинка
Тотка и Костадинка
06 март 2024 16:57
Гост

Съдебната система е дълбоко корумпирана

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 13:12
Гост

Какви магистрати, какви мрежи, търсете политиците, защо без тяхната благословия нито джуджета, нито нотариуси ще има. Отделен е въпроса за осъдителните присъди за магистрати, това или е лов на вещици, или някой сериозно си мисли, че така ще прави съд.реформа. Тогава, нека магистратите да постановяват само осъдителни присъди без да събират доказателства на принципа „една жена ми каза“ или „щом го кажат по телевизора- е вярно“. Само се замислите ако Вие или Ваш роднина е обвинен, безпочвено, по съседки, поради др.подбуди, пак ли така ще искате – осъждане на всяка цена! Жалко общество, жалки политици, жалка държава…

Тотка и Костадинка
Тотка и Костадинка
06 март 2024 17:10
Гост

Я па тоя…у над кадиите са корумпирани бе

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 март 2024 12:42
Гост

Това сега какво е, намигване от медиите към съдебната власт за това как да си вдигнат рейтинга си и увеличат доверието в обществото?!

Ad nauseam
Ad nauseam
06 март 2024 11:06
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Вещо лице
Вещо лице
06 март 2024 12:53
Гост

Нова съдебно-психиатрична експертиза. Насрочване на ново дело по Закона за здравето. Ново настаняване в лудница. Пиене на нови лекарства, докато не станеш нов човек, ако не -пак отначало.

Re:
Re:
06 март 2024 19:29
Гост

Зловещо лице – мястото ти е при Андрей Карлович, по който носи популярността си настоящата – Луканова Конституция! С която се създаде за първи и единствен път в българската история – ВСС. А какви плодове ражда ВСС и от днес има новини.

Така е когато пациентите станат лекуващи!

Така е и дано стане, ама :
Така е и дано стане, ама :
06 март 2024 10:28
Гост

Защо не неправиха парламентарна комисия, за да разследват евентуални престъпления, когато изтекоха записите на Руди Гела, в които Киро, който не е завършил Харвард и имаше двойно гражданство, когато стана министър, обясняваше за „Ала бала с Президента“, за „изпирането на Бойко“ и за поръчките от Посолството… Кочината е в София и от години схемата си тече почти безпроблемно. Е, някой дребен измамник „дава фира“ от време на време, но като цяло задкулисието си е актуално и сега. Просто в съдебнате система има предимно чиновници и все по-малко магистрати

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 10:22
Гост

“ Да се стигне до осъдителни присъди за магистрати и политици“
Добре де, ама тъкмо политиците /и магисдтрати/ държат монопола върху обвинението/прокуратурата. Та как ще стане тая работа мафията да съди мафията???

Проблемът е кардинален, а извадката на ЛЕКС е крайно ограничена. Няма доверие в партийната система, а Румен Радев разделя нацията, т.е. президентска република също не е решение.

Решението вероятно трябва да е през промяна на избирателната система, която да ликвидира монопола на партийните шефове, които пък държат монопола и върху номинациите за депутати.

Проучването в цялост – https://alpharesearch.bg/post/1019-obshtestveno-politicheski-naglasi-mart-2024.html

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 10:06
Гост

Никакви връзки няма да се прекъснат. Нито ще се осъдят виновните. Мрежата си остава на ниво висши етажи и никй политик няма интерес да я изчисти от там.

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 10:05
Гост

Проблема е, че сега ще започне лов на вещици на принципа щом си споменат в медиите като лош, значи ще трябва да бъдеш проверен и да ти се образува досъдебно производство. Защо се крие името на съдията от СГС, наречен “ цар на корупционните схеми“? Защо се крие името на съдията, който редовно е празнувал рождените си дни в заведения, собственост на Нотариуса? Защо няма да се повдигнат обвинения на Сарафов,Русинова и Кирилова?

Филип
Филип
06 март 2024 10:01
Гост

Как може да има хора, които са на мнение, че разкритията за мрежата на Нотариуса засягат криминални действия и изнудване на ниско ниво.

Гери
Гери
06 март 2024 9:58
Гост

Осъдителните присъди биха били ефективна мярка.

Симо
Симо
06 март 2024 9:56
Гост

Някой да се учудва, че действията на ангажираните с разплитането на сюжетите институции се ползват със силно недоверие?

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 9:55
Гост

Ха дано тия резултати се видят и на бъдещи избори.

Ad nauseam
Ad nauseam
06 март 2024 11:13
Гост

Светая Светих са политическите партии. И Баце, Шиши, Ристю, Кирчо, Сокола, КУРнела, Болен Лидеров, Дамаджански от Учен дол, Жоржи с 🎸 при Св. Петър…

ЗАКОНЪТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ!

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 9:55
Гост

Самият факт, че никоя партия, най-вече тая дето управлява от 2008 година, не говореше за Нотариуса, сега след убийствто му се правят, че не са знаели за съществуването на този човек, е много показателно

Асен
Асен
06 март 2024 9:54
Гост

Нека да оповестят имената на висшите представители на съдебната власт, които са замесени евентуално.

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 9:54
Гост

Ако не го бяха застреляли нямаше и никой да ни каже и да разберем, че има такъв човек и такава схема действа от години в съдебната система.

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 9:53
Гост

Така ще е. И лошото е, че няма да си вземем поука. Щом нещата опрат до пускане на бюлетина много хора се подвеждат по провелата се месец и нещо преди това кампания, базирана на компромати, на лъжи. Подвеждат се по думите на лидерите на партии, че ‘тия новите са гейове, обратни, некадърни’ и си пускат гласа отново за статуквото. Което видимо е било обвързано с Нотариуса. А аз вярвам, че Нотариуса е само един скандал. Има още много схеми, за които никой не говори.

Ало, ало?
Ало, ало?
06 март 2024 11:32
Гост

Ми не са ли гейове, обратни и некадърници? Да беха подписали барем едно коалиционно споразумение – ДА МУ СЕ НЕВИДИ!!!

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 9:52
Гост

Не може да сме толкова заблудени. Тези резултати биха изритали от управлението на държавата и ГЕРБ и БСП и ДПС. Но на следващи избори ГЕРБ пак ще са първи, ДПС трети/четвърти, а БСП пети, но влизащи в НС.

Ad nauseam
Ad nauseam
06 март 2024 11:15
Гост

Ай колко си ми умен и красив с това жълтото пате. Пардон – ПАВЕ.

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 9:51
Гост

Хайде да се замислим. Ако има замесени политици в тази схема, то кои са те? Едва ли са само от АТАКА, НФСБ, ВМРО и РЗС. Нали се сещате, че това са малки партии и ако има замесени техни политици то това са до 1-2ма човека. Ясно е коя партия управлява еднолично 15 години. Хайде сега да се замислим дали ако има избори тя трябва да получи мандат да управлява? Дали изобщо трябва да влиза в Народното събрание? „Липсата на доказателства за свързани висши политици от ГЕРБ с Нотариуса“ е мантра, която ще се повтаря до последно от троловете и ще… Покажи целия коментар »

Умен и красив с жълто по задника от Банкята
Умен и красив с жълто по задника от Банкята
06 март 2024 11:18
Гост

Прав си Ристю! Прав. Както винаги. С леля ти от Америка (за България).

Паскал
Паскал
06 март 2024 9:49
Гост

Абе то и аз искам да се направят сериозни разкрития, но явно няма да се случи нищо. Иксма и присъди, но с ГЕРБ във власта трудно

Умен и красив с жълто по задника от Банкята
Умен и красив с жълто по задника от Банкята
06 март 2024 11:21
Гост

Ристю, Курчо и Кокорчо с леля им от Америка (за България) ша опраат работата!

Моолов
Моолов
06 март 2024 9:48
Гост

А кой ще е този който ще се заеме да разкрива тези тежки порочни схеми? Не е много ясно.

Ало, ало?
Ало, ало?
06 март 2024 11:23
Гост

Е как #КОЙ? Иска ли питане?

Ристю. Съдебният реформатор и укродесантчик на плажа Росенец!

Провидял
Провидял
06 март 2024 9:48
Гост

Некоалицията е ориентирана към европейско развитие на държавата. Проблема си остава обаче, че ГЕРБ са мафиотска организация и има много замесени политици от тази партия, от ДПС и от БСП, които са се облагодетелствали от Нотариуса и са му били гръб. Тези партии на предстоящи избори не бива да събират повече от 3% подкрепа. Но ниското ниво на образованието не позволява на много съграждани да видят истината и да спрат да подкрепят тези партии. На тях им стига, че Бойко им обещава светло бъдеще и ги лъже как при него всичко било цветя и рози. А той построи газов поток… Покажи целия коментар »

Ало, ало?
Ало, ало?
06 март 2024 11:25
Гост

Шиши и Баце си имат некоалиционен брак по сметка?

Коя е БУЛКАТА?

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 9:46
Гост

Като общество, изключвам изрожденците, сме на топ европейско ниво. Но не можем да намерим и излъчим такива политици явно. Които да се борят за европейското ни развитие.

Александър
Александър
06 март 2024 10:04
Гост

Пълни глупости!

Д-р Гълъбова
Д-р Гълъбова
06 март 2024 11:29
Гост

Сутринта не си е пил розовите! И е избягал.

Друса се. С парите на леля му от Америка (за България).