Прокурорската колегия образува общо производство за установяване на конфликт на интереси и за извършено дисциплинарно нарушение срещу обвинителя от районната прокуратура във Враца Димитър Николов.

Случаят е свързан с прекратена от него преписка по сигнал на медицинската сестра Наталия Станчева по повод извършвани задължителни антигенни тестове за COVID-19 от АЕЦ „Козлодуй“, където работи съпругата на обвинителя.

Решението на колегията е вследствие на внесени от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) предложения за установяване на конфликт на интереси и за налагане на дисциплинарно наказание на Димитър Николов от РП-Враца. За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Гергана Мутафова, Калина Чапкънова и Пламен Найденов.

Сигналът е бил внесен в ИВСС от медицинската сестра през пролетта на миналата година. Пред „Лекс“ Наталия Станчева обясни, че според нея прокурорът Николов е в конфликт на интереси, защото се е произнесъл по преписка по неин сигнал, въпреки че съпругата му е юрисконсулт в АЕЦ „Козлодуй“ и семейството обитава ведомствен апартамент на централата срещу 60 лв. наем на месец.

„Лекс“ накратко ще припомни случая на медицинската сестра, който нашумя миналата година, след като централата заведе иск за 500 000 лв. срещу Станчева за увреждане на репутацията на предприятието вследствие на подадени от нея над 70 заявления за достъп до обществена информация, част от които във връзка с намиращия се на територията на централата здравен център, който действа в разрез със закона, тъй като не е регистриран като лечебно заведение.

В края на м.г. ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ беше сменено и искът от половин милион лева срещу Станчева беше оттеглен. Но въз основа на получените данни, медицинската сестра е подала множество сигнали до различни институции, като над 20 са до прокуратурата.

Един от тях е бил разпределен на прокурор Димитър Николов. Той се отнася до задължителното извършване на антигенни тестове за COVID-19 на работниците и служителите на АЕЦ „Козлодуй“, които са отсъствали от работа минимум седем дни. За да бъдат допуснати отново до работните си места, те е трябвало да представят негативен резултат от антигенен тест, направен до 48 часа преди да се явят на работа.

Въпросните тестове се извършвали в мазе на административната сграда на предприятието и в помещение в Спортно-оздравителен комплекс в Козлодуй от хора, които нямали право да правят това, сочи медсестрата в сигнала си. Пред „Лекс“ Наталия Станчева уточни, че се е получавало струпване на множество хора, които да бъдат изследвани, което е създавало риск от разпространение на заразата. ПО думите ѝ са направени хиляди тестове в нарушение на актуалната към онзи момент заповед на здравния министър, според която бързите антигенни тестове се извършват само в лечебни заведения.

Заради това в края на март 2023 г. тя се обърнала към прокуратурата като е поставила и въпроси за начина, по който са били избирани антигенните тестове, които са се използвали.

Както стана ясно, след случаен жребий, сигналът е „отишъл“ при прокурор Димитър Николов, чиято съпруга е юрисконсулт в атомната централа и семейството живее във ведомствен апартамент.

На 20 април м.г. Димитър Николов е отказал да образува досъдебно производство и е прекратил преписката.

По този повод Наталия Станчева споделя, че в действителност не са били предприети никакви действия от наблюдаващия прокурор – не са разпитани свидетели, не са изискани никакви документи, не е извършена никаква проверка на посочените от нея факти и обстоятелства. „В папката има сигнал и постановление за прекратяване, а между тях няма нищо. Прокурорът следваше да се отведе, защото съпругата му работи в АЕЦ „Козлодуй“ и ползват ведомствено жилище на централата“, споделя медицинската сестра.

Тя се обръща към ИВСС за извършване на проверка за конфликт на интереси, каквито правомощия има по Закона за съдебната власт.

След няколкомесечна проверка ИВСС внесе в Прокурорската колегия предложения за установяване на конфликт на интереси и за дисциплинарно производство срещу Димитър Николов, като вчера ПК образува едно общо такова и избра състав.

Същевременно Наталия Станчева чака да се разреши и друг неин спор с АЕЦ „Козлодуй“. След като беше възстановена на работа след дисциплинарно уволнение, работодателят промени местоработата ѝ и тя заведе ново дело. Този спор трябва да реши съдия Адриана Добрева от РС-Козлодуй, която обаче се натъкна на по-сериозен проблем от обичайните при спорове между служител и работодател, който е създаден от законодателя и сезира за него Конституционния съд.

Съдия Добрева установи, че парламентът е променил скоростно два закона, които целят да „санират“ съществуването на здравен център в централата и така е нарушил Конституцията. Тя настоя КС да обяви за противоконституционни две, на практика приети на едно четене, разпоредби, които позволяват на ядрените централи – а в България е само АЕЦ „Козлодуй“, да наемат в собствено здравно звено медицински специалисти, които да решават кой служител да бъде допускан до работа (виж още тук). Конституционният съд все още не се е произнесъл по допустимостта на искането.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:02
Гост

­­Г­о­­р­е­­щ­­­и­ ­­м­о­м­­и­ч­­­е­­­т­­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­­о­­ч­а­­­к­­­в­­а­­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?95976

Аз, Свръх Аз и То
Аз, Свръх Аз и То
29 март 2024 16:54
Гост

Може би да е трябвало да се отведе, но е преценил друго. Наказателната отговорност е лична, а по данните в статията не виждам нищо да сочи, че преписката е касаела конкретни деяния на съпругата. Като не е била доволна госпожата, да си е жалила отказа пред ОП и да иска друг да се произнесе. За съжаление такива жалбари с десетки неадекватни сигнали до всякакви институции само затлачват системата и пречат хора, които наистина имат нужда от качествено и навременно правосъдие да го получат. Не очаквам да го накажат, но може би има основания за забележка. А в какъв апартамент живее… Покажи целия коментар »

Просто питам
Просто питам
29 март 2024 2:53
Гост

Искам да попитам да кога прокуратурата ще е така централизирана и дори отводите могат да се отменят от горестоящ прокурор? А УИЗ ще се врътка според както изнася на ръководителите по места?

helpful
helpful
28 март 2024 21:29
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

Стамболов
Стамболов
28 март 2024 20:31
Гост

Я защо конфликт на интереси?
Прокурора си гледа жилищния интерес на семейството си!!!

Значи той си знае материалният интерес! За това няма конфликт с материалният си интерес!

1111111
1111111
28 март 2024 18:13
Гост

Нещо за конфликт на интереси при Никола Минчев, Лена и канторите, Киро, Бойко Рашков, хич няма.
Бий по прокуратурата.

анонимен
анонимен
28 март 2024 17:03
Гост

Ще установи ли проверката колко квадрата е това жилище за 60 лева на месец.

Щерев
Щерев
28 март 2024 20:33
Гост

Не е луд, тоз дето яде баницата,
А този който му я дава

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 16:20
Гост

Важното е, че Сарафов не е в конфликт на интереси, като е административен ръководител на жена си и един много напорист кандидат за председател на РС – Пловдив, също няма да е в конфликт на интереси, като стане ръководител на жена си. Кумовете, кумиците, съпругите и т.н. в СРП, СГП и САП и те не са в конфликт на интереси. Законът обикновно е според човека.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 20:18
Гост

И окръжният прокурор на Бургас не е в конфликт на интереси със сестра си – прокурор в същата октъжна прокуратура

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 14:57
Гост

Ми конфликт на интереси е!!! Ама в прокуратурата и следствието има хора, които освен НК и НПК, друго не знаят и не четат. Трагедия!!!

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 15:45
Гост

Ми не е, ама трябва да се чете малко повечко.Обикновена демонстрация от страна на инспекторчетата.

Щилян
Щилян
29 март 2024 22:57
Гост

Бе то малко и тея не ги четат….🤭

нерегистриран
нерегистриран
28 март 2024 14:50
Гост

Малоумници!

Валериева
Валериева
28 март 2024 14:43
Гост

И това вероятно не е единичен случай и този прокурор не е единствен

Кантонов
Кантонов
28 март 2024 14:43
Гост

Простотия

Мичев
Мичев
28 март 2024 14:43
Гост

Поредното доказателство, че страната ни се е превърнала в посмешище

Kandelarov
Kandelarov
28 март 2024 14:42
Гост

Е не бе, срещу жена си ще тръгне. Въпросът изначално е защо той е бил ангажиран с това

Павлова
Павлова
28 март 2024 14:42
Гост

Абе да се надавамя, че ще се научат да не подпират родата си

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 14:41
Гост

Време е за откачалките да се върнат на власт. Народа ще им даде. Народа си ги обича

Мичев
Мичев
28 март 2024 14:42
Гост

Народонаселението никога, никога не е знаело какво да прави със свободата си

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 14:41
Гост

Е нищо ново. Само глупости

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 14:41
Гост

Шуробаджанащина