11 съдии от Върховния административен съд (ВАС) са се отвели от новото разглеждане на делото за отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка (КТБ), показа проверка на „Лекс“.

През юли 2023 г. петчленен състав на ВАС отмени влезлите в сила преди вече 9 години определения, с които бяха оставени без разглеждане жалбите срещу решението на Българската народна банка (БНБ) да отнеме лиценза на КТБ и разпореди ново разглеждане на делото пред тричленен състав на съда (повече виж тук). Именно отнемането на лиценза на банката е предпоставката тя да бъде обявена в несъстоятелност и след окончателното му потвърждаване от съда през 2015 г. се разви делото за фалита на КТБ.

БНБ отне лиценза на КТБ през 2014 г. (първо я постави под специален надзор). Това решение на централната банка още тогава беше оспорено пред ВАС от основните акционери в КТБ, включително мажоритарният „Бромак“ (собственост на Цветан Василев). В две последователни определения ВАС обаче прие, че нито акционерите, нито членовете на ръководството на банката имат право да обжалват решението за отнемане на лиценза, защото не са страни в административното правоотношение и не са адресати на оспорения административен акт. Съдът прие, че само назначените незабавно след поставянето на КТБ под специален надзор квестори могат да я представляват по делата за лиценза.

През 2022 г. обаче Европейският съд по правата на човека постанови, че КТБ е била лишена от справедлив съдебен процес при делото за отнемането на лиценза ѝ и е било погазено правото на собственост на акционерите ѝ (повече за решението виж тук). Така се стигна до решението на ВАС от юли 2023 г., с което беше разпоредено ново разглеждане на делото.

Вече половин година обаче то не е започнало, тъй като върховните съдии масово си правят отвод. Причината за това е, че са участвали в разглеждането на тълкувателно дело №4/2015 г. на ВАС. Това тълкувателно дело приключи с отказ на мнозинството във ВАС да се произнесе по искането на Висшия адвокатски съвет да се определи кръгът от лицата, които могат да обжалват решения на БНБ за отнемане на банкови лицензи. Както „Лекс“ писа, още при разглеждането на искането за възобновяване на процеса шефовете на фалиралата банка настояха по делата да не се произнасят всички съдии, взели участие в това тълкувателно дело и отново имаше лавина от отводи (виж тук).

Определението по него е от 2016 г. и беше подписано с особено мнение само от 11 съдии. Те са Марина Михайлова (вече пенсионирана), Диана Добрева (в момента член на Комисията за атестирането и конкурсите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет), Жанета Петрова, Теодора Николова, Атанаска Дишева (в момента член на ВСС), Виолета Главинова, Искра Александрова, Николай Гунчев, Даниела Мавродиева, Аглика Адамова и Соня Янкулова (в момента съдия в Конституционния съд). Така, освен тези от тях, които още са в съда, делото за лиценза на КТБ могат да разгледат само съдиите, повишени във ВАС след 2016 г.

Поредицата от определения показва, че заради участието си в тълкувателно дело №4/2015 г., от разглеждането му вече са се отвели върховните съдии Ваня Анчева, Мирослава Георгиева, Юлия Раева, Даниела Мавродиева, Калина Арнаудова, Павлина Найденова, Таня Радкова, Галина Солакова, Мариета Милева, Севдалина Червенкова и Анелия Ананиева.

Така до момента са ясни двама от членовете на тричленния състав, който трябва да се произнесе за отнемането на лиценза на КТБ. Те са Весела Андонова и Станимир Христов, като последният е докладчик.

Преотварянето на делото за лиценза беше посочено от съда в Страсбург като най-подходящият начин за отстраняване на констатираните от него нарушения. Същевременно ЕСПЧ подчерта, че трябва да се следи за принципите на сила на пресъдено нещо и на правна сигурност в гражданския процес, като напомни, че от последвалата след отнемането на лиценза несъстоятелност на банката са засегнати и трети лица и трябва да се спазват и техните права. Освен това съдът в Страсбург подчерта, че от решението му не следва, че лицензът на КТБ е бил отнет неправомерно.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:18
Гост

­Г­о­­­р­е­щ­и­ ­­­м­о­­­м­­и­­ч­­­е­­­т­­а­ ­­­в­­­и­­ ­о­­ч­­а­­­к­в­­а­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?94365

Ad nauseam
Ad nauseam
14 февруари 2024 19:49
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 12:18
Гост

Чудно как ще намерят после съдии за 5-членния състав, защото със сигурност ше се обжалва/протестира акта на тричленката.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 9:10
Гост

Много трудна ситуация, слугувалите 2014г. на ДПС и ГЕРБ, в монета се чудят как да извъртят нещата пред Европейският съд по правата на човека..

Къде са парите на КТБ?
Къде са парите на КТБ?
14 февруари 2024 9:06
Гост

Абе нали държавата щеше да наема фирма, и да бъдат издирени откраднатите 4 милиарда лева, като на фирмата се платят някакви проценти от реално намерената сума? Тези пари са при конкретните фирми, получили кредитите, а зад тези фирми-и поредицата от други фирми собственици стоят конкретни физически лица. Толкова ли е трудно да се намери краяният собственик на фирмите, и къде са парите?! Че при банков превод се пазят следите безсрочно.

Защо държавата се отказа поне да опита да намери милиардите , откраднати от КТБ. В затвора е пълно с роми, откраднали телефони по 500 лв, но за кражба на милиарди-няма последици.

Данчо
Данчо
14 февруари 2024 4:01
Гост

И децата знаят,че Цветан Василев не е единствения Крадец в КТБ.
дилянчо, откъде купи повечето медии и вестници?
Чрез КТБ,фалира и Булгартабак!
В тези 7 000 000 000 са и бойчето, и гешката и цацарката и доганчо.
бг.Най страшната мафия на планетата Земя.И с най беден и изстрадал Народ.

Щерев
Щерев
13 февруари 2024 23:08
Гост

Край няма това дело. А колко хора само изгоряха…

Виктор
Виктор
13 февруари 2024 22:59
Гост

За всичко трябва да имаш топки. А не само като драпаш да те назначат при върховните.

Лазар
Лазар
13 февруари 2024 22:56
Гост

Е, явно имат различни аршини за безпристрастността.

Мики
Мики
13 февруари 2024 22:54
Гост

Тегава история.

Смехурко
Смехурко
13 февруари 2024 17:06
Гост

Решението на ЕСПЧ за правата на човека КТБ е основанието за отвод на съдиите. Да си гледат делото за лиценза на КТБ в ЕСПЧ, така както гледаха правата на човека КТБ… Обвиняват ПП-ДБ, че били изпрали Борисов и Пеевски. Всъщност с тези напъни за КТБ изпират Цветан Василв – Мустака заедно с колегите му – надзорници, Стоян Денчев /агент „Симеонов“ на ДС/ и Милен Велчев от Внешторгбанк. „Ние подчиним ли Конституционния съд на практиката на наднационалните съдилища – разбирайте Съда на ЕС и Съда за Правата на човека в Страсбург, ние губим своята национална, конституционна идентичност като национална държава, като… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 15:56
Гост

Какво е това основание за отвод? Все едно съдия да върне исковата молба, да му отменят акта и той да каже „еми аз вече не съм безпристрастен, защото яърнах исковата молба“. Как точно съдията не е безпристрастен по съществото на делото, което изобщо не е разглеждал? За участие в приемане натълкувателно решение пък да не говорим, там изобщо няма произнасяне по каквото и да било конкретно дело.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 15:39
Гост

Страхливци са си пичовете и пичките.Не бяха, когато се натискаха за ВАС.

Симеон
Симеон
13 февруари 2024 15:17
Гост

Отводите без основание са отказ от правосъдие. Отказът от правосъдие е дисциплиарно нарушение. Масовите отводи трябва да водят до масови уволнения в съдебната власт

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 февруари 2024 13:41
Гост

Изглежда има недостиг на кадри във ВАС, незабавно да увеличат щата за магистрати или да командироват някой съдия от провинцията!
#бързинатаесправедливост

Беноа
Беноа
13 февруари 2024 13:39
Гост

Нищо ново под слънцето

Иванова
Иванова
13 февруари 2024 13:39
Гост

Черна яма

Урвичи
Урвичи
13 февруари 2024 13:35
Гост

ахаха няма навити да раздават справедливост в тая държава. Далавеите ще продължат в бъдеще с управление на Бойко и Радев. Надайте се на справедливост тогава. Защото сега Кирчо и Кокорчо са ви неприятни

Марина
Марина
13 февруари 2024 13:35
Гост

Абе има си хас. Ще разплетете да не казвам кое

МанделейБей
МанделейБей
13 февруари 2024 13:32
Гост

Ах КТБ интригата. Ееее, определено си е драма

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 13:31
Гост

Е кой ще осъдите за КТБ? Василев си е в Сърбия и скоро няма да го предадат. Дори ако тръгнат да влизат в ЕС, Василев просто ще избяга

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 13:30
Гост

Абе всеки случай това с КТБ е страшна мизерия. И май май така и ще си остане. То се влачат дела вече десетилетие и повече.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 13:30
Гост

Надявам се, че ще се реши казуса

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 13:27
Гост

Ужас

Това е краят и на небългарския, и на ЕСПЧ
Това е краят и на небългарския, и на ЕСПЧ
13 февруари 2024 13:33
Гост

Русия НАПЪЛНО ОСНОВАТЕЛНО напусна СЕ. От това не следва, че ВАС е нещо друго освен гумен печат на властимащите у нас.