Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени влезлите в сила преди 8 години определения, с които бяха оставени без разглеждане жалбите срещу решението на Българската народна банка (БНБ) да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ).

С решението си от днес ВАС постановява ново разглеждане на делото пред тричленен състав на съда. За днешното произнасяне съобщиха от ВАС, но актът все още не е публикуван, тъй като от него се заличават личните данни.

Както е известно, през 2014 г. БНБ отне лиценза на КТБ (първо я постави под специален надзор). Това решение на централната банка беше оспорено пред ВАС от основните акционери в КТБ, включително мажоритарният „Бромак“ (собственост на Цветан Василев). В две последователни определения ВАС обаче прие, че нито акционерите, нито членовете на ръководството на банката имат право да обжалват решението за отнемане на лиценза, защото не са страни в административното правоотношение и не са адресати на оспорения административен акт (определенията, които днес бяха отменени, виж тук и тук). Съдът прие, че само назначените незабавно след поставянето на КТБ под специален надзор квестори могат да я представляват по делата за лиценза.

Отнемането на лиценза на банката е предпоставка тя да бъде обявена в несъстоятелност и именно след окончателното му потвърждаване от съда се разви делото за фалита на КТБ.

Миналата година Европейският съд по правата на човека постанови, че КТБ е била лишена от справедлив съдебен процес при делото за отнемането на лиценза ѝ и е било погазено правото на собственост на акционерите (повече виж тук).

Позовавайки се на решението на съда в Страсбург бившите изпълнителни директори на фалиралата банка и „Бромак“ поискаха да се преразгледа решението за отнемането на лиценза ѝ.

„Установеното от ЕСПЧ нарушение на правото на справедлив съдебен процес по чл. 6, § 1 от Конвенцията произтича от това, че тричленният състав на ВАС при постановяване на съдебния си акт не обсъжда писменото изложение, подадено от името на банката от бившите ѝ изпълнителни директори. А вместо това се позовава само на изложенията, внесени от квесторите на банката, като по този начин имплицитно отхвърля твърдението на бившите изпълнителни директори, че имат някакви остатъчни правомощия да представляват банката, както и че при разглеждане на делата ВАС отхвърля многократните молби на бившето ръководство на КТБ да назначи специален представител на банката“, посочват в днешното си решение върховните съдии Сибила Симеонова, Виолета Главинова, Емил Димитров, Бранимира Митушева и Полина Богданова.

Те напомнят, че ЕСПЧ прие, че относимото законодателство и начинът, по който то е приложено от българските съдилища, не предоставят на КТБ, посредством справедливо представителство, ясна и практическа възможност за търсене и постигане на съдебно оспорване на отнемането на лиценза ѝ, както и че тя е поставена в ситуация, при която не е имало нито едно лице, разполагащо както с правомощия, така и с интерес да оспори отнемането на лиценза ѝ.

По тези съображения днес ВАС приема, че в случая са изпълнени всички условия за отмяна по чл. 239, т. 6 от АПК, а именно – с влязло в сила решение на ЕСПЧ е установено нарушение на чл. 6, § 1 от Конвенцията по отношение на подателя на искането за отмяна КТБ, представлявана от бившите ѝ изпълнителни директори.

„Ново разглеждане на делото е необходимо, за да се отстранят последиците от установеното нарушение“, решиха върховните съдии.

От ВАС посочват, че делото е върнато за ново разглеждане от друг тричленен състав на съда, който в рамките на това производство и при произнасянето по подадените жалби, следва да съобрази постановеното решение на ЕСПЧ и да предприеме съответните процесуални действия за отстраняване на допуснатото от съда нарушение на чл. 6, § 1 от Конвенцията.

Върховните съдии отхвърлят искането на „Бромак“ за отмяна на опеделенията, защото приемат, че решението на ЕСПЧ няма действие по отношение на дружеството – то не е страна  в производството пред европейския съд и по отношение на него не е установено нарушение на конвенцията.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Tony
Tony
13 юли 2023 16:53
Гост

Публикувам линк към особеното мнение на съдия Соня Янкулова. Добре е да се знае, че имам добри професионалисти във ВАС, но както навсякъде, те са малцинство.
https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-tuk-osobenoto-mnenie-sadiia-iankulova-vas-ktb.html

Банков Надзор...
Банков Надзор...
13 юли 2023 11:22
Гост

„Гунев беше избран за шеф на „Банков надзор“ точно преди година със 175 гласа в парламента. Тогава номинирането му от управителя на БНБ Иван Искров беше определено като изненада в банковия сектор тъй като се очакваше, че Румен Симеонов, заемал поста, ще продължи с втори мандат. Покрай избора на Гунев „Дневник“ писа, че кандидатурата му е била обсъдена на заседание на парламентарната група на БСП, на което е имало реакции, че позицията е важна и не трябва да се подхожда прибързано. Сергей Станишев обаче обяснил, че няма време за реакция, защото са изпуснати всички срокове по закон и до края… Покажи целия коментар »

Претоплени манджи
Претоплени манджи
13 юли 2023 10:56
Гост

За позабравилите:
Изборът на Гунев – https://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/18/2325760_shefut_na_bankov_nadzor_v_bnb_cvetan_gunev_e/

Христина Вучева за квестурата в КТБ: http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4513024/

Правата на човека КТБ е отделна тема…

Плачът за правата на човека КТБ е смешен
Плачът за правата на човека КТБ е смешен
13 юли 2023 10:52
Гост

Около сагата КТБ – през историите на замшефа по надзора Гунев и квестурата на Искров: Изборът на Гунев, а и на Пеевски за шеф на ДАНС, номинирани от БСП и Станишев по един и същи начин – „Шефът на „Банков надзор“ в БНБ Цветан Гунев е разследван (обновена)“ – https://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/18/2325760_shefut_na_bankov_nadzor_v_bnb_cvetan_gunev_e/ Христина Вучева за квестурата в КТБ: „В продължение на месеци банката се управлява от назначените от БНБ квестори. По закон те трябва да правят нещо за оздравяване на банката. Реално се вижда, че те не правят това. Многобройните вложители и фирми, които имат депозити и разплащателни сметки в нея нямат… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
13 юли 2023 8:44
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

За протокола
За протокола
13 юли 2023 8:41
Гост

8 години?! За да се разбере, че … щяло да има … правораздаване. Евентуално.

Или … може би?

А досега?

Заплатите си текоха, Гешев си арестуваше, битите – бити, такованите – таковани …

Въпросче, но не за 1 лев?
Въпросче, но не за 1 лев?
12 юли 2023 21:40
Гост

А с кухия милиционер, главен изпълнител на поръчката на Прасето за ликвидиране на банката, нещо ще се направи ли? Опиране на пешкира примерно! Прасчо с удоволствие ще се изтрие, пък и не само той!

Фики
Фики
12 юли 2023 20:02
Гост

Доста закъсняло решение. Ни да видим…

Тити
Тити
12 юли 2023 19:57
Гост

Време беше тази несправедливост да се реши.

Хари
Хари
12 юли 2023 19:56
Гост

Пак ЕСПЧ трябва да ни оправя бакиите.

Щерев
Щерев
12 юли 2023 19:55
Гост

Справедливо решение.

Лазар
Лазар
12 юли 2023 19:54
Гост

След толкова време… Ще видим какво ще се случи.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 18:26
Гост

Много интересно какво ще стане ако се стигне до възобновяване на гражданското дело за откриване на производството по несъстоятелност

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 18:00
Гост

Резултатът няма да е различен, защо го направиха едно време?

122345
122345
12 юли 2023 17:58
Гост

Такааа, след толкова години и заграбени пари на големите вложители, най-сетне може да има частична справедливост. Но трябваше да се случат чудеса от героизъм и да се ходи до Страсбург, за да се стигне до тук

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 18:00
Гост

Te повечето големи вложители си прибраха каквото имаха, но за големите скрити собственици нищо не последва.

Филип
Филип
12 юли 2023 20:01
Гост

Колко хора изгоряха само.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 17:57
Гост

И какво ще направите, бе? Ще върнете лиценза ли?

кака сийка
кака сийка
12 юли 2023 18:00
Гост

Лицензът няма да бъде върнат, но може да се отвори път за парични компенсации, чети решението на ЕСПЧ

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 17:57
Гост

Някой знае ли какво стана с наказателното дело

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 17:59
Гост

Освен че съдийката ще се пенсионира с него, друго не мога да кажа

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 17:56
Гост

Трябваше ЕСПЧ да го каже, за да има

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 17:56
Гост

След дъжд – качулка.

213
213
12 юли 2023 17:56
Гост

Е, това е подигравка някаква. Как точно сега „ще се отстранят последиците от установеното нарушение“?