Към 580 000 лв. са заложени за ремонта и оборудването на 21 съдебни центрове по медиация. В сумата е включено и купуването на климатици, където е нужно.

На заседанието на Съдийската колегия във вторник ще бъде обсъдено предложение за разпределение на средствата чрез корекции по бюджетите на съответните съдилища.

В София центровете по медиация ще се намират в сградата на ул. „Драган Цанков“, където се помещаваше преди години Софийският районен съд (СРС).

Там 10 стаи ще се ползват именно от СРС като за ремонта и оборудването ще са необходими 133 350 лева.

Софийският градски съд ще разполага с четири помещения и в сградата на ул. „Драган Цанков“, и в тази на ул. „Черковна“ 90, където беше закритият Специализиран наказателен съд. Ремонтът ще струва общо 40 005 лева.

Окръжният съд в София също ще има помещения в бившата сграда на СРС като за ремонта и оборудването ще са нужни 26 670 лева.

В районния съд в Бургас е отделена зала от 161.09 км. метра, която ще бъде разделена на три стаи, като ще бъде изграден и санитарен възел. Те ще се ползват и от районния, и от окръжния съд в града. Предвидени са общо 181 554 лв. за ремонт, оборудване и климатици.

16 772 лв. пък са заложени за превръщането на съдебна зала в център по медиация в окръжния съд в Ямбол.

В ОС-Добрич е намерено помещение в сутерена на съдебната палата, което в момента се ползва като зала за обучение. Но предстои да бъде превърнато в център по медиация като ремонтът ще струва 14 154 лева.

Предвижда се в ОС-Силистра кабинет да стане център срещу сумата от 16 325 лв.

За окръжния съд в Разград са заделени 5751 лв. за специално помещение, в окръжния съд в Търговище съдебна зала ще бъде ремонтирана и преоборудвана в център за 21 255 лв..

4392 лв. пък са заложени за оборудване на стая в районния съд в Шумен, 7902 лв. за оборудване на помещение в ОС-Габрово, а 3210 лв. – за ОС-Ловеч.

В окръжния съд в Плевен също е намерена стая, чийто ремонт ще струва 8780 лв.

В ОС-Русе центърът по съдебна медиация ще бъде на партера на съдебната палата като за ремонт и оборудване са предвидени 26 823 лв.

20 кв. метра на четвъртия етап на съдебната палата в Кърджали са предназначени за център по съдебна медиация, който ще е към окръжния съд, а ремонтът ще струва 19 240 лева.

В окръжния съд в Пазарджик има център, но той се нуждае от „освежаване“, за което са предвидени 4718 лева.

Центърът за съдебна медиация към ОС-Смолян ще е на партерния етаж на съдебната палата като предвидената за това стая ще бъде ремонтирана и оборудвана срещу 6972 лева.

В окръжните съдилища в Благоевград и Видин са заделени по две помещения, ремонтът в първия ще струва 6290 лв., а във втория – 15 440 лева.

Две съдебни зали ще бъдат превърнати в центрове по съдебна медиация. Едната е в Административен съд-Кюстендил, като за нейното оборудвани ще са нужни 6000 лв. и, независимо че е в този съд, тя ще се ползва от РС и ОС в града. Другата е в Монтана, като там ще е необходим и ремонт, поради което са заложени 8360 лева.

Общата сума за строително-монтажни дейности, оборудване и климатици във връзка с изграждането на центровете по медиация е 573 968.45 лева.

Реформата на съдебната медиация е предвидена в Плана за възстановяване и устойчивост като  разходите по въвеждането ѝ няма да са за сметка на съдебния бюджет.

С промени в Гражданския процесуален кодекс и Закона за медиацията беше предвидено, че от 1 юли 2024 г. трябва да се провежда (задължителна и факултативна) съдебна медиация по редица граждански и търговски дела.

Адвокатурата атакува законодателните изменения, с които се регламентира новата процедура, в Конституционния съд. Висшият адвокатски съвет застъпва виждането, че процедурата противоречи на правото на защита и на достъпа до съд (виж тук).

Конституционният съд допусна до разглеждане искането (виж повече тук), а междувременно Съдийската колегия обяви процедура за подбор на 254 медиатори за центрове в 28 града и отказа да я спре, въпреки настояването на Висшия адвокатски съвет (виж още тук).

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:46
Гост

­­Г­о­­­р­е­­­щ­и­­ ­­м­­о­­­м­и­­­ч­­­е­­т­а­ ­­­в­­и­ ­о­­ч­­­а­­­к­­в­­­а­­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?96283

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 17:57
Гост

Тази принудителна медиация е издевателство над свободната воля и избор на свободни хора, как да защитят интересите си в гражданско дело.

Как така друг ще решава противно чуждия избор и воля как да защитиш интересите си.

Медиацията е като пробация за неосъждани
Медиацията е като пробация за неосъждани
08 април 2024 17:56
Гост

Принудителната медиация е почти равностойна на пробация за неосъждани.
Граждани ще бъдат пращани да търпят нежелана дейност-противно на волята им, но разликата е,че при пробацията лицата са осъждани, а тук сме наказани,че сме граждани на тази държава.

Доброзорната МЕДИАЦИЯ Е МЪНИ, МЪНИ ,МЪНИ
Доброзорната МЕДИАЦИЯ Е МЪНИ, МЪНИ ,МЪНИ
08 април 2024 17:51
Гост

Висша форма на беззаконие е доброволното да бъде доброзорно. И всичко това за чужда сметка. На гражданите. Делба на земи в Добруджа със 20 съделители от София-пътувания, хотел, адвокатски хонорари, загубен работен ден, поне няколко отлагания-няма начин да няма болен-всичко това ще струва поне 20 000 лв на страните. Никой няма право да се разпорежда с чуждите пари, време, средства, усилия. Заради кефът на около 200-300 да прецакаш десетките хиляди граждани, които водят граждански дела, и не желаят зорлем медиация е мерзост! Как ще защитиш интереса си решаваш сам, а не друг да решава вместо теб. То голям юрист го… Покажи целия коментар »

кой твори това безумие
кой твори това безумие
08 април 2024 15:12
Гост

А колко ли получава ръководителят на този проект? и Кой е той? Кой е начело на тази безмислица, която е толкова непотребна, че я налага насила. А екипа по проекта колко ли получава. И дали лицата по проекта само си го работят или някой друг ползва , а само подписват. На мен ми мирише на източване на бюджетни и евро пари в нечий джоб. кой има интерес от тази тъпня ?

ВСС
ВСС
08 април 2024 16:36
Гост

Не е по проект и екипа не получава нито стотинка. Излезте от този начин на мислене, че всичко се свежда само до пари и ядене. А дали Вие го квалифицирате като тъпня или не, е добре да имате аргументи като критикувате.

Евро пари
Евро пари
09 април 2024 11:31
Гост

Мисля, че всъщност наистина тази медиация е била вкарана като един от проектите по Плана за възстановяване и един вид сами сме си я натрапили да я въведем, за да може да получим пари по Плана.

Съдебни служители, медиатори.
Съдебни служители, медиатори.
08 април 2024 14:55
Гост

Колеги, я кажете според вас има ли несъвместимост при заемане на длъжност или каквото е там „съдебен медиатор“ и съдебен служител. Че четейки ЗСВ, аз лично не откривам основания за такава. Ако има, моля да ги посочите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 април 2024 13:39
Гост

„В районния съд в Бургас е отделена зала от 161.09 км. метра, която ще бъде разделена на три стаи, като ще бъде изграден и санитарен възел.“ Много е важно да не забравят санитарните възли, за да може пълномощниците да ползват нови тоалетни, по всяко време, когато им се наложи, защото хигиената е важна, а ми се струва, че обзавеждането на центровете за медиация ще бъде една идея по-луксозно от това на адвокатските стаи – и без това никой за нищо не ги бръсне вече, понеже са свикнали да висят по пейките в коридорите. П.С. „Мацнете един латекс за пред Европата,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 април 2024 14:21
Гост

Ако съм на мястото на адвокатите, ще ползвам тези обновени санитарни помещения основно за облекчаване на физиологичните си нужди, а и така ще изразя отношението си към процедурата по „доброзорна“ медиация и отправя недвусмислено послание към нейните автори и радетели, надявайки се, че рано или късно ще ги споходи гениалната идея да премахнат задължителното производство пред въпросните квазисъдебни институции.

Илинденов
Илинденов
08 април 2024 13:36
Гост

Човек, кой се занимава с медиация бе? Никой.

Шопов
Шопов
08 април 2024 13:36
Гост

Глупости на квадрат!

Тодорина
Тодорина
08 април 2024 13:36
Гост

А държавата ще се заеме ли с изчистване на Паскал, Нотариус и останалите подобни недоразумения в нея? Тома Биков да си завре устата на едно тъмно място. Защото неговата партия управляваше еднолично 15 години, а за Паскала явно се знае от поне 30. За половината от тия 30 години ГЕРБ не направиха нищо за да пресекът нелегалния внос на цигари. Държавата е губила по над 100 милиона на месец!!!!!!!!! Смятайте колко много неща можеше да се построят и оправят ако нямаше контрабанда на цигари. А кой знае и какви други гадости са контрабандирали!

Екрем
Екрем
08 април 2024 13:34
Гост

За безмислени неща пари има. За съществените неща пари няма. Е това е държавата на проститутките и мутрите. Щом държавната политика беше да се толерира мутренското поведение в продължение на 15 години, то няма какво друго да очакваме.

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 16:07
Гост

По-лесно се крадат пари за безсмислени неща, никой нищо не забелязва. Като е за съществени, като се откраднат и хората питат кво стана с парите, досадно е.

Иванов
Иванов
08 април 2024 13:33
Гост

Е за мен това е тъп разход на фона на много други проблеми. Нямаме изремонтирани и модерни общински ДКЦ-та. Нямаме нормални стадиони и ходим да ни вали дъжд, като кучета. Нямаме качествен градски транспорт по градовете. В София още трябва. Какво се случва? А за пътища да не говорим. Но се концентрирам около тази сума, защото за магистрала, която Борисов ТАКА И НЕ ЗАВЪРШИ ДОРИ ЕДНА, са нужни милиарди не милиони.

Цветан
Цветан
08 април 2024 13:47
Гост

Какво модерни общински ДКЦ-та? Тоалетните са им под всякаква критика! Онзи ден в кабинета на личната гледам тавана и латекса по стените така са се напукали, че има вид на пещера.

Гурнев
Гурнев
08 април 2024 13:31
Гост

Абе пак 13 000 места за детските градини в София има тази есен, с 600 повече от миналата. А миналата имаше 10 000 деца без място в детска градина. КОГА ще се построят достатъчно детски градини? Децата да ходят, да комуникират. Да не растат темерути. После няма да има нужда от медиация, щото няма да се съдят, като изоглавени

Мишев
Мишев
08 април 2024 13:30
Гост

Всичко сме оправили та центрове по медиация ще правим

Стаменов
Стаменов
08 април 2024 13:30
Гост

Е, не очаквам да се повиши нивото на медиация и изобщо услугата

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 13:30
Гост

Два стадиона в Благоевград и София да бяха построили с тия пари. Ама все се казва „нямаме пари за даване на вятърва“. Явно има.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 13:29
Гост

Никаква полза

Симеонов
Симеонов
08 април 2024 13:28
Гост

Надявам се, че това ще е от полза.

Михаил
Михаил
08 април 2024 13:30
Гост

Най- вече за връзкарите, които ще се уредят.

Асен
Асен
08 април 2024 13:24
Гост

Tака ще е след нелепите промени в Гражданския процесуален кодекс.

Лозан
Лозан
08 април 2024 13:16
Гост

За мен това са „пари на вятъра“.

Чочо
Чочо
08 април 2024 13:17
Гост

Да не говорим, че е абсурдно медиацията да стане задължителна.

И защо?
И защо?
08 април 2024 13:09
Гост

Най-излишните бюджетни харчове, както и тези, за тРол полицията, чиято функция по цял свят се върши от едни камери.
То разбирам, че идеята е да се уредят на бюджетна работа „наши хора“, но това е чак нагло. И дори още КС не се е произнесъл по въпроса за насилственото въвеждане на медиацията – тотално погазване на човешките права. Или може би точно за това, защото не е ясно какво ще стане и да уредим още едни наши фирми с ремонти пък.

Защо?
Защо?
08 април 2024 13:09
Гост

Не е нормално центровете по медиация да се помещават в най-депресиращата сграда :X

Заки
Заки
08 април 2024 13:21
Гост

Да, не е никак предразполагащо.