И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов разпореди на шефовете на прокуратури в страната да предприемат действия за ускоряване на забавените дела. За целта ръководителите трябва да създадат съответната организация на работа като освен по-бързото приключване на делата, те трябва да установят и причините за тяхното забавяне, съобщиха от държавното обвинение.

Шефовете на прокуратури трябва да извършат преглед на четири групи дела:

  • неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдение е било поето от окръжните прокуратури след закриването на спецпрокуратурата преди година;
  • неприключени и нерешени досъдебни производства, образувани преди повече от пет години;
  • неприключени и нерешени дела, образувани преди повече от три години, ако по тях има привличане на обвиняем;
  • спрените досъдебни производства, по които има привлечени обвиняеми.

До 30 септември ръководителите трябва да изготвят доклади за причините и затрудненията, които са довели до забавите, както и да посочат какви мерки са предприели. Освен това трябва да представят и анализ за основанията за спиране на досъдебни производства и наличието на предпоставки за възобновяването им, както и евентуални предложения до главния прокурор за методическо и организационно подпомагане за трайно осигуряване на приключването и решаването на досъдебни производства в разумен срок, допълват от държавното обвинение.