Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет да включи съдии в състава на комисията, която ще проверява фактите и твърденията за групата за влияние в съдебната система, начело на която е бил Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Както „Лекс“ писа, миналата седмица Съдийската колегия реши да създаде комисия, която да провери изнесените до момента данни за дейността на Божанов. Но какъв точно ще бъде предметът и какъв ще е съставът, ще стане ясно на заседанието на СК утре (виж повече тук).

В декларация (пълния текст виж тук) от ССБ припомнят, че през годините ВСС е създавал такива комисии за проверки с участието на магистрати – във връзка със скандала около Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, както и за сигнали за нередности в окръжния съд в Благоевград и в Софийския градски съд.

Съдиите, включително чрез административните си органи, са успявали да постигнат изясняване на истината, която е достъпна без инструментариума на разследващите органи и прокуратурата“, отбелязват от организацията.

ССБ допълва, че участието на съдиите е с цел гарантиране на доверието в обективността и компетентността на извършената проверка и това е така, защото съдиите са същинските органи на съдебната власт, които я осъществяват и които са призвани да защитят независимостта си, когато тя очевидно е под угроза и под заплаха е поставен конституционният модел на държавата.

Затова, съзнавайки реалната ситуация, смятаме, че ефективното решение в настоящата криза на доверие в независимостта на съдебната власт е създаването на комисия, която да извърши цялостна проверка на разпространените публично данни чрез: разговори с всички лица, съобщени като замесени, както и с прокурорите, които могат да изяснят причините за забавеното с повече от три години образуване на наказателно производство за заплахите срещу съдия Владислава Цариградска и продължилото и до днес бездействие за образуване на такова за заплахите срещу съдия Цветко Лазаров; запознаване с хода на споменати в медиите дела; събиране на информация от службите на МВР и анализ на цялата събрана информация от всички обективно възможни източници“, се казва в позицията на ССБ.

От организацията посочват, че проверката, която ще извърши комисията, има отделен предмет от воденото наказателно производство, тъй като установяването на нарушения на служебните задължения и на професионалната етика, ако има такива, е от съществено значение за ефективното упражняване на специфичните правомощия на кадровия орган на съдиите и този на прокурорите и следователите. „Иначе казано, ако има съдии, прокурори и следователи, които превратно упражняват властта си, обслужвайки криминални интереси, независимо от това дали те произтичат от обикновена престъпност или от престъпност, която се ползва с политическа протекция за съпътстващи злоупотреби с нея, съдебната власт е длъжна, за да защити разделението на властите и върховенството на правото, бързо и убедително да покаже, че е в състояние своевременно да установи дали има противоправно поведение, несъвместимо с упражняването на служебните им задължения на конкретни съдии, прокурори и следователи, да предприеме компетентни действия за дисциплинарната им отговорност или да защити репутацията на неоснователно уязвените в публичното пространство“, казват още от ССБ.

Според тях проверката трябва да започне с изясняване на данните, които се съдържат в публичните изказвания на съдиите Цариградска и Лазаров (виж още тук), в разследванията на Антикорупционния фонд и на други журналисти, които имат отношение към несъответно на професионалните и нравствени изисквания поведение на съдии. „Едва тогава ще бъде осъществена цялостна и всеобхватна проверка на всички аспекти на съмненията за криминално и/или политическо брокерство по дела, ще бъде разкрита истината и ще бъдат формулирани конкретни решения по всеки установен проблем – с разобличение или със защита от дискредитираща кампания без основание“, казват от ССБ.

 

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 9:53
Гост

Корумпираната съдебна система щели да я разследват само лица от съдебната система. Така де, гарван гарвана око не вади.

Пак, пак и пак!
Пак, пак и пак!
20 февруари 2024 16:53
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 февруари 2024 8:41
Гост

Съдиите от ССБ искат да са на всяка манджа мерудия май, похлупакът на всяко гърне – вечното и изконно присъствие на техни представители по високите етажи на съдебната власт.

#задавасеинквизиционноправосъдие

Магистрат
Магистрат
20 февруари 2024 8:55
Гост

Те изконно присъствие са реализирали и в списъка с магистрати и мрежата в СГС, та затова сега се чудят как хем да са борци за независимост, хем да отклонят вниманието от осветените имена, хем да контролират процесите на разследване .Само че няма как да стане- вече няма Пленум и то с тяхно участие приета конституционна реформа и мяма как СК дори и да включи цялото ръководство на ССБ, да проверява прокурорски преписки.Остава яко реване по подкрепящите ги медии, съвсем да отблъснат съдийската общност

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 22:29
Гост

Представили ли са списъка за включване, ако не са, да не забравят Цариградска, ведно с девер й дясната ръка на Камен Куката- Иво Бировски и да не забравят вкупом повишения състав на бългапоубиеца Полфрийман!

Отвратен
Отвратен
19 февруари 2024 23:55
Гост

Цариградска е супер, но една птичка полет не прави. Идеята за Джок Полфрийман е прекрасна. Той се доказа, че разбира от право неизверимо повече от цялата леш, която е задръстила МВР, прокуратурата и част от съдилищата.
Негативният подбор тепърва ще се изплаща.
Тиквата и Пеевски са щастливи и доволни.

Константинопол
Константинопол
19 февруари 2024 20:13
Гост

Цариградск- Бировска е май новта Куцкова :)))) ????? А някой иска ли въобще Куцкова и новта зе нещо или те се самопр3длагат ?????

ranice
ranice
19 февруари 2024 19:59
Гост

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си:–– https://shout.to/testa

Ad nauseam
Ad nauseam
19 февруари 2024 18:39
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Прокуратурата:
Прокуратурата:
19 февруари 2024 16:17
Гост

„Производството е провеждано от СРП въпреки че не е било в нейната компетентност, което е в нарушение на закона. Разследването е било водено целенасочено в определена посока, свързана със събиране на данни за магистрати, като по него са давани и устни разпореждания с цел да се дискредитират определени лица от съдебната система. Целенасочено и умишлено делото не е било изпратено незабавно на Софийска градска прокуратурата, както е следвало да се действа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.“

https://prb.bg/bg/news/68546-pressaobshtenie

Прокуратурата вика Дръжте прокуратурата
Прокуратурата вика Дръжте прокуратурата
19 февруари 2024 16:26
Гост

Само едно не разбрах от увлекателния разказ на пресцентъра на ПРБ и от не по-малко увлекателното постановление – след като последното е изпратено още октомври 2023 г. на ВКП и ВСС, защо, аджеба, четири месеца по-късно се внася предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Зартова?!? Да не би да е чакано изтичане на давност?

Прокуратурата?
Прокуратурата?
19 февруари 2024 16:28
Гост

Веско, освободи вече хората да плюят тук Цариградска и ССБ, ракиено време стана

544222
544222
19 февруари 2024 20:27
Гост

Интересно дали прокурора, прекратил наказателното производство и изпрал по този начин Петьо Еврото,не е интимно близък до заместник градския прокурор Божидара Ганева,за която има твърдения в медиите,че е дала 500000 евро на Петьо Еврото,за да бъде повдигнато обвинение на Красимир Каменов – Къро.

Отбелязвам
Отбелязвам
19 февруари 2024 15:38
Гост

И Пеевски в комисията да не пропуснете, нали е следоветел…

Чавдар
Чавдар
19 февруари 2024 15:27
Гост

Друго становище от тази организация с лобистки прокарвания не съм и очаквал.

Чочо
Чочо
19 февруари 2024 15:26
Гост

Пълни глупости! Та те са в конфликт на интереси.

Вместо това
Вместо това
19 февруари 2024 15:19
Гост

От ръководството на ССБ да посочат поименно колко съдии членуват в организацията, както и колко от тях са получили повишение във ВКС и
апелативните съдилища през последните 5- 7 години ? Може да посочат и колко от тях поддържат неформални контакти със състава на конкурсните комисии, членуващи в същата организация. За да се види дали са правени отводи от членовете с обвързаности или подреждат „свои хора“ в уж честните конкурси. Да видим дали наистина някои членуват в по два „клуба“, а някои магистрати с бърза кариера до ВКС имат семейно представителство навсякъде, където е необходимо…

Пеналист
Пеналист
19 февруари 2024 15:42
Гост

Изначално хигиената е важна изобщо да си част и от ss, и от ССБ, но по в различен обем.

.....
.....
19 февруари 2024 17:16
Гост

Нека да изброим и тези, които са в корупциfGzLнно-кумски отношения, подобни на тези в СРП, СГП и САС.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 22:48
Гост

ССБ в нищо не се различават от SS- клубовете по действия и разбирания, само по електрат и симпатизанти- на ССБ симпатизантите в основната си част са лабилни , психически и всякак и зависими и в по- малка част са финансово повлияни, докато истинските SS -агенти са кариерни и финансови акули.

Dred
Dred
19 февруари 2024 14:55
Гост

За съжаление май е вярно, че в съда и прокуратурата са останали предимно два типа матриал- мафиоти и мишки. Мафиотите се събират в ресторанта и клуба, решават дела, заплашват, въртят далаверата. Мишоците коментират в Лекс, въртят и сучат и обясняват как ССБ са виновни за всичко, как видите ли, това е конспирация, забъркана от Цариградска и ССБ, за да се уредят на мястото на Сарафов и Гешев. Изключително жалко, долно, гнусно! „Работим си съвестно работата“- да, така правите, но с щипка на носа заради смрадта на корупция от бюрото срещу вас и със затворени очи- да не виждате колите и… Покажи целия коментар »

Николаев
Николаев
19 февруари 2024 15:19
Гост

Голата истина.

Мерат
Мерат
19 февруари 2024 15:45
Гост

Eдинственото, от което злото се нуждае за да процъфтява е ние да си затваряме очите. Сега е момента сганта да бъде пронизана с кинжал и без милост да разбулим лицата на мафията в съдебната система, водеща и до политическата такава.

Dred
Dred
19 февруари 2024 16:02
Гост

Да, точно това казвам. Те и от ССБ това казват. Но мишките тук плюят и твърдят, че ССБ и Марто Нотариуса, и Пепи еврото били всъщност един дол дренки, ама конкуренция. А в същото време същите тия мишки били всъщност светци, страдалци и правни гурута, щото видите ли, „само ние си вършим скромно и съвестно работата и системата се крепи на нас“. НЕ, мишки, системата УМРЯ заради вас. Не заради Еврото, Гешев, Марто или някой друг далавераджия- такива винаги и навсякъде е имало, а заради малките, цвърчащи, работливи и услужливи мишчици като вас! Мишката не може да е съдия! Само… Покажи целия коментар »

Сашо
Сашо
19 февруари 2024 17:21
Гост

ВКС затова деградира дотук. Заради тенденцията да се повишават мишоци. Без смелост, без мислене, без характер, но затова послушни, слепи, глухи за каквото и когото трябва.

Весислава
Весислава
19 февруари 2024 21:44
Гост

Марто? Колко ти е бил познат и близък Мартин Божанов, че го наричаш Марто?

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 22:56
Гост

Е, Бай Х.й, направи ти нещо! Дай пример! На теб се надяваме !

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 14:05
Гост

Абе, вече седмица мина и нищо конкретно не се казва.
Примерно:
Иван взе от Драган 100000, след което прекрати еди кое си ДП, като акта му бе отменен в последствие, като незаконосъобразен и необоснован.Доказателствата за това са следните – гласни, писмени и т.н.
Само слушаме политагитация и общи приказки от всички изявяващи се.

Никола Филчев
Никола Филчев
19 февруари 2024 13:49
Гост

Един балон спука ли се, никога повече немой се надуй!

Щенията са ясни:
Щенията са ясни:
19 февруари 2024 13:21
Гост

Цариградска: „В края на интервюто си тя заяви, че вижда Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд като главен прокурор, а себе си като негов заместник.“
Това е последното изречение в дописката https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2024/02/19/4590224_sudiia_carigradska_e_sigurna_che_martin_bojanov_e_bil/?ref=home_NaiNovoto

В брифа на Нова ТВ такова твърдение няма.

гледал
гледал
19 февруари 2024 13:37
Гост

Каза го най-накрая. Според мен може би се опита да оригиналничи, защото въпросът беше откровено тъп.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 13:44
Гост

Е нормално ССБ – АКФ -ППДБ всички са с един благодетел, според мен се й познават всичките там, но тук вече се правят заявки за главни прокурори за заместници – самопредлагане, ако е вярно това от статията де, НПО–та, от които излизат политици, включително и „вездесъщия“ минищер Шлавов, ще кандисват за главни прокурори техните членове, това е правовата държава, овладяна прокуратура от политическата власт, с прокурор пряко избиран от нея, с предложение от НПО, което е явно близко до властта – класика в жанра, един демократичен свят, като този преди 89-та! Монтескьо би им завидял!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 14:44
Гост

О, новите слуги на новите управници разделиха ли си вече постовете? От долудо горе.

и друг гледал
и друг гледал
19 февруари 2024 14:10
Гост

Точно с тези думи завърши нейното интервю по Нова ТВ. Изключително самонадеяно и грозно прозвуча

Водевил
Водевил
19 февруари 2024 14:28
Гост

Тя го каза и пред СК на Сарафов директно- „Да ме вземете за свой заместник….“ Прозвуча съвсем сериозно.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 15:05
Гост

За съжаление в последно време е така, по казионните медии сутрин ППДБ, Куцкова, други ССБ, Правосъдие за всеки също са близки до ППДБ,ИПИ – юриста им и т.н геополитическите въпроси – Асен Генов, главния редактор на Дневник, все едни и същи с все едни и същи тези, които дали ще са истина или ще се осъществят ще видим, за изборите за ВСС ще се види дали тази офанзива не е била насочена на там и дали цялостната пропаганда не е затова и за изборите за главен прокурор, за Атанасова също беше смешно на първо четене, но се видя какво стана!

Само това остава
Само това остава
19 февруари 2024 13:04
Гост

Да се натоварват съдиите и с такива гадости ?! Няма как да се обясни на хората, че в голямата си част съдиита са светни и работливи хора, които си гледат делата, подчертавам -съвестно и в срок. За разлика от една малка, но крещяща прослойка търтеи, които пишат каквото си искат и когато си поискат, но са готови да дават акъл на всички. Ясна е плоската идея на сектоподобната ССБ – да се посочат в комисиите „техни“хора, които да прикриват дългогодишните им схеми, които сега ще лъснат. Куриозното е че като рупор се налага една меко казано „спорна“ откъм професионални качества… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
19 февруари 2024 12:59
Гост

Време е да се изчисти прокуратурата, която е поставена в положение да разследва сама себе си. Промяна там няма да има, докато гнилите ябълки, всеизвестни из системата, са част от същата тази прикриватура! Това трябва да бъде смачкано! ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ!!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 14:01
Гост

А по-конкретно ?? Кой и за какво……..име, дело, вид решение……

мнение
мнение
19 февруари 2024 12:32
Гост

Никакви съдии, защото те са в конфликт на интереси. Не може в комисия, която има за цел да установи кои съдии и прокурори са замесени в търговия с влияние, да участват самите заподозрени. На този етап всеки съдия, прокурор и следовател е заподозрян в извършване на длъжностно престъпление. Какво биха правили съдии в такава комисия освен да саботират работата на комисията, за да прикрият себе си, съпрузите си, съжителите си или колегите си. В комисията не следва да участват и политици от партиите към които принадлежат заподозрените политици – т.е. без ДПС, ГЕРБ и ДБ. Едновременно с това КПКОНПИ да… Покажи целия коментар »

Историята се повтаря като фарс
Историята се повтаря като фарс
19 февруари 2024 12:15
Гост

„2. Вторият фронт срещу Цацаров бе захванат на заседанието на ВСС, на който правосъдният министър Христо Иванов е поставил въпросът…“
„Лозан Панов, председателят на Върховния касационен съд, предлага да се направи комисия от президента Плевнелиев, която да разследва съдържанието на записите и интервютата на “гнилата ябълка” – съдия Румяна Ченалова, които излизат в сайта “Биволъ”.
Мотивът на Панов е, че само хора от президентската власт не са намесени в този скандал.“
Из „Брюксел осуети троен “атентат” срещу Цацаров“ в 24 часа.

Сега към сайта “Биволъ” се прикачи и „Афера“, и НПО АКФ, но смисълът е същия. Ченалова пък е заменена от Цариградска…

обективен
обективен
19 февруари 2024 12:03
Гост

Сомо некорумпирани съдии ! И съдии, които не били офицери от Шесто управление на ДС, като онзи от СРС-БК, който преди време основа чалга-клуб „Леле Мале“ в съдебната сграда, а по-късно перодстави тогата си на известен педофил, за да позира за снимка.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 14:50
Гост

Че то некорумпираните кой ги допуска изобщо да се обадят за нещо и да им се възложи подобно правомощие? Корупцията отдавна вече не е в хора, били в „шесто управление“ – ония се пенсионираха отдавна.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 12:01
Гост

Днес по студията някои се видяха и като главни прокурори….

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:58
Гост

Ти да видиш.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:57
Гост

Не виждам до нещо да доведе тази мярка

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:57
Гост

Правете си сметката каква мафииотщина е била с години в България. Неща, за които всички ние подозирахме, че се случват. Че има нагласени дела, че има подкупи. Някой го организира всичко това. Ето кой е бил и къде. И на следващи избори пак идете да направите така, че ГЕРБ да са незаобиколим фактор в управлението. Щото кой мислите е покровителствал? Предвид, че ГЕРБ имаха пълния контрол в държавата с години. Това към хората по селата, дето вярват на бръщолевенията на Бойко, щото бил силовак и мачо, истински мъж, че сам си карал джипа. Е ой това иска де. Да ви… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 14:51
Гост

Как така „била“? Мафиотщината не ни е напускала въобще! Хеле последните 10 години е направо официално управляваща.

Ние сме съдебната власт, Лозане!
Ние сме съдебната власт, Лозане!
19 февруари 2024 11:56
Гост

Или „съдиите са същинските органи на съдебната власт“ тук…

А от кога съдиите станаха адвокати?
Или да чакаме Цариградска да заблести, щото до сега само свети?

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:55
Гост

Ала бала е цялата работа. Сега се чудят как да покрият следите и да не излязат висши политици замесени в тия кръгове. Не им влизаше в плановете разгневен гражданин да го застреля. И да лъсне цялата мизерия.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:54
Гост

Общо взето в парламента си го местят от левия в десния крачол. Пределно ясно е на голяма част от българите, че Бойко Борисов и ГЕРБ, както и ДПС са имали участие и са били гръб на Нотариуса. НЯма как той да прави тези неща тайно в продължение на десетилетия и държавата да няма и представа. Както се опитват да ни кажат Пеевски и Борисов. Не били чували и виждали тоя Нотариуса. Хахахахах

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:53
Гост

Правете кака Владка някоя важна там! И на Нела й намерете нещо, да не кара горката само на пенсийка. Другите сектанти не са важни. Че да се кротне сектата

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:53
Гост

Абе глупости, бе. Да схване тоя народ, ч3 докато не се депутининизраме, декомунизираме, не изчгъртаме мафията и наглите бизнесмени около политиците, няма да стане нищо. Само се връткат някакви малоумни предложения и това е.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:52
Гост

Да бе. И очаквате, че нещо ще се случи?

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:52
Гост

Все тая

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 11:52
Гост

И извънземни да дойдат е все тая ако няма държавна инициатива и желание

Ехооо....
Ехооо....
19 февруари 2024 11:41
Гост

Вече ще имаме и разследващи съдии, които ще си останат независими, безпристрастни и обективни, докато изясняват неща които ги засягат пряко?Браво!

А дали си пишат навреме делата ?
А дали си пишат навреме делата ?
19 февруари 2024 11:34
Гост

Много падна нивото. Като не избраха нито един от хората им за ВСС, като не спряха да обикалят студия и да преразказват слухове и личните си догадки, сега мечтаят за административно участие в работата на един държавен орган. Дано във ВСС не угодят на тези истерични напъни за показност и евтина слава.

Уточнение
Уточнение
19 февруари 2024 11:49
Гост

Забрави да добавиш и че те измислиха Нотариуса, направиха така, че през 2017 да заплашва Лазаров от САС, а после да заведе дело в Луковит и да заплашва Цариградска, те нарочно през 2020 г. разказаха за това пред ВСС, направо и те организираха убийството, за да ходят сега в медиите.