Първата по-цялостна публикувана проверка на общественото мнение по отношение на предложения за промени в конституцията очаквано показва ниска запознатост с немалка част от обсъжданите идеи. Все пак, отличават се няколко обществени инстинкта: попътен вятър за съдебните промени, противопоставяне на идеите за намаляване на президентските прерогативи, както и липса на разбиране по отношение на промяната на националния празник или по отношение на идеи като утвърждаване на възможността за двойно гражданство в пасивното избирателно право. На този етап данните носят по-скоро характера на хипотези, защото видимо липсва детайлна дискусия и запознатост, а и се намираме в летния период, който не предполага високи нива на интерес към политиката.

Тези изводи правят в августовското издание на редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Те са провели изследването чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 3-11 август сред 807 пълнолетни българи.

„Липсата на особено детайлна информация, промените в движение, както и очаквано ниското ниво на запознатост, особено в летния сезон, правят данните по-скоро експериментални, а и не позволяват особено конкретни формулировки на въпросите. Но, така или иначе, впечатление прави по-високото ниво на убеденост, когато става дума за промени, свързани с овластяване на гражданите или с реформи в съдебната система, и по-високи нива на колебание и на отричане, когато става дума за намаляване на президентските правомощия“, посочват авторите на изследването.

И напомнят, че темите, свързани със съдебната реформа, са налагани от години на фона и на бездруго ниски нива на доверие към съдебната система. Данните им показват, че сериозна съпротива среща добилата популярност теза за промяна на националния празник. Идеите за повече толериране на двойното гражданство в политическите институции явно също се натъкват на инстинктивна боязън.

Например, 61,3% се съгласяват, а 12,2% не се съгласяват, че е добре всеки да има право да подава индивидуална конституционна жалба, т.е. всеки български гражданин да може да се обръща към Конституционния съд.

49,7% не показват никакъв инстинкт за това дали е добре Висшият съдебен съвет да се раздели на две – съдийски съвет и прокурорски съвет. 35,5% са на този етап „за“, 14,8% са към момента „против“.

Идеята хора с двойно гражданство да имат право да бъдат министри и депутати в България среща ясна интуитивна критика: 65% не се съгласяват с такава перспектива, а 17,5% се съгласяват. Останалите не могат да отговорят. 29% са „за“ да се намалят правомощията на президентите у нас при съставянето на служебни правителства, но 44,3% са „против“. Останалите не могат да формират мнение.

„Този обществен инстинкт се потвърждава и в отговора на въпроса за правомощията на президентите по отношение на съдебната власт: 38,5% са отрицателно настроени към идеята за тяхното намаляване, срещу 34,4% положително настроени, а останалите не могат да формират ясно мнение. По този показател ясни обществени позиции на практика липсват – личи объркване и по-скоро неохота. Явен е инстинктът обаче по отношение на главните прокурори у нас: 56,2% приемат най-общо намаляване на правомощията им, а 17,4% са против това. Останалите се колебаят“, констатират авторите на изследването.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
мнение
мнение
21 август 2023 12:19
Гост

А защо няма въпрос наясно ли са респондентите, че предвижданите промени в Конституцията не могат да бъдат направени от обикновено Народно събрание, каквото е действащото в момента?

Vanko
Vanko
21 август 2023 10:15
Гост

Това за двойното гражданство сериозно ли някой се гласи да го вкарва в конституцията? Абе, хора, ние така като сме тръгнали, в скоро време да вземем да помолим направо Турция да си ни вземе обратно?

Чичо
Чичо
20 август 2023 13:19
Гост

Хайде, де, хората били ниско информирани. Когато не ви изнася винаги са ниско информирани, мафиоти долни такива. Мислите, че ще излъжете хората да ви изберат като големи борци за запада и за демокрацията и после ще легитимирате мафията наново ли? И ще се насочите към последните останали източници на държавност в лицето на президентството, та да превърнере пряко избраните български президенти в церемониалмайстори ли? Хората много добре ви видяха що за стока сте и какво точно направихте. След по-малко от половин година ще предадете властта на ГЕРБ…. По-голям позор и измама в българската политическа история от 1878 г. не е… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
18 август 2023 5:18
Гост

Ами тоя дето после ще ти запали чергата протестърче,средния кютендилец,софиянес варненец и т.н. ги засягат промените в КРБ,така че не можете да правите,точно каквото ви скимне……

хлхгйй
хлхгйй
17 август 2023 19:00
Гост

Народът бил прост, само те разбират и си вдигнаха заплатите до 7 бона основна… ех гиди маскари

оле затвори очички
оле затвори очички
17 август 2023 18:58
Гост

Ако се направи допитване, искате ли да изкарат всички 240 на площада и да ги набият с пръчка, ще има 98% за, и 2% малко им е

анонимен
анонимен
17 август 2023 18:56
Гост

Съгласен. И три месеца да обясняват, пак няма да има истинско разбиране.

11111111
11111111
17 август 2023 18:55
Гост

Кой е казал, че в частта за съдебната власт КРБ трябва да бъде разбирана и одобрявана от средния кюстендилец?!

Re:
Re:
18 август 2023 16:12
Гост

Баба ти.

анонимен
анонимен
17 август 2023 18:46
Гост

Прост народ – слаба държава

бате милко
бате милко
17 август 2023 18:46
Гост

Не е русофилия – тъпотия е или то май беше едно и също

анонимен
анонимен
17 август 2023 18:44
Гост

Да видим значи – димката с националния празник работи. Язък, че съм за 24 май, защото като гледам русофилията няма да го бъде

анонимен
анонимен
17 август 2023 18:42
Гост

Никой не го интересува

Възрожденец
Възрожденец
17 август 2023 18:16
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Една
Една
19 август 2023 14:12
Гост

Следствено право няма, има наказателно, но то и сега разследващите са юристи, но подчинени на началници с образование ВИФ и т.н. без капка знания, но подходящи.Само независим магистрат може да има мнение. Сега всички берем плодовете на реформата от 2000г. – нали искахте разследващите в МВР….?!
Всичко друго казано от Вас е просто бля, бля, бля – чуто и преповторено, без елемент на аргументираност.

Една овца
Една овца
22 август 2023 8:06
Гост

Като няма какво да възразите, по-добре си мълчете госпожице Алексеева Петрова!

Не са! Там е работата. А за ВИФ – питайте коалиционните ви партньори с лидер от Банкя.