Софийският апелативен съд (САС) остави окончателно в ареста обвиняемия за търговия с влияние депутат Джейхан Ибрямов. Апелативните съдии също прецениха, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че независимият депутат е получил подкуп, за да упражни влияние.

САС напълно се съгласи с изводите и на градския съд, че при по-лека мярка за неотклонение, има опасност Ибрямов да извърши престъпление, като изтъкнаха, че като депутат и кандидат за депутат, той има различен статут от този на останалите граждани.

Относно законността на действията на разследващите, апелативният съд прие, че не е било необходимо разрешение от председателя на Народното събрание за задържането под стража на Ибрямов, тъй като председателят на НС е дал разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу него и за повдигане на обвинение.

„Това е изцяло съобразено с волята на законодателя, който през 1997 г. е приел изцяло нов НПК, според който исканията за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ се правят пред съда, като при това се контролират от втора съдебна инстанция. Такова искане за обвиняемия Джейхан Ибрямов е било направено от компетентните органи и съдът се е произнесъл веднъж по него, а днес по правилността му се произнесе и второинстанционният Апелативен съд – София“, посочиха апелативните съдии.

По време на заседанието стана ясно, че по делото има данни и за извършени други престъпления. Според информация на „Медиапул“ Ибрямов е разказал на свидетеля срещу него Мирослав Тодоров, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган имал план за убийството на Делян Пеевски. Това е заявил още миналата седмица пред Софийския градски съд прокурорът по делото. Твърдението му в залата не стана публично, тъй като заседанието пред първата инстанция беше засекретено заради материали по делото, които съдържат класифицирана информация. Тогава прокурорът се е позовал на цитат от показанията на свидетеля Мирослав Тодоров за срещите му с Ибрямов, като е подчертал, че макар да няма връзка с обвинението за търговия с влияние, цитатът е доста смущаващ.

„Искам да посоча че по време на същата среща Ибрямов ми спомена, че Ахмед Доган му е казал, че нямало да е все така и че по-натам ще убият момчето като имаше предвид Делян Пеевски. Каза, че са говорили вероятно да го застрелят като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерят парите за това“, разказал Тодоров.

Джейхан Ибрямов беше арестуван на 2 октомври с белязани 100 000 лева, които свидетелят Тодоров му дал, за да съдейства Ибрямов за спечелване на обществени поръчки в Министерството на отбраната. Близкият до Ахмед Доган депутат е обвинен в търговия с влияние, тъй като е поискал 200 000 лева от Мирослав Тодоров, който пък е обвиняем по дело за данъчни измами и беше арестуван през август при акция на МВР и прокуратурата. След това съдът го е освободил от ареста, а прокуратурата не е протестирала това определение. Междувременно обаче Тодоров е казал пред разследващите, че се познава с Ибрямов от 2000 г. и му е предоставял големи суми. След като тази информация е била споделена, разследващите са уведомили антикорупционната комисия, която е започнала разследването, по което пък депутатът беше задържан и вече е обвиняем, а Мирослав Тодоров пък станал свидетел.

Ибрямов беше арестуван на паркинг до магазин „Кауфланд“ в София, докато получава предварително белязаните 100 000 лева, които са били половината от поисканата от него сума от 200 000 лева, които Тодоров трябвало да му даде. Срещу парите депутатът се ангажирал да окаже влияние над висши служители в Министерството на отбраната и бизнесменът да получи големи обществени поръчки. От прокуратурата днес обясниха, че двамата са имали предварителна среща и допълнителни разговори за уговаряне на сумата и предаването на парите, които са били документирани със специални разузнавателни средства.

От държавното обвинение поясниха след това, че Ибрямов разказал на Тодоров, че иска парите, за да ги използва за купуване на гласове, като казал, че за целта му трябват милиони, но от него поискал 200 000 лева.

По време на днешното заседание стана ясно, че срещу Ибрямов са били използвани пет вида специални разузнавателни средства, близо две седмици преди задържането му. Това е станало с разрешение на заместник-ръководител на Софийския градски съд, въпреки че Ибрямов е имал имунитет. Защитата му твърди, че той е бил задържан незаконно. Искането на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) за прилагане на СРС срещу него било от 20 септември и не можело да става дума за неотложност при ареста му.

„При използвани 5 вида СРС човекът е контролиран изцяло 2 седмици. Има белязване на банкноти, операция с участието на свидетеля, а ние говорим за неотложност. Това е планирано, подготвено, знаело се е мястото на срещата. Да не е разбил витрината на магазина? Тогава би било изненада и неотложност“, посочи адвокат Карайотов, цитиран от БНР.

Според прокуратурата обаче няма нарушения при разрешението на съда за прилагане на СРС-та, защото от КПК изрично са посочили, че Ибрямов е депутат.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Андрейчо, Андрейчоо къде си бе
Андрейчо, Андрейчоо къде си бе
10 октомври 2024 14:27
Гост

Май трябва малко да се замълчи у да се уважи върховенството на правото, за което ни проглушиха ушите. В крайна сметка три независими власти се произнесоха и всички са на едно мнение освен някакъв кръжочник Андрейчо. Сега е редно да излезе като Гешев оставката и да си скъса дипломата, ама надали. Законодателната власт (парламент), изпълнителната (МВР) власт ( две Прокуратури -СГП и АпП и две съдебни инстанции СГС и АпС) и един независим орган ЦИК. всики казват, че ареста е законен и са дали своя акт. Само Андрейчо не вижда обоснованост и прави внушения. Нека органите си работят и после… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 14:17
Гост

Като няма дела срещу политици за рушвети ревем, че няма…като има задържан такъв за търговия с влияние куцо и сакато ореваха всички медии колко драстично са му нарушени правата.

Конституцията казва
Конституцията казва
10 октомври 2024 13:30
Гост

Чл. 70. (1) (Предишен текст на чл. 70, изм. – ДВ, бр. 27 от 2006 г.) Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава – на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава – председателя на Народното събрание.

Още веднъж: „Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление“

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 13:38
Гост

Да де „при заварено“.
а не очаквано , след като недопустимо са използвани СРС срещу лице с имунитет.

Скуби Бу
Скуби Бу
10 октомври 2024 13:42
Гост

Споко, допустимо – недопустимо, като излязат хората на улицата да ги съдят, няма да е по реда на НПК… 🙂 🙂 🙂

Скуби Бу
Скуби Бу
10 октомври 2024 13:28
Гост

Стар милиционерски (прокурорски) номер. Винаги се намира такъв „свидетел“, понякога сериен убиец, който услужливо „споделя“, какво му е казало нароченото за „сготвяне“ лице. Обикновено впоследствие „обвинението“, ако изобщо се стигне до съд, а не цели само временно задържане на човека и изнудването му, зрелищно се сгромолясва. Той Доган така ще тръгне да разправя на всеки какво ще се случи на момчето или пък няма пари и ще трябва да ги събира… Това се подразбира някак си. Та приказки под шипковия храст от Прасчоратурата.

Ибрямов свети
Ибрямов свети
10 октомври 2024 13:04
Гост

Независимо от решението на съда.

Румен Радев завидя на КПК за удара и поиска от Илков подобни разкрития…. Само дето „моженето“ на Илков май не надхвърля акцията в Лясковец, в която не можа да обезвреди един лабилен чичо, и загуби читава барета.

п.с. За мен е странно ЛЕКС да се позовава на публикация на Стояна, бивш ПР на Иван Костов.

анонимен
анонимен
10 октомври 2024 13:00
Гост

А колко пъти е давал пари, които не са белязани, за да бъдат спечелени поръчки? Жертвата спасява кожата. От един мравуняк идват всички и сега се самоизяждат.

PS. Не съм запозната, спекулирам.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 12:44
Гост

Една нагла свиня узурпира страната ни. Няма да събудите съжеление в мен

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 12:43
Гост

Престъпници. И Пеевски и Доган

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 12:43
Гост

Същите неща могат да се кажат и за кликата около Пеевски. Но никой не смее

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 12:43
Гост

Двама престъпника се карат. Това е.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 12:42
Гост

Изродска история. Ще видим какво ще стане

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 12:42
Гост

Абе не знам ама Пеевски е най голямото зло за България. Ама Пеевски го докара Доган. А Борисов го прикриваше и пазаруваше гласове от Пеевски. Та нв знам кой е най-вреден

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 12:41
Гост

А че Пеевски ще бъде приключен и в бизнес и в полити0ески, а май и във физически план ако не е в парламента, дали е казал? И не от българи. От руснаци и всякакви други мафиоти, с които се е здушил и е подвел

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 12:40
Гост

Да де, той сега свинята ще излезе най-онеправдан и съсипан. Жертва. Да го подкрепяме на вота. Как не

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2024 12:40
Гост

Ох да. А щот Пеевски няма планове за убийства

Хари
Хари
10 октомври 2024 12:29
Гост

А,този сега ли се сети да пропее?

Стоил
Стоил
10 октомври 2024 12:29
Гост

След дъжд, качулка!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 октомври 2024 12:26
Гост

Абе как така след като бъдат арестувани, всички стават особено честни, почетени и приказливи с огромно желание да съдействат на правозащитните органи? Много интересна закономерност наистина….