Европейският съюз на съдебните служители (EUR), в който членуват професионални организации от 14 държави от ЕС, както и от Азия и Африка, проведе годишната си работна среща в Съдебната палата в София. Домакин беше Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт“ (САОСВ), което е единствената организация в България, член на EUR.

Форумът беше открит от президента на EUR Валтер Шоки (интервю с него виж тук) и от председателя на САОСВ Александър Николов.

 „Вашето присъствие в този момент в България е изключително важно и полезно за нас, защото тук се обсъжда реформа в съдебната система, която е пряко свързана с нашите усилия за подобряване на статута на съдебните служители“, заяви Николов.

Президентът на EUR благодари за добрата организация на проявата и изрази задоволство от домакинството на българското сдружение, гласувано миналата година на Общо събрание на организацията в Прага.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов изпратиха поздравителни адреси до участниците във форума.

По време на форума представителите на европейската асоциация приеха като пълноправен член на EUR Асоциацията на съдебните служители в Румъния. Нейният председател Катлин Траустару благодари за доверието и представи дейността на организацията. В момента в румънската асоциация членуват 5000 съдебни служители, като те преминават през първоначално 6-месечно обучение и имат правно образование, което е задължително. Обсъдена бе и бъдеща кандидатура на организация на съдебни служители от Швейцария.

Христо Митков, член на Управителния съвет на САОСВ и вицепрезидент в EUR за България, представи българското сдружение и дейността му.

Срещата в София е първата, на която  е домакин Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт.

Основната цел на EUR е подобряване на ефективността и близостта на съдебната система до гражданите, както и хармонизиране на правните системи. Организацията работи в сътрудничество с различни органи и институции на Европейския съюз, както и за повишаване на квалификацията на съдебните служители и защитата на правата им.