Две комисии на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) – етичната и дисциплинарната, ще разгледат сигнала на заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов за това, че обвинител №1 Иван Гешев е нарушил Конституцията като е записвал разговор с члена на ВСС Йордан Стоев без негово знание и съгласие (виж повече за сигнала тук).

Това решиха днес членовете на ПК на ВСС на заседание, на което дойде лично главният прокурор и на което се забеляза напрежение между него и кадровиците, поискали отстраняването му от длъжност. В самото гласуване не участваха Гешев и Йордан Стоев. На заседанието не присъства само Огнян Дамянов, който е в годишен отпуск, а от думите на Иван Гешев се разбра, че е в Япония.

Сигналът на ВСС не беше в дневния ред. Предложението за включването му дойде от Калина Чапкънова. „Наясно сме колко е важна темата и в най-кратки срокове трябва да дадем отговор на всичко, което се случва и за всички обстоятелства“, посочи Чапкънова. Тя поясни, че не предлага проект на решение, а само сигналът да бъде обсъден и в хода на дебатите ще се избистри и решението.

Иван Гешев я попита какво е правното основание в сигнала, на което Чапкънова обясни, че няма такова, твърди се само нарушение на Конституцията. И отново посочи, че е редно писмото на Сарафов да бъде включено в дневния ред с оглед важността на темата.

Главният прокурор заяви, че няма да участва в това гласуване и призова четирима от петимата присъстващи членове на Прокурорската колегия, подписали предложението за освобождаването му, също да се отведат. Спомена поименно Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Йордан Стоев и Георги Кузманов.

Тогава Мутафова поиска да разбере дали Иван Гешев иска отвода и на Светлана Бошнакова, която също е сред подписалите се.

Жената просто е била в „Пирогов“. Някой просто е занесъл искането и тя го е подписала“, отговори главният прокурор като уточни, че не иска нейния отвод.

Този призив го разбирам като ваше желание аз да преценя на момента дали имам желание да депозирам личния си отвод. На този етап не виждам основание да си направя отвод по гласуването на дневния ред“, заяви на свой ред Чапкънова.

Иван Гешев обясни: „За да спестите срама на прокуратурата, да си направите отвод в името на българската прокуратура и на българската магистратска общност. Ще направя по-късно подробна мотивировка защо не трябва да участвате в гласуването. Въпрос на морал е“.

Намеси се Йордан Стоев, който заяви, че ще си направи отвод, защото той е една от страните в сигнала на Сарафов.

Що се отнася до отвода на останалите колеги – това е ваша процедурна хватка, за да не се разгледа точката“, обърна се Стоев към Гешев. Ако в заседанието не участват кадровиците, подписали искането, тогава няма да е налице кворум за провеждането му, защото ще останат само трима – Евгени Иванов, Пламен Найденов и Стефан Петров, а са необходими поне шестима души, за да заседава ПК на ВСС.

Главният прокурор отново взе думата и коментира направеното предложение така: „Ще постъпя достойно, но достойнството в днешно време не е това, което беше“. Светлана Бошнакова, чието оттегляне от гласуването не беше поискано, обаче заяви, че ако останалите членове на ПК, които са се подписали под предложението се отведат, и тя ще стори същото. И добави, че според нея сигналът на Сарафов първо трябва да мине през ресорната комисия.

Гешев сподели същото мнение: „Процедурата трябва да мине през комисия и след това в Прокурорска колегия. Такава е практиката. Явно има нова практика, много се бърза. Ясно е кой как ще гласува, давайте да го гласуваме – аз не се притеснявам. Това засилва усещанятат, които има обществото“.

Калина Чапкънова призова да не се правят внушения и да не се преиначават думите ѝ. И повтори, че нейното предложение е да бъде включен сигналът като допълнителна точка. „Разбирам, че много журналисти следят излъчването, но ние сме тук не да бъдем интересни, а да си вършим работата така, както правилата го изискват“, каза Чапкънова.

С 4 на 3 гласа (против бяха Евгени Иванов, Пламен Найденов и Стефан Петров, които не са се подписали под искането за освобождаването на главния прокурор), ПК на ВСС реши да разгледа сигнала, а по идея на Гешев той стана и първа точка в дневния ред.

След това Чапкънова предложи писмото на Сарафов незабавно да бъде насочено към етичната комисия, предвид изнесените факти в него, които да бъдат проверени.

Пламен Найденов допълни, че сигналът трябва да бъде изпратен и на дисциплинарната комисия с оглед изложеното искане за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор. Предложи с оглед процесуална икономия двете комисии да проведат съвместно заседание.

В етичната комисия участват Георги Кузманов (председател), Калина Чапкънова (зам.-председател), Гергана Мутафова, Йордан Стоев и Стефан Петров. А членове на дисциплинарната комисия са Пламен Найденов (председател), Евгени Иванов, Георги Кузманов и Йордан Стоев.

Евгени Иванов на свой ред каза, че ситуацията е уникална и на него би му било интересно да участва в съвместно заседание на двете комисии.

И на мен би ми било интересно да наблюдавам някои неща, но това не е тема, която да коментираме. Ако заседанието е съвместно, това би било нарушение на правилата. Процедурите в случай на етично нарушение и на дисциплинарно нарушение биха могли да бъдат в различни варианти съгласно ЗСВ“, отговори Гергана Мутафова.

Светлана Бошнакова посочи, че дисциплинарната комисия разглежда основно предложения за образуване на дисциплинарни производства, каквото в случая няма. Затова тя попита дали въобще тази комисия трябва да разглежда сигнала.

Въобще не сме стигнали до там да има предложение за образуване на дисциплинарно производство“, изтъкна Мутафова.

Калина Чапкънова допълни, че преди да пристъпи към разглеждането на сигнала по същество, въпросната комисия ще прецени дали е допустимо да се занимава с него.

В крайна сметка със 7 гласа „за“ (без участието на Гешев и Стоев) ПК реши да изпрати сигнала до двете комисии, които ще проведат самостоятелни заседания.

След заседанието Георги Кузманов, който е председател на етичната комисия, заяви пред журналисти, че няма пречка да се събират доказателства във връзка със сигнала на Сарафов, както и да бъдат поканени за изслушване замесените в казуса.

„Ще се стараем да свършим всичко в максимално кратки срокове, защото този случай е безкрайно неприятен за всички нас“, заяви Кузманов, който е един от подписалите предложението за освобождаването на главния прокурор.

Той каза, че след внасянето на искането, главният прокурор му се обадил. „Пита ме кой политик ми се е обаждал, казвам – никой, говорихме с колегите от Етичната комисия и взехме решение, че това е нещо, което трябва да направим в момента, защото държавата ври“, разказа Георги Кузманов като уточни, че не се притеснява, ако този разговор е бил записан.

По думите му единственият логичен изход от скандала е оставка. „Оставката е много личен акт. Ако аз бях в тази ситуация вероятно за честта на пагона бих подал оставка, за да спра цялото това неистово говорене по темата и замеряне с обвинения, които трудно биха могли да бъдат доказани, особено когато става дума срещу дума. Един казал, друг рекъл“, посочи Кузманов.

53
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
18 май 2023 12:43
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 10:14
Гост

Гьобелсовите похвати като „Цацата и чайка“, заменено от „Гешев е позор“ карат човек да се чуди това от сталинистите на Кремъл ли идва, или от комунистите на Байдън в САЩ. Всъщност разлика няма. При това мантрите не отговарят на истината – споразумението с Чайка е подписано от Борис Велчев още през 2008г. и то включи и мандата на Цацаров. Последният го продължи САМО до края на своя мандат. За подробности – https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2008/10/09/561876_ruskiiat_generalen_ „Съдебна власт“ – що е то? Някакво пожелателно определение дава Митов, а не Христо Иванов – „Митов: Идеята на съдебната реформа е да се изключи намеса на политиката… Покажи целия коментар »

Гешев е ПОЗОР!
Гешев е ПОЗОР!
18 май 2023 9:39
Гост

Гешо гешооо ти колко си позорен. В яда си тоя тип говори пасивно агресивно по най-грозния начин. Толкова да рушиш престижа на съдебната власт всеки път когато си отвориш устата не го е правел дори и убие… опа, прокурора Филчев… Гешев успешно надмина своя кумир.

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 6:03
Гост

Според сайта bird.bg заместник Главен прокурор е била настанена в общинско жилище-при символичен наем, и то на бул Дондуков. Как е било възможно-при положение,че няма право-доходът и дава възможност да наеме жилище от пазарен наем. Какви декларации са подписани, и изобщо подписани ли са за доходът?
Докога хиштростта ще е на пиедестал за инсталираните?

https://bird.bg/pironeva-municipal-apartment/

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 6:30
Гост

При кандидатстване за общинско жилище се декларара и заплатата, и наличните влогове. Как е възможно лице, което притежава пари в банка в нелош размер-видно от публично подадена декларация, да бъде настанено в общинско жилище. Очевидно до очевадност е ,че няма право на настаняване в общинско жилище-предвид размерът на заплатата и размерът на притежавания влог.

Керелка Песионерска , но още си работи
Керелка Песионерска , но още си работи
18 май 2023 14:55
Гост

Така е настанена и Дишева от много години и не мърда и не излиза въпреки високите доходи на нея а и на сейството й и не на последно място множество имоти в провинцията. ОООУППП извинете , но за нея явно може щото е член на съюза на съдиите. А също щото се облича с кондукторско сако въпреки доходите си възможности да не е опърпана , но това е демонстрация.

изПИКаните герберастчета
изПИКаните герберастчета
17 май 2023 22:42
Гост

Знакова победа записаха кукловодите зад ПП-ДБ, а в ролята на изиграните чрез искането за оставката на Иван Гешев са в ГЕРБ. Тази теза ласнира в социалната мрежа журналистът от СКАТ Ивелин Николов. „Не е приятно, че ПП-ДБ ни бутат към нови избори, но трябва да признаете, че поне са загрижени за качеството на законите в оставащите дни на парламента, лансирайки за шеф на правната комисия Стою. Но не казвам, че ПП-ДБ са идиоти. Само за месец успяха, чрез клатещата се глава в съгласие на Киро и игра на органи, да накарат ГЕРБ да се отрекат от повечето си убеждения, като… Покажи целия коментар »

Мегафон свири, гербераст плаче!
Мегафон свири, гербераст плаче!
17 май 2023 22:38
Гост

Издателят на ПИК Недялко Недялков: Докъде ни докараха „виртуозните“ ходове на Борисов и ГЕРБ: 1. Първият мандат е провален. 2. Мария Габриел няма да стане премиер. 3. Мария Габриел няма да е и еврокомисар. 4. Главният прокурор е превърнат насила във враг на ГЕРБ. 5. Няма гласуван ни един закон, няма избрани шефове на комисии, няма бюджет, но депутатската заплатка си тече, а цените по магазините хвърчат. 6. Мамин Стою – избран за шеф на правна комисия, като метафора на „националния консенсус“ с ППДБ+ 7. Борисов предложи на Асен Василев да стане финансов министър. 8. Електоратът на ГЕРБ е разколебан… Покажи целия коментар »

Доброжелател
Доброжелател
17 май 2023 22:26
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
недоброжелател
недоброжелател
17 май 2023 23:52
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
18 май 2023 8:09
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
17 май 2023 22:07
Гост

В петък Гешев внася искане за сваляне на имунинета на петдесетина депутата. Те скоростно му приемат закона за отговорността на главния прокурор, а ВСС задвижва скоростно процедурата по отстраняване. След много мъки съвместно го отстраняват и той влиза в политиката с летящ старт : „Аз исках, обаче се обединиха и не ми дадоха!“ Написана схема. Гледай Бойко Борисов как стартира.

гешефта
гешефта
17 май 2023 22:23
Гост

Ако го махнат, ще бяга с 300 при юдейските си приятелчета… В сериозната политика място за бивши слуги на мафията няма.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 22:44
Гост

Никъде няма да бяга. Това, че ти и аз не го харесваме не значи, че много хора няма да му повярват. Ти и за Бойко Борисов не си гласувал, /аз също/ но той управлява 15 години и ги биеше наред. И това си е факт. Написана схема. Ще видиш.

гешефта
гешефта
17 май 2023 23:54
Гост

Кой ще го остави този мильо-фатмак партия да прави? Забрави ли Цв. Цв.? И той се пробва с грешните американци, ама сега някой знае ли го?

Ха ха
Ха ха
18 май 2023 0:57
Гост

И къде ще стартира този „титаничен политик“ за който тъй тясна се оказа прокуратурата? В ДПС ли? Съмнявам си дори и там да го вземат за нещо различно от портиер и то на замъка в с. Дръндар!

Пеевският куц кон
Пеевският куц кон
17 май 2023 21:33
Гост

Не му е лесно да е толкова прост!

Казус няма
Казус няма
17 май 2023 19:06
Гост

Ами те не само трябва но са и длъжни да си дадат отвод. Практиката на ЕСПЧ е толкова изобилна и категорична,че всяко решение за отстраняване на Гевшев в което са участвали вносители на предложение за отстраняването му ще падне със страшна сила. Сами се обрекоха изначално на неуспех,ама като разбират от право колкото Стою от ПП и Мария Гаргамел от ГЕРБ,така ще е…

ЕСПкакво?
ЕСПкакво?
17 май 2023 19:47
Гост

Каква практика, ти не знаеш ли, че ЕСПЧ е соросоиден съд, който защитава правата на престъпниците и освен това дава невалидни указания, като това по някакво дело „Колеви“. Няма НПК, нама КЗПЧОС, има главен. Казал го е менторът на настоящия главен, който освен това е пазен от ЕСПЧ и подобни с червен конец на китката. Даже и Бог го пази, както стана ясно скоро.

хахахха
хахахха
17 май 2023 22:08
Гост

къв ЕСПЧ бе, те да го махнат, а после от умрял писмо ще чака… Боко ще му сипе на гешефта, ще се крие при менторите си в Израел, като Цветан Василев, Божков и другите утрепки…

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 22:11
Гост

Тази процедура пред ВСС не е съдебна процедура. Не подлежи на съдебен контрол. Както и да се произнесе ВСС е окончателно. Свирено.Четете повече.

Аноним
Аноним
17 май 2023 22:22
Гост

Правят го нарочно. За пред публиката ще свалят Гешев. Реално не правят нищо скопосно.

Мъж
Мъж
17 май 2023 18:06
Гост

Ако нямаше ограничение за призиви към насилие в правилата на този форум, бих попитал няма ли поне един мъж в тази прокурорска колегия, който да шибне два шамара на ехидничащия и държащ се обидно с представителките на женския пол. Не ви ли е унизително да стоите безучастно пред подиграващия се всъщност със себе си индивид?!?

имам чувството,
имам чувството,
17 май 2023 22:10
Гост

че ако ВСС не го махнат, ще има доста желаещи да му метнат един бой на този келеш с каскет…

Браво Каскет!
Браво Каскет!
17 май 2023 17:08
Гост

Ти си уникален, единствен и неповторим кандидат за наградата „Дарвин“! Няма начин да не успееш да убедиш всички, че я заслужаваш. Ще ти я дадат с удоволствие и облекчение в най-скоро време!

Оставка 8-те каскетчета!
Оставка 8-те каскетчета!
17 май 2023 16:35
Гост

А самият Иван Магнитски кога възнамерява да си направи на себе си отвод под формата просто наистина да си подаде оставката? Ако не го направи ВСС ще го направи вместо него, въпреки зависимостите им от Д.П.

Д.П. го похарчи
Д.П. го похарчи
17 май 2023 22:14
Гост

Хората на ГЕРБ и ДПС ще го думнат с кеф. Такава е сделката с европейските и американските партньори. Иначе няма папкане…

Росене стани Росинант!
Росене стани Росинант!
17 май 2023 16:06
Гост

Обаче всичките душмани политици копче не можеха да кажат на гл.прок като отиде в комисиите им, но тук една жена без проблем му обясни, че не е всевластен. Една жена от ВСС изми срама на всичките му душмани – рефроматори, които освен празни приказки, един зако не приеха като хората!

ганчо
ганчо
17 май 2023 16:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
&&&
&&&
17 май 2023 17:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Гешев = радост2
Гешев = радост2
17 май 2023 16:05
Гост

Мале, тотално се сбърках – започнах да се надявам Гешев да остане още малко на власт и да я използва срещу тея, които го избраха. Хора, дадох на късо!? Защитавам Гешев?!?!?!?! КАКВО СЕ СЛУЧВА?!?!?! Тея ни побъркаха…

Димо
Димо
17 май 2023 16:01
Гост

Най- добре е да си заминават и Гешев и ВСС.

Джони
Джони
17 май 2023 16:03
Гост

Напълно излишни са. Хора, които пренебрегват правото заради политиката.

Макаренко
Макаренко
17 май 2023 16:05
Гост

Внимавай, че за тези реплики мишобирят.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
17 май 2023 15:59
Гост

“…Иван Гешев я попита какво е правното основание в сигнала, на което Чапкънова обясни, че няма такова, твърди се само нарушение на Конституцията….“ Браво, браво- само това не очаквах от ВСС… Значи, ако може и ние, адвокатите, да използваме този квазиюридически двоен аршин- хем нямало правно основание, хем се твърди, че има твърдение за нарушаване на КРБ….ВСС отказа ли се изобщо от правото или реши, че политиката е най- важната, защото тя е над правото и не си струва да се използва правен и законосъобразен инструментариум при дейността й…Поредния шамар в лицето на Правото и в полза на Политиката…

Ей ей
Ей ей
17 май 2023 17:12
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Пенчо бре
Пенчо бре
17 май 2023 17:46
Гост

На вас никой не ви иска правното основание. Съдът сам си квалифицира исковете. Вие си напишете фактите, ама в изпълнение на чл.3 ГПК, ако е възможно, без да ги преиначавате.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2023 21:12
Гост

Правно основание = фактите
Правна квалификация = разпоредбите

Тука има ли нормални юристи или всички са некви ПУЦ-аджии, завършили свободни университети или курсове в чужбина

психопат от ЦПЗ - оригиналът
психопат от ЦПЗ - оригиналът
17 май 2023 22:16
Гост

Пак съм аз, преди се пишех „адвокат от САК- оригиналът“

Чочо
Чочо
17 май 2023 15:58
Гост

Как този човек не намери грамче доблест и да се оттегли.

Ники
Ники
17 май 2023 15:59
Гост

Така поне ще го запомним с нещо добро, което е направил.

Юлиян
Юлиян
17 май 2023 15:52
Гост

Сега всичко е в ръцете на комисиите.

Чавдар
Чавдар
17 май 2023 15:53
Гост

Дано вземат правилното решение.

Ники
Ники
17 май 2023 15:51
Гост

Усеща, че му идва краят и се чуди как да задържи кокала.

Симеон
Симеон
17 май 2023 15:44
Гост

Гешев става жалък.

Модератори
Модератори
17 май 2023 15:47
Гост

Сакън, че ще ти изтрият коментара. Само на Гешев е позволено да обижда.

Тити
Тити
17 май 2023 15:49
Гост

Най- добре е той да си подаде оставката. Защото е срам за прокуратурата.

Рики
Рики
17 май 2023 15:42
Гост

Гешев не разбира ли, че вече няма послушковци около него.

Лозан
Лозан
17 май 2023 15:41
Гост

Йордан Стоев добре му го каза на Гешев.

Нещастник
Нещастник
17 май 2023 15:32
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
17 май 2023 15:40
Гост

а ти си много етичен с този коментар, като обиждаш

Етики
Етики
17 май 2023 15:48
Гост

Да, само на Гешев е позволено да има непристоен език

вежливият лос
вежливият лос
17 май 2023 22:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица