Изслушването на Иван Гешев на извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE в Страсбург продължи само около 15 минути, след което той отказа да разкрие какво е казал пред евродепутатите.

Вчера Пленумът на ВСС гласува освобождаването на Гешев, сега се чака указът на президента. Главният прокурор напусна часове по-рано заседанието, като обясни, че отива на изслушването в Страсбург и обеща да е „доста интересно“. След това от прокуратурата обявиха, че той ще даде подробности по разследванията за корупция по високите етажи на властта, за „Барселонагейт“ и за „Златните кюлчета“, свързани с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Както винаги обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона с мониторинговата група, въпроси като зловредното руско влияние, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори. Аз ще изчакам решението на президента Румен Радев относно указа за моето отстраняване. Ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България“, каза днес Иван Гешев след изслушването в заседанието на комисията, посветено на ситуацията в България. На него беше поканен и правосъдният министър Атанас Славов, но вчера той обясни, че е предпочел да председателства заседанието на ВСС за освобождаването на Гешев и в Страсбург беше заместникът му Емил Дечев.

По-късно от прессекретариата на президента съобщиха, че предложението на Пленума на ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор е постъпило днес и вече се разглежда.

Преди заседанието на комисията в Страсбург стана ясно, че е бил направен опит да бъде осуетено изслушването на Гешев. Това обявиха от пресофиса на Елена Йончева (БСП), която е единственият български евродепутат в мониторинговата група.

„В момента Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опитва да отмени изслушването на главния прокурор. Докато президентът не вземе решение, Иван Гешев е все още главен прокурор на Република България“, заявиха от пресофиса.

Евродепутатът Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) заяви пред бТВ, че е имало предложение изслушването на Гешев да бъде отменено.

„Има внесено искане изслушването да бъде анулирано. Участниците ще решат в началото на закрито заседание. Искането е внесено от няколко групи с оглед на случилото се във Висшия съдебен съвет. Тези процеси не подпомагат добрия имидж на България и кандидатурата ни за Шенген. Румънците действат и то самостоятелно“, каза Радев преди заседанието, на което Гешев първо беше помолен да изчака пред залата, а след това все пак беше допуснат вътре.

Присъствието на Гешев в Страсбург стана причина и за дълги дебати във ВСС, свързани с правото му на защита в процедурата за отстраняването му. Според по-голямата част от членовете на Пленума той е злоупотребил с това си право, като не е изпратил свой заместник на заседанието на комисията или не е отложил заминаването си, а според друга част от членовете, ВСС трябваше да отложи дискусията по същество, за да може Гешев да присъства на него, защото в противен случай се нарушава Конституцията.

Миналата седмица Иван Гешев поиска да бъде изслушан и в парламента на закрито заседание, на което да говори за корупция и търговия с влияние по високите етажи на властта. Той е поканен да присъства утре на правната комисия в НС.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
13 юни 2023 22:01
Гост

Не мога да повярвам- всички събеседници- юристи, во главе с колегата Дерменджиев, в предаването “ Референдум“ по БНТ, се обединиха като един СРЕЩУ политическата каста и срещу избирането на парламентарна квота за висшите съдебни ръководители. Освен това, този път поне, НЕ МЪЛЧАХА и с думи прости обясниха на “умния“ бг електорат защо не може прокуратурата да е децентрализирана и какво означава , че прокуратурата е централизирана йерархична структура и защо това не може и не трябва да се променя…БРАВО на колегата Дерменджиев- поддържам на 100 процента неговото становище конкретно по този въпрос…

Глупости без край.....
Глупости без край.....
13 юни 2023 16:01
Гост

Само патица, като тази от АФЕРА може да си „мисли“, че Гешев има някакво политическо бъдеще в какъвто и да е проект, независимо на Кой!
Куците коне ги калкулират в графа „Загуби“ и до там!

само за сведение
само за сведение
13 юни 2023 15:33
Гост

МРЪСНАТА ЗАДКУЛИСНА СХЕМА НА МАФИЯТА. ГЕШЕВ, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, РАДЕВ. КАКВО ТОЧНО СЕ СЛУЧИ ЗАД ЗАВЕСАТА. ИЗМАМНАТА „ОПЕРАЦИЯ „ЧИСТИ РЪЦЕ“ 1 май 2023. Взрив покрай минаващия автомобил на главния прокурор Иван Гешев. От първия миг пиша, че е „инсценировка“ без знанието на Гешев, докато останалите под диктовка надават вой с апокалиптични възклицания заради атентата. Хладнокръвно обаче – за да се случи това, което се случва на 1 май т.г. – означава само едно: главният прокурор Иван Гешев ПРЕДИ това е дал знак, стреснал е по някакъв начин Онези, на които до този момент пази задника, че е непредвидим и че …… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 14:29
Гост

Ако си имал какво да кажеш до сега – да си го казал.
Аман от страхливци, правещи си евтин пиар!

Ехаа
Ехаа
13 юни 2023 14:26
Гост

Каскет, в България всички разбраха какъв страхлив глупак си, но ти си толкова тъп, че отиде и в Европа да ги убедиш, какво нищожество си! Е, успя!

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 14:19
Гост

С приказките ще си остане. Къщата в Барселона е купена през март 2013г. и Гешев удобно положи всички усилия да превежда документи с месеци и да осигури двугодишно пътуване на преписката между СП и СГП, за да може през март 2023г. да изтече давността. Сега се усети как са го прецакали да свърши работата и малко след това да му бият дузпата, но освен да плямпа, друго не може да направи. Обикновено така става когато обикновен тъпанар започне да се мисли за божий инструмент.

А за Б
А за Б
13 юни 2023 13:41
Гост

Този милиционер не е българин.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:23
Гост

Къде са сега проскубания трол и митко герберастчето да излязат като матросов на амбразурата да защитят този титан на правната мисъл и еталон за етика в съдебната система

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:18
Гост

Жалко лъжливо човече! Вчера напусна процедурата за отстраняването си от поста, защото имал много важни неща да каже в чужбина. А днес говорил няколко минути и нищо не казал, защото в България щял да го каже.

Който слугува на мафията, така става накрая...
Който слугува на мафията, така става накрая...
13 юни 2023 12:20
Гост

Определено има какво да каже и за Пеевски, и за Борисов. Но целта му винаги е била не да преследва престъпниците, а да ги изнудва с разкрития, за да не го пипат от поста.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 юни 2023 12:11
Гост

Каквото е имал да каже, да го беше казал по време на изслушването във ВСС. Ако направим една проста аналогия, каква трябва да е реакцията на прокурора или съдебния състав в наказателен процес по тежко обвинение, ако обвиняемият просто му скимне да напусне съдебната зала? Да, освобождаването на някой от поста не е наказателно производство, но нежеланието на главния прокурор да си върши работата води до много по-тежки последствия за обществото дори от тежките престъпления. И освобождаването му заради едно просташко изказване е същото, като да бъде съден сериен убиец за прегазено между многото убийства животно. Самият показен процес и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:11
Гост

Поредното пътуване за да говори 15 минути.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:21
Гост

Използва и последната възможност за селски туризъм

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:11
Гост

Да видим какво ще кажеш

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:10
Гост

Абе всичко е за парлама явно

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:10
Гост

Ако имате доказателства, трябваше да съставоте едно общо обвинение срешу Борисов. А не да пускате записчета

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:10
Гост

Глупости.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:09
Гост

Както каза днес Дараков, журналиста на НОВА в сАЩ, манталитета на народа трябва да се промени, за д има съдебна реформа. Щом сам искаш да дадеш 20 лв подкуп, а кмета на някой град и без да го питат ще подсигури 1000 гласа за партията му началник, то какво да говорим?

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:08
Гост

Пак глупости. Размитква се, като пътеписец и пътешественик

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:08
Гост

Нали отиде там за да го кажеш?

Попов
Попов
13 юни 2023 12:07
Гост

Тая група за демокрация осеен един доклад да напише, друго няма

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:04
Гост

Каквото е имал да каже е трябвало да се каже на съда преди поне една година. Това е поредният главен прокурор, който смята, че прокурарурата му е бащиния и разпространението на данни от преписки, което в момента прави, е поредното доказателство за това. Обвинения се внасят в съда, а не в Страсбург, нито в правната комисия.