Главният прокурор Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет (ВСС) становището си (пълния му текст с приложенията виж тук) по първото искане за предсрочното му освобождаване, внесено от шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС (повече за него виж тук). То беше за извършено тежко нарушение на служебните задължения от страна на  Гешев с намеса в разследването за взрива по кортежа му, след който заместникът му Борислав Сарафов каза, че главният прокурор устно е наредил до местопроизшествието да бъде допуснат израелски експерт, който бил на посещение в България.

В тази връзка Гешев пише в становището си до ВСС, че не е извършил каквото и да било нарушение на служебните задължения, като на първо място изтъква, че на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

„На първо място следва да се има предвид, че не само не съм, но и обективно не бих могъл да наруша служебните си задължения на главен прокурор, защото на датата 1 май 2023 г. функциите на главен прокурор в пълен обем са изпълнявани от мой заместник. Нарушение на служебните задължения не би могло да се извърши във време, в което не се изпълняват такива, за разлика например от действия, чрез които се накърнява престижа на съдебната власт, които биха могли да се извършат по всяко време от целия период на заемането на конкретната длъжност“, пише главният прокурор.

На следващо място той отбелязва, че дори и в деня на инцидента да е изпълнявал функциите си на главен прокурор, пак не би могъл да наруши служебните си задължения, тъй като с извършването на взрива и започналото разследване за тероризъм, е придобил качеството на пострадал и след това не е можел и не е изпълнявал каквито и да било служебни задължения във връзка с това разследване. Затова Гешев е издал изрична заповед, че и след края на командировките му, всички материали по това разследване трябва да се докладват на заместничката му Пламена Цветанова, а в нейно отсъствие – на друг зам.-главен прокурор Красимира Филипова.

Главният прокурор пише, че твърденията на шестимата членове на ВСС, които поискаха освобождаването му, са юридически несъстоятелни, но въпреки това излага и своята позиция по събитията от 1 май и присъствието на израелския експерт до мястото на взрива. Той категорично заявява, че не е давал указания или разпореждания нито на разследващите, нито на наблюдаващите прокурори, нито на присъствалия на местопроизшествието Борислав Сарафов или на други били около мястото на взрива.

Гешев казва, че зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров го е информирал, че е на среща с експерта по тероризъм и взривове, който след като разбрал за случилото се, предложил да отиде на мястото на атентата.

„Уведоми ме, че ще го заведе, за да се ориентира в обстановката и да прецени дали може със своите знания да е полезен, за да придобием представа за сериозността на ситуацията с оглед бъдещи защитни мерки. Изобщо не съм имал каквито и да било притеснения за посещението на израелския експерт в района, тъй като не съм го свързвал по какъвто и да било начин с работата на органите на досъдебното производство на местопроизшествието. Целта на отиването му в района бе експертна оценка на фактическото положение, за да придобием представа относно опасностите и необходимостта от допълнителни охранителни мерки предвид качеството ми на пострадал и заеманото от мен служебно положение“, обяснява главният прокурор.

След това той разяснява широкия смисъл на термина „местопроизшествие“, като подчертава, че в конкретния случай става дума за открито място и повече хора могат да формират мнение, включително и заради излъчените непосредствено след това множество кадри и снимки. Гешев се позовава на официалните позиции на прокуратурата след инцидента, в които беше заявено, че на местопроизшествието не са допускани лица, които нямат право да са там, включително чужди вещи лица.

„От посочените факти става ясно, че не съм давал каквито и да било указания или разпореждания на органите на досъдебното производство, израелският експерт не е участвал в действия по разследването по досъдебното производство, не е допускан на територията, на която е извършван оглед на местопроизшествие, и не е осъществявана намеса в работата на компетентните органи. С оглед изложеното предложението на шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочното ми освобождаване от длъжността „главен прокурор“, с което сте сезирани, считам за изцяло и изначално неоснователно“, пише в заключение Иван Гешев.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
26 май 2023 21:24
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
24 май 2023 10:15
Гост

Принципно, когато някой отсъства, в отпуска е, по друга причина е в невъзможност да си изпълнява задълженията и определи заместник, титулярът не може да отнеме от заместника си компетентността, учредена по заместване, докато не е преустановена тази невъзможност. Издадените от титуляра актове в хипотеза на заместване и без да е прекратена обективната невъзможност, са нищожни.Има практика и на ВКС, некви военни дела и разправии, бяха, работодателски. „Замествам“ – „заемам мястото на“, „поемам на функциите на“… Да се приеме обратното, – че дадената по силата на заместването на заместника компетентност, не изключва компетентността на титуляра, означава по едно и също време… Покажи целия коментар »

Мазен схемаджия
Мазен схемаджия
23 май 2023 23:19
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Забележително
Забележително
23 май 2023 21:47
Гост

Умопомрачаващи аргументи, направо разбиващи. Значи – като е в командировка и има заповед за заместване – вече не е главен прокурор. Обаче пък, въпреки това заместникът на заместника му се обажда да го информира за нещо си.
Особено ми хареса това с качеството на пострадал, как суспендира служебното му положение. И аз като правя искания в такова процесуално качество, наблюдаващият прокурор безусловно изпълнява исканията ми.
Изключителна юридическа подготовка и аргументация!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 май 2023 22:34
Гост

Ами не е в качеството си на административен ръководител и си има заместник, който да упражнява правомощията му в негово отсъствие, плюс това трябва да докажат, че е било нареждане, а не предложение.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 май 2023 17:00
Гост

А поемните лица не са ли точно това, проозволни хора осъществяващи граждански контрол върху следствените действия?

Джоров
Джоров
23 май 2023 16:26
Гост

Нямам думи какви глупости летят по цял ден в медиите

Светкин
Светкин
23 май 2023 16:26
Гост

Гешев, защо си мълча досега? Ако тия разкрития бяха направени преди година щеше да е съвсем друго. Но вече наистина е нужно държавническо поведение и ГЕРБ и ПП трябва да се коалират за да се измъкне държавата от кризата и липсата на бюджет. Преди една година обаче Борисов нямаше как да ползва бюджета, като лост. И можеше спокойно да приключите с него. Но ти си мълча тогава. Сега, като решиха да те разкарат, взе че пропя. Нищо не правиш за народа, а само за себе си!

Мишев
Мишев
23 май 2023 16:25
Гост

Няма начин да сте толкова прости

Харизанов
Харизанов
23 май 2023 16:23
Гост

Малко късно се сети да ти кажа!

Манол
Манол
23 май 2023 16:23
Гост

Вече ми писна да слушам за тоя, заклевам се.

По първи петли
По първи петли
23 май 2023 16:20
Гост

Време е да пропеят. Ама с факти и доказателства.

Сотир
Сотир
23 май 2023 16:18
Гост

Все повече започвам да си мисля, че този атентат беше инсцениран.

Петър
Петър
23 май 2023 16:19
Гост

Може би. След него започнаха тази офанзива срещу Гешев.

Филип
Филип
23 май 2023 16:15
Гост

Това вече заюриличва на съствзание между Гешев и Сарафов.

Симо
Симо
23 май 2023 16:16
Гост

Кой колко кирливи ризи ще извади. Обаче до тук само приказки.

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 16:14
Гост

Агитпропа извършва планирана операция срещу главния прокурор по сценария на отстраняването на Филчев. Дори не си правят труда да внасят изменения.
Майстора на Радев и ордата на Гоце толкова си могат, толкова и правят.

Zaki
Zaki
23 май 2023 16:14
Гост

Този път истината май няма да е по средата.