Георги Семерджиев, който беше осъден на 20 години затвор за жестоката катастрофа на столичния бул. „Черни връх“, при която уби две млади жени, отива на съд и по отделно обвинение за използване на фалшива шофьорска книжка.

От прокуратурата съобщиха, че са внесли в Софийския районен съд обвинителен акт срещу Семерджиев за случая от 14 февруари миналата година. Тогава, няколко месеца преди трагичната катастрофа, той е бил спрян от полицаи на кръстовището на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев“ в София. Семерджиев представил шофьорска книжка, която изглеждала все едно е издадена от властите в Швейцария, но проверка показа след това, че е фалшива.

Със същата книжка той беше спрян и през юни миналата година, но тогава успя да избяга от полицаите преди да бъде задържан. Ако вината му по това обвинение се докаже в съда, той може да получи наказание до 8 години затвор.

За причинената смърт на двете момичета Семерджиев беше осъден на 20 години затвор, но можеше да получи и по-тежко наказание, ако беше обвинен, че макар и непредпазливо, е действал самонадеяно, а не с небрежност. Това стана ясно от мотивите към присъдата, с която градският съд му наложи наказанието за общо пет престъпления. В тях съдът също припомни, че книжката му е била отнета още през 2008 г., след което не се е явявал повече на изпит, но пък има десетки актове и наложени наказания. В тази връзка Семерджиев твърдеше, че фалшивата му книжка е издадена в Швейцария през 2021 г., но не помни нито къде, нито пред кого е държал изпит. В крайна сметка съдът прие за доказано, че той дори не е ходил в Швейцария.