Употребата на седем вида наркотици зад волана вече няма да се доказва с установяването на каквото и да е било наличие на тези вещества в кръвта, а само ако са достигнали или надвишават определени прагове. Тази промяна, която може да бъде определена като революционна, предлагат министрите на здравеопазването Христо Хинков, на вътрешните работи Калин Стоянов и на правосъдието Атанас Славов. Те са огласили за обществено обсъждане изменения в Наредба № 1 от 2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози (пълния текст на проекта виж тук).

В специално приложение № 5 към наредбата са посочени видовете наркотици, за които се въвеждат тези гранични стойности. За всички останали остава т. нар. нулева толерантност и употребата им ще се приема за доказана с установяване на присъствието им в кръвната проба без значение каква е концентрацията им.

Ето какво предвижда проектът:

За амфетамин (AMP) доказана употреба е налице при концентрация в кръвта равна или по-висока от 25 нг/мл.

За метамфетамин (MET)25 нг/мл.

За 3,4-метилендиоксиметамфетамин (MDMA)25 нг/мл.

За тетрахидроканабинол (THC) се изследват две вещества и за всяко има съответен праг:

  • за тетрахидроканабинол 1 нг/мл
  • за карбокси-Δ9-тетрахидроканабинол10 нг/мл.

За кокаин (COC) също се изследват две вещества, за които има съответните прагове:

  • кокаин10 нг/мл
  • бензоилекгонин75 нг/мл

За хероин (HER) се изследват:

  • 6-моноацетилморфин – с праг 5 нг/мл
  • морфин с праг от 10 нг/мл

За морфин (MOR) прагът е 10 нг/мл.

„Резултатът от извършеното химико-токсикологично изследване на кръв се приема за установяващ употребата на наркотични вещества или техни аналози в случай, че същият е равен или по-висок от стойностите по приложение № 5. За установена употреба на наркотични вещества или техни аналози извън посочените в приложение № 5 се приема присъствието им в изследваната кръвна проба, включително на техни метаболити“, предвижда нова ал. 3 на чл. 23 от наредбата.

В проекта е предвидено и как се извършва изследването за употреба на тези седем вида наркотици (чл. 23, ал. 4): „Изследването за употреба на наркотични вещества от приложение № 5 се извършва еднократно с ползване на деутериран вътрешен стандарт, добавен към изследваната проба, и отчитане чрез прилагане на линеен калибрационен модел. Работният обхват на калибрационната зависимост се проверява чрез анализ на референтен материал с известна концентрация в деня на изследването на пробата, като се допуска отклонение до 10% спрямо неговата стойност“.

Тримата министри-вносители на измененията обясняват, че въвеждането на прагови стойности за част от установяваните при предварителното изследване наркотични вещества представлява способ, при който се дефинира кога аналитичният резултат от извършеното изследване на кръвната проба следва да се приеме като доказана употреба на наркотичното вещество.

Те сочат, че предложените стойности са „възприети в редица страни от Европейския съюз, кореспондиращи с характеристиките на ползваните у нас и в Европа тестове за предварително изследване за употреба (чрез изследване на орална течност)“.

„Въвеждането на посочените прагови стойности елиминира сега задаваните от съдебните състави въпроси към експертното изследване, касаещи времето на употреба на наркотичното вещество с оглед дефиниране на субективната страна на деянието, а именно доколко управлението на МПС е извършено непосредствено след употреба на наркотично вещество или негов аналог, както определя НК, и доколко водачът е наясно с това. По този начин категорично и еднозначно, въз основа на обективен аналитичен критерий, ще се доказва съответната непосредствена употреба на наркотичното вещество“, обясняват вносителите.

Те подчертават, че се въвеждат критерии за контрол на качеството на използваната аналитична процедура от изследващата лаборатория, доколкото експертното изследване на наркотични вещества в кръвна проба за целите на съдебната експертиза не ползва единен аналитичен протокол. А при необходимост от изследване на контролната проба кръв е предвидено същата да се извършва само в лабораториите, които към момента разполагат с повече от трима специалисти с опит в областта на съдебната токсикология.

Друго изключително ключово изменение в наредбата на практика регламентира това, което специалистите отдавна заявяват – че полевият тест може да се използва само за предварителен индикатор за употребата на наркотици.

Употребата на наркотични вещества или техни аналози, установена с тест, се потвърждава с химико–токсикологично лабораторно изследване на кръвна проба, а в случаите по чл. 5, ал. 4 – с химико–токсикологично лабораторно изследване на остатъчната орална течност (слюнка) по колекторния тампон на тест-касетата на теста, с който е установена употребата“, предвижда нова ал. 4а на чл. 6 от наредбата.

Както става ясно от предложения текст, ще има и случаи, в които за потвърждение на теста ще се използва не кръв, а слюнка. Това ще се случва, когато шофьорът откаже да даде кръвна проба и ще се използва остатъкът от слюнка от полевия тест за дрога.

„Към момента голям брой от лицата, установени с положителен резултат за употреба на наркотични вещества или техни аналози при предварителното изследване на орална течност (слюнка), отказват предоставяне на кръвна проба, което прави невъзможно доказването на употреба, респ. налагането на санкция. С предложената промяна, при подобен отказ като проба за изследване се изпраща тест-касетата от извършеното предварително изследване за допълнително лабораторно изследване чрез прилагане на доказателствен аналитичен метод“, обясняват тримата министри.

Като в мотивите за измененията заявяват, че по този начин употребата на наркотично вещество ще бъде категорично и еднозначно доказана по обективен и несъмнен начин.

Освен това проектът предвижда отказът от медицинско изследване и предоставяне на кръвна проба да се декларира на място, в момента на полицейската проверка.

В момента това става след като шофьорът вече е заведен от полицаите до лабораторията. „Анализът на практиката към момента показва, че в голяма част от случаите лицата декларират отказ от медицинско изследване и предоставяне на кръвна проба, което води единствено до ангажиране на ресурс на МВР за съпровождането им, както и излишно ангажират медицинските специалисти в лечебните заведения, при оформянето на необходимите по реда на процедурата документи. С предлаганата промяна се предоставя възможност при желание на лицето да откаже медицинско изследване и предоставяне на кръвна проба, отказът да бъде деклариран още на етап предварителна проверка, с което да се съкрати процедурата и да се пристъпи към изследването на остатъчната орална течност (слюнка) по колекторния тампон на тест-касетата на теста, с който е установена употребата“, обясняват авторите на измененията.

В проекта се предлагат промени и за друга ситуация от практиката – когато шофьорът откаже да бъде тестван на пътя, но се съгласи да отиде да даде кръвна проба. В тези случаи полицаите издават талон за изследване и определят срок за явяване болницата. Според тримата министри практиката показва, че в тези случаи „непридружаваното лице често пъти декларира употреба на алкохол и/или наркотични вещества в този прозоречен период от време, което на по-късен етап затруднява установяването на обективната истина“. Затова сега се предвижда полицаите да съпровождат шофьора до болницата, когато откаже тест за алкохол или наркотици на пътя, но иска да даде кръвна проба.

Промените в наредбата не засягат въобще проблема, който много шофьори поставят – че тестовете за дрога реагират на предписани медикаменти (повече за него виж тук).

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:50
Гост

­Г­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­ ­­­м­­о­­м­­­и­ч­­е­т­­­а­ ­в­и­­­ ­­о­ч­а­­­к­­­в­­а­­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?90923

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 13:49
Гост

Тези промени в сила ли са вече? Ако не, то кога предстои да бъдат приети?

jmdsofu
jmdsofu
27 октомври 2023 19:49
Гост

Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена–– https://e.vg/mono

N-ски съдия
N-ски съдия
27 октомври 2023 10:14
Гост

това е безумие, пълно. Значи – можеш да вземаш „умерено“, каквото и да значи това, наркотици и да няма проблем.По този начин, освен всичко друго, косвено се насърчава и пазара на наркотици

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 6:40
Гост

Струва ми се ,че пак се опитват да оневинят редовно използващите наркотици
,а хората които пият лекарства,пак ще горят невинни! Липсата на прагове за всички субстанции говори точно това! Невинен и свободен до излизането на кръвна проба, това трябва да се приеме,всичко останало е дискриминация!Пак се твори невероятна тъпотия! Скапаните дрегери,на които и полицаите не искат да се тестват съсипаха живота на толкова хора, които през живота си не са виждали наркотици!Долна държава!

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
26 октомври 2023 14:28
Гост

Проблемът е другаде- че в много от лекарствата за хипертония има съставки, които реагират на тестовете, дори да са кръвни тестове. Естествено, че всеки хипертоник си има рецепта, съгласно която си купува лекарствата, но- 1. ако тази рецпта е електронна, той лично няма как да я покаже на когото и да е било във вид на хартиена рецепта 2. трябва ли всеки шофьор- хипертоник, да пътува с личното си МПС само, ако освен малкия талон, си носи и някаква рецепта в хартиен вариант , доказваща, че пие определени лекарства за хипертония, в които може да се съсържат напр. прекурсори на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 7:23
Гост

Никой не те пита за рецепта, факта че тестват хора на 60+ години,хора, които наркотиците биха убили говори що за полиция имаме! Отлично знаят,че 90% от 50+ години пият някакви лекарства и с трепет очакват да бъдат похвалени поне ако приберат някой човечец!

Гери
Гери
26 октомври 2023 13:41
Гост

На всички е ясно защо шофьорът отказва да бъде тестван на пътя.

Лозан
Лозан
26 октомври 2023 13:26
Гост

Какви прагове за бяло или кафяво! Та той (тя) са си живи наркомани.

Димо
Димо
26 октомври 2023 13:27
Гост

Ще ги сопрат и ще са под допустимата концентрация. Ама после…нощта е млада. Знаеш ли каква беля ще направи.

Възмутен
Възмутен
26 октомври 2023 13:25
Гост

Тази промяна не е революционна. Това са лобистки прокарвания. За да може отново някое мамино синче да мине между капките.

Филип
Филип
26 октомври 2023 13:22
Гост

Значи, може да употребяваш, ама умерено. 🙂

Хари
Хари
26 октомври 2023 13:23
Гост

Пълна глупост!

Георги Ат.
Георги Ат.
26 октомври 2023 12:25
Гост

Значи аз си се друсам редовно, пия и шофирам едновременно, проблеми никога не съм имал. Веднъж се бях блъснал, обаче нали съм по въздействието на опияти хич не ми пукаше и се чувствах доволно. Обаче сега с тия прагове за 7 наркотика направо ще ми съсипят живота. Как да мина през 7 прага едновременно, умът ми не го побира? Никога не съм вземал седем наркотика на един път, а сега ще трябва. Започвам да се чудя – аз ли се друсам или тия дето правят правилата се друсат?

Д-р Хаус
Д-р Хаус
26 октомври 2023 13:39
Гост

Продължавай в същия дух! Само се старай да пазиш околните.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 11:02
Гост

Аз ли съм дрогиран или наистина предложението е прагът за всички тежки наркотици да е в пъти по-висок от този за канабис…?

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 11:35
Гост

Тотални малоумници. Ако си чаткал хероин вчера може да шофираш а ако някой е пушил трева около теб гориш

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 9:51
Гост

За добро е!

Кирилов
Кирилов
26 октомври 2023 9:51
Гост

Страшна каша става с тия наркотици и алкохол и пробите.

Игнатов
Игнатов
26 октомври 2023 9:51
Гост

Истината е, че трябва тестовете за наркотици да са полеви и да са много точни, но и бързи. Не да се чака по 4 седмици без кола за да се установи просто, че си пил паракофдал

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 12:39
Гост

4 седмици??? Вие сте от късметлиите, повечето чакат по 12-14 месеца!!!!

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 7:06
Гост

Какви 4 седмици,в момента хората чакат по 8-10 месеца,а дотогава без книжка, без кола, а може би и без работа!

Пешев
Пешев
26 октомври 2023 9:50
Гост

Това ми се струва много спорно предложение. Не знам

Moolov
Moolov
26 октомври 2023 9:50
Гост

Имам известни опасения, но да видим

Чилингиров
Чилингиров
26 октомври 2023 9:50
Гост

За мен това е добра идея!

Малина
Малина
26 октомври 2023 9:47
Гост

Ужас

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 9:47
Гост

Едно добро начало, поздравления за инициативата! Естествено ще има път да се измине, докато се изчисти практиката до нивата за тестване на алкохол, но все отнякъде трябваше да се започне.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 9:44
Гост

Аматьорите пак творят простотии.Нито един дори и идея няма ,какво ще последва от творбите им.

Чилингиров
Чилингиров
26 октомври 2023 9:49
Гост

Да, не знам дали сте същия човек от долния коментар или сте друг, но и към вас същото. Може ли да ни обясните в подробности какво ще последва и после да кажете на управляващите за опасенията си. Такъв експерт, който пише по форумите няма как да не е запознат много добре. А и те са диалогични хора.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 9:42
Гост

Тези явно не осъзнават, каква каша забъркват….

Чилингиров
Чилингиров
26 октомври 2023 9:48
Гост

Вие понеже явно сте супер компетентен – може ли да ни обясните каква каша ще забъркат, а после да кажете и на тия дето ги измислят тези каши за проблема. Виждат ми се диалогични хора. Вероятно ще ви изслушат. Понеже с едно просто изречение, че ще забъркат каша не изглеждате много запознат/запозната.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 11:11
Гост

27 години практика стигат ли или трябва да пиша роман.

нов
нов
26 октомври 2023 12:21
Гост

При изследване на слюнката и то останала в тест-касетата, много по-трудно ще се установи концентрация, а и много често и изобщо наличие на наркотик, който при изследване на кръвта би бил наличен. Т.е.- този който е по-недобросъвестен -отказва да даде кръв, ще е в по-благоприятно положение. Реално няма да се започват досъдебни производства, докато не бъдат изготвени токсикохимичните експертизи, защото само техните заключения ще имат значение дали си употребил наркотично вещество, т.е. едва тогава ще са налице достатъчно данни по смисъла на чл.211,ал.1 от НПК за образуване на ДП- вече Драг теста не важи. Също както е посочил първият коментиращ-… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 7:11
Гост

Въпросът е докато излезе пробата от лабораторията ти невинен ли си , наркоман ли си,кола и работа ще имаш ли?