Кратка обяснителна бележка – така Венецианската комисия нарича мотивите към проекта за промени в Конституцията, който ѝ беше изпратен за становище. Комисията най-сетне публикува позицията си (пълния ѝ текст виж тук), която беше гласувана в събота и за нея се знаеше само, че одобрява премахването на Пленума на Висшия съдебен съвет и доминацията на съдиите, избрани от съдии в съдийския съвет (повече виж тук).

„Който предлага законопроект, трябва поне да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините, поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие“, констатира комисията.

И дава пример с промените за правомощията на Министъра на правосъдието, като посочва, че за тях няма обяснение защо са необходими, нито анализ за възможното им въздействие, особено по отношение на баланса на властите. „По същия начин не се дава обяснение за промяната на компетенциите на Инспектората. Няма обяснение защо срокът на мандата на двамата председатели на върховните съдилища и на главния прокурор се намалява от седем години на пет и защо е възможно еднократно преназначаване“, пише Венецианската комисия. И изтъква, че много промени дори не са маркирани в мотивите.

Затова комисията заключава, че „съществуващата обяснителна бележка не обяснява съображенията зад всяко предложение и следователно е неадекватна за целите си“. И дава изрична препоръка властите да обяснят целта на всяко предложение, така че обществеността да е наясно с отражението и въздействието, което би имало новото законодателство.

Комисията определя като ключов компонент на конституционната реформа опита за промени в прокуратурата „с цел подобряване на нейната ефективност и отчетност, както и функционалната автономия на отделните прокурори“. И посочва, че самата тя е препоръчвала премахването на функциите на държавното обвинение извън наказателния процес. Но отправя и сериозна критика и препоръка за преразглеждане на орязването на правомощията на главния прокурор, като заявява: „И все пак не е в съответствие с принципа на прокурорска независимост главният прокурор да бъде повече администратор, отколкото прокурор и да бъде лишен от всичките му правомощия“.

В становището си Венецианската комисия споделя една от основните критики на българските юристи към проекта – за предложения състав на Прокурорския съвет. „За да се ограничи концентрацията на правомощия в институцията на главния прокурор и да се укрепи независимостта на прокурорите, проектите за изменения дават ясен превес на членовете на Прокурорския съвет, избрани от парламента, като осигуряват много малко представителство на прокурорите в Прокурорския съвет (само трима членове от десет). Въпреки че реформата има за цел да обърне тенденцията и да намали правомощията и влиянието на главния прокурор, тя трябва същевременно да избегне риска от политическо влияние върху прокуратурите и да предостави на съвета необходимата експертиза за изпълнение на неговите задачи“, заявява комисията.

Тя препоръчва да се даде възможност за балансирано представителство на прокурорите, като по този начин съветът се снабди с професионалната експертиза, необходима за изпълнение на неговите функции, като в същото време се изключи контролът върху тази институция от политическото мнозинство на деня и от прокуратурата.

Венецианска комисия препоръчва още:

  • Да се осигурят антиблокиращи механизми за ситуации, в които Народното събрание не може постигне мнозинство от 2/3 от гласовете за избор на членове на ВСС, на Прокурорския съвет, на Инспектората, както и на Конституционния съд.
  • Да се премахнат изпитателните срокове за съдиите или условията за непридобиване на статут на несменяемост да бъдат тясно дефинирани в закона
  • Двата съвета да могат да номинират кандидати за съответните инспекторати пред Народното събрание и само двата съвета да могат да ги отстраняват. Законът трябва разграничава ясно правомощията на инспекторите, които не трябва да посягат на конституционна роля на двата съвета по отношение на кариерата и дисциплинарната отговорност на съдиите и прокурори.
  • Съдийският и прокурорският съвети да не се претоварват с чисто административни задачи.

Що се отнася до измененията извън съдебната власт, комисията приветства премахването на изискването само за българско гражданство за народните представители, което самата тя е препоръчвала, но подчертава, че това е политически въпрос и вносителите дължат ясно обяснение за целите си.

Венецианската комисия определя като препоръчително изборът на президента за служебен министър-председател да се ограничи между няколко лица. Но и тя, както и българските конституционалисти, изтъква, че председателите на Народното събрание и на Конституционния съд не са подходящи. Затова препоръчва предложенията в тази връзка да бъдат преразгледани.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
11 октомври 2023 9:24
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 8:28
Гост

Дааа! И тези от Венецианската комисия явно са гадни путинисти! Как не ги е срам да спрат този законодателен устрем?

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 9:10
Гост

Интересното е,че руски представител има. Русия е пратила във Венецианската комисия представител да казва кое е в унисон с правовия ред.

Сдружение(бъд) -Инициатива за конституционна жалба
Сдружение(бъд) -Инициатива за конституционна жалба
11 октомври 2023 6:01
Гост

Другарки и другари, оставете само текстът за индивидуалната жалба. Другото-да се преработи. Но индивидуалната жалба до КС да се приеме-30 години чакане, изчака ми се чакалото.
А като се приеме с индивидуалната жалба, лично аз почвам законите по азбучен ред! Даже обмислям да регистрирам сдружение с примерно име-ИКЖ(Инициатива Конституционна жалба).

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 21:55
Гост

Няма нужда ВК да го обяви. Промените са напълно лишени отхсмисъл. Все пак са правени от пълни дилетанти, изпълняващи просто външни поръчки.

Заповед
Заповед
11 октомври 2023 6:02
Гост

Индивидуалната жалба до КС да остане!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 октомври 2023 20:16
Гост

Каква стана тя, Славчо Мусоргски излъга най-нагло в типичен протестърско-либерастки стил, мислейки си, че грантаджийските му номера ще минат пред народа, но най-трагичното е, че даже не се и учудвам.

333
333
10 октомври 2023 18:29
Гост

Славов излъга ли за доклада на ВК 2SgL9или него излъгаха. Няма как да разберем, тъй като няма журналист, да пита.

Консерватор
Консерватор
10 октомври 2023 18:05
Гост

Когато казвам, че либералите са глупави, имам предвид, че са страшно глупави До степен искрено да вярват, че това е било проект за реформа , който ще доведе до просперитет на съдебната власт. Не бъди либерал, мисли с главата си!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 16:43
Гост

Голяма еуфория се вихри около унищожителната критика на Венецианската комисия. Да, тя е заслужена не само от днес управляващите и от тези, които превърнаха съдебната система в удобна джвачка, но и от всички предходни ю/ЙОристи, които си позволяваха/ват с формални мотиви да прокарват нормативни актове.
Срамът е за всички!

Съдия от прованса
Съдия от прованса
10 октомври 2023 16:52
Гост

Да, еуфорични сме, защото тези хора с престъпно незнание и политическо лицемерие от години се занимават само със съдебната власт, което доведе до затъването й още повече.Като закриха специализираните институции какво се случи- корупция и наркотици се вихри по цялата провинция.Като преди време разделиха ВСС на две колегии, какво толкова стана полезно.А тези от ССБ въобще не искам да се обаждат, защото пословичната им професионална глупост и грантаджийски ентусиазъм окрилиха хората им в НС за нови глупости!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 9:50
Гост

Благодаря, че сте доразвил написаното от мен. Трябва да признаете, че от години всякакви нормативни текстове се придружават с формални или по – точно никакви мотиви.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 16:22
Гост

Понеже на лягане и на ставане се позовават на препоръките на ВК като безапелационна инстанция си го получиха- звучен шамар право в целта!

Любител
Любител
10 октомври 2023 15:56
Гост

Като афтори се афишират Боко, Пинокио и Шиши, всепризнати капацитети в конституционното право. Както се казва, не стреляйте по пианиста, толкова може , толкова свири

Великите юристи на ПП са въздух под налягане
Великите юристи на ПП са въздух под налягане
10 октомври 2023 15:09
Гост

Ситуацията при ППДБ и министър Славов е – Когато гръм удари, как ехото заглъхва. Този доклад на Венецианската комисия направо ги обезглави.

Съдия
Съдия
10 октомври 2023 14:48
Гост

Пак добре, Лекс! Защото Дефакто са се потресли и не съобщават въобще за становището! Чакат Мирославка да даде ценни указания за излизане от ситуация.

Съдия
Съдия
10 октомври 2023 15:47
Гост

Вече и Дефакто пуснаха статия, но не тяхна, а становище на БХК. Не стреляме по приятели, дори да са си за категорично острелване!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 14:28
Гост

Късане на дипломи и подаване на оставки!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 14:25
Гост

Шамар!

Оставка
Оставка
10 октомври 2023 15:03
Гост

По-скоро е десен прав в ченето с избиване на зъби. Министър Славов е за незабавна оставка. Така нагло излъга за съдържанието на доклада.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 14:02
Гост

Дечонко и Славов мълчат като………

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 13:53
Гост

Няма такъв резил. Май, май Георги Пирински ще се окаже много прав – проектът да се оттегли, изцяло да се преработи и тогава да се внася.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 13:52
Гост

Значи Министерството на правосъдието е спестило мноооогооо неща онзи ден. Сега разбирам защо – много ги е било срам, нали.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 13:50
Гост

Подозирам, че Путин е играл с ВК, нещо ми се вижда руската ръка и там, Венецианската комисия е дългата ръка на Путин за българската Конституция, не може такива велики юристи като Славов – 5 години адвокатски стаж, Христо Иванов – 0 години стаж, нещо гнило има при ВК, как ще критикуват този перфектен проект, който ще направи България една развита европейска държава.

friendly
friendly
10 октомври 2023 13:59
Гост

made my day 🤣

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 13:50
Гост

Поредните празни приказки. Само като ги видя, а и нашите пред ВК, става ясен и резултата- кръгла нула!

Ръбъла пасти да яде
Ръбъла пасти да яде
10 октомври 2023 13:48
Гост

Е няма такъв резил! Уж готовите от десетилетие промени в Конституцията от ПП и ДБ всъщност бяха разбити на пух и прах от всеки юрист и съсловие. Само Веницианската комисия чакаха като удавник за сламка да ги спаси, а тя ги закопа още повече.

хахахахаха
хахахахаха
10 октомври 2023 13:50
Гост

Е, не си прав и той е достоен за алеята на славата на конституционализма 😉

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 13:47
Гост

Становището е изключително обективно и посочва недъзи на проекта, които всеки юрист би изтъкнал, а и нашите вече посочиха ясно. Но акцентът с липсата на мотиви – същински, които да обясняват защо се прави нещо, какво се цели, какво се очаква, трябва да им е обеца на ухото

ПП (Прах за пране)
ПП (Прах за пране)
10 октомври 2023 13:41
Гост

Знаех си, че що министър Славов бърза да се похвали преди докладът да е публичен има нещо гнило. Сега става ясно защо. Този доклад всъщност е поредният пирон в ковчега на „гениалната“ Конституция на псевдоюристите от ПП и ДБ.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 13:48
Гост

Ей туй е то арогантността. Хубаво знаеш какво искаш, но като не знаеш как да го постигнеш, ми питай умните глави, дай им някой лев за труда и да ти направят разпоредби за свят, а не това недоразумение

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 13:40
Гост

И като сложим това, че разделянето на ВСС е за ВНС – Христаки и грантовата банда са пълно фиаско – резил, иначе с пропагандата са силни!