Съдийската колегия отложи избора на председател на районния съд в Благоевград, заради частно пътуване на един от кандидатите. И тъй като колегията беше уведомена за въпросното пътуване миналия четвъртък, макар да се твърди, че е било организирано още в началото на февруари, кадровици заподозряха опит за шиканиране на процедурата.

Всъщност това ще е петият опит на СК да избере шеф на РС-Благоевград. При предходните нито един от кандидатите не успя да събере необходимите осем гласа в своя подкрепа (виж още тук).

Кандидатите са трима – Атанас Иванов, който се явяваше и на предходни процедури, Калинка Иванова, която в момента е и.ф. председател и за пореден път е издигната за титуляр от Общото събрание на съда, както и Румяна Митева-Насева, която пък е в РС-Благоевград от 30 октомври 2023 г.

Преди изслушването председателят на Комисията по атестирането  и конкурсите Драгомир Кояджиков заяви, че миналата седмица е постъпило писмо от Атанас Иванов с молба изборът да бъде отложен, защото тази седмица му предстои частно пътуване. Иванов твърди, че то е организирано още в началото на февруари.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че молбата следва да бъде уважена. Той обаче отбеляза, че Атанас Иванов не е представил никакви доказателства за пътуването си, казал само, че е с личен автомобил, т.е. нямало как да представи самолетни билети. „Малко като шиканиране ми прилича това поведение. Следващият път трябва да представи доказателства за пътуването, каквито ще има, защото то ще е приключило и да бъде предупреден, че няма да има ново отлагане на същото основание“, заяви шефът на ВАС.

Атанаска Дишева го подкрепи като посочи, че СК трябва да отложи избора, за да не създава предпоставки за евентуалната му отмяна, ако такъв бъде осъществен.

Тя отбеляза, че датата на изслушването е била определена преди 20 дни, пътуването е било организирано в началото на февруари, т.е. Атанас Иванов е имал достатъчно време да предупреди Съдийската колегия, което би спестило идването във ВСС на другите двама кандидати, както и подготовката за заседанието от страна на кадровиците. „Това се нарича добронамереност при упражняване на определени права, на каквито Атанас Иванов е обърнал специално внимание в молбата си. При липсата на каквото и да е доказателство и при анализ, се налага елементарният извод, който вече беше изразен от г-н Чолаков“, каза Дишева, имайки предвид репликата за шиканиране на процедурата.

Така на 18 април Съдийската колегия ще направи пореден опит за избор на шеф на РС-Благоевград. Освен ако отново не възникне нещо извънредно.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Боряна Василева
Боряна Василева
02 април 2024 18:06
Гост

Нищо ново под слънцето. Шест века по-рано Макиавели пише във „Владетелят“ : „Не трябва да се забравя, че няма нищо по-трудно и което повече да пречи на успеха, от въвеждането на нови наредби. Въвеждането им прави неприятели всички, които са били облагодетелствувани от старите и сдържани защитници тези, които биха били облагодетелствувани от новите. Тази сдържаност се дължи отчасти на страха от противниците, на чиято страна са законите и отчасти на недоверието, с което хората се отнасят към новите неща дотогава, докато не проверят от опит ползотворността им. Винаги, когато противниците на новите наредби имат случай, ги нападат със стръв,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 14:36
Гост

ВСС са виновни. Защо насрочват избора по време на пролетната ваканция на учениците. Не всички от кандидатите са стари моми и ергени, без деца!!!!!!!

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 14:34
Гост

Другият път трябва да се разболее накой или да спука гума на магистралата и пак да се провали изборът за шеф на РС-Благоевград. Бива ли така, бе, да вземат накрая да изберат някой….. Ще стане много зле – и без това там атмосферата е с нож да я режеш. Най-добре са си така, както са в момента

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 12:29
Гост

Залагам 10 000лв, че този с частното пътуване, ще бъде действително избраният. С това, този показва нехайното си отношение към процедурата и такава ще бъде и работата му. Ще плачат гражданите за правосъдие, но с този безхаберко няма да го получат никога. Силата трябва да е в нашите ръце!

друг от Благоевград
друг от Благоевград
02 април 2024 11:42
Гост

Явно тези от ВСС поради възрастта си не съобразяват, че тази седмица децата са ваканция. Доколкото знам колегата Иванов има две деца и съвсем нормално е да е организирал почивка през време на ваканцията им.
Иначе защо не е предупредил, ами до началото на пътуването всичко може да стане – да се отложи по някаква причина,вкл. и поради заболяване на някой от пътуващите.

Николаев
Николаев
02 април 2024 11:58
Гост

Tака е. Говорят преди да мислят и то с предубеждения.

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 12:30
Гост

Напротив! Следва да представи доказателства, а не само да предупреди, че щял да пътува. Публичният интерес винаги стои НАД личният интерес на поредната калинка. То е ясно, че той ще бъде избран, а поведението му просто показва вътрешната същност на този безхаберко.

друг от Благоевград
друг от Благоевград
02 април 2024 12:37
Гост

Това може да го каже само човек без семейство и личен живот, а в Благевград изобилства от такива в РС. Това са ощетени от живота хора, озлобени към другите. Те трябва доста да поработят над себе си, но едва ли го осъзнават.
Разбира се, не казвам, че личните ангажименти трябва да изместят служебните, но правилото е разумен баланс, който в случая не се нарушава.

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:54
Гост

За съжаление не само в Благоевград е така – съдебната система се напълни с комплексари и злобари.

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 11:19
Гост

Това е капака

Тодоров
Тодоров
02 април 2024 11:18
Гост

Позорно. Също и смешно

Дунев
Дунев
02 април 2024 11:18
Гост

Изобщо на системата и е все тази какво ще правят хората със съдебните си спорове. Днес имаше статия в Лекс, че са осъдили съд за дето е забавил дело 12 години. Явно идеята е да ни откажат да полазваме съд и съдебна система.

Чилев
Чилев
02 април 2024 11:17
Гост

Има си хас. Може ли такова нещо?

Верониковa
Верониковa
02 април 2024 11:17
Гост

Това говори за отношението към работата

Пинчев
Пинчев
02 април 2024 11:17
Гост

Такива идиотщини само тука стават.

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 11:16
Гост

Абе трагедия

Димо
Димо
02 април 2024 11:14
Гост

Не виждам какъв интерес може да има Атанас Иванов да се отлага изборът.

Ники
Ники
02 април 2024 11:15
Гост

И аз. Той се е явявал на всички процедури до сега.

Щерев
Щерев
02 април 2024 11:11
Гост

Tоест, сагата продължава.

Димо
Димо
02 април 2024 11:08
Гост

Може и да казва истината човекът. Какво са тези съмнения!

Стоил
Стоил
02 април 2024 11:09
Гост

E, тогава защо не е предупредил по- рано?

Лозан
Лозан
02 април 2024 11:07
Гост

E, какви доказателства да представи? Касов бон от бензиностанция, или от Happy извън София?