Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не вижда никаква причина за оставка на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов заради скандала с групите за влияние в съдебната система около Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса.

Миналата година Борисов се обяви за оставка на тогавашния главен прокурор Иван Гешев, макар тогава да обясни, че това е позиция на парламентарната група, изречена не от него, а от номинираната тогава за премиер Мария Габриел. Днес лидерът на ГЕРБ беше попитан в кулоарите на парламента дали е време да поиска оставката и на Сарафов.

„Кое за кога е време, най-малко вие ще ми кажете. Няма да ви отговоря, защото не искам. Има си решение на ВСС“, отказа да отговаря първоначално лидерът на ГЕРБ, след което добави, че ако има причини, ще иска оставки. На повторно питане за Сарафов обаче той подчерта, че не вижда такива.

„Не виждам никаква причина. Виждам червени пирати, опит да се използва една комисия за политически цели, която надали им донесе успех“, каза Борисов, който вероятно визира вчерашното изслушване на Ивайла Бакалова и Веселин Денков в парламента, където те говореха за изнудването от Нотариуса, като няколко пъти заявиха, че проблемите на Денков с правосъдието започнали, след като протестирал срещу правителството на Борисов. Ивайла Бакалова беше основен свидетел и по разследването дали Борисов е купил къща в Барселона, което беше прекратено след отстраняването на Гешев.

За временното отстраняване на Борислав Сарафов обаче се обяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея и. ф. главният прокурор трябва да се оттегли от поста, докато трае разследването по случая „Осемте джуджета“, тъй като беше сниман в ресторанта с Петьо Петров. Тогава обаче Сарафов обясни, че снимката е правена, докато главен прокурор е бил Гешев и именно той го извикал в ресторанта, а след това не дошъл на срещата.

За тази снимка спомена в началото на седмицата в интервю за „Нова телевизия“ и шефът на ГДБОП Явор Серафимов, като каза, че е проведено сериозно разследване на групата на Петьо Петров-Еврото и са предадени 100 листа справка за дейността му, като в материалите по преписката било записано, че Борислав Сарафов е посещавал редовно ресторант „Осемте джуджета“. След това обаче вътрешният министър Калин Стоянов отрече пред бТВ тази информация.

В качеството ми на бивш директор на ГДБОП и настоящ вътрешен министър дебело подчертавам, че във водената разработка и справка към ГДБОП не фигурира името на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Т.е от проведените оперативно-издирвателни мероприятия не е установена съпричастност на Сарафов към кръга на проверяваните лица“, каза Стоянов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че засега ще се въздържи от позиция за евентуална оставка на и.ф. главния прокурор и ще изчака Борислав Сарафов да бъде изслушан от парламентарната комисия по казуса с Нотариуса. Иванов обаче посочи, че в случая са относими три въпроса: „Има ли извършено престъпление? Има ли действия, които уронват престижа на съдебната власт? Може ли човек, който е въвлечен в цялото това нещо да оглавява институцията, която трябва да извършва действия по този казус, да бъде лице на почистването на прокуратурата от тази огромна миазма?“.

„Показвам стандарта, от който трябва да се водим и мисля, че човек с професионално и лично достойнство сам трябва да си направи изводите“, каза лидерът на „Да, България“.

Междувременно МВР съобщи, че е задържан издирваният Илко Захариев от Сливен, известен като Червения пират, който водел скитнически живот и беше обявен за основен заподозрян за отправените заплахи срещу съдия Владислава Цариградска, Мария Габриел и още много публични личности.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
focela2705
focela2705
07 март 2024 10:31
Гост

So let’s check out the full information about the Longhorn Steakhouse Omaha menu with the price below.
Longhorn Steakhouse Wichita KS Menu

Ad nauseam
Ad nauseam
06 март 2024 10:57
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

jayit33679
jayit33679
05 март 2024 12:31
Гост

Jack In The Box Munchie Meals is only available between the hours of 9 PM. to 5 AM. It’s only for your late-night craving.
Jack In The Box Munchie Meal Menu Price

пенка
пенка
03 март 2024 15:07
Гост

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт–- http://gg.gg/ketoexpo

Анонимен
Анонимен
03 март 2024 12:55
Гост

Как ли ще се реагира, ако ВСС поиска оставката на Нинова в БСП? Или на Бойко Борисов, Кирчо или Денков!

Нека КС изтълкува как се избира(ше) гл. прокурор
Нека КС изтълкува как се избира(ше) гл. прокурор
02 март 2024 3:26
Гост

Наистина няма нужда на лицето Сарафов да му се иска оставката като и.ф. Главен прокурор, защото той НЕ е главен прокурор. Не беше избран от Пленумът на ВСС, а от колегията, и няма публикация в държавен вестник. В конституцията не е предвидена и фигурата на изпълняващ функциите.
Питайте Конституционния съд как се избира главен прокурор, по старата редакция на конституцията.

Анонимен
Анонимен
02 март 2024 0:27
Гост

Франциза
Всички прукори в България са Върли БАНДЮГИ и престъпници

Анонимен
Анонимен
01 март 2024 17:13
Гост

Горкия старец. Магнитски му виси над главата като демоклиев меч, посолството го е взело на ръчно управление, трябва да ходи на работа в парламента…Мъкааа. А трябва да крепи Сарафов още две години за да не му отменят прекратените дела.

Пенка
Пенка
01 март 2024 16:30
Гост

Отслабването без диета и гладуване не е мечта – това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват–> http://gg.gg/ketoexpo

Смешко
Смешко
01 март 2024 14:46
Гост

Как може така бе, Тиквоний ? Не видя ли последната снимка на Янкулов и АКФ ? Доказано! Полицаи работили за „нотариуса ! Може да е на частно, ама е факт. Как пък само ти не разбра колко велики са от АКФ…

Доказано от АКФ
Доказано от АКФ
01 март 2024 14:58
Гост

comment image

Неизвестен
Неизвестен
01 март 2024 19:52
Гост

Подлоги са, неразумно племе или по Паисий Неразумни юроде

от психиатрията
от психиатрията
02 март 2024 16:02
Гост

Зоз заман от снимки на платената банда на АКФ. Какво значи една снимка – едно голямо нищо. Всеки може да бъде сниман навсякъде и с всеки и …Простотия българска. АКФ са поръчкова организация!!! Николай Стайков заедно с Иванов и с бизнесмена Иво Прокопиев бяха сред главните действащи лица в скандала „АРГОгейт“. Стенограмите от тайните сбирки, на които политици от ДБ и журналисти като Стайков обсъждаха с бизнесмена с амбиции в политиката и съдебната власт Прокопиев кого да издигнат за президент. И дали това да не е тогавашният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов. АКФ впрочем играе и главна действаща… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
01 март 2024 14:26
Гост

Па как така Баце да иска да се махне тоя харен човек, я колко делца прекрати

Анонимен
Анонимен
01 март 2024 14:04
Гост

Ни напред, ни назад с тия от ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
01 март 2024 14:04
Гост

Пошлост. Ма народа като му е дал гласове да е първа политическа сила, така ще е. Народа да е мислил. А той няма това умение

Georgi
Georgi
02 март 2024 9:52
Гост

Без корпоративен вот и купени гласове няма и на 3-то място да се класират. Нещастници

Анонимен
Анонимен
01 март 2024 14:03
Гост

Щяхме да се изненадаме ако имаше желание да го сменя

Анонимен
Анонимен
01 март 2024 14:03
Гост

А, ще го сменя. Той не върши нищо. Идеално за мафиотските кръгове около Герб

Анонимен
Анонимен
01 март 2024 14:03
Гост

Да им имам основанията. Сарафов къде пък видяха, пе работи добре.

Анонимен
Анонимен
01 март 2024 14:02
Гост

То пък си има хас да иска. Всичко е супер, а.

Тошков
Тошков
01 март 2024 14:02
Гост

Е, тооо не сме и очаквали друго

Минев
Минев
01 март 2024 14:02
Гост

Е как ще вижда. Той му върши работа. Както беше преди каскета. Те са наредени главен и заместник с тая цел. Единия да замества в поръчките другия

Йордан
Йордан
01 март 2024 14:01
Гост

Aз виждам