Бившият вече съдебен инспектор Александър Мумджиев поиска да бъде възстановен като следовател в отдела към Софийската градска прокуратура (СГП), стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Засега кадровиците отложиха произнасянето си по молбата на Мумджиев. Най-напред ще го изслушат във връзка със скандала от миналата седмица.

Както „Лекс“ писа, на 9 май Мумджиев пристигнал във Враца за проверка в районната прокуратура. Настанил се в хотел, като от самото начало злоупотребявал с алкохол. По време на престоя си той няколко пъти отправял сексуални намеци към камериерки и сервитьорка.

Служителите се обърнали към полицията, местната прокуратура също извършила проверка. Пред разследващите персоналът на хотела споделил, че Мумджиев бил почти постоянно пиян, държал се непристойно като отправял и сексуални намеци, обяснявал, че е властта и такива като него имало само 10 човека в България, казвал, че е велик, че познава министри и много важни хора в държавата, към някои служители се държал „като с роби“ и т.н.

Мумджиев е бил за кратко задържан, а прокуратурата го разследва за извършването на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото като е отправял обидни думи към персонала (виж тук).

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов изпрати доклад с „данни за непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение на Александър Мумджиев“ на Народното събрание, на Прокурорската колегия и на главния инспектор Теодора Точкова.

В официална позиция ИВСС се разграничи от поведението на Мумджиев и поиска от Народното събрание неговото освобождаване. По закон парламентът избира и освобождава инспекторите.

В петък, 17 май, Мумджиев депозира оставката си в парламента. Той подаде и заявление до главния инспектор за прекратяване на трудовото му правоотношение като още същия ден Теодора Точкова издаде заповед, с която го обяви за прекратено, считано от същата дата (виж още тук).

Също на 17 май Мумджиев е подал молба в Прокурорската колегия, с  която иска да бъде възстановен на длъжността следовател в СГП, която заемаше преди да стане инспектор.

Вчера оставката му беше само обявена в Народното събрание, тъй като според решение на Върховния административен съд не е необходимо изрично гласуване.

Днес председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов докладва заявлението на Мумджиев. Но напомни, че на 22 декември 2023 г. колегията е възстановила магистратите-инспектори на длъжностите, които са заемали преди това, считано от датата на встъпването на новоизбраните инспектори.

Дамянов обясни, че решението на ПК от 22 декември е влязло в сила. „Според КАК ние имаме един влязъл в сила административен акт. Александър Мумджиев иска този акт да бъде изменен в частта относно момента, в който да бъде възстановен – не от встъпването на новоизбраните инспектори, а от 17 май. Това е ново обстоятелство, което влиза в хипотезата на чл. 99, т. 2 от АПК. Откриват се нови обстоятелства и нови писмени доказателства – прекратяване на трудовото му правоотношение с ИВСС. Инициативата за възобновяване на административното производство по чл. 100 АПК може да бъде на страна и в срока по чл. 102, ал. 2 от АПК“, каза Дамянов като поясни, че молбата на Мумджиев да бъде възстановен от 17 май се приема като искане за възобновяване на административното производство по чл. 99, т. 2 от АПК.

Дамянов каза още, че междувременно в Прокурорската колегия е постъпил и доклад от районния прокурор на Враца Камен Каменов за поведението на Мумджиев в хотела в града.

Този доклад е бил разгледан от етичната комисия към ПК, която е приела, че Александър Мумджиев не спазва в цялост изискванията на Кодекса за етично поведение на прокурорите и следователите и не притежава в пълнота необходимите качества, за да бъде възстановен като следовател.

Според Дамянов тези нови данни трябва да бъдат обсъдени, преди да се вземе окончателно решение по искането за възобновяване.

Затова той предложи колегията първо да възобнови административното производство, да изпрати доклада на РП-Враца на Александър Мумджиев, който да се запознае с него и да бъде поканен на заседанието на 29 май на изслушване.

Стефан Петров подкрепи предложенията за решения като допълни, че съгласно чл. 35 от АПК Александър Мумджиев имам право да се запознае с новите обстоятелства, а колегията трябва да го покани на изслушване, защото има право и да изложи своите съображения.

Единодушно колегията гласува предложенията, направени от Дамянов.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
27 май 2024 12:14
Гост

гуци,гуци,гуци….хайде влез в кочината де, не е толкова тясна

smallfran
smallfran
26 май 2024 10:22
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 21:30
Гост

Идеален е за следовАтел! Да го възстановяват, ще си падне на мястото! Всичките са му на акъла и нравствените качества, щом могат да взимат такива пари толкова години без да са свършили работа за 5 стотинки.

Дано ВСС постъпи разумно
Дано ВСС постъпи разумно
23 май 2024 10:10
Гост

Той една командировка не могъл да изкара, следователска работа иска, дето е най-тежката.

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 12:17
Гост

Тежко е….250 дни нямаш разпределено дело, как си морил скуката само ти си знаеш…Е, и колегите от карето за белота. Тамън мине октомври, дето се вика, вижда му се края. Усетиш, че празници идват, мислиш вече какво ще стягаш за Никулден, за Коледа, за Нова Година, за подаръците, за това че остават само 6-7 месеца за парите за дрехи, които вероятно ще отидат я за нови гуми, я за някоя екскурзия там да се разходи жената…и тогава, в най – неудобния момент, вземе че дойде дело. Не се търпи това!

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 8:45
Гост

Да си вземе дълъг отпуск и се погрижи за здравето си. Иначе няма да стане. Ако е алкохолно зависим, това си е сериозен проблем.

777
777
23 май 2024 8:20
Гост

Време е Мумията да отиде там,където му е мястото – на бунището!

ПАМЕТ СЛЕДСТВЕНА
ПАМЕТ СЛЕДСТВЕНА
22 май 2024 18:24
Гост

Той и Шиши с диплом от ЮЗУ започна шеметната си държавническа кариера от Столичното следствие!

С логистиката и любезното съдействие на ВСС.

Тоя филм сме го гледали!

Въпросът е, докога!!! ПО ДЯВОЛИТЕ!!!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 май 2024 18:07
Гост

Ем, ако не друго поне този симпатяга създава прецедент, който ще обогати юридическата общност с нестандартната фактическа обстановка и правна сложност.

Кадрите решават всичко!
Кадрите решават всичко!
22 май 2024 16:09
Гост

Изключително е подходящ за началник най-малкото на столичното следствие!
С тази висока банкетна култура е еталон, който поставя летвата високо даже и за следователите от НСл.С!
Вероятно и заради тези безспорни му качества ВПС, все още ПК, го е поканила за да го изслуша и вземе мъдро решение за този безценен кадър!

Цивилист
Цивилист
22 май 2024 18:20
Гост

Взе ми думите от устата.

566
566
22 май 2024 16:08
Гост

Тъй като лицето няма базови морални и нравствени качества – държи се системно като сФиня, то и възниква основание за отклоняване на възстановяването му в тази му част.

Поради което определи:

ОТКАЗВА НА МУМИЯТА ДА СЕ ЗАВЪРНЕ, ПОРАДИ ПРОЯВЕНИ ОСОБЕНО СВИНСКИ КАЧЕСТВА, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ОСОБЕНО ТЕЖЪК СЛУЧАЙ.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО!

Ad nauseum
Ad nauseum
22 май 2024 15:46
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

наблюдател
наблюдател
22 май 2024 15:46
Гост

Удивителна е липсата на достойнство у подобни индивиди. След като изцепките му станаха публично достояние и широко отразени в медиите, след като с удоволствие бе приета оставката му, а ИВСС се разграничи от него, пак се натиска да става магистрат. Наистина ли този човек не осъзнава какво причинява на себе си и семейството си? За пораженията на съдебната власт няма да коментирам, тя всеки ден се поразява сама с безумни присъди и решения. Вече си мисля, че в съдебните палати и в сградата на ВСС трябва да влязат екзорсисти и да прогонят злите сили, които са обладали обитателите им.

Анон
Анон
22 май 2024 15:18
Гост

Връщат го и веднага му с спрягат дисциплинарка с уволнение за накърняване престижа на съдебната власт, в контрола на която той е участвал при извършване на дисциплинарното нарушение.
Такива хора, с такива изцепки, не могат и не бива да се допускат да работят в държавни органи.

---
---
23 май 2024 15:34
Гост

Трябва да се помисли дали въобще може да бъде върнат , респективно назначен при известните към момента и преди назначаването му факти. И дали може да го махнат заради известни още преди назначаването му/връщането му факти и то при предходна длъжност , а не от тази , на която иска да бъде възстановен.

Анонимен
Анонимен
22 май 2024 14:17
Гост

За следовател категорично не става, но виж за скараджия е идеален!

Хари
Хари
22 май 2024 13:43
Гост

Oще един самозабравил се Шиши.

Последните 30 години
Последните 30 години
22 май 2024 15:47
Гост

СЕФТЕ!

Любител
Любител
22 май 2024 13:17
Гост

Мумджи – Ко ши ям и пия, бре, па и жените ще ме заобикалят, като съм без пари и власт

Кокев
Кокев
22 май 2024 13:04
Гост

На всички стана ясно, че е пиянде. Като иде да работи и установи нередности, в качеството си на следовател, е нима ще очаква, че съда ще вземе предвид доказателствата му?

Момчилов
Момчилов
22 май 2024 13:04
Гост

А не се ли замисля, че вече никой няма да го взема на сериозно?

Кристов
Кристов
22 май 2024 13:03
Гост

Аха. Като е изтрезнял и е решил пак да става следовател

Анонимен
Анонимен
22 май 2024 13:03
Гост

Господина явно си има проблеми. И не виждам как след подобно оронващо престижа поведение в хотел по време на командировка ще може после да се върне на тази длъжност

Анонимен
Анонимен
22 май 2024 13:09
Гост

Уронващо , научете правописа, после се изказвайте

Анонимен
Анонимен
22 май 2024 13:02
Гост

Потресаващо поведение

Анонимен
Анонимен
22 май 2024 13:01
Гост

Защо изобщо се занимават с него ако е системен алкохолик?

Анонимен
Анонимен
22 май 2024 13:01
Гост

Какви очи има този човек за да се яви отново да иска да работи?

Чепилов
Чепилов
22 май 2024 13:01
Гост

Много много нагло

Хари
Хари
22 май 2024 13:00
Гост

Добра работа на местната прокуратура.

Лазар
Лазар
22 май 2024 12:57
Гост

А, сигурно ще спре да пие и да се държи безобразно.

Йоско
Йоско
22 май 2024 12:57
Гост

Вълкът козината си мени…

Геро
Геро
22 май 2024 12:56
Гост

Изключително нагъл е.

Чепилов
Чепилов
22 май 2024 13:05
Гост

Не очаквах, но да.

Анонимен
Анонимен
22 май 2024 12:49
Гост

По действащата конституция две години няма право да работи като магистрат, така че пак ще го докара до встъпването на новите инспектори. През това време ще си почине и ще изпие обезщетението от 20 заплати.

Мунчо
Мунчо
22 май 2024 15:50
Гост

Явно разчита на нещо – ВСС, ВАС. ИВСС, законодателство.

Таквиз ми ти работи, пък вие продължавайте да вервате, че у нас има правосъдие само защото има министерство на правосъдието.