Завземането на бизнеса на Явор Златанов и баща му Илия Златанов от кръга „Осемте джуджета“ чрез промяната на собствеността и управлението на фирмата им „Изамет 1991“ е нищожно.

Това потвърди и Софийският апелативен съд (САС) по заведеното от Явор Златанов дело. Миналата година Софийският градски съд прие (СГС) за доказани отрицателните установителни искове, с които Златанов поиска решенията на Общото събрание за завземането на фирмата му от подставеното лице Кристиян Христов да бъдат приети за невзети.

Баща и син Златанови спореха за фирмата, докато през 2019 г. Илия Златанов не потърсил помощ от бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Бизнесменът разказа пред „Антикорупционния фонд“ преди 4 години, че вместо помощ, Петров и кръгът около него са присвоили фирмата, парите и злато за над 4 млн. лева на семейството.

Синът му Явор пък разказа, че е бил арестуван и изнуден да се подпише, че се съгласява да приеме за съдружник във фирмата близкия до Петьо Петров – Кристиян Христов, а двамата с Илия Златанов вече да не са управители на „Изамет“, а това отново да е Христов. Подписването е станало в болница „Лозенец“, където Явор Златанов е откаран от ареста, за да му бъде извършена спешна хемодиализа и подписал под заплаха за живота му.

Именно провеждането на Общо събрание за вземане на тези решения оспорва в съда Златанов, а двете инстанции са категорични, че според събраните доказателства такова събрание реално не се е случило.

Според решенията в протокола от това общо събрание, което Златанов отрича да е проведено, Кристиян Христов е приет за съдружник, променен е адресът на фирмата, капиталът е увеличен от 5000 на 6000 лева, а разпределението на дяловете е 60 дяла от по 50 лева за Илия Златанов, 40 дяла от по 50 лева за Явор Златанов и 20 дяла по 50 лева за Христов. Освен това Златанови са освободени като управители на „Изамет“, като Илия Златанов е упълномощен да възложи управлението на Кристиян Христов. Общото събрание е дало съгласие Христов да извършва търговски сделки, спадащи в предмета на дейност на „Изамет“ без съгласието на дружеството, както и да участва и да заема ръководни длъжности и в други дружества с ограничена отговорност със сходен предмет на дейност.

Защо събрание изобщо не е проведено?

В исковата си молба Явор Златанов разказа как още през 2019 г. е бил арестуван и му било обяснено, че за да излезе от ареста, трябва да прехвърли дяловете си от „Изамет“, а междувременно бил лишен от парите, златните си монети, автомобилите, фабриката, готовата продукция и складовите си наличности за 2 000 000 лева.

Златанов разказва, че след като все пак мярката му за неотклонение била променена Петьо Петров започнал да му изпраща хора с ултиматум да му прехвърли дяловете си. В началото на 2020 г. бил поканен от представител на Петров – адвокат Десислава Коцева, в заведение в София, където на входа трябвало да остави телефоните си. След това тя го заплашила, че ако не прехвърли дяловете си във фирмата на посочено от нея и Петров лице, ще влезе в затвора, а бебето му ще остане без баща. Този разказ Златанов сподели и в интервюто си за „Антикорупционния фонд“, като думите му бяха, че „тази жена се държа като най-бруталната мутра, която съм срещал някога в живота си“. Адвокатката му обяснила също, че Петьо Петров е много влиятелна личност и му заявила, че докато Иван Гешев е главен прокурор, ще прави каквото му кажат, за да не изчезне.

Златанов отначало отказал, но на 16 март 2020 г. отново бил арестуван и тогава вече имал нужда от хемодиализа, а на 18 март бил откаран в болница „Лозенец“.

На 23 март бил вече в изключително тежко състояние, когато му казали, че отпред са се събрали следователи, адвокати, съпругата на Петров – Любена Павлова и баща му Илия Златанов. Адвокатката на Павлова го накарала да подпише документите, докато е в болничната стая, а той твърди, че e подписал, защото не e бил в състояние да вземе адекватно решение и му се наложило да направи труден избор – между кражбата на бизнеса и живота и здравето си. След подписването всички напуснали болницата, а мярката му за неотклонение била променена на домашен арест.

Според показанията на адвокат Коцева тя е пристигнала в болницата заедно с Илия Златанов и Кристиян Христов и е изготвила предварително протокола за въпросното общо събрание, като твърди, че имало предварителни разговори между Златанови. Никой обаче не е виждал Явор Златанов и Кристиян Христов заедно, а и той, и съпругата му заявяват, че двамата никога не са се срещали. В протокола от общото събрание пък изрично е написано, че то е проведено присъствено с участието и на тримата. Освен това от Областна служба „Изпълнение на наказанията“ са уведомили съда, че Златанов е бил задържан на 16 март и е бил освободен от ареста на 24 март. За периода на задържането пък, включително на 23 март, той не е бил посещаван нито от баща си, нито от Кристиян Христов.

Заради това и съдилищата приеха, че на 23 март Общо събрание на съдружниците в „Изамет“ практически не е проведено, а само са извършени нотариални заверки на протокол от него, но всъщност решенията са взети на друга дата.

В решението си съставът на САС с председател и докладчик Иван Иванов пише, че доказателствената сила на нотариалното удостоверяване на съдържанието на протокола е категорично опровергана, от което следва, че на 23 март 2020 г. не е било проведено общото събрание на съдружниците.

Съдът припомня и практиката на Върховния касационен съд, според която конкретните хипотези на липсващо решение като основание за нищожност са две – когато въобще не е проведено общо събрание на търговското дружество или когато такова е било проведено, но въпросът не е бил предмет на обсъждане и не е взето решение на това събрание.

„От установената от доказателствата фактическа обстановка произтича категоричния извод, че в настоящия случай въобще не е било проведено общо събрание на търговското дружество, поради което и атакуваните в молбата решения са нищожни, тъй като са невзети/ липсващи решения. При този извод като несъстоятелно следва да бъде преценявано оплакването на жалбоподателя, че съдът не обсъдил въпроса, че в случая не се касаело за невзети/ липсващи решения, а за взети неприсъствени решения“, пише САС.

Без виновни

След отстраняването на Иван Гешев, и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов назначи пълна проверка на всички преписки и досъдебни производства по казуса с „Осемте джуджета“, като от прокуратурата разкриха, че още преди три години е била извършена проверка от инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП), която е констатирала „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализираната прокуратура, свързани с „Осемте джуджета“. Тя е била изпратена на Иван Гешев, като в нея е било обърнато специално внимание на нарушенията при връщането на големи суми пари и злато като веществени доказателства. Последствия обаче нямало.

Във връзка с тези пари и злато, миналата година прокуратурата повдигна обвинения на Петьо Петров, Любена Павлова, както и на прокурор Дилян Деянов. Обвинителят беше обвинен за длъжностно престъпление за това, че е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззетите монети на лице, което не е трябвало да ги получи, а Петров и Павлова са обвинени за вещно укривателство, тъй като са укрили златото. Преди месец пък стана ясно, че постановлението, с което Деянов е бил привлечен като обвиняем е било отменено поради липса на доказателства за извършено престъпление. Обвинението на Петров пък е задочно, защото той се укри още в края на май, когато беше обявен за издирване.

През есента на миналата година обвинение за длъжностно престъпление получи и прокурор Константин Сулев. Прокуратурата твърдеше, че той е извършил длъжностно престъпление като нарушил, а също така и не е изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Пепи Еврото и на Кристиян Христов. Това дело обаче беше прекратено от съда, който прецени, че деянието на Сулев не е престъпление.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
07 август 2024 15:21
Гост

Разкарай се в канала си, мошеник!

Bon11
Bon11
07 август 2024 15:00
Гост

Добър ден, Използвам този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в съдружие с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, вашата къща, вашия брак, консолидацията на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всички ваши финансови нужди, независимо от причината… Ние сме тук, за да ви помогнем с надеждна, бърза, много е практично. Обикновено начисляваме лихва от 2%. При интерес се свържете с нас на следния адрес: bonthierry373 @gmail.com Удовлетворението на клиентите е нашата единствена… Покажи целия коментар »

цитат
цитат
07 август 2024 14:08
Гост

Цитат от фейсбук страницата на Lena Borislavova (в мнението заличих с инициали едно от имената, но на страницата й е посочено)-мнението може да бъде прочетено свободно на посочената страница: цитат: „Преди месеци бе публикувана справка от 2022 г. на ГДБОП за участие на служители на МВР в организирана престъпна група за имотни измами, изнудване на граждани, съдии и прокурори (групата около Пепи Еврото и Нотариуса), което разследване е започнато в кабинета на министър Рашков. Зададох въпрос на вътрешния министър какви мерки МВР е предприело спрямо тези поименно посочени свои служители, а именно: ➡️ На стр. 6: лица с инициали П.В.,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 август 2024 12:44
Гост

Тюх,сега Емито трябва да търси нова работа на зетя. Е, предлагам,че като апелативен прокурор няма да е трудно.

Анонимен
Анонимен
07 август 2024 12:50
Гост

Ще намери, ще намери, има далавери, а и Сарафов и е обещал да я прави зам.главна. Ще има КЕШ

Анонимен
Анонимен
07 август 2024 12:26
Гост

„Без виновни “
Правосъдието на България
Без коментар

Колко прокурори са арестувани?
Колко прокурори са арестувани?
07 август 2024 11:52
Гост

А колко прокурори , следователи и милиционери, замесени в рекета-да подпише прехвърлянето на бизнеса, иначе няма да има хемодиализа за сина му са арестувани? ЗАЩО НЯМА МАСОВИ АРЕСТИ НА ЗАМЕСЕНИТЕ В РЕКЕТА ПРОКУРОРИ? Същия въпрос и за златото-че на паркинга на спец прокуратурата има камери, къде е записа от кражбата? И изобщо защо няма десетки арестувани прокурори ,замесени в тежка клубна дейност, към двата клуба. Че лицето Любена дори пред медиите разказа, за някои от прокурорите на заплата към клубовете. Има и в медиите снимки на прокурори-клубари. Защо няма масови арести, и защо не са арестувани прокурорите, отказали да обвинят… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 август 2024 11:58
Гост

Въпрос и към адвокатурата-поне на трима адвокати , тангиращи към клубовете имената им излязоха в медиите. Вклч и на адвокати, участвали в имотните „действия“ на нотариуса, според медиите поне 200 гражданина са загубили имотите си. Защо на ОСАС не е промъцана ни дума, ни вопъл за дейността на адвокатите, близки до клубовете? Защо няма дисципка, да провери медиините твърдения за действията на адвокатите, близки до магистратските клубоне? Адвокат, близък до нотариусите и до клубът на джуджетата(човекът -собственик на асансьорния завод спомена и конкретни имена на адвокатите, съучаствали в рекета и заплахите, тоест има откъде да се почне , ако адвокатурата… Покажи целия коментар »

Щерев
Щерев
07 август 2024 11:41
Гост

Kак така без Общо събрание ще се вземат тези решения?

Симо
Симо
07 август 2024 11:51
Гост

А и кой нотариус завери протокола?

Анонимен
Анонимен
07 август 2024 13:07
Гост

В.И. – корпулентна баба-депесарка, тип „дерЕбей“

Любопитен
Любопитен
07 август 2024 15:17
Гост

Нищо не се чува за него. Явно нотариусите са свещени крави за прокуратурата.

Ицо Торбалан, конституционалист
Ицо Торбалан, конституционалист
07 август 2024 11:08
Гост

Съдът ни е песен! От Америка за България.

Анонимен
Анонимен
07 август 2024 10:53
Гост

Като сме казали А, да продължим…..
„В решението си съставът на САС с председател и докладчик Иван Иванов пише, че доказателствената сила на нотариалното удостоверяване на съдържанието на протокола е категорично опровергана, от което следва, че на 23 март 2020 г. не е било проведено общото събрание на съдружниците.“
КОЙ нотариус завери протокола, още ли е нотариус, проверена ли е дейността му, или „адвокатите на държавата“ пак ще излязат сухи от ситуацията?
САК и ВадС какви мерки взеха относно тази адвокатка?

Нотариус на годината
Нотариус на годината
07 август 2024 12:40
Гост

Заверката е от една персона, наградена като Нотариус на годината от едни много „престижни“ награди, връчвани на „бляскава“ церемония. Наградените – обичайно представители на специнституциите и на Българската съдийска асоциация

Милева
Милева
07 август 2024 10:15
Гост

На кой ли топъл остров си пие коктейлите Пепи…

Мда
Мда
07 август 2024 15:45
Гост

Пие ама заедно с рибите в подводното царство, същото важи и за нотариуса ама той с червеите.

Дроснев
Дроснев
07 август 2024 10:14
Гост

Като ни знам качеството на кадрите по всички държавни институции… Се хващам за главата (извинявам се за генералния извод има и свестни хора навсякъде, но все пак)…

Анонимен
Анонимен
07 август 2024 10:09
Гост

Докато не се изроди комунистическото + още няколко поколения тази държава ще остане помийна яма

obektiven
obektiven
07 август 2024 11:13
Гост

Лекувай се човече. Иначе ще продължиш да сънуваш комунисти и комунистическо.

Ариел
Ариел
07 август 2024 11:54
Гост

A, защото по времето на Боко водата е чиста като на Малдивите.

Кака Ви
Кака Ви
07 август 2024 10:08
Гост

Не реформа й трябва на нашата съдебна власт, а изривне и започване отнало…

Бате ви
Бате ви
07 август 2024 11:05
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Димо
Димо
07 август 2024 12:04
Гост

Няма друг начин.

Макак
Макак
07 август 2024 10:05
Гост

Как така, такива работи не могат да стават – Конституцията гарантира абсолютно спазване на законността и независимостта на отделните прокурори, чрез установения върху тях надзор от главния прокурор, който пък е абсолютно политически неутрален и неподвластен на каквито и да е нерагламентирани влияния. Ако не вярвате, четете във вчерашния ДВ решението на КС. Питайте и Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите дали е възможно това, което се е случило на Златанови

Калоянов
Калоянов
07 август 2024 10:11
Гост

А кой предлага главния прокурор 😀 у нас няма нещо, което да не е политическо и от тсм няма нищо независимо

Кирилов
Кирилов
07 август 2024 10:03
Гост

Сарафов е бил и той в играта, как ще намери виновни…

Анонимен
Анонимен
07 август 2024 10:03
Гост

Каскета в действие

Ad nauseum
Ad nauseum
07 август 2024 11:04
Гост

Съдът е цвете. Не – РАЙСКА ГРАДИНА с райски газ.

Златю Сребрев
Златю Сребрев
07 август 2024 12:08
Гост

Да, повечето пари имат странното свойатво да опияняват. 🙂

Велемир
Велемир
07 август 2024 10:02
Гост

Тази история ме ужасява само по себе си, а като се замисля, че просто случая се разчу и вероятно има доста други за които не знаем, ми става зле на стомаха

Ad nauseum
Ad nauseum
07 август 2024 11:02
Гост

За сметка на ПРБ … съдът е цвете, нали?

Ице, Ице … продадена невесто!

Алексиева
Алексиева
07 август 2024 10:01
Гост

Да се обърнеш към прокуратурата за нещо и тя да ти изземе бизнеса е така за кеф… Българска реалност

Журналистът
Журналистът
07 август 2024 9:52
Гост

Сега Русинова трябва да отговори: живее ли дъщеря й с Кристиян Христов и успели ли са да разпродадат машините в завода, докато трае делото? Колко е спечелила от участието си в таза гнусна далавера?

Милева
Милева
07 август 2024 10:16
Гост

Съвсем на теленовела го обърнахме, но признавам, че и на мен ми е любопитно

Журналистът
Журналистът
07 август 2024 11:06
Гост

Русинова ДДС-то е спечелила достатъчно, и пари, и апартаменти. И още печели.

Ad nauseum
Ad nauseum
07 август 2024 9:44
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Мунчо
Мунчо
07 август 2024 9:31
Гост

Кой съд … моля?

Независимият български съд ли?!

Оксиморон.

Нито е независим, нито е български, нито е съд.