Заради „напреднал график“ след сигнал на бомба, Софийският районен съд (СРС) не даде ход и отложи делото за клевета и обида, което бившият министър на културата Вежди Рашидов е завел срещу скулпторът проф. Велислав Минеков.

Така процесът не успя да започне на първото си открито заседание и бе отложен за 25 януари.

Частната тъжба от Рашидов е подадена в началото на октомври миналата година, а негов представител пред съда днес бе адвокат Менко Менков. Делото е заведено след участие на Минеков в предаването по БНТ „Денят започва“ на 30 юни 2016 г., когато според Рашидов той го е наклеветил и обидил. В тъжбата Рашидов е посочил няколко деяния като съдът приема за допустими да разгледа само две от тях.

Едното е за обида след думи, с които според Рашидов Минеков е разгласил унизителни за честта и достойнството му обстоятелства. „Е, добре, но когато министърът е некомпетентен, когато в министерството има двама или трима души, които горе долу са запознати с решението на този проблем, тогава единственият шанс на този, който е заинтересован е да плати, т.е. става дума за откровена корупция на най-високо ниво. И г-н министърът, който по време на министерстването ни стана милионер , известен още като г-н главен Мултак, прозвище, от което той не се притеснява, сега ще стане милиардер, разбирате ли за какво става дума?“, е заявил в предаването професор Минеков.

Другото е за клевета с думите: „Синът му, който има хотел в Австрия, ще си купи Сент Мориц и Давос дори. Това е фабрика за прехвърляне на средства. И очакванията са големи. Това са очакванията на туристическите босове в Несебър, Мелник, в София има купчини имоти….В буркана на ЦУМ изгоряха 15 млн. европейски пари и 3.5 или 4 млн. бюджетни средства. Дело на хора, които са абсолютно неграмотни.“

Все още Рашидов не е предявил граждански иск за обезщетение срещу Минеков, но това може да стана и в първото заседание, на което се даде ход по същество на делото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar