Обвиняемите са 486, 1 300 агенти пазят публиката

Днес в турската столица Анкара започна съдебен процес срещу близо 500 души обвинени, че са взели участие в неуспелия опит за преврат на 15 юли 2016 г., предаде АФП.

Като щаб на заговорниците беше послужило командването на военновъздушните сили в базата Аканджъ близо до Анкара.

Днес 486 от тях застават пред съда по обвинения от нарушение на конституцията до опит за убийство на президента Реджеп Тайип Ердоган.

От всички обвиняеми 461 са в предварителен арест, седем са избягали и ще бъдат съдени задочно, а останалите са на свобода.

Главният обвиняем – живеещият в доброволно изгнание в САЩ Фетхула Гюлен, когото Анкара сочи като мозъка на опита за преврат. Той отхвърля обвиненията.

Оперативният командир на пучистите Адил Оксуз е сред избягалите. В хаоса веднага след нощта на преврата той е бил за малко арестуван, а след това – освободен по нареждане на съдия.

Неговият заместник Кемал Батмаз обаче е задържан в затвор край Анкара и ще се застане пред съда.

Тук ще бъде и бившият командващ на военновъздушните сили Акън Йозтюрк, който е обвиняем в няколко дела свързани с преврата.

Процесът се провежда в затвора „Синджан“, близо до Анкара, където специално за него е построена огромна зала за 1 500 души.

За сигурността само сред публиката бдят 1 300 агенти в залата и около нея, където са разположени бронирани коли и снайперисти. За наблюдение се използва и дрон.

През май в същата зала беше открит друг процес срещу 200 души обвинени в подстрекателство на опита за преврат, докато около залата манифестанти, които искаха да бъде върната смъртното наказание.

Подобен процес срещу 330 обвиняеми започна през февруари в същата зала.

В нощта на 15 срещу 16 юли м.г. превратаджиите задържаха началника на генералния щаб на въоръжените сили ген. Хулуси Акар и други висши военни и ги освободиха сутринта на 16 юли.

Бойни самолети и хеликоптери обстрелваха парламента и президентския дворец и убиха 250 души. В сблъцъците загинаха и 24 заподозрени пучисти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar