„Искаха от нас да сменим името на групата, да се откажем от имейл адресите си, от домейна на нашия сайт и да унищожим целия си мърчандайзинг (съвкупност от техники, целящи да подпомогнат продажбата на определен продукт – б.р.)“. Така Тим Лав, китарист на британската трибют банда Pearl Jamm, разказва пред Би Би Си бедите, които са ги сполетели заради сходството в имената с далеч по-известната американска гръндж и рокгрупа от Сиатъл Pearl Jam.

Както може да се предположи, приликата не се е харесала на Еди Ведър и компания, ето защо оригиналните музиканти призовали адвокатите си и повели съдебна битка срещу колегите си от кавър групата с 2 „m“.

Групата на Тим Лав е в обращение от 2016 г. и има около 9000 последователи във Фейсбук и около 1000 в Туитър. Именно чрез социалните мрежи новаците изпращат открито писмо до Еди Ведър, Джеф Амент, Стоун Госард, Майк Маккреди, Мат Камерън и Буум Гаспар, в което се казва: „Разбихте ни сърцата. Познавахте нашата трибют банда от години, обаче точно в разгара на тази безпрецедентна пандемия решихте да ни изпратите заплашителни писма от адвокатите си. Това не са онези Pearl Jam, които обичаме“.

Тим Лав обяснява, че никой никога не е идвал след края на техен концерт да си иска парите обратно, защото е очаквал да види и чуе оригиналните Pearl Jam. Промяната на името би довела до подмяна и на страниците им във всички социални мрежи, при което кавър групата Pearl Jamm ще изгуби всичките си последователи, жалва се още Лав.

Съдебното дело току-що е започнало, очаква се и официалният отговор на оригиналните музиканти от Сиатъл на изявлението на по-скромните им британски колеги.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar