OLAF предупреждава за възможна измама с ваксини срещу Covid-19. Измамниците могат да предложат големи количества ваксини, като първоначално доставят една проба, за да осигурят капарирано плащане.

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) сигнализира европейските правителства, като ги предупреди да бъдат изключително внимателни при искане на оферти за предоставяне на ваксини срещу COVID-19. Тези оферти много често са неверни и трябва да бъдат докладвани, подчертаха от службата.

Според генералния директор на OLAF Виле Итала, „информират ни за измамници, предлагащи да продават ваксини на правителства в целия ЕС. Тези предложения се правят по много различни начини. Например измамниците могат да предложат да продадат големи количества ваксини, да доставят една проба и си осигурят първоначална вноска, и след това да изчезнат с парите. Те могат да доставят фалшиви ваксини. „Или могат да твърдят, че представляват легитимен бизнес и да притежават или да имат достъп до ваксини.“

Според Европейската служба за борба с измамите всички тези твърдения имат едно общо нещо: те са неверни. Те са измами, организирани да заблудят националните власти, които се стремят да увеличат процента на ваксинация, за да запазят своите граждани в безопасност.

Преди няколко дни чешкият премиер Андрей Бабиш направи сензационна жалба: Той заяви, че на четири държави-членки на ЕС е била дадена възможност да подпишат отделни споразумения с AstraZeneca, извън рамките на споразуменията на ЕС с цел да се получи ваксиниата по-бързо от други.

„Докато AstraZeneca отказваше да достави 80 милиона дози за ЕС, ние многократно получавахме предложения за ваксината – не само аз, но и трима други министър-председатели в Европа – дори преди доставките да започнат,“ каза Андрей Бабиш пред Euractiv. Всъщност той се оплака, че офертата е направена от компания, в ролята на посредник от Дубай, с 50% предплащане.

От своя страна AstraZeneca отхвърли като неверни твърденията на чешкия министър-председател, като отбеляза, че няма доставка, продажба или разпространение на ваксината чрез частния сектор и предупреди, че ако някой предлага ваксини на частна основа, те вероятно са фалшиви. и трябва да се подаде жалба до местните здравни власти.

OLAF е създала допълниелен отдел към текущото разследване на фалшиви продукти за защита Covid-19, за да се справи с незаконната търговия с ваксини, които могат да бъдат внесени контрабандно в ЕС или трафикирани с фалшиви наркотици. OLAF ще споделя получената информация за тези опити за измами със своите партньори в ЕС, държавите-членки и по света.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar